Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2014 00:51 - Сталин е можел да предотврати войната....c един параф 2 част.
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 4880 Коментари: 10 Гласове:
2

Последна промяна: 09.11.2014 00:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Когато първите ТБ-7 летели на недосегаеми височини, конструкторите на другите авиационни държави по света се били натъкнали на невидимата преграда на височината: в разредения въздух поради недостиг на кислород двигателите губели мощност. Те в буквалния смисъл се задъхвали като алпинисти на връх Еверест. Съществувал напълно перспективен път за повишаване на мощността на двигателите: да се използват изгорелите газове за въртене на турбокомпресор, който вкарва в двигателя допълнителен въздух. Просто на теория — сложно на практика. На експерименталните, на рекордните самолети това се постигало. На серийните — не. Частите на турбокомпресора работят в нажежена струя отровен газ при температура над 1000 градуса, околният въздух е минус 60, а после идва завръщането на топлата земя. Неравномерното нагряване, рязкото спадане на налягането и температурата деформирали частите и стърженето на турбокомпресора заглушавало рева на двигателя, изолационните лакове и бои изгаряли още при първия полет, на земята влагата се кондензирала по изстиващите части и корозията изцяло разяждала механизмите. Най-много си патели лагерите, те се топели като восъчни свещички. Лесно е, когато си с рекорден самолет: ако от десет полета веднъж не ти се повреди турбокомпресорът, постигаш рекорд. А какво да се прави със серийните самолети?

      Търсели всички, но намерил Владимир Петляков — създателят на ТБ-7. Хрумването на Петляков се пазело като изключителна държавна тайна. А решението било гениално просто. ТБ-7 имал четири витла и външно приличал на четиримоторен самолет. Но вътре в корпуса, зад кабината на екипажа, Петляков монтирал допълнителен пети двигател, който не въртял витла. На малки и средни височини работят четирите основни двигателя, на големите се включва петият, той привежда в действие системата за централизирано подаване на допълнителен въздух. С този въздух петият двигател захранвал самия себе си и четирите основни двигателя. Ето защо ТБ-7 можел да се изкачва там, където никой не бил в състояние да го достигне: лети си над Европа, бомбардирай когото искаш и пет пари не давай за безопасността си.

      Ако разполагаш с хиляда неуязвими ТБ-7, можеш да предотвратиш всяко нахлуване. За целта просто трябва да поканиш военни делегации на определени държави и в тяхно присъствие някъде в отвъдволжката степ да изсипеш от звънтящите висини ПЕТ ХИЛЯДИ ТОНА БОМБИ. И да обясниш: това вас не ви засяга, подготвили сме изненада за столицата на държавата, която се престраши да ни нападне. Точност ли? Никаква точност. Откъде ще се вземе? Изсипваме бомбите от главоломни височини. Но липсата на точност ще компенсираме с повторни бомбардировки. Всеки ден по пет хиляди бомби върху столицата на агресора, докато не постигнем желания резултат, а у после ще си изпатят и други градове. Докато противникът стигне до Москва, знаете ли какво ще стане с неговите градове? Във въздуха ТБ-7 са почти неуязвими, на земята противникът нищо не може да им направи: базите ни се намират далеч от границите и са защитени, а стратегическа авиация противниците ни нямат… А сега, господа, да вдигнем чаши за вечния мир…

      Така биха могли да говорят Сталиновите дипломати, ако Съветският съюз разполагал с хиляда ТБ-7. Но Сталин се отказал от хилядата ТБ-7…

      Може ли да бъдат разбрани подбудите на Сталин?

      Може.     

 

      Ако преведем хилядата ТБ-7 на шахматен език, това е ситуация, когато можеш да дадеш шах на противниковия цар още преди започването на играта, а ако партньорът се престраши да започне играта, той може да бъде матирай след първия ход.

      Ако петте хиляди тона бомби, които ТБ-7 можели да пренесат за един полет, се преведат на езика на съвременната стратегия, това са ПЕТ КИЛОТОНА. Това вече е терминологията на ядрения век. Ако петте килотона са недостатъчни, за два полета могат да се пренесат десет. А двайсет килотона е онова, което без особена точност било стоварено върху Хирошима.

      Хилядата ТБ-7 са нещо като ядрена ракета, насочена към столицата на противника. Мощта е такава, че за потенциалния агресор войната загубва смисъл.

      И тъй, с едно драсване на Сталиновата писалка под заповедта за серийното производство на ТБ-7 можело да се предотврати германското нахлуване в съветската територия. Ще кажа нещо повече: Сталин е можел да предотврати и цялата Втора световна война. Естествено, през август 1939 година той не можел да разполага чак с хиляда ТБ-7. Но двеста, триста, четиристотин и дори петстотин — можел да има. Един полет на двеста ТБ-7 прави килотон. Ако сме разполагали само с двеста ТБ-7, можело е да не подписваме пакта Молотов-Рибентроп. Ако сме разполагали само с двеста ТБ-7, можело е да не се интересуваме кой знае колко от становището на Великобритания и франция. Можело е просто да поканим Рибентроп (та дори и самия Хитлер), да му демонстрираме това, което вече имаме, да му разкажем какво ще стане, а после да изложим кратко и ясно позицията си: господин министре (или — господин канцлер), отношенията ни с Полша не са кой знае колко добри, но германското напредване на изток ни плаши. Разногласията на Германия с Полша не ни засягат, сами си решавайте вашите проблеми, но само не започвайте голяма война срещу Полша. Ако я започнете, ние ще хвърлим в Полша пет милиона съветски доброволци. Ще дадем на Полша всичко, което тя поиска, ще разгърнем в Полша партизанска война и ще започнем мобилизация на Червената армия. Е, и ТБ-7… Всеки ден. Засега няма как да осигурим по пет хиляди тона дневно, това ще стане след време, но хиляда тона на ден ви гарантираме.

      Така можело да се разговаря с Германия през август 1939 година, ако Сталин навреме бил подписал заповедта за серийното производство…

      Редно е да кажем, че Сталин подписал заповедта.

      Но после я отменил.

      И пак я подписал. И я отменил.

      И пак…

      Четири пъти започвало серийното производство и четири пъти било спирано _(Г. Озеров. Туполевская шарага, с. 47)_. След всяка заповед промишлеността сколасвала да произведе три-четири ТБ-7 и заповедта се отменяла. Отново всичко започвало и отново се прекъсвало… В навечерието на 21 юни 1941 година ТБ-7 те се произвеждал серийно. По време на четирите си напъна авиационната промишленост могла да произведе и да предаде на стратегическата авиация не хиляда ТБ-7, а едва 11 (единайсет). Нещо повече, почти 1 всички от тези единайсет нямали най-важното — допълнителния пети двигател. Без него най-добрият най-стратегически бомбардировач на света се превърнал в обикновена посредственост.

      След Хитлеровото нападение ТБ-7 бил пуснат в серийно производство. Но било късно.

Виктор Суворов




Гласувай:
2



1. truthful - "Могат ли да бъдат разбрани ...
09.11.2014 11:55
"Могат ли да бъдат разбрани подбудите на Сталин?"
Ранна пролет 1945 г. Въстанието на поляците във Варшава. Жестоки битки в столицата на Полша, а войските на Сталин са на 100 км, СТОЯТ И ЧАКАТ. През това време германските войски яко са награбили поляците - избити са над 100 000 души !!!! Сталин чака ЦЯЛ МЕСЕЦ и едва тогава дава ход на атаката. Какви ли са били подбудите му тогава?
Да припомня, че във Втората Св. война загиват 22 000 000 руснаци, а общият брой загинали по цял свят е над 50 000 000 души, от тях 45 000 българи.
И ако внимателно разгледаме ситуацията около Втората Св. война как е започнала и защо е започната, как са се развили събитията, срещите на Сталин, Рузвелт и Чърчил и последващите събития след войната, създавнето на ООН, ЕС - ще видим как всичко е замислено стъпка по стъпка. Там няма случайни неща. Истинската цел е създаване на световно правителство и поробване на населението. Сталин е част от играта, Горбачов, Путин също. Погледнете внимателно американското и руско знаме - нима няма прилика? Двете сили имитират противоборство, ако не ти харесва едната избираш другата, НО И ДВЕТЕ СА ЕДНА И СЪЩА СТРАНА НА ЗЛОТО. Много хора не вярват в тези приказки, но в нета има доста материали. Русия, преди СССР просто стои настрана и мълчи. Мълчи за НЕКАЦАНЕТО НА ЛУНАТА, ЗА "НЕАТЕНТАТИТЕ" 2001 Г., ЗА ИЗЧЕЗНАЛИЯ САМОЛЕТ 2014 Г., ЗА БЕЗИМЕННИЯ ОСТРОВ В АТЛАНТИЧЕСКИЯ ОКЕЕАН И МНОГО ДРУГИ, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ВСИЧКО ЗНАЕ. А сега си задайте въпроса защо?
И се запитайте защо се имитират уж ЗАКАЧКИ НА РУСКИ САМОЛЕТИ С АМЕРИКАНСКИ САМОЛЕТИ И КОРАБИ? За да покажат превъзходство? А да се сещате колко пари се дават за въоръжаване от двете сили и за чия сметка е? И т.н.
цитирай
2. germantiger - Корекция на предходния коментар и неговата грешка
09.11.2014 23:29
По инфо от германските архиви и WAST германските загуби на военни са не повече от 3,5 млн. на Източния фронт. Общо военните загуби на Германия на всички фронтове през ВСВ са 5 млн. цивилните над 3 млн. Общо загубите на Германия военни и цивилни 8-9 млн

Съветските БОЙНИ загуби са:
1. Според "Гриф секретности снят" на комисията водена от Г. Ф. Кривошеев – изследване 90-те години, са над 12,5млн.
2. Според картотеките на ЦАМО от 2000г. военните загуби на СССР са 14 млн. 507 хил. персонални досиета
3. Според ЦАМО на РФ, който се помещава в Подолск, картите на персонален отчет са 16 млн.

Отделно според Книга Памяти на отделните области в РФ към 2006г. има няколко милиона заявления и "безименни" неразпознати досиета и документи на военнослужещи. Според руските автори днес загубите на СССР безвъзвратните военни са 19-20 млн.
Отделно загубите на цивилните са спорни и се "колебаят' от 20 до повече милиони.
Германия губи срещу ВСИЧКИ ПРОТИВНИЦИ 8,5ЛН. ВЪВ ВОЙНАТА, С ИЗБИТИТЕ ОТ ГЛАД И НАСИЛИЕ ГЕРМАНСКИ ПЛЕННИЦИ В РУСКИ И СЪЮЗНИЧЕСКИ ЛАГЕРИ - 2,5 МЛН.

ОБЩО ГЕРМАНСКИ ЗАГУБИ ПРИБЛИЗИТЕЛНО 11 МЛН ВОЕННИ И ЦИВИЛНИ
ОБЩО СЪВЕТСКИ ЗАГУБИ 19-20 МЛН ВОЕННИ И МОЖЕ БИ ОЩЕ 20 МЛН ЦИВИЛНИ И ТО ПОЧТИ САМО СРЕЩУ ГЕРМАНСКИЯ ПРОТИВНИК
ГЕРМАНИЯ ГУБИ 11 МЛН СРЕЩУ ВСИЧКИ
СССР ГУБИ 40 МЛН ПОЧТИ САМО СРЕЩУ ГЕРМАНИЯ

С „ДВЕ ДУМИ”
За 1 германец са падали по няколко „победители” – просто факт и тук НЕ иде реч за цивилисти, а за бой, умение и опит – за сила, техника и командване... за войника!
цитирай
3. germantiger - Глупостите или комерса на В. Суворов
09.11.2014 23:33
Излишно е да коментирам този комичен автор, който нито един професионал военен по света не намира за ниво.

Излишно е в детайл, "надълго и широко" да пиша

- авиация сама и само не печели война

- нещо повече - такава авиация не задържа резултатите или "плодовете" на една война или победа

- бомбардмънт или бомбардировка не предотвратява война, тя обикновено я разпалва

- авиацията "във въздуха" е бази на земята, персонал, логистика и всичко което тогава не може да гарантира победа на москалите

- ТЕХНИКА Е ГРАМАДА МЕТАЛ - ЧОВЕШКИЯ ФАКТОР Я ПРЕВРЪЩА В РАЗРУШИТЕЛ - ще рече - като са некадърни лидерите ти (разбирай съветските), като са некадърни войските (вкл. редовните) имай ако желаеш Star Destroyer - отново ще си губещ и за това губещи са руснаците в 1941г. а и след това като съотношение загуби (една от фундаменталните причини)
цитирай
4. didanov - не мога да се съглася....
10.11.2014 01:28
че Виктор Суворов е писал само глупости и комерсиални книги...той умело защитава тезите си с много примери, източници и логично мислене и най-важното - това, че постоянно е оплюван и осмиван от "военните специалисти" може да подвърждава израза "Никой не е Месия в собствената си страна". За мен е важно, че успява по убедителен начин на накара човек да погледне събитията от гледна точка, различна от общоприетaта. В случая този откъс защитава тезата, че Сталин не е искал да спре войната, защото именно той е замислил нейното избухване, провокирал я, и я манипулирал , стремейки се към световното господство (за това ще пиша подробно в следващи постинги). И още нещо много важно - Съветският съюз противно на трърденото е бил подготвен за световна война - само че за война нападателна, а не отбранителна. А за военните специалисти това е доста голяма разлика, както "от небето до земята".
цитирай
5. didanov - за подялбата на Полша
10.11.2014 01:43
Подялбата на Полша между Хитлер и Сталин удовлетворяват и двете страни - защото целта им е била една и съща - бърз и смъртоносен удар в стил Blitzkrieg върху врага. Ако не беше подготвен за война, дори и отбранителна, кой военен стратег би се съгласил на такава стъпка, да премахне няколкостотин километра буферна зона (в случая Полша) и по този начин да даде на врага възможност да реагира внезапно и без предупреждение? За всички е било ясно, че отваряне на два фронта на войната, ще е смъртоносна за Хитлер (както и се оказа), само че той не е очаквал такава яростна съпротива от англичаните и не могъл изобщо, та камо ли бързо да затвори Западния си фронт, за да нападне на Изток. Междувременно Сталин спокойно приемал конвой след конвой помощи оръжие, техника, провизии от американците и дори отчаяните англичани, трупал войска и доволно протривал ръце, гледайки как капиталистическите кучета се ръфат едно друго, чакайки подходящия моментда ги "освободи" от тази зараза.
цитирай
6. germantiger - ...
11.11.2014 07:40
Не се вълнувам от специалисти в неговата страна в която не е месия или не...

Писаното от Суворов можеше да се прочете преди десетилетия на запад и не би учудило никой - учудва хората на изток и най-вече тези в Русия или България.

Суворов никога не е казвал/писал нищо ново - тук мислят, че е ново.

За какво е бил подготвян Съветския съюз и РККА (Съветска армия тя става с указ от февруари 1946г.) също е ясно десетилетия преди да го напише Суворов.

Суворов има бол слаби пунктове в тезите си първо защото не е полеви командир, второ защото не е такъв на оперативно ниво също. В този смисъл стратегическата му рамка е "висяща".

МАРКЕРИ за размисъл

Преди всичко друго, пример за РАЗЛИКАТА ИЗТОК-ЗАПАД - ФУНДАМЕНТАЛНА

1. КОГАТО ЧОВЕК ГОВОРИ ЗА ВОЙНА ТРЯБВА ДА СИ ОТДЕЛИ ПОНЕ 2-3 ГОДИНИ (ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ ПОВЕЧЕ ОТ 10Г) ЖИВОТ ДА ЧЕТЕ... ТРЯБВА ПЪРВО ДА ПРОЧЕТЕ ГЕРМАНСКИТЕ АВТОРИ ГЕНЕРАЛИ И ПОЛЕВИ КОМАНДИРИ, ЗАЩОТО ТЕ БЯХА ПОБЕДИТЕЛИТЕ В БОЯ НА ТАКТИЧЕСКО И ОПЕРАТИВНО НИВО! СЛЕД ТОВА ДА ЧЕТЕ И РУСНАЦИ И ЗАПАДНЯЦИ! СЛЕДВАТ ДНЕШНИТЕ АВТОРИ... И БЕЗ КЛОУНИ КАТО Виктор (Не генералисимус Александър има разлика) СУВОРОВ, БУНИЧ И ПОДОБНИ - ТЕ СА ПЪЛНЕЖ, СЛЕД КАТО ВЕЧЕ ЗНАЕШ!

2. ТРЯБВА ДА СЕ ЗАПОЗНАЕШ ПО ВЪЗМОЖНОСТ С ВЕТЕРАНИ ИЛИ ДРУГИ ЧУЛИ И ЗАПИСАЛИ ДОРИ НА КАСЕТКА ТЕХНИТЕ РАЗКАЗИ, ТРЯБВА ДА ГИ ЧУЕШ КАК ГОВОРЯТ НА ЧАШКА У ДОМА, НЕ НАВЪН - НЕ УЛИЦАТА!

3. ТРЯБВА ДА СИ ОТДЕЛИШ ВРЕМЕ ДА ПОСЕТИШ ОСНОВНИТЕ МУЗЕИ ПОНЕ В ЕВРОПА - ИМАТ СИ САЙТ И УПЪТВАНЕ! ДА ПОМЪЛЧИШ НА НЕЧИЙ ГРОБ (ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ НА ГЕРМАНСКИ ГЕРОИ) ОТ ОНИЯ ГОЛЕМИТЕ НА ОНОВА ВРЕМЕ, ДА СИ ВЗЕМЕШ ПРЪСТ В ЧАШКА - "ШОТЧЕ"!

4. ТРЯБВА ДА ИЗГЛЕДАШ МНОГО КЛИПОВЕ И СЕРИОЗНИ ФИЛМИ - НЕ ДИСКЪВЪРИ, ХИСТЪРИ И ДА ЗАБРАВИШ БЪЛГАРСКИ ИЛИ РУСКИ ТЕЛЕВИЗИИ, КАКТО И ФИЛМИ КАТО ГОРКИЯ РЕДНИК РАЙЪН, ПЪРЛ ХАРБЪР И ДА ЗАЧЕРКНЕШ УИКИПЕДИЯ КАТО ИЗТОЧНИК НА ЗНАНИЕ!

5. ТРЯБВА ДА ПОМИСЛИШ, ПРЕТЕГЛИШ, СРАВНИШ И ПРЕСПИШ ПОЛОВИН ГОДИНА ИЛИ ПОНЕ НЯКОЛКО МЕСЕЦА ВСИЧКИ ЗНАНИЯ В ТОЧКИ 1,2,3 И 4... ДА ГИ СМЕЛИШ, ПРЕОЦЕНИШ, ДА ГИ "АБСОРБИРАШ" - ПОПИЕШ!

6.КЪМ ТОВА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА "ДОБАВИШ" АРМЕЙСКИ ОПИТ В НАЦИОНАЛНА КАЗАРМА ИЛИ НАВЪН, ДА ИМАШ СОБСТВЕН ОПИТ В МЪЖКИ КОЛЕКТИВ С ОРЪЖИЕ И ДАЛЕЧ ОТ СТОЛ, СТАЯ И РОДИТЕЛ!

СЛЕД ВСИЧКО ТОВА ЧОВЕК МОЖЕ ДА СИ ОТВОРИ УСТАТА И ДА ГОВОРИ КАТО РАВЕН С МЕН!!!

БЕЗ ИЗВИНЕНИЕ ЗА АРОГАНТНОСТТА!!!!!!

Това е обяснението или моето такова, защо изтока или защо славянина или руснака почти винаги губи повече отколкото самия той „убива” - защото тези точки 1, 2, 3, 4, 5, 6... ”ги няма”!

Човека на Изток спира някъде по пътя-той има самодоволството, арогантността познавайки 1, 2 или 3 да спре - той както казва Клаузевиц за Кутузов е типичен „руский человек” - не е чел нищо друго освен руски книги и неговата камбанария всъщност е изба!

Човека от Изток иска да се усеща номер 1 и всичко, което за миг оспори тази му увереност, той отрича, мрази иска да стъпче-той тъпче първо своите и ТОЙ НИКОГА НЕ ПОЗНАВА ИСТИНСКАТА ДЪЛБОЧИНА НА ДУМИТЕ ДЕТАЙЛ И ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ... понякога и думата ХУМАНИЗЪМ!

По подобие на Вашия цитат от руския автор аз мога да напиша още по-елегантен пример

Танкът не е елементарен сбор от оръжия, бронева защита и висока скорост. Би трябвало да знаете, че до 1943 г. Т34 е нямал (!) командирска куполка, също така с радиостанции са разполагали само командирските ротни машини. Особено през 1941 г. е популярна грозната и жалка съветска картинка – от люка се показва командир, който с червено и зелено флагче сигнализира на подчинените му танкове. Сами може да си отговорите, ако той бъде убит, как се разпада управлението на частта. Също така сами си отговорете как се командва оперативно по този начин по време на бой и колко защитен е най-важният човек, натоварен с отговорност – командирът, когато се покаже от куполния люк и по този начин привлече огъня на каквито си пожелаете там германски MG34, осколъчно фугасни снаряди, пръскащи се близо до командирския танк или, не дай Боже, точни стрелци - снайперисти. По този повод един трагикомичен случай: съветски танк БТ води „прицелен” огън по SPW. Понеже руснакът – едновременно командир, стрелец и пълнач в бетушката стреля, но не може добре да види къде попада снаряда, който не е улучил въпросното SPW. За да разберете как се е чувствал, вземете лист хартия, навийте го пред окото си, ето това, е което се вижда през БТ-то. Сега образно си представете как танкът стреля, как се разклаща от изстрела, как газовете (пушекът) пречат на видимостта ви . Именно в този кратък, но важен момент на „раздрусването”, командирът губи видимост и не може да прецени колко неточен е изстрела и всъщност къде цели изпратеният снаряд. За жалост, командирът на това БТ след стрелба с 3-4 изстрела не издържа и нервно вдига люка, показва се през него, за да види по-добре герм. БТР. Тогава нелепата съдба се намесва и картечен откос от герм. SPW „прошива” (прави на решето) тънката броня на командирския люк. Съветският танков командир пада обратно, поразен, вътре в танка, а механик водачът дава заден ход и се изтегля (един славянин би казал – отстъпва позорно) от бойното поле. Това е един уникален случай, в който БТР едва ли не побеждава танк!!! Сега си представете един герм. танк: вътре в него командирът си има командирска куполка, триплекс,епископ и каквато там искате оптика и спокойствието сам да избира целта и да командва. Нещо повече – в процеса на целия бой посредством радиото той оперативно може да отреагира на променящата се обстановка, водейки гъвкаво подчинените си и променяйки направлението на удара. Когато стрелецът стреля, именно командирът „по-високо” от него през своя перископ наблюдава резултата от стрелбата, колко близо от целта е „минал снаряда” и веднага коригира мерача в следващия изстрел. Точно това Т34 го няма до 1943 г. Още един незабелязан недостатък – маската на съветското оръдие в куполата е с овал „надолу” и „отплесналите се” снаряди веднага попадат в погона на куполата; същото е при отплесване отдолу-нагоре, попадайки в „шева” на куполата в най-язвимото място между купол и корпус... Точно този ъгъл е слабо място на Т34 и е наречен „снаряден уловител”. Глупостта да се слага куполата напред продължава в съветските танкове до края на ВСВ. Забележете, герм. „Пантера” изтегля куполата назад и на по-късните нейни модификации дори е изработена под маската на оръдието т. нар. „поличка”. Ще добавя също и коментар за „голямото” съветско преимущество – високата танкова скорост. Би трябвало да знаете, че БТ значи „быстроходный танк”, когото изтъкват, че развивал 85 км./ч. по шосе без вериги (замислен от Тухачевски като танк – лек, който с бързината си напред да буди революцията „на онеправданите” работнически маси извън границите на СССР). Оставяме настрана глупостта, че този човек е разчитал да бъде посрещнат не от воюващ срещу него противник, а от бунтовен народ. Първо – дори и днес маршът на танкова колона не се развива с повече от 25-30 км./ч.! Походният ред не е гонитба, а ред от превали, сборни пунктове, дисциплина на марша, „поведение на пътя” и т.н. Просто и днес рядко се развива скорост над 35 км./ч. Постижението от 85 км./ч. става безсмислено и има само тактическо приложение за движението или спасението на отделната единица. Представете си – според Тухачевски БТ „хуква” по удобните пътища на Прусия и „кара” бясно с над 80 км./ч. – герм. не са тъпи и естествено на кръстовищата биха разставили ПТО. Героите на Тухачевски с тънката си броня нямат друг избор, освен да „кривнат” от пътя, обаче в Прусия, „да му се не види”, има немалко блата и изведнъж ти трябват вериги – да се надяваме, ако си руснак да не ти се налага да ги слагаш под вражески обстрел. След като обикновено пътните артерии са обект на всякакъв огън и особено противотанков такъв, е идиотски глупаво да правиш танк с тънка броня, да го пускаш без вериги, а пък тесните му вериги никак не подхождат за горите на Изт. Прусия – това е образното мислене, а 85 км./ч. е възхитителна математическа цифра.
цитирай
7. germantiger - И още един пример от МОЯ БЛОГ В ПОСТИНГ - ПРОЩАВАЙТЕ МНОГОСЛОВНОСТТА
11.11.2014 07:50
...в предаване как българин участвал в колектива, създал прославеното съветско оръдие ZIS-3 (76.2 mm.). Не случайно казвам само „оръдие” (на рус. "дивизионная пушка”), тъй като то е било зададено от Тухачевски като едновременно зенитно, противотанково и стрелящо с навесна траектория като обичайната артилерия – мортирна стрелба.

Гл. констр. Грабин изрично е настоявал то да е противотанково. Но „геният” маршал е утвърдил своето задание това оръдие да бъде универсално. Когато вършиш работа, универсален инструмент ти е нужен, ако липсва специалният и най-подходящ за случая. Не можеш едновременно със сгъваемо ножче да режеш, колиш и дереш, плюс това да имаш и ножичка?! Самият Тухачевски е основният виновник СССР да изостане в развитието на зенитни картечни автомати – точно така всъщност се наричат „малокалибрените зенитни ор.” в диапазона 20 мм – 37 мм. ZIS-3 е определено неефективно за ролята, за която е предвидено.

Ето Ви сравнение с на пръв поглед допотопното и смешно герм. 7.5 см. le. IG 18: руското е с маса 1200 кг. (бойна) и 1850 кг. (при транспортиране), германското е с маса 400 кг. (бойна) и при транспортиране – 440 кг. (конна тяга) и 570 кг. (на влекач). „Германецът” е бил по-удобен за теглене с много по-нисък силует, удачен за маскиране, изключително повратлив поради малката си маса и размери. „Руснакът” като оръдие ползвано на предна бойна линия за непосредствена поддръжка на пехотата, често пъти в ролята и на ПТО (а забележете, било е замислено като дивизионно), но нуждата кара руснаците да го изтеглят напред. За оръдие в първа бойна линия, то веднага привлича наблюдателите на врага и става лесна мишена. Представете си как се бутат 1200 кг. вместо германските 440 кг. Макс. ъгъл на вертикално насочване при „германеца” е 73.5.о , при „руснака” едва 37.о Това значи, че герм. оръдие може да стреля едва ли не зад близкия стобор, можете да приближите това оръдие до една ограда и много лесно да я прехвърлите, стреляйки зад оградата на другата улица. Това „руснакът” не може да направи. Мислете образно, представете си гора или височина, хълм. „Руснакът” не може от ЗИС-3 да порази позициите на обратния скат. „Германецът” лесно ще го постигне с подобна на гаубичната стрелба. Ако има противник, съсредоточаващ се в края на гората, а Вие сте на противоположния край със ЗИС-3, няма начин да нацелите врага. Снарядът или по-точно изстрелът (на рус. выстрел) ще „закачи” стволовете или клоните на дърветата. Просто за „руснака” пространството непосредствено зад гората ще бъде неговото „мъртво пространство” – непоражаемо. За „германеца” ще бъде съвсем реално да покрие тази зона! Ще бъда коректен и ще кажа, че хоризонталният сектор на обстрел при 7.5 см. герм. е само 11.о, докато при 76.2 мм. е впечатляващите 78.о. Значи, изначално ЗИС-3 е замислено като противотанково, но и като такова, то не е кой знае колко добро. Германците преработват трофейните съветски Ф22, които са предшественици на ЗИС-3, променят затвора, добавят към дулото, променят ъгъла, подемния механизъм, защото на руското двата привода за хоризонтално насочване и на подемника са били на различни страни, което – забележете и се хванете за главата, е правило стрелбата по подвижни цели едва ли не невъзможна. Ще Ви напомня, че ЗИС-3 постъпва в съветските войски едва през 1942 г., така че хилядите трофеи от 1941 г. на популярните 76.2 мм. са именно ор. Ф22. Спестявам Ви терминология, която на бълг. е неточна и бедна. Руснаците имат „пушка”, „орудие”, „гаубица (от герм. Haubitze)”, мортира и т.н. Също така выстрел, снаряд, гилза (справка – един патрон също неправилно казано на бълг. има проектил, гилза, капса, разбира се при различните боеприпаси и всякакъв вид взривател). На бълг. липсват цели думи, с които се обозначават отделни части на оръжие и т.н.

Връщам се на Грабин, който в книгата „Оружие победы” разказва за свой разговор с танкисти, на които обяснява с усмивка, че танкът сам по себе си не е средство за разходка, а е носител на арт. въоръжение, т.е. на оръдието. Но Грабин спира до тук, а трябва да продължи – само по себе си оръдието също не убива, поразява боеприпаса – примерно снаряд, но и той не убива, това го прави убойната сила. Но самата тя при падане на снаряда от навесна стрелба, всички Вие можете да си представите, че ако става дума за осколъчно-фугасно действие, част от него „ще потъне”, ще се поеме от земята. За това е измислена стрелбата на рикошети, естествено и отдавна известните боеприпаси, които сработват над бойното поле и по този начин поразяват силата в полеви тип укрития, тоест „отгоре”. Ще спра до тук, но надявам се знаете и за обемните боеприпаси и за тези с тектонично действие, но просто това няма отношение към ВСВ. Умишлено не Ви занимавам с разделно-гилзовото зареждане, по принцип калибъра до 100 мм. е с унитарно зареждане, тоест с един „цял” снаряд. Германското 75 пех. ор. е с нетипично зареждане, първо на самия снаряд и след това на гилзата. Различните гилзи („картузи”) позволяват съответно да нацелиш на разл. дистанция и с различна сила. На пръв поглед изглежда, че разделно-гилзовото зареждане прави процеса по-сложен. При германското леко пех. ор. скорострелността е 8-12, при ЗИС-3 е цели 25 в минута. Вие ще кажете – огромно превъзходство за „руснака”, но пак казвам, мислете образно, защото математическото мислене на война е самоубийствено: да стреляш, не значи да презаредиш 25 пъти в минута. Трябва ти заповед, преди това изчисление, преди това арт. наблюдател, още по-добре въздушен наблюдател, примерно германската „рама” (т. нар. от руснаците), а иначе Fw – 189. Необходима е престрелка или предварително пристрелян репер, задължително и план на огъня, естествено да отчетеш с какви и колко амуниции разполагаш, имаш ли лимит. С други думи, артилерията не е елементарна скорострелност. Необходим е сбор от условия, взаимодействие, бърза работа, но на първо място точна. Това може да Ви изглежда педантично, тъй като чудно за мен, славянинът пренебрегва детайла и намира това за занимание на дребно. Дай му на него широта, мащаб и милиони да хвърля на смърт.
цитирай
8. didanov - благодаря
11.11.2014 08:52
Благодаря за коментара и за пълните подробности....само не ми стана ясно подкрепяте ли тезата, че Сталин е искал Втората Световна и че се е подготвял за нападателна война ?
цитирай
9. germantiger - ...
11.11.2014 17:26
Напълно подкрепям тази теза, която всъщност е факт!

Написана и доказана десетилетия преди В. Суворов и едновременно с него от много западни автори.

Имах против тезата като загглавие на Ващия шпстинг - чрез едни ако щете неземни бомбардировачи Сталин не е могъл нито да прдотврати, нито да спечели война срещу силен опонент в Европа.
цитирай
10. didanov - все пак...
11.11.2014 23:32
Все пак един такъв стратегически бомбардировач без конкуренция би могъл да наклони везните в началото...напълно съм съгласен,че човешкият фактор е решаващ във войната и начина по който използва техниката.. Суворов основно критикува точно руските историци и специалисти, черпейки явно вече известна информация от западните автори.... .
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2906149
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?