Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2015 23:01 - Нека си представим, че Хитлер е отложил „Барбароса“ с 3–4 седмици
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 9261 Коментари: 23 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Нека си представим, че Хитлер е отложил „Барбароса“ с 3–4 седмици… Нека се опитаме да си представим какво би станало в тоя случай. Не е необходимо кой знае колко да напрягаме въображението си — достатъчно е да погледнем групирането на съветските войски, нечуваната концентрация на войските, аеродрумите до самата граница, десантните корпуси и автострадните танкове, струпването на подводници по пристанищата на границата и десантните самолети по летищата. Достатъчно е да отворим предвоенните съветски устави, учебниците на съветските военни академии и на военните училища, вестниците „Красная звезда“ и „Правда“.

И така — германските войски провеждат интензивна подготовка за нахлуване, което е определено да стане на… 22 юли 1941 година. В пълен ход е съсредоточаването на войски; по гари, станции и спирки се разтоварват ешелони, горите покрай границата са препълнени с войски, нощем групи самолети от далечните летища кацат на полевите аеродруми близо до границата, в ход е интензивно строителство на нови пътища и мостове. С една дума, всичко е като в Червената армия… Червената армия от другата страна, изглежда, изобщо не реагира на германската подготовка.

На 6 юли 1941 година в 3 часа и 30 минути московско време десетки хиляди съветски оръдия разкъсват тишината, обявявайки на света за началото на великия освободителен поход на Червената армия. Артилерията на Червената армия превъзхожда по количество и качество артилериите на страните от целия останал свят. До съветските граници са съсредоточени огромни запаси от боеприпаси. Темпът на артилерийската стрелба стремително нараства и се превръща в адски грохот по фронта, дълъг хиляди километри — от Черно море до Балтика. Първият артилерийски залп съвпада точно с момента, в който хиляди съветски самолети пресичат държавната граница. Германските аеродруми са разположени крайно неудачно — до самата граница, и германските летци нямат време да вдигнат самолетите във въздуха. А на германските аеродруми е отрупано голямо количество самолети. Те са наредени крило до крило и пожарът в един се пренася върху съседните като огън в кибритена кутия.

Над аеродрумите се издигат стълбове черен дим. Тия черни стълбове са ориентир за съветските самолети, които пристигат ято след ято. От германските аеродруми са успели да излетят във въздуха само отделни самолети. На германските летци им е забранено да откриват огън по съветските самолети, но въпреки забраната на командването някои летци влизат в бой, унищожават съветски самолети и, изразходвали всичките си патрони, се хвърлят в последна самоубийствена атака — челен таран. Загубите на съветски самолети са огромни, но изненадата си остава изненада. Всяка армия, включително съветската, германската, японската, при внезапен удар не се чувства най-добре.

Артилерийската подготовка набира сили. Вдигнатите по сигнал за бойна тревога съветски батальони и полкове, които се намират на самата граница, получават водка. В горите покрай границата гърми мощно „ура“: пред войските е прочетена бойната заповед на Върховния главнокомандващ другаря Сталин: „Часът на разплатата настъпи! Съветското разузнаване разкри коварството на Хитлер, дойде времето, когато той трябва да плати за всичките си злодеяния и престъпления! Храбри богатири, светът ви гледа и очаква своето освобождение!“ В нарушение на всички установени норми и забрани на войниците им се казва какво е количеството на съветските войски, на танковете, артилерията, самолетите, подводниците, които те участват в освободителния поход. Над горските поляни и просеки отново гръмва мощно „ура“. По горските и полските пътища се нижат безкрайни танкови колони в посока към границата, засенчвайки хоризонта с облаци прах. „Не жалете огъня, глухари!“ — викат танкистите с омазани лица на оглушалите артилеристи. Грохотът на артилерийската стрелба нараства и, стигнал до критичната точка, изведнъж секва. Звънтящата тишина натиска тъпанчетата на ушите и в тоя миг полята се изпълват с танкове и пехота. Дрънчат веригите, яростен е ревът на съветската пехота. Барутният дим и горчивият пушек от дизелите на танковете се смесват с нежния аромат на полските цветя. А над главите на войниците на ята прелитат стотици и хиляди съветски самолети в посока запад. Артилерията, млъкнала за миг, отново, сякаш без желание, започва своя мощен разговор и от артилерийска подготовка минава към артилерийски съпровождащ огън. Обаждат се батареите, които съсредоточават стрелбата по далечни цели. Бавно, но неумолимо темпът на стрелбата отново нараства. В боя влизат нови и нови артилерийски полкове, които се включват в многогласния хор.

Съветските войски, без да влизат в продължителни боеве с разпокъсани противникови групи, се устремяват напред. Мостовете в Брест са превзети от диверсантите на полковник Старинов. Съветските диверсанти са учудени: германските мостове дори не са били минирани. С какво да се обясни такава степен на неподготвеност за война?

Внезапното нападение действа смайващо. Изненадващият удар винаги води до низ от катастрофи, всяка от които влече подир себе си други: унищожаването на авиацията по аеродрумите прави войските уязвими от въздуха, а те (оставени без траншеи и окопи в граничните райони) са принудени да отстъпват. Отстъплението означава, че на границата са зарязани хиляди тонове боеприпаси и гориво, отстъплението означава, че са изоставени аеродрумите, на които противникът незабавно унищожава оцелелите самолети. Отстъпление без боеприпаси и гориво означава неминуема гибел. Отстъпление означава загуба на контрол от страна на командването. То не знае какво става във войските и затова не може да взима целесъобразни решения, а войските изобщо не получават заповеди или получават такива, които не съответстват на създалата се обстановка. Навсякъде по линиите за свръзка работят съветски диверсанти, които са минали границата предварително. Те или прекъсват линиите, или се включват в тях, предавайки фалшиви сигнали и заповеди на противниковите войски. Действията на противника се превръщат в отделни разпокъсани битки. Германските командири питат Берлин: „Какво да правим?“ Въпросът е сериозен. Вермахтът не се е готвил за отбрана. Войските са зле подготвени за отбрана. Учения за водене на отбранителни боеве не е имало, планове за отбрана — също. Какво да се прави? Да се настъпва? Да се действа по плана „Барбароса“, съставен преди войната? Без авиация? Без господство във въздуха?

3-та съветска армия нанася внезапен удар по Сувалки. На помощ й се притичва 8-а армия от Прибалтика. Още първите минути тук се завързват кръвопролитни битки с огромни загуби на съветски войски. Но те имат едно предимство: разполагат с най-новите танкове КВ, чиято броня е непробиваема за германските противотанкови оръдия. Във въздуха свирепства съветската авиация. Зад германската групировка е пуснат 5-и въздушнодесантен корпус. 8-а, 11-а и 3-та съветска армия са затънали в продължителни кръвопролития боеве със свръхмощната германска групировка в Източна Прусия, но зад това гигантско полесражение съветската 10-а армия, пробивайки почти несъществуващата отбрана, се насочва към Балтийско море, отрязвайки три германски армии, две танкови групировки и командния пункт на Хитлер от останалите германски войски.

От района на Лвов най-мощният съветски фронт нанася удар срещу Краков и спомагателен — срещу Люблин. Десният фланг на съветската групировка е прикрит от планините. На левия фланг се разгаря грандиозна битка, в която Червената армия загубва хиляди танкове, самолети и оръдия, стотици хиляди войници. Под прикритието на тази битка две съветски планински армии — 12-а и 18-а, нанасят удари покрай планинските хребети, отрязвайки Германия от източниците на петрол. В планините са спуснати съветски десантни корпуси, които, след като превземат проходите и ги задържат, не позволяват прехвърлянето на резерви в Румъния.

Главните военни действия не са нито в Полша, нито в Германия. В първия час на войната 4-ти съветски авиационен корпус във взаимодействие с авиацията на 9-а армия и Черноморския флот е нанесъл удар по петролните находища в Плоещ, превръщайки местността в огнено море. Плоещ е бомбардиран денонощно. Нощем заревото от петролни пожари се вижда на десетки километри, а денем стълбовете от черен дим засенчват хоризонта. В планините, северно от Плоещ, е спуснат 3-ти въздушнодесантен корпус, който, действайки на малки неуловими групи, унищожава всичко, свързано с добива, транспортирането и преработката на петрола.

В пристанището на Констанца и южно от нея е дебаркирал 9-и специален корпус на генерал-лейтенант Батов. Неговата цел е същата: петролопроводите, петролохранилищата, петролните рафинерии. В Румъния е нахлула най-мощната от всички съветски армии — 9-а.

10-а съветска армия не е успяла да излезе на Балтийско море. Тя е претърпяла чудовищни загуби. 3-та и 8-а са напълно унищожени, а техните тежки танкове КВ — разбити от германската зенитна артилерия. 5-а, 6-а и 26-а съветска армия са загубили стотици хиляди войници и са спрени пред подстъпите на Краков и Люблин. В този момент съветското командване вкарва в боя Втори стратегически ешелон. Германската армия има само един ешелон и незначителни резерви, а Червената армия има два стратегически ешелона и три армии на НКВД зад тях. Освен това точно преди началото на войната в Съветския съюз е обявена мобилизация, която още първата седмица от войната дава на съветското командване 5 милиона запасняци за възстановяване на загубите и над триста нови дивизии в течение на първите няколко месеца за продължаване на войната.

Пет въздушнодесантни корпуса са напълно унищожени, но на съветска територия са останали техните щабове и тилови подразделения; те приемат десетки хиляди запасняци за възстановяване на загубите, а освен това приключва формирането на пет нови въздушнодесантни корпуса. Съветските танкови войски и авиацията също са понесли загуби, но съветската военна промишленост не е разрушена от противниковата авиация. В Харков, Сталинград, Ленинград, където са най-големите танкови заводи в света, производството на танкове не е прекъснато, напротив — рязко се е увеличило. Но и това не е най-главното.

В германската армия има още танкове, но няма гориво за тях. Останали са бронетранспортьори в пехотата и влекачи в артилерията, но и за тях няма гориво. Германия има мощен флот, но той не е в Балтийско море. Но дори да е тук, няма да има гориво за активни операции. В германската армия има хиляди ранени и те трябва да бъдат закарани в тила. Има санитарни коли, но нямат гориво. Германската армия има огромно количество автомобили и мотоциклети за маневриране на войските, за тяхното снабдяване, за разузнаване, но и за тях няма гориво…

Горивото е в Румъния, която не може да бъде защитена с традиционна отбрана. Това е разбирал Сталин. Това е разбирал и Жуков.

Вярно е, че и Хитлер го е разбирал, и то много добре.

През август 1941 година Втори стратегически ешелон е завършил операцията Висла — Одер, завземайки мостовете и плацдармите на Одер. Оттук е започнала нова операция в голяма дълбочина. Безкрайни потоци артилерия, танкове, пехота се движат отвъд Одер. В канавките покрай пътищата са отрупани камари от гъсенични вериги, хванали лека ръжда; цели дивизии и корпуси, съоръжени с бързоходни танкове, озовавайки се на германските пътища, захвърлят веригите, преди да извършат стремителен скок напред.

Срещу войските се движат безкрайни колони от пленници. Хоризонтът не се вижда от прах. Ето ги потисниците на народа: бакали, буржоазни лекари и буржоазни архитекти, фермери; банкови чиновници. Тежка е работата на чекистите. При всяка почивка — бърз разпит на пленниците. После НКВД ще се оправя с всеки поотделно и ще определи степента на вината му пред трудовия народ, но още сега измежду милионите пленници трябва да се отделят най-опасните — бившите социалдемократи, пацифистите, социалистите и националсоциалистите, бившите офицери, полицаи и духовници.

Милионите пленници трябва да се изпратят далеко на изток и север, като им се даде възможност да изкупят вината си пред трудовия народ. Но жп транспортът не приема пленници. Жп транспортът работи за победата. С него превозват боеприпаси, гориво и подкрепления.

Къде да се оставят пленниците? Ами ето тук, в района на Освиенцим, 4-ти механизиран корпус вече е превзел концлагера. Доложили са горе. Чакат разрешение да го използват по предназначение. Не можело. Заповядали са в Освиенцим да се направи музей. Налага се близо до него да се строят нови концлагери.

А на запад се нижат войскови колони. От преминаващите колони комисарите заделят по няколко души, откарват ги в Освиенцим и нареждат: гледайте и разказвайте на другарите си!

С колите на политотделите войниците догонват батальоните си и разказват:

— Какво има в Освиенцим, братле?

— Нищо интересно — вдига рамене патил и препатил войник с черен бушлат. — Всичко е като у нас. Само дето климатът им е по-хубав…

Батальонът пие лютата водка, преди да влезе в бой. Има добри новини: разрешили са да се взимат трофеи, да грабят са им разрешили. Комисарят крещи. Преграква. Цитира Иля Еренбург: „Ще пречупим гордостта на надменния германски народ!“

Смеят се черните бушлати: е, по кой начин ще я пречупваме, с поголовно изнасилване ли?

Всичко това не е било ли? Не, било е! Само че не през 1941-ва, а през 1945-а. Тогава са разрешили на съветския войник да граби, определяйки това с термина „да взима трофеи“. И „германската гордост да се пречупи“ са заповядали. И милиони хора са попаднали в лапите на съветската тайна полиция. И в безкрайни колони са ги карали там, откъдето не всички са се върнали.

И малцина са тия, които помнят, че лозунгът „Да се освободи цяла Европа и целият свят“ за първи път е прозвучал не през 1945 година, а в края на 1938-а. Завършвайки Голямата чистка в Съветския съюз, Сталин пренаписа цялата история на комунизма и постави нови цели. Това беше направено в книгата „История на ВКП(б). Кратък курс“. Тя стана настолна книга на всички комунисти в СССР и на комунистите от цял свят. Тая книга завършва с една глава, в която се говори, че Съветският съюз се намира в капиталистическо обкръжение. Сталин поставя великата цел: капиталистическото обкръжение да се замени със социалистическо. Борбата с капиталистическото обкръжение трябва да продължава, докато последната страна в света не стана „република“ от състава на СССР.

Основна тема на политическите занятия в Червената армия става „СССР в капиталистическо обкръжение“. Пропагандистите, комисарите, политработниците и командирите довеждаха всеки боец от Червената армия до простото и логично Сталиново решение на проблема. И над железните батальони на Червената армия гърми песента за освободителната война, за войната, която започва със заповедта на Сталин:

Разя огнём, сверкая блеском стали,

Пойдут машины в яростный поход,

Когда нас в бой пошлёт товарищ Сталин,

И первый маршал в бой нас поведёт.[1]

Хитлер прояви непредпазливостта да повярва на Сталин, обърна се гърбом към него и тогава, през лятото на 1940 година, като сигнал за тревога гръмна призивът за велика освободителна война, която ще превърне всички страни в света в републики от състава на СССР. Един съветски генерал от авиацията описва тази бърза и желана война така: „Какво щастие и радост ще грее в очите на ония, които тук, в Кремълския дворец, ще приемат последната република в братството на народите от цял свят! Аз ясно си представям: бомбардировачи, разрушаващи заводи, жп възли, мостове, складове, позиции на противника; щурмови самолети, атакуващи с ураганен огън войскови колони, артилерийски позиции; десантни кораби, чиито дивизии дебаркират във вътрешността на противниковата територия. Могъщият и страшен въздушен флот на Страната на съветите заедно с пехотата, артилеристите, танкистите свято ще изпълни своя дълг и ще помогне на угнетените народи да се спасят от палачите“ (Г. Байдуков. „Правда“, 18 август 1940 г.).

Георгий Байдуков е забележителен летец и забележителен командир. Той е от първата десетка на Героите на СССР, получил е звание генерал-полковник от авиацията, прекрасно е воювал. Но през 1940 година Байдуков е виждал войната в съвсем друга светлина. В неговата огромна статия за бъдещата война няма нито дума за отбранителна война, нито дума за самолетите изтребители, които трябва да водят въздушни боеве, защитавайки родното небе. Байдуков е пленен от мисълта за бомбардировачи, щурмови и десантни самолети, които са необходими за „освободителната“ война. Само в „Правда“ има толкова много подобни публикации, че могат да запълнят десетки томове. Полската комунистка Ванда Василевска и американският комунист Теодор Драйзър от страниците на „Правда“ вещаеха, че на буржоазните палачи не им остава дълго време да пият работническа кръв, че пролетариатът на Запад скоро ще се освободи от веригите си.

Съветските комунисти открито бяха провъзгласили своята цел: да освободят целия свят, а Европа — на първо място. Тия планове активно се осъществяваха. Докато Германия воюваше на запад, към Съветския съюз бяха присъединени пет нови „републики“, след което се очакваше ново, рязко увеличение на броя на републиките в състава на СССР и това не бяха празни приказки. За нанасяне на внезапен удар срещу Германия и Румъния бяха съсредоточени гигантски сили. Но дори един-единствен удар срещу Румъния щеше да бъде смъртоносен за Германия…

 

1968–1981 г.
"Ледоразбивачът" В. Суворов




Гласувай:
3



1. jelezov - "Ледоразбивачът" е ...
24.06.2015 00:41
"Ледоразбивачът" е "литературно" произведение, предназначено за най- невежата част от човешкия род.
цитирай
2. didanov - благодаря за мнението, но
24.06.2015 01:37
обясните на мен невежата моля аргументирано, защо мислите така?едно твърдение може да бъде такова само като е подплатено с някакви факти. Този пост започва с изречението, представете си....но въпреки литературния му характер, дава повод за размисъл, а не като за невежи готови общоприети отговори. И един личен въпрос: откъде щеше теоретично Германия да вземе нефт беше превзета Румъния и съответно нейните рафинерии?
а и ако Ви харесва да праскате минуси поради невежство - моля имам още някокототин такива постинга.
цитирай
3. germantiger - ...
24.06.2015 12:43
Прощавай, че ще нарека В. Суворов глупак или манипулатор?!

Съветската артилерия качествено НЕ превъзхожда германската никога през ВСВ, освен в отделни параметри на образци, но в масата от тях - НЕ, тъкмо обратното.

В ТАКТИЧЕСКИ МАЩАБ РККА (Рабоче-Крестянская Красная армия) иначе казнао Работническо-Селската Червена) винаги губи до към средата на 1944г. и в не малко боеве дори през 1945г - ще рече това което е описано в книгите на Суворов е неверно, защото НЕ СТРАТЕГИЧЕСКИЯ МАЩАБ, НЕ ГРЕШКАТА ИЛИ УСПЕХА НА ХИТЛЕР ИЛИ СТАЛИН, НЕ КОЛИЧЕСТВОТО, А КАЧЕСТВОТО качеството в тактически мащаб в редови и унтерофицерски състав - там превъзходството на германеца винаги би дало като резултат едно - руска смърт в пъти повече опт германска без значение в настъпление или отбрана през 1941г.

Другарите от изток никога и в никакъв "вариант" прз 1941г. нямат възможност за успех, защото машината "долу" в тактически мащаб е боклук в масата си и това аз страшно, СТРАШНО ще покажа в няколко постинга - покъртително ще е за любещите Русия и СССР, но не покъртително с патоса ми, а с мащаба на некадърността и трагедията - съветски! (то така и е станало)
цитирай
4. didanov - ти сам беше казал
24.06.2015 13:53
че Суворов ползва западни източници които са добри известни, мнението му за червената армия общо взето не се различава от твоето, ако говореше само манипулативно едва ли смъртната му присъда в русия щеше да е актуална -аз бих казал че и от германска и руска сграна е имало способни офицери пълното отричане не ми се струва обективно. Големите загуби на германците на източния фронт в сравнение с останалите косвено подтвърждава, че насреща са имали достоен противник. Тактическото превъзходство е добро предимство, но накрая решаващ е бойнят дух и саможертвата.поздрави.
цитирай
5. germantiger - ...
24.06.2015 14:45
Прощавай императивния ми "тон", но си далеч от същността на войната като познание и опит сравнен с мен.

- не обобщавам - написал съм МАСАТА, повтарям масата в некадърност
- нещо повече - започвам коментара ми по същина със споменаване на все пак превъзходство на съветска артилерия в отд. образци и параметри, отново НЕ съм обобщил значи

Суворов може да ползва ако желае най-западните източници, но неговата "картина" за войната е типично източна и създаден за хората от изток, а именно - отговор като с магическа пръчка, решение и обяснение на погром, неудачи и свят/било то война с нещо кардинално, фундаментално, "от раз", извиняване и лесно успокояване за разгрома от типа - ако руснака беше ударил първи или ако Хитлер беше закъснял още месец итн...

Ванги на изток, винаги друг му е в дълг на изтока, ако нещо това малкото условие - ние щяхме да сме вселенски... такъв тип обяснения, подход, манталитет в главата на източния човек

и твоята грешка - бойния дух в геманските сс е нямал равен вкл. сред руснаците, бойния дух на японеца също, нещо повече - духа на съветите 1941г. е потресаващо нисък почти във всички локации и сражения, но те не загубиха войната поради бол други условия - ще рече в грешка си въобразявайки си изключително съветски боен дух и извеждайки него в кардинална причина и още - саможертва... не - безразличие към смъртта, комисарска заповед, система на принуда и тогава, едва тогава ще споменеш и споменатата от теб съзната руска саможертва - ще рече - пропуските ти посочвам
цитирай
6. germantiger - ...
24.06.2015 14:49
Способни, ще рече знаещи, можещи и доказани лидери е имало сред всеки участващ в конфликта, но сред германците те са били най-много, най-качествени и над другите в масата сблъсъци - факт.

Професионализма, изграждането на карди, традициите на векове подготовка, манталитета и народностните качества - всичко това сочи германското превъзходство нива над руското "състояние" и няма как да е иначе

- векове военна МИСЪЛ
- векове граден манталитет
- векове внимание към детайла и изпипване
- в Германия няма революция която да чисти качеството (имало е, но германеца за разлика от руснака я е смазал)
- и досега професинализма, умението е повече присъщо на запада, но по-малко на евроизтока

ТОВА Е ОГРОМЕН ФУНДАМЕНТ - само маркирането от мен по-горе и поради този фундамент днес в Бг нямаш държава и нямаш пътища примерно и нямаш уважение към "малкия човек" и имаш самодържие на изток, за това днес Полша, Чехия, Словакия, унгария и бол държави до еврогерманския център са държави и живеят по-добре независимо от язвите и проблемите там също - идеално място няма никъде

За това днес маса хора бягат на запад, за това и компа, електричеството, танка, самолета, гсм-а са оттам...

Това е манталитет граден векове, умения, знания и обгрижването им епохи.
цитирай
7. germantiger - ...
24.06.2015 14:59
Разликата е страшна, пропаст е, но и до днес българин, руснак, сърбин и пр. желае вълшебна пръчка, с махване на ръка решаване на проблеми от 50 години, от 20 години или от повече...

За това винаги друг е виновен на българина (на неразумния такъв - за разумния българин, а такива има много също) далеч не е така.

...

Може да си разгърнат за настъпление, може да си в диспозия за предстояща отбрана или обратното, може да си в предбоен ред тактически, може да си стратегически осигурен в икономически и мобилизационен план, но, НО!

Войната не е махване с ръка и отговор по викторсуворовски отма...

СТРАТЕГИЧЕСКИ НЯМА ПОЗИЦИИ БЕЗ ИЗХОД "НАЗАД" В ОТСТЪПЛЕНИЕ - ТАКТИЧЕСКИ ОБАЧЕ МОЖЕ ДА СИ ПРИТИСНАТ С ГРЪБ В РЕКА ИЛИ ДА СИ ДО СТЕНАТА ПРЕД СКАЛА

СТРАТЕГИЧЕСКИ МОЖЕ ДА ИМАШ ОТБРАНИТЕЛНА ЗА ТЕБ ВОЙНА, НО ДА СИ ВЪВ ФАЗА, КОГАТО ВОДИШ САМО НАСТЪПАТЕЛНИ БОЕВЕ

МОЖЕ ДА ИМАШ СКОРОСТРЕЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ НА АРТИЛЕРИЙСКИТЕ ТИ ОБРАЗЦИ ТЕХНИЧЕСКИ, НО В БОЙ ДА НЕ ПРОИЗВЕДЕШ НИТО ЕДИН ИЗСТРЕЛ ЗАЩОТО НЯМАШ АРТНАБЛЮДАТЕЛ ИЛИ ТОЙ Е НЕВЕЖ

Войната е страшно и сложно нещо - всички лесни отговори за нея са в главата само на идиоти или на хитреци предлагащи ги на масата лаици идиоти!

В "групата на идиотите" НЕ причислявам теб - ти си мислещ мъж и си показал неведнъж, освен това съм съгласен в отделни тези на Суворов, както и в част от този постинг, но посочих несъгласието ми.
цитирай
8. didanov - солидарен съм с мнението ти в по-голямата му част
24.06.2015 15:33
само някои забележки :
1. в книгите си Суворов много ясно и обосновано (не с магическа пръчка) обяснява причините за погром, неудачи и свят от руска страна, нещо което наистина на изток няма да намериш обяснение.
2.относно саможертвата сигурно е имало и принуда, безразличие пред смъртта, комисарска заповед, но за мен най-ценното е, че единствено руснакът (и англичанинът) не НЕ ПРЕКЛОНИ ВРАТ ПРЕД ГЕРМАНСКИЯ БОТУШ, колкото и да е качествен и силен той.
3. ценя коментарите ти като разбиращ от военно дело!Изграждането и поддържането на вековен манталитет бил той военен, национален и прочие е може би най-голямата разлика между Източна и Западна Европа в момента. Приемствеността през поколенията при нас българите май-важи само за шуробаджанащината. Все пак ние на Изток сме били постовени през последните 500 години при съвсем други условия в сравнение със Западна Европа.
цитирай
9. germantiger - ...
24.06.2015 20:55
Обяснение по-здраво, по-истинно и наистина от "първа" че и от втора ръка отдавна има и съм намерил (не смао на изток)

- първо в Русия днес са преведени масата германски капацитети участници във войната и писали книги други изследователи, почти на 80% са преведеникато количесто, за което поклон пред руснаците днес

- второ - днес руснаците имат изключително автори, разностранни, от такива експерти в техническлата "част" през анализатори и такива заели се само с отделни сражения в поредица книги - за 1941г. особено много

- трето такива германски автори преведни и руски пишещи дори имаше по времето когато Суворов беше издаден в Русия, макар и не толкова много като сега, но все пак имаше и тогава

Напълно съм съгласен с теб, че СССР и Британската империя се противопоставиха решително на Райха, за разлика от много други държави, но те имаха възмножностите за това. Действително в традицята и духа на руснаци и англичани има много сила, себеотрицание, себеотверженост в много исторически периоди, макар за мен те да не са равни на германския дух, но това е моя все пак оценка - иначе съм съгласен с написнаото от теб за непрекланянето им. Що иде реч до германците - то те след ПСВ показаха как не се преклониха пред победителите - тест какъвто нито руснаци, нито британци не са минавали, а французите няколко пъти позорно се провалиха на "теста"

Впрочем картината на изток не е толкова черна, както и картината на запад не е толкова бяла ДНЕС! С "диверсификацията на населението, с емиграцията и с достъпа до информация и работа - днес има маса качествени хора на изток (но бягащи често на запад) и маса некачествени на запад.


Що иде реч до българските политици и бизнесмени - чудя се не зщао грабят (навсякъде по света се граби, но по-перфидно и с мисъл за масата), а тук грабежа е... потресаващ в антибългарския му и антидържавен резултат!
цитирай
10. podvodni - Хи-хи-хи, джърманпинчера разб...
24.06.2015 21:50
Хи-хи-хи, джърманпинчера разбирал от военно изкуство и ВСВ.
Е по-свеж виц не бях чувал !
Та занчи, джърманците са притежавали от всичко по-по- и най- !
То не е артилерия, танкове, кораби, подводници, пушки, пистолети, самолети, знаещи иможещи войници, офицери и генерали. Били са връо на сладоледа,, че два пръста от горе. Направо, мамата си щрака!
Обаче, неам си защо, стигат до Рим (Москва) и не се виждат с Папата (Сталин демек). Но за сметка на това източният селяк, простак, загубеняк и пр. титли давани от интелегентните и възпитани западняци на всичко що говори на български и неговите диалекти - сръбски, македонски и руски, вземат, че превземат Берлин, а малко по-късносе устремяват към Едо което изправя Хирохито на нокти и го принуждава скоростно да капитулира пред ген. МакКартър.
Ееейййй, това руснаците били моо прост народ бе.
Не знаели, че германците били по-по-най, а японците били уникум и ги пердашили като за световно. Ма така е с невежите и славяните. Те и сърбите не знаеха, че F-117 е невидим и го свалиха, че после трябваше дълги години да се извиняват за своето невежество.
А пича Резун е супер, мега и турбо достоверен източник.
Всеки който е прочел неговите книги е разбрал, че е бил разузнавач на такова ниво, че Джеймс Бонд е нищожен лаик спрямо него.
"Аквариум" е чисто биографична книга.
Та от нея научаваме, че най-великото постижение на топ разветката Резун е била операция по ......... изнасяне на "научните" томове на др. Леонид Брежнев от Женева скоро след неговата смърт.
А през останалото време си е бил един най-обикновен клатикурец от когото ГРУ е имало такава полза колкото от Махатма Ганди него време.
Т.е - никаква.
Що ?
Ми щото бил крайно некадърен,което означава - никаква мисъл, важно нещо за тези среди.
Обаче му вярваме на логиката !?
Хи-хи-хи, майтап !
цитирай
11. didanov - Он один из самых спорных и закрытых ...
24.06.2015 23:57
Он один из самых спорных и закрытых персонажей нашего времени. Миллионы людей уважают его, и миллионы ненавидят. Одни его считают героем, а другие подонком. Его зовут Виктор Суворов. Маленький великан, перевернувший историю… В конце нашей долгой, четырехчасовой беседы Суворов сказал: - Саша, я рассказываю все это только из уважения к тебе и твоим книгам. Я вообще очень не люблю говорить о себе. Мне гораздо интереснее поговорить о дивизиях, о войне, о том, когда и почему Сталин предпринял те или иные действия…

И действительно, Суворов все время сбивался на танки, пушки, самолеты... Но мне было интересно другое. То, о чем мало кто знает – жизнь самого Суворова и его семьи в Англии. Однако, прежде, чем перейти к рассказу, считаю необходимым ответить гражданам, которые уже сейчас готовы гневно рвать волосы и, брызгая благородной слюной, кричать патриотическим фальцетом: «Он же предатель, изменник родины!» Ах, оставьте! Устал я слушать. А с некоторого момента перестал и понимать подобные крики. Двадцать лет назад еще понимал, но теперь… Что такое предатель социалистического Советского Союза в условиях капиталистической России?.. И что такое предатель фашистской Германии в условиях Германии демократической? Разве не герой?.. Уже и коммунистический режим давно признан античеловеческим, и никто не хочет возврата в прошлое, а Суворова по привычке все еще кличут предателем. Наверное, потому, что, пригвоздив человека нехорошим словом, можно затем гордо отвернуться и никаких аргументов по существу в споре с ним более не искать. Особенно это удобно, если аргументов нет. А между тем, Суворов сделал для понимания истории ХХ века больше, чем вся советская и западная историография вместе взятые. Это не мои слова. Это мнение историка Юрия Фельштинского. После появления «Ледокола», количество историков, согласных с Суворовым, стало расти лавинообразно. Мельтюхов, Афанасьев, Петров, Орлов, Цурганов, Киселев, Соколов, Бобылев, Невежин, Мусиаль, Солонин, Крохмаль, Семидетко, Моудсли, Гилессен, Мазер, Топич, Хоффман - их фамилии можно перечислять долго. Не все они сходятся с Суворовым в деталях, почти все ругают его за легкий («ненаучный») стиль изложения, но все признают: ругаемый и ненавидимый Суворов был первым, кто заявил, что Сталин готовился напасть на Гитлера, но не успел. …Про Суворова до сих пор ходит много легенд. О том, что он работает в английской разведке МИ-6. Что его проклял и до самой смерти так и не простил родной отец, а дед Суворова повесился от горя после предательства внука. И даже о том, что никакого Суворова не существует, а все его книги написаны литературными неграми империалистических разведок при помощи суперкомпьютера, стоящего в Лэнгли. А как обстоят дела на самом деле?
цитирай
12. didanov - Меня зовут Alexander Beierbach, ...
25.06.2015 00:07
Меня зовут Alexander Beierbach, мне 34 года, 13 последних лет живу в Германии. Закончил здесь институт и работаю инженером в большой фирме производящей сиденья для автомобилей. Как инженер я привык подходить ко всем проблемам с точки зрения логики. Все в мире логично. Если объяснение какого-то факта (конечно при 100% достоверности факта) нам кажется нелогичным, то значит объяснение неверно и должно быть корригировано.

Например – нападение Германии на СССР 22.06.1941. Уже через 4 месяца немцы вышли к Москве, почти полностью разбив/пленив Красную Армию. Это факт, в достоверности которого никто не сомневается.

Теперь главные объяснения этого факта советской официальной Историей:

1) колоссальное преимущество немцев в технике и живой силе
2) внезапность нападения на миролюбивый неподготовленный к войне Советский Союз
3) двухлетний немецкий опыт современной войны в Европе
4) в полную силу работающая на Гитлера покоренная Европа и т.д.

Однако все эти объяснения абсолютно нелогичны.

1) никакого преимущества у немцев в технике и живой силе не было никогда, ни за одну операцию второй мировой войны
2) как можно назвать СССР мирным, если он за год-два до начала войны сам напал на всех своих западных соседей, потеряв десятки тысяч солдат? Как его можно назвать неподготовленным, если ДО объявления мобилизации у него было под ружьем больше солдат, чем у полностью отмобилизованных немцев?
3) никакого двухлетнего опыта войны у немцев не было.
4) вся покоренная Европа, работая на Германию в полную силу, никак не могла дать ее солдатам даже половину того количества вооружения, которого производил мирный неподготовленный к войне СССР с его союзниками.

Итак, факт остается фактом, а объяснения туфтовые. Нужны другие объяснения.

Виктор Суворов дает свои объяснения этому факту. Он считает, в поражении виновата наступательная доктрина СССР, что Сталин сам хотел напасть на Германию и захватить вместе с ней все порабощенные ею страны. Для этого он задолго до войны поставил экономику на военные рельсы и произвел немеренное количество самого современного вооружения. Он выдвинул к самым границам склады с сотнями тысяч тонн снарядов, запасных частей, горючего, фуража и продовольствия. Прямо на границе понастроил аэродромов (и забил их самолетами под завязку), штабы, госпиталя, казармы. Он расставил свои войска на границе так, что они могли только наступать, но не обороняться. Они были сконцентрированы на участках фронта, с которых планировалось наступление, другие участки были фактически не прикрыты. Советские войска были обеспечены немецкими и румынскими топографическими картами, но совершенно не имели карт своей территории. Ни одна дивизия не отрыла простых окопов полного профиля, не настроила блиндажей и не поставила элементарных мин перед штабами. Не только предполье, но и мосты, ж/д станции, водокачки и остальные стратегические объекты заминированы не были. Солдатам выдали русско-немецкие и русско-румынские разговорники. Подготовили огромное кол-во десантников, которых в оборонительной войне приходилось использовать не по назначению - борсать фактически безоружными под танки.

Эти объяснения намного логичнее и ставят сразу все на свои места. Этим, и ничем иным обусловлена его популярность во всем мире. По его стопам пошли другие исследователи и даже профессиональные историки, которые начали копать еще дальше и глиняный колосс официальной истории рухнул.

Я не причитаю себя к фанатичным «Суворовцам» - на страницах его книг мне тоже попадались десятки неточностей или спорных моментов, которые мне не очень нравились. Я просто констатирую факт – его объяснения намного логичнее, чем все объяснения, которые я слышал до этого.
цитирай
13. didanov - "СОВ. СЕКРЕТНО Сообщение ...
25.06.2015 00:23
"СОВ. СЕКРЕТНО
Сообщение из ЛОНДОНА (с сокращениями)
20 VI1941 г.

…Англичане усиливают свои приготовления к бомбардировке Баку. 16 июня под председательством Черчилля состоялось очередное заседание комитета имперской обороны, на котором обсуждался вопрос о средствах прекращения получения Германией нефти. В своем выступлении Черчилль настаивал на скорейшем завершении всех приготовлений к бомбардировке Баку, что, по мнению «___», является одной из его «идей фикс» в настоящее время. На этом заседании Черчилль спросил Бивербрука о его мнении по этому вопросу. Бивербрук уклончиво ответил, что «Кавказская схема кажется ему сейчас очень отдаленной». В беседе с «___» «___» охарактеризовал всю эту схему как «совершенно идиотскую», ибо значительно легче, проще и целесообразнее бомбить запасы нефти, заводы по добыче синтетической нефти и прочее, находящиеся у порога Англии, то есть в Германии. По предложению «___» комитет принял решение провести очень крупную бомбардировку Гельзенкирхена, однако по настоянию Черчилля главнокомандующему индийской армией была в тот же день начальниками штабов послана следующая телеграмма № 130: «Ход развитий советско-германских отношений может сделать для нас исключительно выгодным быть готовыми предпринять бомбардировку бакинских нефтепромыслов с минимальнейшей задержкой. В связи с этим предлагаем вам дать указания командующему войсками в Ираке совместно с командующим авиацией в Ираке и в сотрудничестве с командующим авиацией на Ближнем Востоке сделать все административные приготовления для этой операции, включая все требуемые расширения и улучшения выбранных посадочных площадок. Предполагаемый объем атак будет равняться интенсивным операциям примерно в продолжение месяца двух эскадрилий бомбардировщиков “Веллингтон” и двух эскадрилий бомбардировщиков типа “Бленхейм”, оперирующих из Мосула».

19/VI 41 г. № 525. ВАДИМ[1].

Обратите внимание: «ход развитий советско-германских отношений может сделать для нас исключительно выгодным быть готовыми предпринять бомбардировку бакинских нефтепромыслов». О каком ходе «развития отношений» говорят англичане? О нападении Гитлера на СССР? Нет. Потому, что когда Германия напала, Лондон не стал бомбить Баку. Даже когда немцы невероятно удачно провели первые месяцы войны – англичане не бомбили Баку. Значит – бомбить готовились, в случае НЕНАПАДЕНИЯ Гитлера. При мирном развитии отношений Берлин-Москва, в Лондоне готовились месяцами бомбить территорию нашей страны.

Вот это нужно помнить. Вот это нужно знать.
цитирай
14. germantiger - Към момиченцето лъска под вода ;)
25.06.2015 20:07
Разбира се, че разбирам от война за разлика от момченцето писало с ник подводни
гордея се със служба на 3 континента извън Европа 11 години, издаден акнижка и споменаван съм от колега в Шоуто на Слави (на когото фен не съм

Що иде реч до иронията на момиченцето под вода...

И за се чудя що непобедимая и легендарная днес е сритана в границите си отпреди Пьотр Великий или защо режат главичките на руски момченца по Чечня и дагестан

Чудя се защо последния Романов цар има 1/328 руска кръв, само толкова и няма грешка в цифрата, а всичко му е германско и "датско', чудя се защо великая россия

- има съграден Петерсбург от италиански и германски архитекти

- кулите на Кремлин (татарска дума) след поредното палене са вдигнати от холадски и германски майстори

- държавността им на изток е с фундамент скади/сландинавски варяги/варанги

- първата им Академия на науките е със състав маса германци

- коледната им елхичка е "въведена" сред населението, забележи сред народа от германска принцеса посел руска царевна

- Пушкин им е 1/4 германец и е писал най-великите си стихове за германска принцеса станала руска императрица (не я бъркайте с Керн)

- Дибич Забалкански, Тотлебен освободителя на Плевен са германци

- най-великата им императрица малката Фике е после голямата Екатерина Великая германка както и още 6 руски царици германки (и 1 датчанка)

чудя се великая и легендарная не советская (съветска става с указ от февруари 1946г) а РККА Работническо-Селската Червена армия защо като е победител ГУБИ 20 МЛН ЗАБРАДКИ И ОЩЕ 20 МЛН БЛИЗО ГРОБОВЕ И ЯМИ...?!

Та нямам проблем че някой стигнал до Белрин като се задавил в свойта кръв и пръст, като е текъл в своето море от кървища и като бол руски майки, съпруги, дъщери и сестри са били океан сълзи - това е жалко повече отколкото е позорно в пораженията

Та мисълта ми е подводни

- защо кръв и месо бяха руснаците в гроба милиони

- защо си свалиха гащите пред мериканосите 1989 и без нито един изстрел позорно бяха бити в Студената

И фундаменталното мило момиче ;) МОСКВИЧ НЕ Е МЕРЦЕДЕС, А ЗАЗКАТА НЕ Е БМВ... уаз-ката Ауди йок ;)
цитирай
15. germantiger - С "две думи"
25.06.2015 20:15
Победите на германското оръжие остават за Вечността

Германските победи през ВСВ нямат аналог в човешката история като мащаб, а милионите кръв на Изтока са в гроба на историята

Всеки, който разбира от война чудесно знае това, включително и ти мило българско момиче ;)

...

Аз Резун не чета, дори към Солонин и Бешанов рядко ще посегна, хубаво е да се обогатиш:

попрочети Лопуховский, Замулин, Широкорад, Больнъйх, Барятинский, Исаев даже, Рунов евентуално, Залеский справочно, Пономаренко и Васильченко но те няма да ти се понравят (русизъм), хубаво е да четеш Акунов...

Що иде реч до германците - почти 100 автори на ниво мога да посоча

ще се огранича с Меллентин, Раус, Куровски, Курт "Панцер" Майер, Фей, Кумм, Вайдингер, Мантойфел, Тиике, Агте, Карелл, Хуберт Майер, Дгрелл белгиеца, Сюткус в една книга и следващите, Бауер, Цопф, Фьортен, Пфьоч, Мантойфел (в две), Щадлер, Аллербергер итн итн итн

КАТО НЕ ЗНАЕШ НЕЩО - ПИТАЙ - НЕ Е СРАМНО !
цитирай
16. didanov - за съжаление победите на германското оръжие
25.06.2015 23:47
като краен резултат не донесоха нищо хубаво на света, още по-малко на германския народ -днешният, който ти сам отричаш. Мисля си, ако германското оръжие и сила беше използвано само за възстановяване на неправдата от ПСВ и за укрепването и поддържането на мира и свободата между народите сега нашия свят би бил съвсем различен.
цитирай
17. germantiger - ...
26.06.2015 00:50
Няма как да стане - вината е и на много други оръжия които промениха света - руското, американското, дори английското.

Никой не би позволил германците да свършат нещо в рамки, справедливо и разумно - войните НЕ се правят за това.

Имам усещането, че си представяте войната като куклен "свят" - пустите му германци ползвали оръжието и повели света на някъде, нещо повече те били основната причина за войната, те са и причината за всички кофти резултати при положение, че лайна днес ги направиха победителите англо-американци, а изтока го осраха другите победители червнео-руските.

Къде " за Бога" е германската воля в случая?! Въобще че имаше война ли - та на 3 септември не Германия, а Англия и Франция я направиха световна, че още Ленин беше решил да прави целия свят червен.
цитирай
18. germantiger - И за да ме разбереш най-паче подводни...
26.06.2015 02:23
Питаш подводни, защото като били германците нива над другите в почти всичко губят ВСВ, че и се хилиш... аз няма да се захиля, но ще ти отговоря така:

българите са баш войници нали, родени войници били... половината от историята им на дунавска България обаче в... робства - за родени войници не звучи добре?!

българите били велики на бойното поле, да де, но загубили втората балканска война

нали българите били уникални през ПСВ и действително смляли при Дойран кой-ли не... "хубаво ама" ПСВ България е победена и забележи година преди Германия и пробива при Добро поле е факт - той е война, не политика и не Германия или марсиания

Ще рече подводни - понякога стратегически количеството надделява над качеството, но качеството винаги бие количеството в съотношщение на загуби и действително българския войник е победител в две Балкански войни и ПСВ и не случайно е велик тогава, но това не стига за победата (понякога)!

Разбра ли "бе душа" ?! Е Пицееетти... ;)
цитирай
19. didanov - въпреки това мисля, че е имало как да стане
26.06.2015 13:00
"германците да свършат нещо в рамки, справедливо и разумно" поне в Европа. Опиянени от силата си обаче, заслепени от гордостта си те решават да поробят "света" вместо да го поведат към едно по-справедливо устройство дори в началото със силата на оръжието. Условията за промяна са били налице - хората са търсели спарведливост, искали ли са промяна, нещо велико да счупи оковите на имперския свят - е германците са ги счупили, за да ги заменятс нови, по-тежки - Третият Райх нали? Имали са потенциала, силата, вярата, способността, организацията повече от останалите, но не и РАЗБИРАНЕТО как да се построи този нов свят - не може да се изгради нещо ново със стари средства - война, насилие, жестокост, с изконните закостенели РИМСКИ представи на разделяй и владей, око за око, зъб за зъб. Същата грешка правят руснаците и американците, както и преди англичаните, испанците, португалците и т.н. Тук не говорим само за водене на война, както разбра не съм специалист в тази област, става въпрос за духовната "война или роля" на всеки народ. Колко народа последваха доброволно, а не по принуда Германия в създаването на Новия свят? Колко народа следват доброволно в момента, а не по принуда САЩ в създаването на Новия ред? За мен Германия преди ВСВ именно като най-изстрадала от ПСВ и разбираща какво значи несправедливост, окупация и омраза, пропусна възможността да изпълни ДУХОВНАТА СИ ЗАДАЧА (не военна, политическа, икономическа, културна)като народ, може заради това се намира в сегашното й състояние.
Америка е вече бита карта, сега са Русия и Китай на ход. Лично смятам, че Китай не са готови да поведат света духовно, защото тяхната раса се отличава все още с доста жестокост към себеподобните си. За това клоня към Русия, но това е друга тема, не искам да я отварям.
цитирай
20. didanov - забележката за българския войник е правилна
26.06.2015 13:22
само, че ако германските племена живееха векове на кръстопът между два контитента, няма гаранция, че няма да паднат някога под робство.
за старите българи мога да кажа, че са воювали изключително качествено, а не количествено - примери - много, но не ми се изброяват сега.
колкото до Балканската война, грешката е по-скоро стратегическа, никой не може да спечели война на 4 фронта нали?
"действително българския войник е победител в две Балкански войни и ПСВ и не случайно е велик тогава, но това не стига за победата (понякога)!" -да в най-новата ни история това понякога май стана за съжаление всеки път. Поздрави!
п.с. ВСВ и без Германия щеше да има, чичко Сталин щеше да се погрижи, въпросът е как ще свърши започналата вече Трета СВ, за мен ако Германия и Русия си подадат ръка ще има ощ дълги години мир в Европа.
апропо благодаря за източниците познах вече с Меллентин. Знаеш ли някакъв сайт за безплатно сваляне в оригинал?
цитирай
21. germantiger - ...
27.06.2015 07:16
Духовни водачи на света ?!

Пишеш за религии, имаш предвид хуманизъм или какво?

И това има ли място в политика на интереси и война с интереси?

Винаги съм бил убеден, че си здравомислещ, но на шега се съмнявам в това, след като допускаш, че Русия би могла духовно да води света ;)

държава в която комунистите не са до стената и са върха
държава в която властта води войни като другия жандарм на света
държава в която човешкия живот не е ценност, а олигархията е константа

шегаджия
цитирай
22. didanov - е за това не ми се отваряше темата но ще се опитам да го обясня
28.06.2015 13:20
тук не става въпрос за политика и война на интереси, става дума за нещо над тези неща, нещо по-високо и стонйностно, което се припокрива с духовната задача на всеки един народ.
това няма нищо общо със здравия разум, той дори е контрапродуктивен, защото почти винаги ограничава светогледа, тъй като не може да разбере нещата, които душата разбира. Не става въпрос и за религия, не поне в този смисъл, който ние влагаме. Сегашният свят , който познаваме си отива, разпада се на парчета, бавно но сигурно, както Римската империя..това, което много не подозират е, че заедно с него си отива цялата наша пета раса. това няма да стане обаче изведнъж, тъй като трябва да се подготви почвата за шестата раса. Тя ще внесе отново любовта в света, отново идеята, че човек за човека е брат. Тези, които не я приемат в сърцето си - ще отпаднат от земната еволюция, няма да се прераждат на Земята т.к. тя навлиза вече в четвъртото измерение (подробности виж постинга Апокалипсисът на Йоан Богослов тълкуване). И славяните са тези, които ще направят това. Да - не германците, не американците, англичаните или комунистите (те са си изиграли своята роля), а именно славяните. Защо ли?Трудно ми е да го обясня с думи - именно славяните, да кажем защото" всеки здравомислещ човек ще се изсмее и отхвърли като възможност".
цитирай
23. antonra - СССР играе в полза на Англия.
21.12.2015 14:45
През лятото на 1940 година СССР в угода на Англия съветизира прибалтийските републики и окупира румънска територия, която преди това е била в пределите на Австро-Унгария, тоест никога не е била руска. С това СССР за пръв път се намесва във войната между Англия и Германия и то в полза на Обединеното кралство. Германия спира настъплението си в английска посока и се обръща да защити Румъния и Източна Европа от болшевизма. Съветските декларации, че щели СССР да чакат буржоазните армии да се изтощяли взаимно - са огромна болшевишка лъжа. От самото начало на войната между Англия и Германия от 03 септември 1939 година, последният е играел подмолно за Англия. По време на германо-полския конфликт Англия обявява война на Германия, но не прави това по отношение на СССР, макар червената армия да окупира повече полска територия, отколкото окупирва Вермахтът.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2906199
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?