Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2015 16:49 - 300-те спартанци са се сражавали един месец, а 300 сирийски спецназовци удържаха 3 години
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 2995 Коментари: 5 Гласове:
4

Последна промяна: 23.09.2015 17:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

А. Попов, „Военное обозрение”, 19 септември 2015 г.
Превод и бележки: Р. Григоров/Българска Легия за информационна защита


Отбраната на базата на сирийските ВВС „Абу Духур” в североизточната провинция Идлиб /почти изцяло окупирана от талибаните от „Джебхат ан-Нусра” и „Ахрар аш-Шам”/ започва на 22 септември 2012 г.

От самото начало, базата е защитавана от един батальон спецназовци /678-и батальон от Втори полк на спецбригадата „Лива’а Шукур ал-Дахер” от състава на 11-та танкова дивизия на Сирийската Арабска армия, командван от капитан Абу ал-Джара/, всичко на всичко ок.300 човека, командвани от няколко офицери, преминали военното си обучениее в Русия и Беларус.

image

На снимката: защитниците на авиобазата.

В продължение на 3 години, сирийските спецназовци отбраняваха базата, намирайки се практически в пълно обкръжение. На 9-ти септември т.г. базата падна в ръцете на джихадистите.

Първият опит за превземането на базата беше извършен от т.нар. ‘’Сирийска Свободна армия” на 30 април 2013 г. Тогава те успяха да пробият защитният й периметър, но атаката им беше отбита. Това беше и първият изобщо щурм на база на сирийските ВВС в цялата история на войната.
Петкилометровият периметър на базата беше подсилен, но да бъде защитавана се оказа, че е практически невъзможна задача – без околни господстващи /т.е. извисяващи се/ структури и височини.

Всички села в окръга бяха пометени от джихадистите. 13-те укрепени хангара на базата бяха превърнати в опорни пунктове на отбраната. В тях бяха монтирани тежки картечници и ПТУРС-ове /противотанкови управляеми ракетни системи/. Наличието на тези укрепени укрития изигра решаваща роля в оцеляването на базата.
image

ситуацията в Сирия и Ирак в нач. на март 2015

Своята роля изиграха и няколкото налични танка и БТР-и, изпълнявали функциите на сили за бързо реагиране и прехвърляни от бойците в критичните точки по време на атаките. В хода на сраженията, защитниците на базата успяха да пленят и няколко танка от талибаните от „Джебхат ан-Нусра” и от племената, избягали от Дейр-ес-Зор от „Ислямска държава” и взели участие тук в обсадата.

Осъзнавайки ясно неминуемото падане на базата и проявявайки тактическо благоразумие, командването на ВВС изведе от нея изтребителите МиГ-21 и МиГ-23 и ги прехвърли в база на ВВС в Хама. Показаните впоследствие от джихадистите „трофеи” са останките от 19 летателни машини, които са престанали да летят още преди 10-15 години.

Базата „Абу Духур” беше практически напълно отрязана от основните сили на Сирийската Арабска армия, снабдяването й се извършваше по въздуха със самолети Ан-26 и транспортни хеликоптери Ми-8. За времето на обсадата на базата, бяха свалени от талибаните няколко хеликоптера, един транспортен самолет „Ан-26” /на 18 януари т.г. с 35 д. на борда – 30 сирийски и 5-има ирански военнослужещи/ и 2 изтребителя МиГ-21.

Според разкази на самите терористи, първоначално към базата е идвала авиацията и е нанасяла въздушни удари по прилежащите потенциално опасни и заети от джихадистите околни райони, а след това подхождали хеликоптерите и кацали вътре в нея.

През последните седмици обаче, снабдяването на базата вече се наложило да се извършва с хвърляне на припасите с парашути. Обстрелът около базата се извършвал вече от снайперисти и 23-мм сдвоени зенитни оръдия. Събирането на приземилите се товари станало изключително трудно. Най-тежко е било положението с ранените: талибаните разбивали сградите със стрелба с тежкото си въоръжение, бушували пожари, а да бъдат евакуирани ранените няма къде.

Щурмът на „Абу Духур” съвпадна с гигантската пясъчна буря, стоварила се върху Близкия изток. Но шепата войници продължаваше да се държи, въпреки всички прогнози. защитниците й отстъпиха вътре в периметъра, но не избягаха и не сложиха оръжие. Намирайки се в отчаяно положение, те поеха огъня от талибанската артилерия директно върху себе си!

В този момент се решаваше съдбата на базата и цялата й 3-годишна отбрана. Жизненоважен беше всеки човек, годен да носи оръжие. Заради пясъчната буря сирийските ВВС не можеха да излетят, за да окажат въздушна поддръжка на защитниците.

Благодарение на директната американска подкрепа, талибаните бяха получили противотанкови ракетни системи „Кокурс”, способни да поразяват с управляеми ракети цели на разстояние до 4 км. Практически недосегаеми за ответния огън на защитниците, джихадистите поразяваха последните танкове на защитниците и унищожаваха отбраната в сградите. Обстрелите продължаваха денонощно.

В базата избухнаха огромни пожари, взривяваха се складове с гориво и боеприпаси. Положението стана отчаяно, но защитниците, както и преди, продължаваха да се държат.

В крайна сметка обаче, пълното изтощение на защитниците /непрекъснатите атаки на талибаните продължиха 3 денонощия без прекъсване/, непрекъснатият обстрел и огромното количествено превъзходство на талибаните предопределиха крайната съдба на базата – съотношението на силите беше 80:1.

По-голямата част от бойците, защитаващи базата, загинаха.

Останалите живи и ранените, способни да се движат, допуснаха талибаните до 30 метра и хвърляйки гранати тръгнаха на пробив през линията на настъпващите джихадисти.

Командирът на базата бригаден генерал Инсан аз-Зухури поведе пробива на останалите живи и загина в жесток ръкопашен бой с талибаните.

Неголяма група /численост до 40 души/ успя да си пробие път с огън до териториите, контролирани от Сирийската Арабска армия.

/71 сирийски бойци са били пленени при превземането на базата и обезглавени още същия ден от талибаните, б.пр./
image

P.S. Спомням си как в края на 80-те години на миналия век полагаха пред нас „семестриални изпити” сирийските спецназовски офицери на полигона в Крим. В последния ден – на следващия сирийците отплаваха с кораба от Севастопол към дома си – в една от почивките, сириец, когото наричаха Фарид, ми каза: „Вие руснаците сте удивителен народ, много ви плюят, но вие навярно сте единствения народ в света, когото и мъртъв – продължават да го плюят!”

Само в руския език има такова понятие „да стоиш до смърт” /„стоять насмерть“/.

И както се казва – с какъвто се събереш, такъв ставаш.

Та сирийците, които се обучаваха при нас, останаха до смърт!

Източник: topwar.ru
https://anonybulgaria.wordpress.com




Гласувай:
4



1. didanov - Ислямска държава“ (ИД) се смята за ...
23.09.2015 17:08
Ислямска държава“ (ИД) се смята за най-богатата терористична организация в света, а темповете на нарастване на нейното влияние, включително и на Запад, представляват сериозна заплаха за международната общественост, пише iNews, като цитира ТАСС.

Към началото на март под контрола на ИД са се намирали поне 35% от територията на Сирия и 40% от територията на Ирак, а нейната цел е създаването на ислямски халифат на максимално възможна територия.

„Бойците от „Ислямска държава“ не са родени в „бедняшките квартали“ на Афганистан, те не се крият в пустини и пещери. Те печелят от такива ресурси като нефт, газ, занимават се с търговия“, казва Пол Съливан, специалист по проблемите на Близкия изток от университета в Джорджтаун.

ИД забогатява след завземането на няколко града в Ирак, на първо място Мосул, в които ислямистите разграбват банките. Тогава те успяват да попълнят бюджета си с 377 млн. долара.

В ръцете на групировката са 60% от нефтените находища, разположени в източните провинции на Сирия, както и около 5-7 находища и две рафинерии в Ирак. Завзетите нефтени находища носят на ислямистите по 2,8-3 млн. долара на ден.

Друг начин за доходи е рекетът. Около 7,8 млн. долара месечно постъпват от изнудване на местния бизнес.

През 2013 г. джихадистите са спечелили почти 63 млн. долара от откупи на заложници.

Ислямистите продължават да усвояват и завзети археологични паметници от иракското и сирийското наследство, като ги продават чрез посредници на тайни търгове в западни страни.
цитирай
2. didanov - Спонсорите на джихада От мо...
23.09.2015 17:10
Спонсорите на джихада

От момента на създаването си ИД в значителна степен се финансира отвън и повечето експерти посочват Саудитска Арабия.

Сирийски източници назовават като една от ключовите фигури, намиращи се в контакт с ИД, шейх Абдула ал Махайсани, свързан със семейства, близки до кралския дом на Саудитска Арабия. Именно той инициирал кампания за дарения в полза на екстремистите.

За друга видна фигура в системата на финансиране на радикалистите се смятат сирийският шейх Аднан ал Арур и йорданецът Сами ал Ариди, свързани със саудитското разузнаване.

Сред целите, които преследват покровителите на ИД, са сваляне на президента на Сирия Башар Асад и евтин нефт. Една от страните, заинтересувани и от едното, и от другото, е Турция. Както подчертава пред ТАСС специалистът по проблемите на Близкия изток и бивш дипломат Саед Шаат, Анкара купува от терористите нефт от завзетите области на Ирак. „Един барел нефт, който ИД доставя в Турция, излиза на последната само 10 долара“, казва той. Колкото до отстраняването на Асад, то турските власти не крият интереса си.

„Нашата политика в Сирия е известна и ние не възнамеряваме да играем по някакъв начин с нея. Нашата цел е режимът (президентът на Сирия Башар Асад).“ (Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция)

Също сред спонсорите на ИД или близки до нея групировки се посочват Катар и определени кръгове в Йордания. Забележително е, че всички споменати държави се явяват съюзници на САЩ в коалицията срещу ИД.

Саудитска Арабия, Турция и Йордания сега са трите основни страни, в които ще бъдат разположени лагери за подготовка на бойци от т.нар. Сирийска свободна армия. Тази въоръжена структура на сирийската опозиция, поддържана от Запада и НАТО, ще поеме, според замисъла на Вашингтон, основното бреме на наземната война с терористите от ИД и „Джебхат ан-Нусра“ в Сирия.

„Сериозният проблем е в това, че държавите, които влизат в тази коалиция, или са вземали активно участие в създаването на „Ислямска държава“, или са заинтересувани от нейното съществуване и победа.“ (Александър Игнатенко, президент на Института за религия и политика, член на Съвета за взаимодействие с религиозните обединения при президента на Руската федерация)
цитирай
3. didanov - clubz.bg
23.09.2015 17:19
Последният важен фактор за разбиране темпото и хода на конфликта се явява социалното разделение. То се формулира в две основни направления – етническо и религиозно. Макар двата фактора често да се съчетават, в много случаи групи, изповядващи една и съща версия на исляма (сунизъм или шиизъм) се явяват разделени на етническа основа (например араби-кюрди). В други случаи религията се явява разделителна линия между хора с еднаква етническа принадлежност, като например алеуитите-сирийци в северозападна Сирия, които подкрепят Асад и сунитите-сирийци в района на Алепо (отново северозападна Сирия), които са срещу режима. Нещо повече, дори най-малки разминавания в съответния клон на исляма могат да доведат до конфронтация между иначе близки в етническо и социално ниво групи.

Така например, Ислямска държава се противопоставя на фронта Ан Нусра, макар в доктринарно отношение двете организации да следват почти едни и същи принципи, дефинирани от салафизма (крайно течение в сузнизма, свързано със стриктно спазване на началната ислямска догма, наложена по времето на пророка Мухаммад – бел. авт.). Тези детайли, които често се явяват неразбираеми за обикновения човек и убягват дори от погледа на специалистите, превръщат конфликта в Сирия в трудно предвидим процес. Дори най-малкото изменение в етническата или религиозната линия на дадена фракция може да пренареди съюзите сред отделните фракции, да създава врагове или да сдобрява бивши такива
цитирай
4. didanov - offnews
23.09.2015 17:23
Силите на Ислямска държава (ИД) в Сирия заплашват да завземат път с критично значение, загубата на който може да отключи паника и масово изселване на милиони бежанци от правителствените територии, прогнозира британският "Индипендънт". Броят на вече избягалите е 4 милиона души.

Бойците на ИД в последно време са напреднали с повече от 35 километра по магистрала М5 - единственият голям път, който свързва територията в Дамаск, управлявана от правителството, със северната и западната част на страната.

Най-новата криза за правителството на президента Башар Асад започна, след като големият християнски град Ал Кариатайн, североизточно от Дамаск, беше превзет от групировката на 6 август. Оттогава ислямистите са напреднали на запад, пленявайки две села близо до магистралата М5. Сирийската армия досега се проваля в опитите да си възвърне града.

Четирите милиона сирийци, които вече са бежанци, идват основно от опозиционни или оспорвани райони, които системно са били бомбардирани от правителствената авиация и артилерия. Така те са станали необитаеми.

Все пак обаче 17-милионното мнозинство сирийци, което е останало в страната, живее в райони, контролирани от правителството. Тези райони обаче сега са заплашени от ИД. Хората са ужасени от мисълта, че градовете им могат да бъдат окупирани от групировката, заради нейната репутация, изградена чрез масови убийства, ритуални осакатявания и изнасилвания.

Половина от сирийското население вече се е разселило вътре из или извън страната, затова е трудно да се говори с точни цифри. Въпреки това сред тези, които са особено заплашени, са алауитите (2,6 милиона), шиитска секта, която подкрепя сирийскя елит от 1960-те години, и християните (2 милиона). Сред застрашените са още кюрдите (2,2 милиона) и друзите (650 хиляди), в допълнение с милионите сунити, свързани със сирийските правителство и армия. Евентуално принудително бягство на тези общности може бързо да удвои броя на бежанците на осем милиона.
цитирай
5. didanov - tribuna.bg
23.09.2015 17:28
По информация на медиите Алън, чиято кандидатура бе издигната лично от президента Обама, си тръгва заради разногласия с Вашингтон. От Белия дом опровергават тази информацията и уточняват, че оттеглянето му е по лични причини.

Изданието Bloomberg View пише, че Алън напуска поста си в най-неудобния да американската администрация момент- на фона на засиленото военно присъствие на Русия в Сирия и краха на опитите да бъдат обучени сирийските бунтовници.

Източници на Bloomberg са заявили, че оставката на Алън е свързана с претенциите му по повод вмешателството на Вашингтон в действията на коалицията, а така също и с невъзможността за постигането на адекватни на заплахата ресурси.

Въпреки непрекъснатите бомбардировки придвижването на „Ислямска държава“ не е спряно. По данни на Bloomberg Алън неколкократно е молил за разрешение за разполагането на наземни тактически групи за координиране на огъня, за което е получавал отказ.

Източник: http://america.actualno/Kluchov-general-ot-koalicijata-sreshtu-ID-podava-ostavka-news_496995.html
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2918962
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5873
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?