Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2015 07:00 - Къде са короните на българските царе?
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 2954 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Къде са съкровищата на нашите царе и боляри?

Толкова ли сме били глупави сме оставили византийци, татари и турци да ни ограбят? Или толкова сме били бедни и неспособни да създадем собствени съкровища, монетарници, златни мини, произведения на изкуствата?

Отговорът е не! Или образно казано - където копнем в България кънти на злато, сребро или на статуя.

Но да се върнем на темата – къде са короните на българските ни ханове и царе – едно е сигурно – те поне са били златни, украсени със скъпоценни камъни ( с изключение на малкия Борис, на когото баща му дори и златната корона взема със себе си) и второ – доколкото знам няма нито една в някой български музей. Защо ли? Ами защото и гробовете на собствениците на короните не са ни известни (ние не знаем къде са гробовете на Левски и Ботев та камо  ли на царете ни). Логично е – короните да са там, където са погребани царете ни. Дори и короните да са наследявани, логично е да предположим, че поне една дузина трябва да има. Но къде са пропаднали всичките корони?

Да приемем следните варианти:

1.    1.Да са унищожени, претопени, загубени

2.    2.Да са намерени, но да се пазят в частни колекции

3.     3.Да си лежат все още скрити в очакване да бъдат намерени.

Според мен първият вариант е малко вероятен и ако да, то в много частни случаи, поради причината, че короните като царски атрибути и символи на властта са били изключително ценни и се пазели много внимателно. Представете си цар Симеон да си загуби короната, да я претопи за да плати на армията си или пък да я хвърли в Босфора от яд, че не може да превземе Констатинопол. Не върви много нали?

Вторият вариант ми се струва много по-възможен. Ще започна със слуховете как Людмила Живкова, като високо посветена личност, получава информация и достъп до една от съкровищниците на българските или тракийски царе. Тя  успява да влезе в съкровищницата с екипа си и да вземе 7 български златни корони на напи царе, както и много други ценни предмети. И тук се включват приятелчетата от ДС, и техните покровители от обкръжението на Живков, които прецакват Людмила (по първоначална идея тя е искала да построи музей в София, разкриващ намерените съкровища пред света), прибират си стоката и чрез сигурни връзки в чужбина продават короните на частни колекционери или аукционни къщи.

Друг факт подкрепящ тази теория, е например, че частната колекция на Черепа е по-богата от тази на НИМ – в смисъл безразборното и безнаказано ограбване на археологически ценности от страна на организираната престъпност, покровителствана от политици и бизнесмени през последните 25г. доведе до милиарди левове загуби от пропуснати ползи за държавата.

Един запален иманяр разказваше, че Китов (Бог да го прости), когато отварял поредната могила първо звънял на един телефон, пристигали яки момчета, с куфари кеш и на място ставала договорката – две златни маски за теб, една за музея и т.н.

Ще спомена и световната тендеция от време оно, с помощта било то на армия, подкупи, или тайни служби да се крадат и присвояват чужди произведения на изкуствата – не е само Хитлер като пример, разгледайте Лувъра или някой музей в Англия и си отговорете има ли нещо чисто френско или английско в тях.

Българите обаче сме надминали всички – сред иманярските среди се говори открито, че най-ценните ни съкровища като Панагюрското и Вълчитрънското са отдавна продадени на чужди колекционери, а експонатите в музеите ни са само отлично направени копия. Какво ли не правят за пари хората а?

 

Къде са съкровищата на нашите царе? Къде са короните им?Още ли са скрити на някое скришно място в очакването да бъдат намерени? Според мен това е най-вероятният вариант за по-голямата част от изчезналите съкровища.

Нека разсъждаваме от лицето на историята – Търновград, османската войска се намира на два дни път, обсадата е неизбежна, бъдещето на българската държава стои на косъм. Какво да се прави със всичките скъпоценности, златни, сребърни съдове, монети и прочие – да се бяга с такова количество предмети и неразумно и непосилно в тези смутни времена, да се остави в ръцете на врага при евентуално превземане на града на никой не му се иска – значи да се заровят, да се скрият умело, че никой да не ги намери и после, когато нещата утихнат да се извадят. Търновград е пълен със скали, дупки, пещерички – идеално място за скривалище. Но не бива да се осланя човек само на случайността – скривалището трябва да е доказано сигурно – какво по-добро от това използвано от предшествниците ни и неограбено стотици години? Още повече че има много знайни и незнайни капани и защитни механизми, които не всеки познава...Търновград пада, много народ умира, много бива разпилян по света...и много тайни за скрити съкровища умират с тях или биват забравени с времето( да имат може би сега наши и чужди иманяри какво да папкат).

Да вземем друг пример – по римско време на Балканите, центурионът Луциос Глава от 10 римски легион разквартикуван в подстъпите на Рила разбира от един измъчван от неговите вонйници пленен тракийски войник, че е работил като младши жрец в храма на Дионисий. Младежът признава, че веднъж е проследил гкавбният жрец до скритият вход на една подземна гробница на загинал отдавна тракийски владетел – вътре освен саркофага на владетеля са се пазели неземни съкровища. Луциос бързо намира входа на гробницата умело скрит в скалите на един хълм, убива пленения трак, както и главният жрец на Дионисий и със намереното злато чрез подкупи успява бързо да се издигне във войската, както и да си купи много роби и земя. Остранявайки всички свидетели, той продължава започва да трупа и своите съкровища към намерените. Но на Балканите пак настъпват варварите, Луциос няма възможността да вземе цялото съкровище със себе си, прави нишан – със кодирано послание посочващо входа на гробницата, изписва на кожа груба карта и напуска (уж временно) дома си в посока Рим. Луциос не успява да се върне за съкровището си, завещава картата на сина си и така след някоко поколения прапрапра внука му се отправя в земята на дивите българи с намерението да върне бащиното си имане. Близо до целта обаче той бива убит от хански партул,охраняващ резиденцията на хана построена недалеч от гробницата – картата попада в ръцете на хана, който открива входа и успява да спонсорира с намереното злато успешен поход срещу ромеите, затвърдявайки позициите в новата държава. Така тракийско-римската съкровищница става и българска. С този импровизиран разказ можем да заключим – няма как всикчите съкровища на тракийските царе, на римските банки и градове на територията на България, на византийските аристократи, на българските боляри и царе, на османските паши и бейове, на кърджалии и хайдути да изчезнат, да са унищожени или откраднати. Според мен има приемственост не само в културите, но и в скривалищата на тези културно ценности. Те са там някъде умело скрити, и чакащи подходящият човек в правилното време да ги пре-открие за света. В тези съкровища златото не е най-ценното – а древните знания, за един отдавна забравен и непознат свят.




Гласувай:
5



1. didanov - Короната на цар Иван Шишман е съхранена!
17.06.2015 16:15
За един неизвестен на българската общественост факт съобщава младият унгарец Тамаш Еньо Секереш, който живее и работи в София. Звучи сензационно, но според него короната на българския цар Иван Шишман не е изчезнала безследно! По времето на 150-годишното частично турско робство на Унгария (засягащо само Средна-Унгария), Ищван Бочкай владеел Княжество Трансилвания (Източна Унгария). И през 1605 г. Ищван получава от турския султан Ахмед I короната на цар Иван Шишман - последния владетел на второто българско царство. Тази корона в Унгария и до днес е известна като "Бочкай корона". Всъщност, Трансилвания е бивша българска територия до основаването на унгарската държава. Понастоящем „Бочкай корона“ се намира във Виена, заради хабсбургското управление. Предполага се, че короната на Иван Шишман е същата, която цар Калоян получава през 1204 година от римския папа.

Какво може да се направи оттук нататък? Българското министерство на културата би могло да влезе в дирите на ценния артефакт, свързан със средновековната ни история, и да уреди гостуването на короната в София. Господин Министър, Вие сте на ход...
Източник: Гласът на България
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2907481
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?