Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2015 16:00 - Депутати бият стенографите в парламента
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 2093 Коментари: 3 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Протоколите на българския парламент са запазили достатъчно словесни двубои между избраници отляво, отдясно и от центъра. Разбира се, парламентарният живот у нас често е бил с температурата на кипящ котел – в сградата срещу бронзовата статуя на Цар Освободител са кънтели многоетажни псувни, заплахи и обиди. Във въздуха са се размахвали, а често и по нечия глава са се стоварвали бастуни, ‚юмруци и ритници. И преди 100 години, и сега оправданието е едно и също – парламентаната ни демокрация е млада, георграфската ширина ни приближава до темперамента на южняците и т.н и т.н.

Хубаво свидетелство за нравите в парламента е оставил депутатът от левицата и фелейтонист Георги Кирков с вестникарското прозвище Майстора.  Като журналист той влиза  е легендарната жълта сграда и изживява истински шок от това, което очите му виждат вътре:“Бях в Народното събрание. Дявол да го вземе, ако втори път ми стъпи кракът! Още ми пищят ушите от бесните викове: долу, мръснико, лъжеш, магаре!..

Тфу, язък за кияфета! Чудни простаци сме ние, сиромасите! Като речем „Народно събрание“- гаче ли ни потече мед от устата. Ний си мислим, че тия, които заседават в него, са хора разумни и почтени, и бая се озъбваме, когато ни кажатм че се псували като влашки цигани..“

Освен откритите юмручни схватки помежду си депутатите напердашили и парламентарните стенографи. Това станало през 1914г. когато камарата трябвало да лгасува сключените договори с германската банка „Дисконто Гезелшафт“ за 5-процентен държавен заем от 500 милиона лева. Както можело да се очаква, опозицията видяла в тази стъпка на министър-предцедателя д-р Васил Радославов поредната корупционна далавера. В парламента първи подпалил фитила на кавгата лидерът на тесните социалисти Димитър Благоев-Дядото. Както прилича на ляв депутат, речта му била изпълнена с категории като „погаване класовите свободи на работниците“, „котерийните цели на буржоазията“ и др. Протоколите добросъвестно свидетелстват, че след Дядото скочили „левицата, левият център и крайната левица“ и започнали да тропат по банките. Срещу позорния заем, сключен от правителството, не издържали и юнашките сърца на Найчо Цанов (радикалдемократ) и Александър Стамболийски (земеделец).

Скандалът станал неудържим. Депутатите от опозицията тръгнали към стенографската маса, дръпнали покривката й и разхвърляли из залата стенограмите и моливите на бързописците. В този момент около председателското място се събрали няколко по-едри депутати от всякакъв цвят и започнали да се бият с юмруци и бастуни. Тропането по банките продължило.

В един момент някой се сетил, че боят ще стане по-ефективен, ако продължи и с хвърлянето на томчетата с речите на народното представителство. Изглежда, че тези томчета са били бая тежки, защото свидетелите на боя разказват, че няколко стенографи, които били на трудовия си пост в залата, били ударени с тях. Някои от протоколчиците получили в суматохата удари в стомаха и главата. Все пак един от тях успял да стенографира боя и той останал като документ в парламентарните протоколи:“Хвърлянето на книжата се усилва. Едно томче ударва г-н министър-председателя, някои министри и представители го изваждат от залата. Други томчета ударват по главата началника на Стенографското бюро и стенографа-преводач. Сборичкването и сбиването около трибуната и стенографската маса се усилват. При тези условия стенографирането става абсолютно невъзможно. Други стенографи от друго място се опитват да стенографират, обаче народният представител г-н Андрей Конов дръпва и скъсва стенограмите им...“

Екшънът завършил с „вдигане на заседанието“ от страна на шефа на парламента. Както се казва, „битият, бит...“ Мнозинството гласувало каквото си намислило, така както става във всеки парламент по света. На следващия ден софийските вестници гърмели за скандала и оплаквали битите стенографи. Бързописците от своя страна отправили декларация-протест до шефа си – парламентарния председател, но никой не напуснал престижната си работа. За депутатите, които раздали юмручното си право в залата, нямало никакво възмездие – и през 1914г както и днес народните избраници били скрити зад имунитета, който ги пазил като писани яйца.

Валентин Бояджиев „Завоите на българската история“




Гласувай:
1



1. didanov - интерсното е че
17.08.2015 16:05
при скорошното вземане на милиарди заем левицата не каза и гък, или само си изплакна устата - косвен сигнал за съучастие в евентуална корупционна схема.
Остава въпроса дали германския заем е свързан по някакъв начин с влизането на България във войната? Ако ги има все още тези томчета, бих ги хвърлил и наляво, и надясно и в центъра, така със спортна злоба.
цитирай
2. zaw12929 - Преди 104 години дядо ни Цаню Михов е ...
17.08.2015 21:47
Преди 104 години дядо ни Цаню Михов е депутат. Има карта според която може да пътува безплатно с всички превозни средства. Най важният въпрос е бил- да организират "Велика България"
Кръщава дъщеря си- ВЕЛИКА, същият има 16 деца от 2 съпруги / първата умира при раждане/ Най големият му син Михо, загива на фронта 1917, когато се ражда най малкият и той също се казва Михо и доживя до 96 години. Дядо, депутата имал 16 живи, отгледани деца, а днес колко деца могат да се съберат на всичките 240 депутата и продължават ли децата им българските традиции, като учат и живеят в чужбина?!
цитирай
3. didanov - дядо ти е за уважение
17.08.2015 23:19
Но не разбрах много какво общо има по темата, искрено се съмнявам повечето от депутатите тогава а и сега да ги е било много грижа за Велика България, по простата причина, че дори и най-хубавата идея след две-три години бива опорочавана и изопачавана(политиката е мръсно нещо)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2919042
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5873
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?