Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2018 17:33 - СОЛЕН И СЛАДЪК КАЧАМАК
Автор: radi2018 Категория: Рецепти   
Прочетен: 3197 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 12.11.2018 17:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Родът ми е от Родопите!Затова много от спомените ми са свързани с тази мистична планина!Песните,хората,акордеона на баща ми,печените агнета,мириса на борова дървесина,бакърените съдове…Спомени от далечното детство!Даже и храната ни носеше много от духа на Родопа планина!Катмите на баба и мама,баницата с ориз на вуйна,спаначника,но най-вече качамака!С него са свързани спомените за топлите вечери около керамичната тавичка,в която майка ми го поднасяше!Мириса на топли пръжки,царевично брашно,варени картофи!Да,в моето детство така се правеше качамак – с натурално царевично брашно ,смесено с намачкани варени картофи,които имаха за цел да направят тестото по-меко и по-гладко.Докато майка ми го вареше,правеше дупчици с дървената точилка в тестото.И изобщо технологията беше доста сложна!Сега времената са други и рецептата е опростена.Ще ви представя два начина за приготвяне на качамак:солен и сладък.В нашия край сладкия качамак се нарича още „изпотен“ качамак!Защото след като се изсипе в съда,в който ще се сервира,се поръсва със захар или с мед.И под влияние на високата температура,подсладителят се превръща в сироп!Затова казваме,че качамакът се е „изпотил“!



 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


 

 

image

 

 

 

ЗА СОЛЕНИЯ ВАРИАНТ


 

-          1 л вода

-        1 ч.ч. царевичен грис

-         200 г бекон

-         300 г сирене овче/или друго с добро качество/

-          1 ч.л. сол

-         1/2 ч.л. червен пипер

 

 

 

image

 

 

 

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


 

Слагаме водата да заври.Посоляваме я. Постепенно изсипваме в нея гриса,като бъркаме непрекъснато.Когато грисът е сварен,го изсипваме в плитък съд.Преди това сме нарязали бекона на малки парченца. Изпържваме го,слагаме червения пипер  и поливаме с мазнината готовата царевична каша.Нареждаме отгоре парченцата бекон.Поръсваме обилно със сиренце.Поднасяме с чаша студен айран!

 

 

 

 

image

 

 

 

 

 

ЗА СЛАДКИЯ ВАРИАНТ

 

 

-          1л. вода

-          1 ч.ч. царевичен грис

-          1ч.ч. мед/или захар/

-          60 г масло

-          ситно смлени орехи

 

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:



image

 

 

 

Сваряваме водата.Разтваряме в нея маслото.Постепенно изсипваме царевичния грис,като бъркаме непрекъснато до сгъстяване.Изсипваме в плитък съд или в купички.Поръсваме със захарта или поливаме с мед,захлупваме,докато подсладителят се втечни.Към сварения грис може да добавим ванилия или лимонова кора.Накрая поръсваме с орехи!

 

 

 

image

 

 



Тагове:   масло,   мед,   сирене,   бекон,   качамак,


Гласувай:
9


Вълнообразно


1. ednalady - мммм...
12.11.2018 18:04
това звучи..интересноо.и...вкусно..
облизвам се вече..
благ.радке..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radi2018
Категория: Рецепти
Прочетен: 530067
Постинги: 269
Коментари: 150
Гласове: 288
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031