Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2014 01:26 - Тези, които вдигнат оръжие срещу русите, не могат да умрат от примка или куршум.
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 2455 Коментари: 4 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

„Капитан Пруткин, авантюристичният, но донякъде безотговорен собственик на търговски кораб, беше осъден за „шпионаж в полза на Русия“. Такава беше неотменимата правителствена формулировка на съпротивата срещу съюза между България и Германия. Пруткин беше този, който през Първата Световна Война организира най-прочутите опити за бягство от затвора.

Българските патриоти не можеха да забравят руската помощ за тяхното освобождаване от турско иго и само в Софийския затвор лежаха повече от триста войници, отказали да се бият срещу русите или подтиквали своите другари да преминат към тях. Двама бяха осъдени на смърт.

Единият, подофицер, беше казал на своите хора :“Грехота е да се сражаваме  срещу русите, които ни освободиха“. Понеже той беше популярен сред войската на фронта, военните власти се страхуваха да го осъдят на място и го изпратиха в Софиа, където Областният съд произнесе смъртната присъда. Той очакваше изпълнението й на следващата сутрин в дълбините на затворническото подземие. Пред вратата на килията му имаше стража.

Капитан Пруткин обаче кроеше други планове, които изпълни с наша помощ. Същата вечер всички ние решихме да се къпем.  Душовете бяха в подземието. Двама криминални престъпници, които бяхме посветили в нашите намерения, слязоха с нас. Единият имаше шперц, а другият донесе ракия, голям къс шунка и една огромна прясна погача. Докато жадно отпиваше от ракията и лакомо поглъщаше хляба, той захвана разговор с дежурния часовой пред килията на осъдения. Войниците получаваха някакъв отвратителен заместител на хляба и бяха постоянно недохранени. Часовоят поглеждаше към затворника със завист.

-По–добре е да си в затвора, отколкото във войската – измънка той.

-Ела, заповядай!

Часовоят се намръщи:

-Не мога да оставя поста си.

Затворникът се разсмя:

-Вратата на килията е заключена нали?

Часовоят не устоя пред изкушението и отведе затворника е една празна килия с маса, където лакомо се включи в пиршеството. Другият затворник незабавно отвори вратата на килията със щперца си, освободи осъдения, набута го при душовете и наново заключи вратата. Ние се загърнахме с чаршафите си и се качихме горе с осъдения. Останалата част от плана се изпълни лека. Не беше трудно да се стигне от отделението за политическите затворници до канцеларията, чиито прозорци бяха без решетки. Пруткин помогна на осъдения да мине през прозореца в двора. Нощта беше тъмна, небето – беззвездно. Затворникът стигна до стената, изкачи поставената стълба и скочи навън. Стражата го забеляза едва когато беше на стената и куршумите й отидоха напразно. Затворническите власти никога на разкриха мистерията на това бягство.

Другият осъден на смърт войник избяга от смъртта без помощта на Пруткин. Беше мразовито декемврийско време. На сутринта, определена за изпълнение на присъдата, ни заповядаха да останем в килиите си. Прозорците ни гледаха към бесилката в двора на сградата.

Изведоха осъдения в осем часа с вързани на гърба ръце. Той стоеше неподвижно и безмълвно, втренчил празен поглед в далечината, докато свещеникът го благославяше. Подадоха му чаша коняк, който бързо погълна. Не запущи. Военният прокурор прочете присъдата. Единствените свидетели на обесването бяха пазачите, надзирателите, военният прокурор, свещеникът, един лекар и известния софийски палач, циганинът Джемал, който покри главата на осъдения с бяла качулка, покачи го на едно столче и бутна столчето.

Изминаха няколко минути. Лекарят опипа пулса на обесения. Джемал скочи на столчето, свали тялотот и го просна на сснега. Двама пазачи го поставиха на носилка, покриха го с чаршаф и тръгнаха с тежка и бавна стъпка към гробището.

Останахме в килиите си, потиснати и мълчаливи. След половин час затворът се разтърси от смях. Чухте ли новината? Мъртвият възкръснал! По пътя към гробището той внезапно седнал на носилката и изплашил пазачите до смърт. Те изпуснали носилката и избягали. Когато пристигнала полицията и повдигнала качулката, обесеният бил онемял, но още жив. И сега го довели обратно.

Генадиев се изсмя: Правителството е толкова некомпетентно, че не може дори да обеси човек, както трябва.

В случилото се нямаше нищо свръхестествено. Както обикновено въжето е било добре намазано със сапунена вода, за да образува плъзгаща се плътна примка, но поради извънредния студ тя се вледенила. Затягащата се примка се заклещила в челюстта на осъдения и не стигнала до врата. Гръбначният му стълб останал невредим, а той загубил съзнание само от страх.  Човекът се съвзе бавно, но шест месеца не можеше да промълви и дума и никога не си припомни подробностите от екзекуцията си, а според закона не можеше да бъде обесен втори път.

Новините за тези чудотворни спасения от бесилката се разпространиха сред войската и народа. Така се роди легендата, че онези, които отказват да вдигнат оръжие срещу русите, не могат да умрат от примка или куршум.“

Константин Тодоров

 

 

 

 




Гласувай:
4



1. germantiger - !
24.12.2014 11:55
Подобни случаи (и различни други, разбира се, е имало от Средновековието, вероятно и до днес), едни реални, други не, но винаги забележителни истории.

"За сметка на това" - другарите русофили са залагфали на по-сигурното - застреляли са прадядо ми нейде в Кюстендилско без съд и присъда и с незнаен гроб до сега.

Правеха и друго - хората на прасетата при Газдов...
цитирай
2. didanov - съжелявам за дядо ти
26.12.2014 01:18
но русофилите според мен нямат много общо с хората (българи) убивали (българи) без съд и присъда..
цитирай
3. jelezov - Време е germantiger да сподели защо ...
27.12.2014 15:30
Време е germantiger да сподели защо "другарите русофили" са застреляли точно неговия прадядо? Абсолютно невинен ли е бил? Дали и той не е убивал "без съд и присъда" русофили?
цитирай
4. germantiger - РУСОФИЛСТВОТО БЕШЕ ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА И МЕРЗОСТ КОГАТО ИЗВРАЩАВАШЕ ИСТОРИЯ (примерно)
27.12.2014 19:52
Омразата към Германия е документирана в буквално хиляди руски и български

филми
книги
вестници
списания
предавания
проапаганда словом

И това може лесно да се провери и проследи в миналото.

P.S.
Към другаря Железов - на кого съм длъжен да обяснявам каквото и да било - ако желаеш - лично ще ти обясня, никакъв проблем?! Що иде реч до прадядо ми - охранявал е германска складове на бгтеритория и на 9-и трима шумкари "слизат" за да го заплашат (като човек военен с подгхотовка ги е насрал без да убива или ранява никой). После след ок. седмица в сила мъжка и цяла "рота" не взвод такива го "надвиват". За подробности - лично ако желаеш, не имагинерно в нет-а.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2901186
Постинги: 1136
Коментари: 3355
Гласове: 5854
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?