Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2017 23:20 - Древната Мигдония и Дервентския папирус
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 2336 Коментари: 2 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
www.bghistory.info Дилян Иванов
Мигдония
(гръцки: Μυγδονία)  според археологическите разкопки тази област е била обитавана от мезолита около 9000-7000 години преди н.е. Първите обитатели били пеласгите, следвани от тракийските племена като тези на мигдоните и едоните, докато не била завзета и анексирана от Александър Първи Македонски. Археологичните открития са направени близо  да древния град Лете. Това са древни македонски гробници, надгробни камъни, олтари, статуи, монети и др.
  • Може би най-важното откритие е Дервентският папирус (на гръцки: Πάπυρος του Δερβενίου). Това е древногръцки папирус, открит в 1962 година. Папирусът представлява философски трактат, алегоричен коментар на орфическа поема, теогония, създадена в кръга на философа Анаксагор през втората половина на 5 век пр.н.е. и според някои автори „е най-важният нов извор за гръцката философия и религия, появил се след Ренесанса“. Папирусът датира от около 340 година пр.н.е., от времето на управлението на Филип II Македонски и така е най-старият запазен ръкопис в Европа. Публикуван е в 2006 година. Ръкописът е открит в некропола на древномакедонския град Лете, разположен в прохода Дервент (Дервени), южно от солунското село Айватово (Лити). Карбонизиралият от кладата на благородник папирус е един от малкото оцелели папируси в Гърция. Пази се в археологическия музей в Солун.Текстът е коментар на хекзаметрическа поема, приписвана на Орфей, от която са цитирани фрагменти. Поемата започва с думите „Затворете вратите вие, непосветени“, известен призив към пазене на тайна, споменат и от Платон. Според теогонията в поемата Никта (Нощта) ражда Уран (Небето), който става първия цар. След това е наследен от Кронос, а по-късно от Зевс. Зевс, „чул пророчества от баща си“, отива в светилището на Нощта, която му предава „всички пророчества, които той по-късно трябва да осъществи“. След като ги чува Зевс „поглъща фалоса [на цар Уран], който пръв е еякулирал блясъка на небето“.
  • Текстът не е официално публикуван в продължение на 44 години след откриването му, освен в три частични издания. През есента на 2005 година с папируса се заема екип от експерти, начело с Пиерис от Института за философски изследвания и Дирк Обинк, директор на Оксиринхус - папирусен проект на Оксфордския университет, с помощта на съвременна мултиспектрална техника, разработена от Роджър Макфърлейн и Джийн Уеър от Университета Бригъм Янг. Междувременно папирусът е публикуван от учени от Солун (вижте Tsantsanoglou и други). Публикацията дава пълен текст на папируса със снимки и превод. Документът предоставя още поле за научна работа (вижте Janko 2006).
  •  
  • image
  •  
  • Древната Мигдония обхващала земите около град Терме (Солун), заедно с долините на Клисали и Бешкия, както и устието на река Аксиус (Вардар)  и стигайки на изток до езерото Болбе. На север граничила с Крестония. Проходът Авлон или Аретуза може би е било границата между Мигдония и Бизалтия. Морският достъп е била областта Amphaxitis и първо е спомената от imageПолибий, който разделя тази голяма равнина срещу залива Терме на две - Amphaxitis и Ботиаеа, която е посочена три века по-късно на една карта на Птолемей.
  •  
  • Градове  с по-голяма важност били Терме(Солун), Синдус, Sindus, Chalastra, Altus, Strepsa, Cissus, Mellisurgis (today, Mellisourgуs), and Heracleustes.
  • Според действията на апостолите, градът АПолония е бил посетен от апостолите Павел и Сила.
  • Най-ранните заселници може би са пеласгите, следвани от мигдоните, които са дали името на региона. Мигдоните са сочени като бриги или тракийски пеони, като всъщност тази област е била управлявана от траките-едони до времето на македонската анексия. Днес територията на Мигдония съвпада в по-голямата си част с тази на Солунска област.
Мигдонияпрозвище на богинята Хера. Valer. Flacc. l. II. v. 46, една част от Фригия, където е била родена и за това била  на особена почит. Gyrald. Synt. IV. p. 148. & Voss. Theol gent. l. II. c. 52. Мигдония – провинция на древна Македония на река Аксий (Вардар),преди название на на цялата земя около Вардар и провинциите Paraxia (Amphaxitis), Krestonia, Anthemus, по-късно само провинцията между Пеония и Amphaxitis am Axios, заедно с град Тесалоники (Солун) Мигдония - древен регион във Фригия. Мигдония – северната, по-късно само североизточната част на Месопотамия в областта на Nisibis, поради голямото си плодородие също наречена Anthemusia, през която протичала реката Mygdonĭos, един приток на  des Chaboras (j. Nahr-al-Huali od. Hermes). Антиохия-Мигдония - колония в древна Месопотамия основана от Селевк. Мигдония –друго название на областта Витиня. Мигдония  - прозвище на богинята Кибела в Мала Азия
  • Мигдония според Джон Цецес е било оригиналното име на тракийския град Перинт.
  •  
  • Епоним на имената мигдони и Мигдония е митологичния Мигдон, брат на Едон и Бистон (епоними за племената едони и бистони) и син на Акмон.
  Древните автори споменават Мидас, като цар в Мигдония или Лидия( Hygin. Fab. 191), като преди това той е живял в Европа (Балканите) и е бил цар на бригите. Този цар Мидас заедно с част от бригите се преселва в Азия в страната Мизия, като поданиците му са били наричани бриги или фриги ( Conon. Narrat. I.). Мидас бил посветен от Орфей в свещените мистерии и благодарение на това реформирал религията в своята Фригия ( lust. l. XI. c. 7.) https://bg.wikipedia.org/ http://www.zeno.org      



Гласувай:
11



1. shtaparov - Алчните за слава и престиж гърци ...
20.12.2017 11:47
Алчните за слава и престиж гърци обират богатствата на Българските земи около Бяло море,с тях си правят "пиари" и привличат чуждестранни учени...
цитирай
2. didanov - ами какво да правят, когато ние не сме били
20.12.2017 16:24
достатъчно хитри и разумни, за да запазим и обединим тези земи, особено Беломорска Тракия. Според мен тя е била много по-важна от Македония (ябълката на раздора на Балканите). Бива подценявана и през двете СВ.
Бяло море на старите карти е известно като Тракийско море, което говори само за себе си. Защо ли никой не кръсти Елинско или гръцко море?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2923440
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5873
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?