Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2015 23:00 - Размисли над студентския бюджет от "време оно"
Автор: didanov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2001 Коментари: 5 Гласове:
2

Последна промяна: 04.05.2015 13:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

От един следобеден разговор за студентския живот на майка ми се роди следната счетоводна характеристика:

Като студентка в Пловдив майка ми пращаше по 100 лева на месец.Парите бяха от  военната пенсия на дядо, оцелял в концлагера Нордхаузен. Тогава средната пенсия беше около 150 лева, а в семейството татко печелеше най-много от всички - 500 лева.

От тези 100 лева давах 46 за квартира, 15-20 лева отиваха за ток. За студентския стол на месец плащах 18 лева – за обяд и вечеря, като храната не беше от най-претенциозните, накратко оставах постоянно полугладна. Но студентското сърце е леко и не се затормозява с такива мисли – някой път си купувах килограм ягоди за левче и това ми беше удоволствието за деня. Хлябът беше 26 стотинки, купувах си баничка за 10 ст., билетчето беше около 6 ст., вафлата 5 стотинки. Общо взето разполагах с левче на ден, дори по-малко. За дрехи и обувки нямаше пари.  Но като се събирахме четирима колеги, отивахме на Бунарджика и давахме по левче всеки и поръчвахме една бутилка бял Мускет с порция жабешки бутчета за 3,99 лв. Майка ми пращаше през месецголям колет, който трябваше да ми стига за две-три седмици, само че аз като душа на компанията, събирах колеги и приятели и го изяждахме и изпивахме за ден-два...и после пак всичко отначало. Като инженер-химик стартовата ми заплата беше 105 лева.“

Коментар:

Слушайки тази история с удивление си мислех за „смешните цени“ едно време. В средно голям град днес хората получават също около 500 лева, дори е много – баща ми с 35г трудов стаж работи за 380, братовчед ми взема 400. Пенсиите се движат около 150-200 лева, тоест ако сравняваме количествено   са горе долу същите пари както през 1975г. Може ли обаче днес един студент да преживява със 100 лева на месец?Дори с усилия?Невъзможно - само квартирата му струва минимум толкова, какво остава за ток, вода, ядене,  за кафета и цигари?Спомням си като студент преди 15тина г. зимата плащахме по 150 лева сметки само за ток на месец. Колко пъти скочи цената на тока от тогава а, кажете драги ми демократи? Нали и през 1975. имаше червена мафия и номенклатура и престъпници, защо тогава цените бяха такива например и не се вдигаха през 6 месеца например? Говорейки за старото време, не искам връщането му (то е и невъзможно), напомням само, че плюенето му от много хора в блог.бг, няма да направи настоящето ни по-розово и по-добро в края на краищата. Изобщо вместо да плюете социализма, говорейки само за мръсните комуняги представлявали нищожен процент от населението, по-добре говорете за хубавите неща случващи ни се в днешно време, през последните 25 години. Трудно нали? То няма много хубаво за говорене май а?

         Изобщо политиката на плюене си е израз на собственото безсилие и невъзможност да се докаже човек. Републиканците плюеха царистите, земеделците – буржоата, комунистите плюеха буржоата,фашистите – евреите,  демократите – комунистите, социалистите – олигарсите и т.н. На думи и на плюене всеки е силен – на дела обаче се вижда кой кой е!




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Десет лева от 1975 г. със сигурност ...
03.05.2015 23:40
Десет лева от 1975 г. със сигурност се равняват на петдесет, дори по - скоро - сто лева сегашни
Минималната заплата беше 80 лева, което ще рече- 800 лева
С пет лева се отиваше на ресторант-двама души - мешена скара плюс бутилка вино
Не се живееше в лукс, но нямаше и гладуващи и просещи!
Приятна вечер!
цитирай
2. didanov - здравей Леоне,
04.05.2015 01:24
нямаше гладуващи и просещи - може това да е една от разликите. по ресторанти не съм ходил много - само в този на вуйчо ми след промяната, за да хапна нещо без пари и то доста рядко - за нас на всеки празник имаше пържоли с гъбен сос - най-доброто, което можехме да си позволим. Въпреки, че живеехме от заем на заем, нямаше го отчаянието и безпътицата трайно настанили се в момента в не едно българско семейство. лека вечер!
цитирай
3. didanov - до сурвакар :не знам дали в момента не живееш с лишения
04.05.2015 01:54
може би си в чужбина, но парите наистина не стигаха - за хубави дрехи или обувки, за скъпи коли и прочие. Днес много родители също свързват едва двата края, въпреки, че работят, пак се живее от заем на заем, от аванс до заплата, но сега лихвите са доста по-соленички, и банките не си поплюват да ти вземат и апартамента, като не платиш последните вноски - няма кой да ги спре! Ето това е разликата - не че е нямало престъпници и уроди, но поне някой ги е спирал да се превърнат в решаващ фактор, в мнозинство. Имаше кореком в моя град - само съм чувал за него - продавали някакви шоколадови яйца с играчки вътре - но честно казано не съм бил нещастен от това, че ги нямам. То сега всичко е разрешено - можем всичко да си купим, кеф ти кореком, кеф дънки левис, кеф ти кока кола - да ама забраната пак си важи - който има пари той да купува, другите да зяпат по витрините, като гаврошчета. Не мисля, че причината за сгромолясването на социализма са само икономически, по-скоро са политически. Да бачкаш "за без пари" не е приятно, но парата тогава имаше друга стойност, не беше над всичко както е на Запад. Имаше някакви морални задръжки. Някак си е по-добре да бачкаш "за без пари", когато живееш също "за без пари",отколкото да бачкаш "за без пари" и да плащаш като поп за стоки от първа необходимост. Както казва Живков : За да има месо на масата, трябва да има крава, за да има крава, трябва да има фураж. т.е. за да се яде трябва да се произвежда, не може едното без другото!Колкото до телените ограждения Тито излезе много по-хитър от Тато. Завършилите висше образование винаги са били на подбив (дори в казармата), защото трудно се вземаше диплома(за ралика от днес), сега нашите университети бълват хиляди учили-недоучили студенти, които нямат грам шанс да работят по специалността си -защото нищо не работи и не се произвежда и пак получават по-малко, работейки нещо съвсем друго - тук обаче моралният ущърб е много по-голям, защото тези години в "учене" се пропиляват.
цитирай
4. didanov - и още нещо
04.05.2015 02:07
преди инфлацията прабаба ми - обикновена селска работничка имаше на спестовната си книжка пари за москвич и за апартамент...след инфлацията ги даде всичките на майка да ни купи с тях на мен и на сестра ми костюмчета за първия учебен ден. Баща ми също спестяваше хиляди рубли от бачкане в Русия за апартамент и кола - дойде инфлацията, и се прибра след три години само с портативен чернобял телевизор електрон, а с остатъка купи малък хладилник и даде първа вноска за полско фиатче.
Солидарен съм с мението ти кой продължава да ни ограбва и прокудва и лъже и убива, само ще добавя - сега са демократическите ценности на мода, тях обаче всеки ги защитава, защо ли? Ще ти отговоря с думите на Рет Бътлър :"При разрушаването на една страна(империя) се печелят много по-бързо, по- лесно и повече пари, отколкото при изграждането й"!Лека вечер и благодаря за коментара.
цитирай
5. didanov - "комунистическият рай"
04.05.2015 22:16
наистина беше строен почти безплатно само за видните другари...но се строеше поне нещо, сега май само се доограбва....мда има много да учим от чехите и не само от тях! Жалко само за народа.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2917885
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5873
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?