Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2018 16:49 - ИСТОРИЯТА Е ПО-ВАЖНА ОТ МАТЕМАТИКАТА И ЛИТЕРАТУРАТА: ЗАТОВА СЕ КРАДЕ И ФАЛШИФИЦИРА ЧУЖДА ИСТОРИЯ
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 10633 Коментари: 48 Гласове:
65

Последна промяна: 21.03.2018 16:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ИСТОРИЯТА Е ПО-ВАЖНА ОТ МАТЕМАТИКАТА И ЛИТЕРАТУРАТА: ЗАТОВА СЕ КРАДЕ И ФАЛШИФИЦИРА ЧУЖДА ИСТОРИЯ


   Историята е биография на народите и техен цялостен облик,който ги представя пред света. Тя е важна наука- толкова важна,че политиците често си позволяват да я редактират според своите интереси. Според нея те посрещат и изпращат,според нея те приемат или съдят.

  Всеки отделен човек си има лична биография а всеки народ,т.е. всяка по-голяма група от хора си има обща биография,която е прието да носи името "история". Биографията е историята на даден човек- повечето фирми не те назначават на работа,докато не се запознаят с твоята биография т.е. предистория,за да видят твоите качества. В над 90% от случаите човек може да си намери работа,без да владее литература и математика и без да го тестват за неговите знания в тези области. Ако този човек обаче има лоша репутация т.е. предистория и лоши впечатления от предишни работодатели,работата най-вероятно ще му бъде отказана което значи,че биографията (т.е. историята) на този човек е решаваща в 100% от случаите. Същото е при сключване на брак- всеки почтен партньор се старае да научи не толкова литературните и математически умения,а предисторията на своята половинка и на нейните близки за да се увери,че кандидат-женихът например не е двуженец,пияница или разсипник а неговите близки не са наркомани,гейове или престъпници.

  Ако един човек търси подслон или помощ от хора които не го познават,те няма да го питат дали е добър граматик или математик а ще го питат каква е неговата история,за да преценят дали заслужава помощта която иска. Ако някоя държавна институция реши да назначи някого в своите структури,тя постъпва по същия начин- разглежда досието на човека сиреч неговата история,подпитва близките му хора какви впечатления имат за постъпките му в миналото и го назначава само при условие,че резултата я е задоволил. 

  Биографията на човека е неговата история: ако в нея пише,че си лежал в затвора за чести кражби и агресивни посегателства,повечето работодатели ще откажат да те наемат на работа,а това ще промени цялата ти съдба в посока към влошаване. Не е много по-различна работата с народите- ако в биографията на народ като еврейския пише,че той е талантлив и е дал свещена вяра на света,той ще бъде добре приет навсякъде. Ако в биографията на народ като монголския или сиукския пише,че той няма други културни постижения освен системното катунарство,скитничество и грабежи,нищо добро не може да чака монголците и сиуксите в техните взаимоотношения с другите народи!

  Същото се отнася и за Българите- ако продажни политици накарат някоя дребна душица с голяма титла да напише в нашата история,че ние сме скитници,катунари и присвоители на чуждото,ще станем като монголците и индианците- нежелани от Европа и света! Ако обаче отразим в своята народна биография сиреч история,че ние сме основали евразийската цивилизация и сме дали цивилизационен импулс на гърци,евреи и римляни,целият свят ще се прекланя пред нас и ще ни отстъпва,а това ще промени изкорен народностната ни съдба!

                                                       image

  Народ,който е почитан от другите народи заради своята добра биография т.е. история трудно ще падне под робство- другите народи ще му се притекат на помощ! Той преди другите ще бъде освободен от робство пак по същата причина,както стана и с гърците- те бяха освободени десетки години преди нас и получиха независимост от "Османската" империя близо половин век преди сърбите.

  Всеки,който обича своя народ се интересува от неговата история сиреч биография и се сърди,когато в нея не пише добри неща за народа му. Когато една управляваща прослойка почне системно да пише брутални лъжи в народната биография,тя става омразна на всеки патриот защото работи за чужди интереси,а не за интересите на своя народ! Заради историята и начина,по който ще бъде написана стават скандали в парламента- не стават заради математиката и литературата!

  Математиката я уважавам и ценя като наука- тя е разбира се много важна и аз никак не я подценявам,но човечеството е живяло стотици хиляди години без математика и въпреки това е оцелявало. То обаче непрекъснато се учило от опита си което значи- от историята на своята цялостна дейност,и усъвършенствало своите цивилизационни умения благодарение на него. Литературата също я харесвам- и без нея не може,но тя се занимава с художествено описване на различни човешки истории (значи пак ИСТОРИИ!),и като такава е част от историята заедно с писмеността и граматиката,които служат за запаметяване на важни истории или събития,интересни биографии и стихотворни епоси.

  Тук не целя умишлено да фаворизирам историята- фаворизиране,което стига до абсолютизиране е разбира се зловредно. Историята не е "всьо и все",тя не изчерпва човешките нужди поради което не бива да се стига до крайности. Тук затова не казвам,че тя е по-важна от всички други науки а само посочвам две от науките,като при нужда към тях може да се добавят още няколко но не може да бъдат изредени всичките. Трябва обаче да знаем че историята е една от най-важните науки,които човечеството е създавало: да се учиш от своя опит и от опита на другите означава да разровиш историческата памет за вече направеното от човека и да се съобразиш с нея,за да не повтаряш вече направени грешки и да се движиш без спънки напред към прогреса.

  Не случайно за историята са изказани голям брой крилати мисли от почти всеки велик и известен политик или учен,с чиито спомени науката разполага:

1. "Колкото по-често една нация се обръща към историята си,колкото повече рефлектира върху нея,толкова по-сигурна е тя в своята идентичност и може да се справи с настоящето и да се грижи за бъдещето си." (Шарл дьо Монтескьо).

2. "Един народ няма бъдеще,ако не познава миналото си." (Джордж Оруел).

3. Човек,който няма усет за историята е като без очи и уши. Може да е жив,но какво от това?" (Адолф Хитлер).

4. "Бъдещето принадлежи на тези,които осъзнават предците си." (Хайнрих Химлер).

5. "Премахни на един народ историята и след едно поколение той се превръща в тълпа,а след още едно поколение тях можеш да ги управляваш като стадо." (Йосеф Гьобелс).

6. "Историята е тази,която създава държавата. Ако обезсмислим значението на всичко,което се е случило преди нас,то тогава спокойно можем да твърдим,че Българската държава никога не е съществувала." (Владимир Путин).

7. "Народът умира,когато стане население. А население става,когато забрави историята си." (Фьодор Абрамов,руски писател).

8. "Дървото със здрави корени е могъщо и силно. И народът,ако поснава своята история,своите велики предци с които да се гордее,той смело и гордо може да гледа в бъдещето." (Мишши Юхма,руски учен от чувашки произход).

9. Историята е биография на народите: според нея те посрещат и изпращат." (Щапаров Младши- родолюбец и електронен публицист).

10. Няма настояща политика без история. Какво е нашата държава? Това е историята." (проф. Михаил Константинов).

  Ето крилати мисли за фалшифицирането на историята,изказани от някои велики личности от което става ясно,че големите личности отлично съзнават колко е важно какво пише в учебниците по история:

1. "В своите мемоари записах всичко така,както го помня. Или както исках да го помня." (Екатерина Велика).

2. "Историята е изтъкана от лъжи,в които всички вярват." (Наполеон Бонапарт).

3. "Който контролира миналото,той контролира бъдещето." (Джордж Оруел).

4. "Писането на история е толкова важно,колкото и правенето на история." (Кемал Ататюрк).

5. "Историята е в служба на политиката." (проф. Михаил Константинов).

  Крилати мисли за историята има много,а за другите научни дисциплини почти няма,от което следва да си направим съответните изводи. Японският философ проф. Ясуо Кобаяши,наричан от японците МЪДРЕЦ се опитва да обезцени значението на историята с думите "Няма бъдеще и минало- има само настояще",
но той се заблуждава по простата причина,че човек като него например не е роден днес,в нашето настояще а е роден в миналото,през 1936 г. Годината,в която той е роден не е днес,в 2018 г. а е в миналото,преди 82 години т.е.- в нашата история което значи,че неговата мисъл може да бъде допълнена и поправена със следната Българска сентенция: "Няма съвремие без минало и няма бъдеще без съвремие!"

  Никой не фалшифицира физиката,химията или математиката,но светът е пълен с подправени биографии сиреч истории- едните разкрасени незаслужено,другите очернени и ощетени,според каприза на силните на деня! Посегателствата към литературата са много малки,но историята (биографията) на народите се фалшифицира системно в гигантски мащаби по изрично настояване на политиците! Никой народ не е пощаден от тази тенденция- ощетени от миналото народи като монголския или сиукския доукрасяват своите биографии,а историята на надарени с богата и славна биография народи като нашия бива системно разграбвана от някои "велики" сили и разпределяна между техните верни лакеи!

                                                 Свободна Македония- 1915 г.:
       image
 
  Защо се краде и фалшифицира Българската история? Тук не може да се даде отговор само с "ДА" или "НЕ",понеже нещата са малко по-сложни:

1. Защото,както казах и по-горе,светът ще ни вземе под крилото си и ще ни предпази от всички бъдещи окупации и робства,които плануват големите сили около нас.
2. Защото част от политиците,които приписват нашите заслуги на народа си нямат факти за славни дела и постижения,които да запишат в неговата биография.
3. Защото нямат какво да дадат на своите верни сателити.
4. Защото не могат да оправдаят днешната си сила с факти от миналото с които да докажат,че някога те не са били нещо повече от нищожна ордица находчиви разбойници,които се издигнали до днешните висоти благодарение на своите грабежи,предателства,пълзене пред величията и присвояване на чуждото.

Следвоенна снимка от 1945-1946 г.,чийто негатив е обърнат обратно от титовистите за да покажат два отряда несъществуващи "македонски",а в действителност сръбски партизани:

image

  Биографията на народа ни е важна- ако светът научи,че ние сме великите цивилизатори на Изтока и Запада,ограмотители на Севера и Юга и урбанизатори на Стария свят,той никога няма да допусне да попаднем под чужда власт или окупация,а ще освободи нашите окупирани земи от натрапеното присъствие на гърци,албанци,турци и румънци и ще ги върне на нас,които сме законните им собственици! Някои велики сили обаче не желаят България да има такива протекции,понеже имат териториални и културно-исторически претенции към нас а ако Европа и светът ни вземат под крилото си заради нашите велики постижения,тези сили няма да могат да ни крадат и колониализират!

  Кои са тези сили? Не е трудно да се досетим- това са силите,които превзимаха или крадяха България от 1380-а до 2014 г. включително,а кражбите през този период от 630 години твърде много са им се усладили! Точно те пречат да опишем събитията в нашата народна биография така,както всъщност са се случили за да не ни вземе светът под крилото си и те да могат отново да ни окупират,когато им се удаде възможност за това! Точно те намират дребни душици и им раздават големи позиции и титли,за да удържат историята ни в онези тесногръди коптори,в които техните политици са я поставили! Сред онези,за които има всички признаци да са такива има "учени" като Марин Дринов, Вас.Златарски, Вас.Гюзелев, Мос.Москов, Ив.Божилов, Лев Гумильов, Николай Ашмарин, Фархат Нурутдинов и пр.,а споменатите сили ги натоварват със задача да пишат нашата история по начин,по който на тях им е угодно за да продължат да ни крадат така,както не веднъж а хиляди пъти са го правили!

  Народът ни обаче все повече се научава да не вярва на лъжи и скоро ще дойде денят,в който ще омете тези измамници и ще изхвърли на боклука техните наукообразни клевети,предназначени да омажат с кал неговото чисто лице и да го представят на света във възможно най-мърлявия облик,който можете да си представите! Колелото на историята се върти напред- не се върти назад и скоро ще премаже всички мошеници,които с бясна злоба и с пяна на уста се надпреварваха да представят великите Български цивилизатори и основоположници на индоевропеизма като малка чета продажни разбойници с криви глави,криви крака и изобщо толкова криви,колкото даже приматите не са били!




Гласувай:
65


Вълнообразно


1. born - 90 % съм съгласен с написаното по-горе,
15.02.2018 21:38
но да разчитаме само на исторически/я авторитет е твърде наивно. В днешния свят, в който парите са единствения критерий за благополучие и просперитет и най-великия /богат душевно или исторически/ народ ще бъде обречен на презрение и незачитане, ако не е финансово самостоятелен.
Днес или утре е погребението на 103 год. дядо Добри - спонсор на църквата, вероятно свят човек, подарил на охранените попове стотица хил. лв. Дали след няколко години някой ще си спомня за него ? Едва ли. Ще продължат да търкат билетчетата, вместо да запалят свещичка . Нашият народ /особено в последните години/ е възпитаван в ценности , възхваляващи силата,печалбарството и забогатяваното, а не историята и националното самосъзнание.
цитирай
2. born - Разгледах внимателно двете снимки.
15.02.2018 21:39
Абсолютно прав сте !
цитирай
3. shtaparov - Абсолютно прав сте ! Благодаря!
15.02.2018 23:21
born написа:
Абсолютно прав сте !

Благодаря!
цитирай
4. shtaparov - но да разчитаме само на историче...
15.02.2018 23:25
born написа:
но да разчитаме само на исторически/я авторитет е твърде наивно. В днешния свят, в който парите са единствения критерий за благополучие и просперитет и най-великия /богат душевно или исторически/ народ ще бъде обречен на презрение и незачитане, ако не е финансово самостоятелен.
Днес или утре е погребението на 103 год. дядо Добри - спонсор на църквата, вероятно свят човек, подарил на охранените попове стотица хил. лв. Дали след няколко години някой ще си спомня за него ? Едва ли. Ще продължат да търкат билетчетата, вместо да запалят свещичка . Нашият народ /особено в последните години/ е възпитаван в ценности , възхваляващи силата,печалбарството и забогатяваното, а не историята и националното самосъзнание.

Какво са парите без историята? Нищо! А защо? Защото всеки се интересува каква е "биографията",т.е. историята на тези пари и на този,който ги харчи- ако те се окажат крадени или фалшиви,спукана е работата на техния притежател а ако той се окаже с биография на терорист или трафикант,няма дълго да ги харчи и скоро ще се наложи да ги отстъпи на друг,чието досие сиреч предистория е чисто!
цитирай
5. born - В съвременното глобално общество
16.02.2018 00:46
не съм убеден, че повече от един малък процент разсъждават по същия начин като Вас /скромно бих казал и като мен/ . Като вопиющ показателен пример бих Ви изтъкнал наличието на офшорни фирми, а и доста други начини за прикриване произхода на парите. Що се отнася до психиката на народа ни в това направление, тя не би могла да бъде по различна при наличието на назидателната "мисъл", че "парите не миришат" и пр. Не искам да кажа нищо лошо за народа ни - просто това е глобално виждане по въпроса. Познавам хора, които работят като дилъри и нито един от тях не намира за аморално, че пари се печелят от едни за сметка на други. С какво е по-лош един крадец ? Само методите са различни.
ПП. Моля за извинение, че разширих темата, която е твърде обстойна и противоречива, но засяга основни тези в отношенията на човешката популация.
цитирай
6. shtaparov - не съм убеден, че повече от един м...
16.02.2018 01:04
born написа:
не съм убеден, че повече от един малък процент разсъждават по същия начин като Вас /скромно бих казал и като мен/ . Като вопиющ показателен пример бих Ви изтъкнал наличието на офшорни фирми, а и доста други начини за прикриване произхода на парите. Що се отнася до психиката на народа ни в това направление, тя не би могла да бъде по различна при наличието на назидателната "мисъл", че "парите не миришат" и пр. Не искам да кажа нищо лошо за народа ни - просто това е глобално виждане по въпроса. Познавам хора, които работят като дилъри и нито един от тях не намира за аморално, че пари се печелят от едни за сметка на други. С какво е по-лош един крадец ? Само методите са различни.
ПП. Моля за извинение, че разширих темата, която е твърде обстойна и противоречива, но засяга основни тези в отношенията на човешката популация.

Както и да разсъждава масовия народ,институциите и учените имат само един установен печеливш начин на разсъждение- нашия и ако понякога го нарушават то не е за да оборят правилото,а да го подчертаят по-дебело.
цитирай
7. krumbelosvet - Полезен пост, излишен увод.
16.02.2018 09:10
Мислех си, че дядо Вазов ни е излекувал от споровете дали Юго или Пастьор е по-велик, в нашия случай - Питагор или Херодот. Аз се прекланям пред историята, макар че съм с инженерно, т.е. природо-математическо образование.
ВОЙНИТЕ са важни ПОВРАТНИ ТОЧКИ в историята, ТОЧКИ, но ПОВРАТНИ. А историята е доказала, че главна роля във войната играе ТЕХНОЛОГИЯТА, ОРГАНИЗАЦИЯТА и военната ИЗОБРЕТАТЕЛНОСТ, в противавес на псевдо-идеалистичните умувания на гениалния ХУДОЖНИК-РАЗКАЗВАЧ Лев Толстой. И ако някога връзката между математиката и технологията е била трудно забележима, в наши дни е очевидна и безспорна. САЩ спечелиха Студената Война със свръх-наука и свръх-технология. В основата на тая епохална (за добро или зло) победа, лежат трудовете на гениалния мислител-математик Норберт Винер. Който не е некъв сух сметач, а изключително ДУХОВЕН човек, безкрайно човечен, който съзнава, че неговата наука може да е по-рязрушителна от ядреното оръжие (това се доказа с победата на САЩ без един изстрел), но няма как да се скрие тая наука. И той страда жестоко и прави ВСИЧКО МИСЛИМО, за да посее тая наука по света като ЧОВЕЧНА и МИРНА, да няма военен монополист. Не успя, не му достигнаха 70 години живот (1894-1964).
цитирай
8. nedovolen - Абсолютно вярно. Крие се и се фал...
16.02.2018 09:21
Абсолютно вярно. Крие се и се фалшифицира не само българската, и световната също. Да не могат хората да познаят себе си. Хубавото е, че все повече осъзнават това.
цитирай
9. vaquero - shtaparov,
16.02.2018 10:25
Снимките са еднакви, снимани от два противоположни ъгъла. Смях.
Историята е паметта на всеки народ. Въпреки манипулациите, истината ще излезе наяве, макар вредата да е вече нанесена. "Македонците" взеха да дават назад за древната си история.
цитирай
10. kvg55 - shtaparov
16.02.2018 11:52
Снимките са еднакви, направени от два противоположни ъгъла. Въпреки манипулациите, истината излиза наяве. Македонците взеха да дават назад за "древната" си история. А ние можем да надделем над крадците на историята ни с висока култура, а не като се принизяваме до нивото им.
цитирай
11. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
16.02.2018 12:27
Какво е историята, доказва тролът Апостол Апостолов
Той е щастлив и доволен ,че живее добре на гърба на другите?! И никаква история не го вълнува!
Защото не може да живее на гърба й!
Поне така излиза от декларациите му!

Хубав ден, Ангеле!
цитирай
12. anonimen65 - kade gi misleshtite za narod i rodina/ne me korete za maimunitsata mislia po balgarski/
16.02.2018 16:30
horata s loshite istorii ni oriazaha i vseki misli kak da otselee v tozi sbarkan sviat edin moral geneticheski zalojen v nas no sveta e s drug moral i nie ili da mrem illi da se prisposobiavame da otseliavamete s karjbi a svestnite s ikonomii i izgarbvane ot rabota za malko pari pak barzo edna chast ot nas balgarite usvoiha nachina na razgulen jivot chrez ograbvane na po chestnite kradat v zaplatata drugi v lekarstvata tsreti ot doma chetvarti v bankat peti v remont ili pokupka kato v pokupkata i darjavata te krade di dom protsent za darjavata che si stanal sobstvenik kola sashto miasto ot bojiiata zemia plashtash za darjavata bojia voda plashtash za darjavata tok nastroivat te na visok koefitsient ,za da plashtash poveche za niakoi si ne e nashensko no raboti s palna para u nas vreme bogatite sa stroeli cheshmi za horata po ploshtadite i izvan selishtata a sega obratno bednite plashtat na bogatite niakakvo izrajdane dali manipulirano ili estestveno,no po nizshtite mraziat uchitelite i se sauziavat za da gi priravniat sas sebe si ili pod sebe si sme velika i drevna tsivilizatsia i sme dali na vsichki dobrovolno kakvoto sme znaeli za da stanat hora,zashto dopusnaha da ni zavladiavat,zashtoto se nadiavat da sa v sauz sas zavoevatelite ni i da se izkarat che te sa kultivatorite ne nie nemtsi anglichani frantsuzi gartsi sarbi rumantsi i na koi pomogna sveta osvobojdavat si se te a nie iadroto da stoim sred drugomisleshtite misleshtite obache znaiat ot kade im e korena na belite i natrisa v evropa aziatsi novovertsi uj tehnata religia e istinska i taka shte izchezne belia chovek a koi li shte si prepishe nashata istori rasha,,mongoloiden,jaltite,sivite ili krastoskite s beli indiitsi i arabi da ni pomaga da vrazumi belite za obedinenie melezi metisi kreoli sa po umni ot tehnata rasa,no ne kato belite i v sashtoto vreme agresivni kam tehnite vidimo a kam belite podlo agresivni
цитирай
13. anonimen65 - stranna pechalba e uspehite na USA prez studenata voina.
16.02.2018 16:41
kolko"fashistki' umove rabotiha i rabotiat za tiah I kak tezi ot rodinata im niamat pravo da vzemat reashenia izgodni za tiahnata darjava po sporazumenieto sled prekratiavane na voinata te obezpechat te ,kato ne ochakvat da spechelish ikato varvish napred pomagat na protivnika ti i sled kapitulatsiata ti nalagat uslovia ne izgodni za teb s godini napred s drugi dumi dneshen vasal sa malko s psiotklonenie sladko lajat i iako grabiat pari zemia jivot a sveta se upravliava ot mafioti s hiliadoletia.
цитирай
14. shtaparov - Абсолютно вярно. Крие се и се фал...
16.02.2018 20:02
nedovolen написа:
Абсолютно вярно. Крие се и се фалшифицира не само българската, и световната също. Да не могат хората да познаят себе си. Хубавото е, че все повече осъзнават това.

Фалшифицирането на чужда и своя история е станало модно още по времето на Рамзес II,който се изкарал победител в загубената битка с хетите. По времето на древните гърци кражбите на чужди епоси и исторически заслуги станали така масови,че римляните почнали да ги преборват 4-5 века след завладяването на Гърция. По времето на Наполеон кражбите на история станали епидемия- навярно заради бруталната кражба на Готските постижения от страна на германците и на другите ни заслуги от страна на руснаците той е казал че историята е изтъкана от лъжи,в които народът бил длъжен да вярва.
цитирай
15. shtaparov - Снимките са еднакви, снимани от два ...
16.02.2018 20:10
vaquero написа:
Снимките са еднакви, снимани от два противоположни ъгъла. Смях.
Историята е паметта на всеки народ. Въпреки манипулациите, истината ще излезе наяве, макар вредата да е вече нанесена. "Македонците" взеха да дават назад за древната си история.

Tитовиститe даже и тоя труд не са си направили,да заснемат сръбските разбойници представяни за "македонци" от два различни ъгъла: те просто са обърнали негатива на 180 градуса и са изкарали след това нова снимка в малко по-увеличен мащаб от онзи на старата.
цитирай
16. shtaparov - Снимките са еднакви, направени от ...
16.02.2018 22:25
kvg55 написа:
Снимките са еднакви, направени от два противоположни ъгъла. Въпреки манипулациите, истината излиза наяве. Македонците взеха да дават назад за "древната" си история. А ние можем да надделем над крадците на историята ни с висока култура, а не като се принизяваме до нивото им.

"Македонците" нямат друг избор- трябва или да дават назад,или да бъдат отново колонизирани от сърбите но този път вече и от албанците,което с нищо не е по-добро.
цитирай
17. shtaparov - Мислех си, че дядо Вазов ни е ...
16.02.2018 22:32
krumbelosvet написа:
Мислех си, че дядо Вазов ни е излекувал от споровете дали Юго или Пастьор е по-велик, в нашия случай - Питагор или Херодот. Аз се прекланям пред историята, макар че съм с инженерно, т.е. природо-математическо образование.
ВОЙНИТЕ са важни ПОВРАТНИ ТОЧКИ в историята, ТОЧКИ, но ПОВРАТНИ. А историята е доказала, че главна роля във войната играе ТЕХНОЛОГИЯТА, ОРГАНИЗАЦИЯТА и военната ИЗОБРЕТАТЕЛНОСТ, в противавес на псевдо-идеалистичните умувания на гениалния ХУДОЖНИК-РАЗКАЗВАЧ Лев Толстой. И ако някога връзката между математиката и технологията е била трудно забележима, в наши дни е очевидна и безспорна. САЩ спечелиха Студената Война със свръх-наука и свръх-технология. В основата на тая епохална (за добро или зло) победа, лежат трудовете на гениалния мислител-математик Норберт Винер. Който не е некъв сух сметач, а изключително ДУХОВЕН човек, безкрайно човечен, който съзнава, че неговата наука може да е по-рязрушителна от ядреното оръжие (това се доказа с победата на САЩ без един изстрел), но няма как да се скрие тая наука. И той страда жестоко и прави ВСИЧКО МИСЛИМО, за да посее тая наука по света като ЧОВЕЧНА и МИРНА, да няма военен монополист. Не успя, не му достигнаха 70 години живот (1894-1964).

Желанията на хора като Винер,Айнщайн и Опенхаймер са винаги без време: първите,които ще се възползват от техния талант ще са винаги военните и те трябва да са били първите глупаци и наивници за да си вярват,че е възможно това да не се случи! Днес пропагандата ги представя като някакви хрисими добряци и едва ли не вманиачени филантропи,излъгани от военните но това не е било така: те много добре са знаели какви последици ще имат техните зловещи изобретения,но въпреки това са продължили да ги разработват!
цитирай
18. shtaparov - Какво е историята, доказва тролът ...
16.02.2018 22:52
leonleonovpom2 написа:
Какво е историята, доказва тролът Апостол Апостолов
Той е щастлив и доволен ,че живее добре на гърба на другите?! И никаква история не го вълнува!
Защото не може да живее на гърба й!
Поне така излиза от декларациите му!

Хубав ден, Ангеле!

Неговите декларации са сметки без кръчмар- той се възползва от приетото и завареното,т.е. от исторически предпоставеното компромисно положение и си паразитства с негова помощ,без да се замисля или да осъзнава на какво го дължи. А не е изключено отлично да осъзнава това но да се прави на ударен,понеже така му изнася.
цитирай
19. shtaparov - kolko"fashistki' umove r...
16.02.2018 23:00
anonimen65 написа:
kolko"fashistki' umove rabotiha i rabotiat za tiah I kak tezi ot rodinata im niamat pravo da vzemat reashenia izgodni za tiahnata darjava po sporazumenieto sled prekratiavane na voinata te obezpechat te ,kato ne ochakvat da spechelish ikato varvish napred pomagat na protivnika ti i sled kapitulatsiata ti nalagat uslovia ne izgodni za teb s godini napred s drugi dumi dneshen vasal sa malko s psiotklonenie sladko lajat i iako grabiat pari zemia jivot a sveta se upravliava ot mafioti s hiliadoletia.

"Фашистките" умове са работили еднакво добре както за Запада,така и за Изтока: след 1945-1945 г.
САЩ и СССР така са се нагушили с нацистки специалисти и изобретения,че целият им следвоенен прогрес заедно с космическите технологии се дължи почти единствено на тях!
цитирай
20. shtaparov - horata s loshite istorii ni oria...
16.02.2018 23:14
anonimen65 написа:
horata s loshite istorii ni oriazaha i vseki misli kak da otselee v tozi sbarkan sviat edin moral geneticheski zalojen v nas no sveta e s drug moral i nie ili da mrem illi da se prisposobiavame da otseliavamete s karjbi a svestnite s ikonomii i izgarbvane ot rabota za malko pari pak barzo edna chast ot nas balgarite usvoiha nachina na razgulen jivot chrez ograbvane na po chestnite kradat v zaplatata drugi v lekarstvata tsreti ot doma chetvarti v bankat peti v remont ili pokupka kato v pokupkata i darjavata te krade di dom protsent za darjavata che si stanal sobstvenik kola sashto miasto ot bojiiata zemia plashtash za darjavata bojia voda plashtash za darjavata tok nastroivat te na visok koefitsient ,za da plashtash poveche za niakoi si ne e nashensko no raboti s palna para u nas vreme bogatite sa stroeli cheshmi za horata po ploshtadite i izvan selishtata a sega obratno bednite plashtat na bogatite niakakvo izrajdane dali manipulirano ili estestveno,no po nizshtite mraziat uchitelite i se sauziavat za da gi priravniat sas sebe si ili pod sebe si sme velika i drevna tsivilizatsia i sme dali na vsichki dobrovolno kakvoto sme znaeli za da stanat hora,zashto dopusnaha da ni zavladiavat,zashtoto se nadiavat da sa v sauz sas zavoevatelite ni i da se izkarat che te sa kultivatorite ne nie nemtsi anglichani frantsuzi gartsi sarbi rumantsi i na koi pomogna sveta osvobojdavat si se te a nie iadroto da stoim sred drugomisleshtite misleshtite obache znaiat ot kade im e korena na belite i natrisa v evropa aziatsi novovertsi uj tehnata religia e istinska i taka shte izchezne belia chovek a koi li shte si prepishe nashata istori rasha,,mongoloiden,jaltite,sivite ili krastoskite s beli indiitsi i arabi da ni pomaga da vrazumi belite za obedinenie melezi metisi kreoli sa po umni ot tehnata rasa,no ne kato belite i v sashtoto vreme agresivni kam tehnite vidimo a kam belite podlo agresivni

Когато една страна е разединена по някаква причина,в нея винаги ще се намерят недоволни от режима които са готови да станат предатели,без да се замислят дали тази страна се казва Франция, Русия, Гърция, България, Америка, Китай, Германия или Турция!
цитирай
21. krumbelosvet - Изненадан съм от автора
16.02.2018 23:23
По-точно от непознаването на ИСТОРИЯТА на науката. Не мога тук набързо да поправя тоя негов пропуск. Изненадан съм и от явната неприязън кам положителните науки. Като че ли не се злоупотребява и с хуманитарните. Значи, Възов не ни е отучил да се дърляме кой е по-велик, Юго или Пастьор, Херодот или Питагор. Съжалявам.
цитирай
22. shtaparov - По-точно от непознаването на ИС...
17.02.2018 00:58
krumbelosvet написа:
По-точно от непознаването на ИСТОРИЯТА на науката. Не мога тук набързо да поправя тоя негов пропуск. Изненадан съм и от явната неприязън кам положителните науки. Като че ли не се злоупотребява и с хуманитарните. Значи, Възов не ни е отучил да се дърляме кой е по-велик, Юго или Пастьор, Херодот или Питагор. Съжалявам.

И аз съжалявам,но споменатите в по-горни коментари трима изобретатели не са били онези положителни личности,за които ги представя официалната пропаганда. Те имали ум да изобретят това или онова и да се прославят по света,но умът им бил крайно недостатъчен и не стигал за да разберат,че някои техни изобретения тепърва ще стават причина за гибелта на стотици хиляди и милиони хора??!! Как въобще го виждаш това- имали ли са акъл за слива тогава и техни ли са тези изобретения,или са крадени от другаде? Едно от двете ще да е разбира се!
цитирай
23. krumbelosvet - Ох, комент 22,
17.02.2018 09:20
Аз дълбоко уважавам както историята като наука, така и усилията на автора, безспорен родолюбец и НОВАТОР. Но:
Айнщайн и Норберт Винер НЕ СА ИЗОБРЕТАТЕЛИ а учени, двама от "светата троица" заедно с Нютон. НЯМА такава пропаганда за каквато говорите. НАПРОТИВ от десетилетия името на Винер СЕ ПРЕМЪЛЧАВА, а в СССР кибернетиката дълго е наричана "буржоазна лъженаука". Тая дупка в науката си, руснаците не са запълнили до днес... А МОЕТО мнение за Норберт Винер не съм прочел никъде. Съставил съм си го, след прочитане на негови книги.
Науката е СИСТЕМА, и откритията назряват в системата. Гениите могат да изпреварят стандартните учени с години или с десетилетия, но откритията са неизбежни. А откривателят има ОБЕКТИВНА ВЪЗМОЖНОСТ да ДАДЕ НАСОКА на развитие, защото възможните варианти са практически безброй.
Гставам с уважение към автора.
цитирай
24. shtaparov - Аз дълбоко уважавам както истор...
17.02.2018 21:40
krumbelosvet написа:
Аз дълбоко уважавам както историята като наука, така и усилията на автора, безспорен родолюбец и НОВАТОР. Но:
Айнщайн и Норберт Винер НЕ СА ИЗОБРЕТАТЕЛИ а учени, двама от "светата троица" заедно с Нютон. НЯМА такава пропаганда за каквато говорите. НАПРОТИВ от десетилетия името на Винер СЕ ПРЕМЪЛЧАВА, а в СССР кибернетиката дълго е наричана "буржоазна лъженаука". Тая дупка в науката си, руснаците не са запълнили до днес... А МОЕТО мнение за Норберт Винер не съм прочел никъде. Съставил съм си го, след прочитане на негови книги.
Науката е СИСТЕМА, и откритията назряват в системата. Гениите могат да изпреварят стандартните учени с години или с десетилетия, но откритията са неизбежни. А откривателят има ОБЕКТИВНА ВЪЗМОЖНОСТ да ДАДЕ НАСОКА на развитие, защото възможните варианти са практически безброй.
Гставам с уважение към автора.

Благодаря- приемам твоето мнение също с уважение: изглежда хора като Винер и Тесла едва напоследък ще получат заслуженото от тях признание.
цитирай
25. born - Признанието на великите умове е ...
19.02.2018 15:32
Признанието на великите умове е приоритет и задължение на равните на тях /по-точно на тези, които имат минимума от знания в съответната област/, с възможности да оценят това, което е създадено. Но наистина съм склонен да се съглася с твърдението, че фаворизирането на която и да е наука и недооценката или принизяването на другите клонове на науката не е редно. Преди философията е била майката на всички науки, но обемът на науките е бил твърде малък. В съвременния свят тези съдържания са необхватни като величини и не мисля, че би следвало да се фаворизира която и да е наука. Очевидци сме как тук в блога се фаворизират например ИТ знанията от определени блогъри !
И аз също оставам с дълбоко уважение към Вас и Вашите убеждения. А моето мнение си е лично виждане, което не задължава никого да го споделя или отхвърля.
цитирай
26. shtaparov - Признанието на великите умове е ...
19.02.2018 17:04
born написа:
Признанието на великите умове е приоритет и задължение на равните на тях /по-точно на тези, които имат минимума от знания в съответната област/, с възможности да оценят това, което е създадено. Но наистина съм склонен да се съглася с твърдението, че фаворизирането на която и да е наука и недооценката или принизяването на другите клонове на науката не е редно. Преди философията е била майката на всички науки, но обемът на науките е бил твърде малък. В съвременния свят тези съдържания са необхватни като величини и не мисля, че би следвало да се фаворизира която и да е наука. Очевидци сме как тук в блога се фаворизират например ИТ знанията от определени блогъри !
И аз също оставам с дълбоко уважение към Вас и Вашите убеждения. А моето мнение си е лично виждане, което не задължава никого да го споделя или отхвърля.

Фаворизиране,което стига до абсолютизиране разбира се е зловредно: историята не е "всьо и все",тя не изчерпва човешките нужди поради което не бива да се стига до крайности. Тук затова не е казано,че тя е по-важна от всички други науки а само са посочени две от науките,като при нужда към тях може да добавим още няколко,но не може да изредим всичките. Тази твоя забележка по въпроса е толкова важна,че се налага да направя малки корекции в текста,за да има повече яснота върху повдигнатия в случая казус.
цитирай
27. born - Напълно съгласен съм с това, което ...
19.02.2018 19:39
Напълно съгласен съм с това, което пишете. И не е необходимо да внасяте корекции. Моля за извинение, ако съм бил малко по-мнителен .
Почитания !
ПП. Мисля, че това е начина да се дискутира даже и с неспециалисти в поднасяната материя. В блоговото пространство това е рядко срещано явление. Благодаря .
цитирай
28. get - - Щапаров - не може да се каже, че страдам от емпатия към даден тип блогъри - подобни на ... ?
21.02.2018 12:40
shtaparov написа:
born написа:
Признанието на великите умове е приоритет и задължение на равните на тях /по-точно на тези, които имат минимума от знания в съответната област/, с възможности да оценят това, което е създадено. Но наистина съм склонен да се съглася с твърдението, че фаворизирането на която и да е наука и недооценката или принизяването на другите клонове на науката не е редно. Преди философията е била майката на всички науки, но обемът на науките е бил твърде малък. В съвременния свят тези съдържания са необхватни като величини и не мисля, че би следвало да се фаворизира която и да е наука. Очевидци сме как тук в блога се фаворизират например ИТ знанията от определени блогъри !
И аз също оставам с дълбоко уважение към Вас и Вашите убеждения. А моето мнение си е лично виждане, което не задължава никого да го споделя или отхвърля.

Фаворизиране,което стига до абсолютизиране разбира се е зловредно: историята не е "всьо и все",тя не изчерпва човешките нужди поради което не бива да се стига до крайности. Тук затова не е казано,че тя е по-важна от всички други науки а само са посочени две от науките,като при нужда към тях може да добавим още няколко,но не може да изредим всичките. Тази твоя забележка по въпроса е толкова важна,че се налага да направя малки корекции в текста,за да има повече яснота върху повдигнатия в случая казус.


... Крумбелосвет или Борн - но те доколкото е във възможностите им СЕ ОПИТАХА ДА ВНЕСАТ СЪОТВЕТНИЯ КОРЕКТИВ - под поста ти!
- Какво имам да кажа и аз, по въпроса? Не е единствена и САМО науката История - която дава СВЯСТ НА НАС БЪЛГАРИТЕ - в търсене на отговора: Кои сме? или: - Откъде идваме и къде отиваме(като народ и общество)?
- За да си отговорим и то ОТГОВОРА НИ ДА Е ОБЕКТИВЕН по даден факт или исторически процес - Задължително следва да подхождаме ИНТЕР-ДЕСЦИПЛИНАРНО за да сме сигурни В ОБЕКТИВНОСТТА НА ИЗВОДИТЕ СИ ... това не винаги, мога да го постигна - вероятно от това страдат и изводите при други?

Поздрав!
цитирай
29. shtaparov - Напълно съгласен съм с това, което ...
21.02.2018 15:01
born написа:
Напълно съгласен съм с това, което пишете. И не е необходимо да внасяте корекции. Моля за извинение, ако съм бил малко по-мнителен .
Почитания !
ПП. Мисля, че това е начина да се дискутира даже и с неспециалисти в поднасяната материя. В блоговото пространство това е рядко срещано явление. Благодаря .

Аз също благодаря- все пак прецених,че този важен въпрос може да го повдигнат и други,затова направих малки корекции в текста- не е нужно да остават въпроси без отговори и неразрешени догадки.
цитирай
30. shtaparov - Признанието на великите умове е ...
21.02.2018 15:04
get написа:
shtaparov написа:
born написа:
Признанието на великите умове е приоритет и задължение на равните на тях /по-точно на тези, които имат минимума от знания в съответната област/, с възможности да оценят това, което е създадено. Но наистина съм склонен да се съглася с твърдението, че фаворизирането на която и да е наука и недооценката или принизяването на другите клонове на науката не е редно. Преди философията е била майката на всички науки, но обемът на науките е бил твърде малък. В съвременния свят тези съдържания са необхватни като величини и не мисля, че би следвало да се фаворизира която и да е наука. Очевидци сме как тук в блога се фаворизират например ИТ знанията от определени блогъри !
И аз също оставам с дълбоко уважение към Вас и Вашите убеждения. А моето мнение си е лично виждане, което не задължава никого да го споделя или отхвърля.

Фаворизиране,което стига до абсолютизиране разбира се е зловредно: историята не е "всьо и все",тя не изчерпва човешките нужди поради което не бива да се стига до крайности. Тук затова не е казано,че тя е по-важна от всички други науки а само са посочени две от науките,като при нужда към тях може да добавим още няколко,но не може да изредим всичките. Тази твоя забележка по въпроса е толкова важна,че се налага да направя малки корекции в текста,за да има повече яснота върху повдигнатия в случая казус.


... Крумбелосвет или Борн - но те доколкото е във възможностите им СЕ ОПИТАХА ДА ВНЕСАТ СЪОТВЕТНИЯ КОРЕКТИВ - под поста ти!
- Какво имам да кажа и аз, по въпроса? Не е единствена и САМО науката История - която дава СВЯСТ НА НАС БЪЛГАРИТЕ - в търсене на отговора: Кои сме? или: - Откъде идваме и къде отиваме(като народ и общество)?
- За да си отговорим и то ОТГОВОРА НИ ДА Е ОБЕКТИВЕН по даден факт или исторически процес - Задължително следва да подхождаме ИНТЕР-ДЕСЦИПЛИНАРНО за да сме сигурни В ОБЕКТИВНОСТТА НА ИЗВОДИТЕ СИ ... това не винаги, мога да го постигна - вероятно от това страдат и изводите при други?

Поздрав!

Абсолютно си прав- липсата на интердисциплинарен подход у казионните учени им изигра лоша шега и още продължава да подбива всичките им положителни постижения.
цитирай
31. batogo - !!!:))) Поздравления, приятелю Щапаров!
23.02.2018 09:21
Много точен постинг с много истини и много поуки. Писаната история има стойност дотолкова, доколкото е продукт на почтени и мъдри летописци, търсещи истината. А когато бъде четена от също така почтени и мъдри изследователи, тя се превръща в незаменимо богатство за развитието и одухотворяването на живота... Чест и почитания!
цитирай
32. zaw12929 - Много вълнуваща оценка! Поздрав!
23.02.2018 17:40
Същото се отнася и за Българите- ако продажни политици накарат някоя дребна душица с голяма титла да напише в нашата история,че ние сме скитници,катунари и присвоители на чуждото,ще станем като монголците и индианците- нежелани от Европа и света! Ако обаче отразим в своята народна биография сиреч история,че ние сме основали евразийската цивилизация и сме дали цивилизационен импулс на гърци,евреи и римляни,целият свят ще се прекланя пред нас и ще ни отстъпва,а това ще промени изкорен народностната ни съдба!
цитирай
33. shtaparov - Много точен постинг с много истини и ...
23.02.2018 19:27
batogo написа:
Много точен постинг с много истини и много поуки. Писаната история има стойност дотолкова, доколкото е продукт на почтени и мъдри летописци, търсещи истината. А когато бъде четена от също така почтени и мъдри изследователи, тя се превръща в незаменимо богатство за развитието и одухотворяването на живота... Чест и почитания!

Благодаря приятелю- много здраве и късмет!
цитирай
34. shtaparov - (Много вълнуваща оценка! Поздрав!)
23.02.2018 19:29
zaw12929 написа:
Същото се отнася и за Българите- ако продажни политици накарат някоя дребна душица с голяма титла да напише в нашата история,че ние сме скитници,катунари и присвоители на чуждото,ще станем като монголците и индианците- нежелани от Европа и света! Ако обаче отразим в своята народна биография сиреч история,че ние сме основали евразийската цивилизация и сме дали цивилизационен импулс на гърци,евреи и римляни,целият свят ще се прекланя пред нас и ще ни отстъпва,а това ще промени изкорен народностната ни съдба!

Както го вярвам,тъй съм го написал- убеден съм че е точно така,благодаря.
цитирай
35. tota - Паметта на един народ е градиво на народността.
23.02.2018 22:04
Едно от петте, наред с езика, писмеността, религията, културата. Не случайно сега са тръгнали да подменят историята, съдържанието на учебните програми по история, литература и още и още. Все в съзвучие с изискванията на глашатаите отвън. Единични са гласовете, които се чуват в противовес на всичко това, което върви и се случва.
Поздрави за вижданията и позицията, която заемате и за всичко, което правите! Да отваряте очи и пробуждате духът български! Какво е един народ без духа?
цитирай
36. shtaparov - Едно от петте, наред с езика, пис...
24.02.2018 10:50
tota написа:
Едно от петте, наред с езика, писмеността, религията, културата. Не случайно сега са тръгнали да подменят историята, съдържанието на учебните програми по история, литература и още и още. Все в съзвучие с изискванията на глашатаите отвън. Единични са гласовете, които се чуват в противовес на всичко това, което върви и се случва.
Поздрави за вижданията и позицията, която заемате и за всичко, което правите! Да отваряте очи и пробуждате духът български! Какво е един народ без духа?

Благодаря- народът трябва да знае тези неща и да ги ползва като оръжие срещу посегателствата,когато се наложи: с тях той ще е далеч по-силен а борбата му за свобода и правда - далеч по-успешна!
цитирай
37. get - @ 32. zaw12929 - евразийската цивилизация ... ОТГОВОР: За вас, БЪЛГАРО-ФОБЕ ... няма такова чудо ... ?
25.02.2018 13:28
... като ЕВРО-АЗИЙСКа цивилизация!

- Това можеш ДА СИ ГО ПИШЕШ С ЕДИНОМИШЛЕНИЦИТЕ от РУСКО-"евразийските" - те и БЕЛИ-АРИЙЦИ, тоест Нео-ФАШИСТИ!

- Ние БЪЛГАРИТЕ СМЕ ВЪЗНИКНАЛИ НЕ САМО КАТО ЕВРОПЕЙСКИ ... но и като такъв НАРОД СМЕ РАЗНАСЯЛИ ЕВРОПЕЙСКАТА КУЛТУРА ... дори и във ФИНЛАНДСКО-ТЮРКСКА РОССИЯ!

- От това НАРОДА НИ НЕ Е СТАНАЛ "АЗИАТСКИ" - та да вкарваш ТОВА ПОНЯТИЕ//правейки инсинуацията в угода ЕВРАЗИЙСКИТЕ ТЕОРИИ на "московските "славяни" ... ЧЕ ВИДИТЕ ЛИ(те и ние сме НЯКАКВА ОБЩНОСТ ?) ... КУЛТУРАТА, ЕЗИКА и БИТНОСТТА НИ НА ПЪРВО-Е-В-Р-О-П-Е-Й-Ц-И(именно ПОРАДИ ТОВА СЕ НЕГЛИЖИРА И ПОДПРАВЯТ - от тези наши псевдо "братя") ... на нас Българите - те и ПЪРВИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ - ПРИ ТОВА!
цитирай
38. shtaparov - . . . като ЕВРО-АЗИЙСКа цивилиза...
26.02.2018 15:56
get написа:
... като ЕВРО-АЗИЙСКа цивилизация!

- Това можеш ДА СИ ГО ПИШЕШ С ЕДИНОМИШЛЕНИЦИТЕ от РУСКО-"евразийските" - те и БЕЛИ-АРИЙЦИ, тоест Нео-ФАШИСТИ!

- Ние БЪЛГАРИТЕ СМЕ ВЪЗНИКНАЛИ НЕ САМО КАТО ЕВРОПЕЙСКИ ... но и като такъв НАРОД СМЕ РАЗНАСЯЛИ ЕВРОПЕЙСКАТА КУЛТУРА ... дори и във ФИНЛАНДСКО-ТЮРКСКА РОССИЯ!

- От това НАРОДА НИ НЕ Е СТАНАЛ "АЗИАТСКИ" - та да вкарваш ТОВА ПОНЯТИЕ//правейки инсинуацията в угода ЕВРАЗИЙСКИТЕ ТЕОРИИ на "московските "славяни" ... ЧЕ ВИДИТЕ ЛИ(те и ние сме НЯКАКВА ОБЩНОСТ ?) ... КУЛТУРАТА, ЕЗИКА и БИТНОСТТА НИ НА ПЪРВО-Е-В-Р-О-П-Е-Й-Ц-И(именно ПОРАДИ ТОВА СЕ НЕГЛИЖИРА И ПОДПРАВЯТ - от тези наши псевдо "братя") ... на нас Българите - те и ПЪРВИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ - ПРИ ТОВА!

Добра предпоставка за замисляне- първото име на днешните руснаци е Московити,а такова "славянско" племе досега не е регистрирано.
цитирай
39. get - @ 38. shtaparov - "... като ЕВРО-АЗИЙСКа цивилиза..." - или ОЩЕ ЕДИН ПЪТ ЗА ИНТЕР-ДЕСЦИПЛИНАРНО ... ?
27.02.2018 17:38
... КАТО ПОДХОД при ИЗСЛЕДВАНЕ ... Какъв е вероятносния ПРОИЗХОД//ГЕНЕЗИС на ЕДИН НАРОД?

- Всички ЗНАЕМ - финдландците ПРИ ПОЛЗВАНИ НА ТЕХНИТЕ "БАНИ" - са го правили БЕЗ ДА СПАЗВАТ НЯКАКВА сегрегация(отделяне) по полов признак, тоест МЪЖЕ И ЖЕНИ СА СЕ КЪПЕЛИ ОБЩО В ЕДНО И СЪЩО ПОМЕЩЕНИЕ?
- Хайде да ПРОВЕРИМ - как са стоели НЕЩАТА ПРИ СЪСЕДНИЯ на ФИНЛАНДЦИТЕ - МОСКОВИТСКИ НАРОД ?

1.
В XVI веке в книге «Описание Московии» немецкий ученый Адам Олеарий описывал, что выносить могут русские жар чрезвычайный. Писал, что тереть и бить себя велят на банных полках газгоряченными вениками березовыми. При этом становятся красными и обливаются холодной водой. Описывал, что зимой русские выскакивают и валяются в снегу, кроме того трут тело снегом, как мылом, и затем снова идут в жаркую баню.
2.
Джильс Флетчер также в XVI веке описывает, что русские (для подкрепления тела) выбегают из бань в мыле и, дымясь от жару, как поросенок на вертеле, кидаются нагие в реку или окачиваются холодной водой даже в самый сильный мороз».
3.
Также было и в «торговых», то есть в общественных банях, где тоже мылись все в общем помещении, только мужчины мылись с одной стороны, а женщины с другой. Так было до XVIII века.
4.
Екатерине II в 1743 году с указом(!) было специальным запрещено в общественных банях женщинам и мужчинам МЫТЬСЯ ВМЕСТЕ, а кроме того запрещалось и входить в баню лицам противоположного пола старше семи лет.

5.
Русская баня и финская сауна – есть ли разница?
Большинство жителей России уверены, что русская баня в корне отличается от финской сауны - Так ли это?
Финны тоже любят помахать веничком и полить камни водой, несмотря на известный факт, что финская сауна славится сухим жаром.
Как же получилось, что родственные долгое время типы бань разделились: финская сауна стала сухой, а русская баня – более влажной?
Скорее всего, это произошло из-за влияния западной цивилизации на представление о том, что такое баня и сауна.
- Разлика, има ли - според мен "нетЬ" :))))!
цитирай
40. shtaparov - . . . КАТО ПОДХОД при ИЗСЛЕДВАНЕ. . . ...
27.02.2018 18:33
get написа:
... КАТО ПОДХОД при ИЗСЛЕДВАНЕ ... Какъв е вероятносния ПРОИЗХОД//ГЕНЕЗИС на ЕДИН НАРОД?

- Всички ЗНАЕМ - финдландците ПРИ ПОЛЗВАНИ НА ТЕХНИТЕ "БАНИ" - са го правили БЕЗ ДА СПАЗВАТ НЯКАКВА сегрегация(отделяне) по полов признак, тоест МЪЖЕ И ЖЕНИ СА СЕ КЪПЕЛИ ОБЩО В ЕДНО И СЪЩО ПОМЕЩЕНИЕ?
- Хайде да ПРОВЕРИМ - как са стоели НЕЩАТА ПРИ СЪСЕДНИЯ на ФИНЛАНДЦИТЕ - МОСКОВИТСКИ НАРОД ?

1.
В XVI веке в книге «Описание Московии» немецкий ученый Адам Олеарий описывал, что выносить могут русские жар чрезвычайный. Писал, что тереть и бить себя велят на банных полках газгоряченными вениками березовыми. При этом становятся красными и обливаются холодной водой. Описывал, что зимой русские выскакивают и валяются в снегу, кроме того трут тело снегом, как мылом, и затем снова идут в жаркую баню.
2.
Джильс Флетчер также в XVI веке описывает, что русские (для подкрепления тела) выбегают из бань в мыле и, дымясь от жару, как поросенок на вертеле, кидаются нагие в реку или окачиваются холодной водой даже в самый сильный мороз».
3.
Также было и в «торговых», то есть в общественных банях, где тоже мылись все в общем помещении, только мужчины мылись с одной стороны, а женщины с другой. Так было до XVIII века.
4.
Екатерине II в 1743 году с указом(!) было специальным запрещено в общественных банях женщинам и мужчинам МЫТЬСЯ ВМЕСТЕ, а кроме того запрещалось и входить в баню лицам противоположного пола старше семи лет.

5.
Русская баня и финская сауна – есть ли разница?
Большинство жителей России уверены, что русская баня в корне отличается от финской сауны - Так ли это?
Финны тоже любят помахать веничком и полить камни водой, несмотря на известный факт, что финская сауна славится сухим жаром.
Как же получилось, что родственные долгое время типы бань разделились: финская сауна стала сухой, а русская баня – более влажной?
Скорее всего, это произошло из-за влияния западной цивилизации на представление о том, что такое баня и сауна.
- Разлика, има ли - според мен "нетЬ" :))))!

Разлика няма и няма сериозни причини да има,понеже рационалните методи за къпане в онези условия не са били много,а онези които не ги знаели бързо ги научавали от другите около тях.
цитирай
41. get - @ 40. shtaparov - "Разлика няма и няма сериозни причини да има ... "
27.02.2018 22:13
- Между ФИНЛАНДСКА и РУСКА БАНЯ - НЯМА!

- Между турския ХАМАМ ... който е взел голяма част от ОСОБЕНОСТИТЕ на предхождащите го "византийски" терми - и "руско-финската" ... РАЗЛИКИТЕ са съществени?

- Специфично е и другото? Срещащата се при МОСКОВЦИ и ФИНИ БАНЯ - я няма при другите "славяни" ... ако я има - то тя е късна заемка, настъпила/донесена в резултат РАЗШИРЕНИЕ на Руската империя по ЗЕМИТЕ НА други "славянски" народи!

- Но не е само "банята" а й СПЕЦИФИЧНИЯ ТИП СТРОИТЕЛСТВО - СРУБ?
За който мога да ти дам ОТНОВО НАЦИОНАЛНИ ПРИЛИКИ-ОТЛИКИ ... Като СПЕЦИФИЧНИ ЗА ДАДЕНИ НАРОДИ (и) ТРАДИЦИИ в СТРОИТЕЛСТВО? Един ОТ ТЕЗИ НАРОДИ е живял НА ТРИСТА КИЛОМЕТРА юго-западно от МОСКВА ... но КОНСТРУКТИВНО АРХИТЕКТУРАТА НА ДОМОВЕТЕ - КОРЕННО СЕ РАЗЛИЧАВА от ТАЗИ НА МОСКОВИТИТЕ?
- Народа са го наричали "голяд(и)" - руските историци - държат да го причисляват към балто-"славяните" ... но НЕГОВИТЕ КЪЩИ - СА ЕДНО КЪМ РЕПИТ НА КЪЩИТЕ СТРОЕНИ ПО БАЛКАНИ ... още от трето хилядолетие ПРЕДИ ХРИСТА!
- Същите отговарят да са наследници на хората с материална култура - която археолозите са я нарекли на "култура каменните брадви" - образци на които "брадви" - НАЙ-РАНО ИМАМЕ ОТ КУЛТУРАТА ВАРНА-ХАМАНДЖИЯ ... и една "златна" такава, от Варненския халколитен некропол!

- Правилно ме разбери Щапаров - с писането си не искам да настроявам едни срещу други хора ... но ДЯКОВСКАТА КУЛТУРА - която е специфична за ВЕЛИКО-РУСИТЕ те и МОСКОВИТИ - говори, че ХОРАТА КОИТО СА ИЗГРАДИЛИ ТОЗИ НАРОД - в миналото си са били ФИНИ + УГРИ, "словенизирани" - вече в КЪСНИ - след ДВАНАДЕСЕТИ ВЕК ВРЕМЕНА! За това ГОВОРЯТ И РЕЗУЛТАТИТЕ НА АРХЕОЛОГИЧЕСКИТЕ ПРОУЧВАНИЯ на граф Уваров! Същият е проучил УСТАНОВИЛ НАД СЕДЕМ ХИЛЯДИ НЕКРОПОЛА и МОГИЛИ на територията на Централна(Московска) Русия - всички до едно ... с признаци да са ФИНО-УГЪРСКИ!
- Това, че руската историческа наука ... страдайки от пан-славянски доктринизъм е ИГНОРИРАЛИ ТЕЗИ ФАКТИ - си е за нейна сметка ... за това не нося отговорност!

- Поздрав!
цитирай
42. shtaparov - - Между ФИНЛАНДСКА и РУСКА БАНЯ - ...
28.02.2018 14:27
get написа:
- Между ФИНЛАНДСКА и РУСКА БАНЯ - НЯМА!

- Между турския ХАМАМ ... който е взел голяма част от ОСОБЕНОСТИТЕ на предхождащите го "византийски" терми - и "руско-финската" ... РАЗЛИКИТЕ са съществени?

- Специфично е и другото? Срещащата се при МОСКОВЦИ и ФИНИ БАНЯ - я няма при другите "славяни" ... ако я има - то тя е късна заемка, настъпила/донесена в резултат РАЗШИРЕНИЕ на Руската империя по ЗЕМИТЕ НА други "славянски" народи!

- Но не е само "банята" а й СПЕЦИФИЧНИЯ ТИП СТРОИТЕЛСТВО - СРУБ?
За който мога да ти дам ОТНОВО НАЦИОНАЛНИ ПРИЛИКИ-ОТЛИКИ ... Като СПЕЦИФИЧНИ ЗА ДАДЕНИ НАРОДИ (и) ТРАДИЦИИ в СТРОИТЕЛСТВО? Един ОТ ТЕЗИ НАРОДИ е живял НА ТРИСТА КИЛОМЕТРА юго-западно от МОСКВА ... но КОНСТРУКТИВНО АРХИТЕКТУРАТА НА ДОМОВЕТЕ - КОРЕННО СЕ РАЗЛИЧАВА от ТАЗИ НА МОСКОВИТИТЕ?
- Народа са го наричали "голяд(и)" - руските историци - държат да го причисляват към балто-"славяните" ... но НЕГОВИТЕ КЪЩИ - СА ЕДНО КЪМ РЕПИТ НА КЪЩИТЕ СТРОЕНИ ПО БАЛКАНИ ... още от трето хилядолетие ПРЕДИ ХРИСТА!
- Същите отговарят да са наследници на хората с материална култура - която археолозите са я нарекли на "култура каменните брадви" - образци на които "брадви" - НАЙ-РАНО ИМАМЕ ОТ КУЛТУРАТА ВАРНА-ХАМАНДЖИЯ ... и една "златна" такава, от Варненския халколитен некропол!

- Правилно ме разбери Щапаров - с писането си не искам да настроявам едни срещу други хора ... но ДЯКОВСКАТА КУЛТУРА - която е специфична за ВЕЛИКО-РУСИТЕ те и МОСКОВИТИ - говори, че ХОРАТА КОИТО СА ИЗГРАДИЛИ ТОЗИ НАРОД - в миналото си са били ФИНИ + УГРИ, "словенизирани" - вече в КЪСНИ - след ДВАНАДЕСЕТИ ВЕК ВРЕМЕНА! За това ГОВОРЯТ И РЕЗУЛТАТИТЕ НА АРХЕОЛОГИЧЕСКИТЕ ПРОУЧВАНИЯ на граф Уваров! Същият е проучил УСТАНОВИЛ НАД СЕДЕМ ХИЛЯДИ НЕКРОПОЛА и МОГИЛИ на територията на Централна(Московска) Русия - всички до едно ... с признаци да са ФИНО-УГЪРСКИ!
- Това, че руската историческа наука ... страдайки от пан-славянски доктринизъм е ИГНОРИРАЛИ ТЕЗИ ФАКТИ - си е за нейна сметка ... за това не нося отговорност!

- Поздрав!

Нямам възражения приятелю- московитите изглежда са имали нещо общо с угро-фините но може да са и угрофинизирани Българи,които са ре-"славянизирани" по време на татарското иго. Вариантите са много а хората,живели по-рано на тяхната територия не е задължително да са били техни предци.
цитирай
43. get - @ 42. shtaparov - московитите ... може да са и угрофинизирани Българи ... ?
02.03.2018 13:54
Съвременното проучване УСТАНОВЯВА, ЧЕ ХАПЛОГРУПИТЕ (генните комплекси) C, N и Q, характерни за монголо-алтайците, ГИ ИМА НАЙ-МНОГО в народите на Китай, Монголия, Казахстан, Сибир, Япония, Корея, Камбоджа, Индонезия и др. Там между 5 и 70% от населението носи С и N наред с Q (2-7%). За Европейска Русия характерен е високият процент на насeлението с хаплогрупа N – от 6 до 80%, достигащ в Курск 92.5%, в Твер – 79%. Тази хаплогрупа се носи между 7 и 15% от населението на Белорусия, а 6.5% – в Украйна. В България едва 0,5% от населението носи такива гени. Населението на Република Македония ги има в същия процент, румънци и молдовани – 0,7-1.6%, а бошняци са с 0%. Това показва, че ние се различаваме генетично от ...
цитирай
44. shtaparov - Съвременното проучване УСТАНО...
02.03.2018 15:41
get написа:
Съвременното проучване УСТАНОВЯВА, ЧЕ ХАПЛОГРУПИТЕ (генните комплекси) C, N и Q, характерни за монголо-алтайците, ГИ ИМА НАЙ-МНОГО в народите на Китай, Монголия, Казахстан, Сибир, Япония, Корея, Камбоджа, Индонезия и др. Там между 5 и 70% от населението носи С и N наред с Q (2-7%). За Европейска Русия характерен е високият процент на насeлението с хаплогрупа N – от 6 до 80%, достигащ в Курск 92.5%, в Твер – 79%. Тази хаплогрупа се носи между 7 и 15% от населението на Белорусия, а 6.5% – в Украйна. В България едва 0,5% от населението носи такива гени. Населението на Република Македония ги има в същия процент, румънци и молдовани – 0,7-1.6%, а бошняци са с 0%. Това показва, че ние се различаваме генетично от ...

Задълбочаването на генетичната разлика между нас и източноевропейските "славяни" изглежда е станало в периода на монголотатарското "присъствие" там: преди това различията са били много по-малки понеже древните Скитски племена,наречени по-късно "славяни" и "руснаци" са бивши Българи почти без никакво изключение.
цитирай
45. get - @ 44. shtaparov - "Скитски племена,наречени по-късно "славяни" и "руснаци" са бивши Българи." - така е НО ...?
02.03.2018 19:19
shtaparov написа:
get написа:
Съвременното проучване УСТАНОВЯВА, ЧЕ ХАПЛОГРУПИТЕ (генните комплекси) C, N и Q, характерни за монголо-алтайците, ГИ ИМА НАЙ-МНОГО в народите на Китай, Монголия, Казахстан, Сибир, Япония, Корея, Камбоджа, Индонезия и др. Там между 5 и 70% от населението носи С и N наред с Q (2-7%). За Европейска Русия характерен е високият процент на насeлението с хаплогрупа N – от 6 до 80%, достигащ в Курск 92.5%, в Твер – 79%. Тази хаплогрупа се носи между 7 и 15% от населението на Белорусия, а 6.5% – в Украйна. В България едва 0,5% от населението носи такива гени. Населението на Република Македония ги има в същия процент, румънци и молдовани – 0,7-1.6%, а бошняци са с 0%. Това показва, че ние се различаваме генетично от ...

Задълбочаването на генетичната разлика между нас и източноевропейските "славяни" изглежда е станало в периода на монголотатарското "присъствие" там: преди това различията са били много по-малки понеже древните Скитски племена,наречени по-късно "славяни" и "руснаци" са бивши Българи почти без никакво изключение.


... етнонима РУС - първоначално ПОНЕ КЪМ 8 - 9-ти век СЕ ОТНАСЯ за намиращата в при-Днепровието КИЕВСКА РУС ... вече СЛЕД ДВАНАДЕСЕТИ ВЕК - етнонима започва да се пренася и към ДЪЩЕРНОТО НА КИЕВСКА Рус ... Владимиро-суздалско княжество - създадено от АРИСТРОКРАЦИЯ НА СЪЩАТА "скитска"//Чети - БЪЛГАРСКА/ Киевска РУС/ - до този момент на територия, на Владимиро-суздалско ПРЕДИМНО Е С ПРЕОБЛАДАВЩО "угро-финско" население ... поради тази причина и често срещаната "азиатска" хаплогрупа "N"!
- Това СЕ ПОТВЪРЖДАВА ДОПЪЛНИТЕЛНО и от резултатите от археологичските изследвания на УВАРОВ - проучил над 7 700 некропола ОТ ЦЕНТРАЛНА//МОСКОВИТСКА "РУСИЯ" - виж поста ми под №41 ?
цитирай
46. shtaparov - Съвременното проучване УСТАНО...
03.03.2018 10:36
get написа:
shtaparov написа:
get написа:
Съвременното проучване УСТАНОВЯВА, ЧЕ ХАПЛОГРУПИТЕ (генните комплекси) C, N и Q, характерни за монголо-алтайците, ГИ ИМА НАЙ-МНОГО в народите на Китай, Монголия, Казахстан, Сибир, Япония, Корея, Камбоджа, Индонезия и др. Там между 5 и 70% от населението носи С и N наред с Q (2-7%). За Европейска Русия характерен е високият процент на насeлението с хаплогрупа N – от 6 до 80%, достигащ в Курск 92.5%, в Твер – 79%. Тази хаплогрупа се носи между 7 и 15% от населението на Белорусия, а 6.5% – в Украйна. В България едва 0,5% от населението носи такива гени. Населението на Република Македония ги има в същия процент, румънци и молдовани – 0,7-1.6%, а бошняци са с 0%. Това показва, че ние се различаваме генетично от ...

Задълбочаването на генетичната разлика между нас и източноевропейските "славяни" изглежда е станало в периода на монголотатарското "присъствие" там: преди това различията са били много по-малки понеже древните Скитски племена,наречени по-късно "славяни" и "руснаци" са бивши Българи почти без никакво изключение.


... етнонима РУС - първоначално ПОНЕ КЪМ 8 - 9-ти век СЕ ОТНАСЯ за намиращата в при-Днепровието КИЕВСКА РУС ... вече СЛЕД ДВАНАДЕСЕТИ ВЕК - етнонима започва да се пренася и към ДЪЩЕРНОТО НА КИЕВСКА Рус ... Владимиро-суздалско княжество - създадено от АРИСТРОКРАЦИЯ НА СЪЩАТА "скитска"//Чети - БЪЛГАРСКА/ Киевска РУС/ - до този момент на територия, на Владимиро-суздалско ПРЕДИМНО Е С ПРЕОБЛАДАВЩО "угро-финско" население ... поради тази причина и често срещаната "азиатска" хаплогрупа "N"!
- Това СЕ ПОТВЪРЖДАВА ДОПЪЛНИТЕЛНО и от резултатите от археологичските изследвания на УВАРОВ - проучил над 7 700 некропола ОТ ЦЕНТРАЛНА//МОСКОВИТСКА "РУСИЯ" - виж поста ми под №41 ?

Щом има проучване с такива резултати,ние трябва да ги приемем за факт.
цитирай
47. get - @ 46. shtaparov - Щом има проучване с такива резултати,ние трябва да ги приемем за факт."- за да няма ... ?
03.03.2018 15:04
... по отношение обективността НА ТОВА КОЕТО ПРИПИСВАМ на/от УВАРОВ - Ето Цитат ... за да няма спекулации?

"Меря, Меряне - древнее финское племя, упоминаемое в Начальной Летописи, как жившее в соседстве с весью, у озер Ростовского (Неро) и Клещина (Переяславского), платившее, наравне с другими славянскими и финскими племенами, дань варягам и участвовавшее, затем, в призвании варяжских князей. Летописные данные об этом племени весьма скудны (последнее упоминание под 907 г.), а хорои топографическая номенклатура доказывает, что область обитания М. была весьма обширна и обнимала все среднее Поволжье, доходя на С до водораздела Волги с Беломорским бассейном, на 3 - до Шексны и Мологи, на Ю - захватывая верховья Клязьмы и Москвы-реки и соприкасаясь с областью кривичей и вятичей, на ЮВ и В - сходясь с поселениями мещеры, муромы и перми(отново угро-фински народи - д.м.). Эго широкое распространение М. доказывается и археологическими раскопками курганов в губерниях Владимирской, Ярославской, Костромской и т. д., давшими вообще много данных для суждения о культуре Мерян в IX, Х и XI вв. ..."
Забележка:
Цитата е по нуачното съобщение(монография) на А.С. Уваров.: "Меряне и их быт по курганным раскопкам." от Труды Первого археологического съезда в Москве в 1869г. Москва.

- Подразделение на този ОБЩ за угрофинския народ МЕРЯ, ЕТНОНИМ - се явява и "мокса(наричани още й) мокша"!
- Голям брой изследователи по отношение ономастика и най-вече хидронимия - извеждат от етно-названието "Мокс(у)ва" - тоест "мокшани <ТЕ И >угро-фини - хидронима, тоест името на река МОСКВА ... и по-късно ВЪЗНИКНАЛИЯ ГРАД със същото име Москва ... от там и наименованието, от средновековие "московите"?

- Това следва да го знаем - когато изучаваме историята за произхода на Владимиро-суздалското велико княжество ... което по време на Иван Калита - преминава в Московското велико княжество ... а това по причина, че монголо-татарите ДАВАТ ЯРЛыК за ВЕЛИКО КНЯЖЕНИЕ на същият - поради помоща му, за потушаване анти-монголското въстание в Твер.

- Поздрав!
цитирай
48. shtaparov - . . . по отношение обективността НА ...
04.03.2018 16:39
get написа:
... по отношение обективността НА ТОВА КОЕТО ПРИПИСВАМ на/от УВАРОВ - Ето Цитат ... за да няма спекулации?

"Меря, Меряне - древнее финское племя, упоминаемое в Начальной Летописи, как жившее в соседстве с весью, у озер Ростовского (Неро) и Клещина (Переяславского), платившее, наравне с другими славянскими и финскими племенами, дань варягам и участвовавшее, затем, в призвании варяжских князей. Летописные данные об этом племени весьма скудны (последнее упоминание под 907 г.), а хорои топографическая номенклатура доказывает, что область обитания М. была весьма обширна и обнимала все среднее Поволжье, доходя на С до водораздела Волги с Беломорским бассейном, на 3 - до Шексны и Мологи, на Ю - захватывая верховья Клязьмы и Москвы-реки и соприкасаясь с областью кривичей и вятичей, на ЮВ и В - сходясь с поселениями мещеры, муромы и перми(отново угро-фински народи - д.м.). Эго широкое распространение М. доказывается и археологическими раскопками курганов в губерниях Владимирской, Ярославской, Костромской и т. д., давшими вообще много данных для суждения о культуре Мерян в IX, Х и XI вв. ..."
Забележка:
Цитата е по нуачното съобщение(монография) на А.С. Уваров.: "Меряне и их быт по курганным раскопкам." от Труды Первого археологического съезда в Москве в 1869г. Москва.

- Подразделение на този ОБЩ за угрофинския народ МЕРЯ, ЕТНОНИМ - се явява и "мокса(наричани още й) мокша"!
- Голям брой изследователи по отношение ономастика и най-вече хидронимия - извеждат от етно-названието "Мокс(у)ва" - тоест "мокшани <ТЕ И >угро-фини - хидронима, тоест името на река МОСКВА ... и по-късно ВЪЗНИКНАЛИЯ ГРАД със същото име Москва ... от там и наименованието, от средновековие "московите"?

- Това следва да го знаем - когато изучаваме историята за произхода на Владимиро-суздалското велико княжество ... което по време на Иван Калита - преминава в Московското велико княжество ... а това по причина, че монголо-татарите ДАВАТ ЯРЛыК за ВЕЛИКО КНЯЖЕНИЕ на същият - поради помоща му, за потушаване анти-монголското въстание в Твер.

- Поздрав!

Това е чудесна насока за начина,по който е възникнала днешна Русия а специално Московитите или Мокса (Мокша) изглежда не винаги са били ортодоксални Угро-Фини,понеже в езика на Арите ("Арийците") тяхното име МОКША означава "Освободени от прераждане". От това следва,че те някога са били част от "Арийския" (Скито-Българския) народностен масив,но са се изродили и променили най-вероятно по време на тюркското и хазарското "присъствие" в някои части от Източна Европа (VI-X в.).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4802592
Постинги: 267
Коментари: 9063
Гласове: 136408
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи