Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2015 00:54 - Сталин към Георги Димитров: Германците е трябвало първо да ви убият и после да ви съдят
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 3976 Коментари: 8 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Сталин не се е зарадвал на избавлението на Георги Димитров след Лайпцигския процес.Изненадващо за живота на пролетарския вожд се застъпил цар Борис, докато съратниците му от комунистическата партия у нас се надявали удобно да се отърват от него.
След освобождаването му Димитров пристига в Москва. Радва се на световна слава, но Сталин изчаква цял месец за срещата си с него. Когато се виждат, Сталин изненадващо пита: "Знаете ли защо останахте жив?" След многозначителна пауза добавя: "Останахте жив, защото фашисткият режим е още млад и неопитен. Първо е трябвало да ви убият, а след това да ви съдят!"
Тези и много други неизвестни факти разкрива в книгата си "Георги Димитров. Една критическа биография" Мона Фосколо, французойка с български корени."В България за щастие останах една година, през която имах голям успех и съм много благодарна, защото от партийните архиви ми даваха свободен достъп до всякаква информация. Имах възможността да разгледам над 1000 архивни единици и направих стотина интервюта."
Това не е критична, а критическа биография на Димитров, затова не бива да се очакват обвинителни речи или защитни пледоарии, уточнява Мона Фосколо.


"Още в началото установих, че в България Димитров е или обожествяван, или сатанизиран. Нерядко го сочат и като главния виновник за установяване на комунистическия режим и съветизацията на България. Вярно е, че той е мечтаел и ратувал за това, но не е решаващият фактор, а само параван на Сталиновата воля. Със или без него България е била обречена да падне в прегръдката на Москва, със или без него планираните в Кремъл репресии и чистки щяха да се проведат. Онова, за което Димитров носи пряка национална отговорност, е личната му роля в злополучното Септемврийско въстание от 1923 г. Тогава той и не крие, че
прокарва "дълбока кървава бразда"
сред обществото, която никога не ще даде мир на страната. Този завет и до днес звучи актуално и продължава да разделя българския народ",
казва Фосколо.
Според нея е неизвестно,
че в края на 20-те г.

Георги Димитров едва се спасява да не бъде изключен от ЦК на БКП, а арестът му в Германия го спасява от физическо ликвидиране в мазетата на НКВД в Москва. Малко известен е и фактът, че цар Борис III защитава Димитров, докато другарите му от БКП го ругаят. Освен това от дневника на Димитров научаваме, че Сталин е имал намерение да се присъедини към Тристранния пакт, докато Димитров безмилостно пише против фашизма.
"Най-неизвестната част от биографията му е периодът след въстанието пюрез 1923 г. до ареста. През това време е живял във Виена, в Берлин с фалшиви паспорти, маскира се и има малко информация. Въпреки това успях да намеря много следи. По документи нито Димитров, нито Васил Коларов имат пряка намеса в атентата в "Света Неделя". Може да се каже, че е защитавал тази акция заради революционните си идеали, но наистина не е бил много съгласен", разкрива Фосколо.
През 10-те години след атентата е имало ужасни разправии между дейците на БКП в България, става ясно от изследването на французойката. Едната група е от по-млади комунисти, а другите са ветераните, работили с Димитър Благоев. Тогава Димитров отсъства и в споровете си те го игнорират. Петър Искров дори
пише до ИК на Коминтерна, че искат Георги Димитров да бъде махнат
Този факт го няма в никоя официална биография, излизала до момента.
Лайпцигският процес на практика спасява Димитров. Преди това той има разногласия с Коминтерна и го викат в Москва, за да се разправят с него. Той не се подчинява, не отива и малко след това го арестуват в Германия.
"Запознах се и с много документи за времето на Сталиновите чистки. Те показват, че Димитров се е опитвал да помага на българите в СССР. Твърденията, че не е направил нищо за тях, не са верни. Например Благой Попов, който докрай твърди, че не му е помогнал, греши. Димитров е опитал многократно - около 15 пъти е изпращал писма, но след 1940 г., защото преди това е мислил, че Попов вече е разстрелян. Всъщност писмата, в които Попов пита: "Защо не ми помагаш?", Димитров не ги е получил. Но за други е бил съгласен и дори е подстрекавал, какъвто е случаят с Петър Искров", разказва изследователката.
"Димитров със сигурност не е одобрявал тези репресии и е опитал да помогне на най-различни хора. Един от тях е Фердинанд Козовски. Димитров пише на Берия с категорични думи: "Твърденията, че Фердинанд Козовски е шпионин, нямат връзка с действителността. Бил е наклеветен." И когато Козовски е освободен през ноември 1939 г., Димитров веднага го кани с жена му - ако нямаше специално отношение към този човек, едва ли щеше да си го позволи в тези времена.
Но в много случаи не е могъл да помогне, дори отговаря на много българи, че не той решава. Не успява да спаси и личната си секретарка. През 1938 г. я съветва да си отиде, защото има опасност и за нея, но тя не го послушала и е ликвидирана."
"Днес е доказано, че Димитров няма нищо общо с подпалването на Райхстага. Вярно е, че е бил нелегален, но като че ли германците нарочно не са го безпокоили вероятно с цел да проследят контактите му в Германия. Куриозното обаче е, че БКП го поздравява за успешното извършване на терористичния акт", казва френската изследователка.
"Лобирането на цар Борис в негова полза е добре документирано. Едно английско издание пише, че цар Борис казал на Хитлер: "Наистина ли имате намерение да осъдите този човек, който, доколкото аз знам, е напълно невинен?"
Този факт е отразен и в книгите "Корона от тръни" на Стефан Груев и "Борис -ІІІ цар на българите" на Пашанко Димитров. В дневника си Димитров цитира чужд разказ:
"Миналата година пътувах в един влак с Борис, турският пълномощен министър в София ни запозна.
Цар Борис заяви, че: "Ние, българите, се гордеем с Димитров
По време на процеса получих покана да посетя Германия, но заявих, че не мога да направя официално посещение, докато Димитров не бъде освободен, и така съдействах за неговото освобождаване."
За да се разбере тази личност, трябва добре да се изясни историческият контекст, влиянието на Коминтерна, смята Мона Фосколо. Според нея Димитров е истински вярващ и не се подчинява на нищо, освен на комунистическия идеал. Това обяснява и отношението му към опозицията у нас след 1944 г. За него тя е излишна. Но трябва да си даваме и сметка, че в онези условия никой не е могъл да не се подчинява на Сталин.
"Вярно е също, че някаква сянка на двойственост броди над неговата личност. Проследявайки жизнения му път, се срещнах с образа на човек, болнав от детство, но изживял дълга, трескава и изтощителна партийна кариера. Своенравен, сприхав и упорит до фанатизъм, т
oй може да се покаже гъвкав и прагматичен. Виждаме как този по природа бунтар и понякога еретик знае да бъде дисциплиниран и дори конформист до раболепие. Видният антифашист, пламенният борец срещу неправдата и произвола не само мълчи за репресиите в Коминтерна, но ще насърчи кървавите чистки в България след 1944 г. и лично ще организира обесването на опонента си Никола Петков. Това поведение може да се определи като лицемерие и нагаждачество, но то се корени по-скоро в същността на самата комунистическата система", разсъждава Фосколо.
"Бил е много близък със Сталин, но не и негова дясна ръка. Много често са работели до 2 часа, дори до 5 часа сутринта. Сталин знае как да използва всеки човек и всички са треперели от него, но Димитров не винаги се е подчинявал. Много документи свидетелстват, че някои действия и решения на Сталин не са се харесвали на Димитров. Например ден преди подписването на пакта Молотов-Рибентроп той пише статия против фашизма. Ако беше наистина плътно със Сталин, нямаше да пише такива неща.
В архивите френската изследователка е намерила и данни за личния живот на Димитров.
"На срещите със Сталин много са пиели, но кой не пие в Русия? Така престоят в Москва се отразява на навиците му. В СССР започва и да пуши. Има и доста истории за Гошо Тарабата. Например как
на изборите през 1946 г. отишъл пиян в секцията и започнал да крещи
Бил е много буен, хиперактивен. Когато се чете нещо от него, се вижда, че може да си промени настроението само за секунди. Все пак винаги се е адаптирал."
Въпреки че много е обичал първата си жена Люба Ивошевич и връзката им била много силна, е имал отношения с най-различни жени.
Една от авантюрите му е била точно преди да го арестуват във влака от Мюнхен за подпалването на Райхстага. Там се запознал с някаква немкиня и за кратко толкова се сближил, че нея я викат за свидетелка на процеса. Тя казала в съда: "Ама аз се познавам само от влака с него."

http://www.168chasa.bg/Article/2077805




Гласувай:
8



1. indiram - В училище ми се падна да рецитирам едно стихотворение... още го помня...
14.07.2015 01:15
" Ти помниш ли, процеса за пожара? -
Тридесет и трета бе:
Като глиган двукрак от лес докаран -
сам Гьоринг от трибуните реве...
Не знае той, че отговор ще дава
и мъчи се света да заблуждава..."
Ето един въпрос - Защо Г.Димитров не е бил убит в Германия тогава...
И, защо е почитан на изток?
цитирай
2. letopisec - На 8 октомври 1946 г. националният ...
14.07.2015 09:56
На 8 октомври 1946 г. националният предател Георги Димитров предава на Тито костите на Гоце Делчев. На 8 октомври 2016 г. се навършват 70 години от този позорен акт на българските комунисти. Редно е Скопие да върне костите на Гоце Делчев на България, а президента да преименува Димитровград на Талевград, т.е. на името на големият български писател Димитър Талев, жертва на Г. Димитров и по повод 50 години от кончината на писателя.
цитирай
3. shtaparov - Същото се отнася за Ленин и Сталин- ...
14.07.2015 10:48
Същото се отнася за Ленин и Сталин- царския режим е трябвало първо да ги убие,а след това да ги заточава където си иска.
цитирай
4. didanov - здравей indiram
14.07.2015 13:09
еорги Димитров се защитава сам на процеса, като отказва правото си на служебен защитник.
Ето редове от неговата пледоария :
"Печатът не само ме хулеше по всякакъв начин - това ми беше безразлично, - но във връзка с мене наричаха и моя български народ "див" и "варварски", наричаха ме "тъмен балкански субект", "див българин" и аз не мога да отмина това с мълчание. Вярно е, че българският фашизъм е див и варварски. Но българските работници и селяни, българската народна интелигенция съвсем не са диваци и варвари... Нашата политическа борба, нашите политически стремежи в нашата страна не стоят по-ниско, отколкото в другите страни... Диваци и варвари в България са само фашистите. Но аз ви питам, господин председателю, в коя страна фашистите не са диваци и варвари?... Председателя (прекъсва Димитров): Вие не намеквате за политическите отношения в Германия, нали? Димитров: (с ироническа усмивка): Разбира се не, господин председателю. Много по-рано от онова време, когато германският император Карл V говореше, че по немски той беседва само с своите коне, а германските дворяни и образовани хора пишеха само по латински и се стесняваха от немската реч, във "варварска” България светите братя Кирил и Методи, създадоха и разпространиха древно-българската писменост. Българският народ с всички сили и с всичкото си упорство се бореше против чуждото иго. Затова аз протестирам против нападките върху българския народ. Аз нямам основание да се срамувам, че съм българин, аз се гордея, че съм син на българската работническа класа".
"Аз признавам, че говоря с рязък и суров език. Моята борба и моят живот също бяха резки и сурови. Но моят език е език откровен и искрен. Аз съм свикнал да наричам нещата със собствените им имена... Аз защищавам себе си като обвиняем комунист. Аз защищавам своята собствена комунистическа, революционна чест. Аз защищавам своите идеи, своите комунистически убеждения. Аз защищавам смисъла и съдържанието на моя живот".
Четейки това, как да не повярваш в Г.Димитров
цитирай
5. didanov - здравей indiram
14.07.2015 13:11
тук пропагандата си е казала своето, после и мавзолей му построиха (ще има отделен постинг и за него). Дори цар Борис се застъпва за него и отказава да посети Германия, докато не го оневинят. НО делата му за съжаление противоречат на думите.
цитирай
6. didanov - македонският въпрос letopisec
14.07.2015 13:14
е особено болезнена тема, в която недалновидността на българските политици оказва решаваща роля. Отново!
цитирай
7. didanov - да shtaparov
14.07.2015 13:20
ако руския царски режим беше по-строг и далновиден може би историята на Европа би била друга. Но страхът от революцията е висял вече столетия (започва се с френската революция), а имперските държави са били на доизживяване, тъй като анархистичните и революционни идеи са пропили отдавна руското общество. Трябвало е само един тласък отвън (както и става), малко пари, малко оръжие и няколко главореза без никакви скрупули , които да поведат тълпата в месомелачката на революцията. Това е!
цитирай
8. germantiger - ...
14.07.2015 13:39
Този червен боклук - Гошо Тарабата имаше музей в Лайпцих/г... вероятно е и още да го има?!

Приветсвието от БКП към него за вероятно неизвършения с негово участие "атентат"подпалване е наистина комичен блг, не знаех това
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2906246
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?