Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2017 01:04 - Историята на цар Дардан
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 9212 Коментари: 40 Гласове:
9

Последна промяна: 07.12.2017 01:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
www.bghistory.info
Дардан е цар-основател в гръцката митология, цар на Аркадия преди големия (Девкалионов) потоп и който след това се заселил в област Троада (the Biga peninsula).
Основният мит свързан с потопа е за Девкалион, синът на Прометей и Пирха като единствените оцелели от потопа, и тази двойка дава продължението на расата на хората, хвърлейки камъни зад гърба си, които се превръщали в хора. Според други разкази съществуват други оцелели в това число и Дардан, като в случая Девкалион и жена му са асоциирани с  континентална Гърция, а другите личности с други регион от древния свят.
Дардан – цар на Аркадия image Потопът бива изпратен от Зевс за да освободи света от покварените и варварски поколения. През това време Дардан и по-големия му брат Язон били царе в Аркадия. Те били синове на Зевс и плеядата Електра, и внуци на титанът Атлас, първият цар на Аркадия в митологията. Някои древни автори твърдят, че Дардан е имал и сестра по име Хармония. Дардан се оженил за Хриза, дъщерята на Палас, и внучка на цар Ликаон. Някои казват, че Хриза донесла със себе си като зестра и известния паладиум, макар това да е само една версия на мита. Дардан и хриза имали два сина – Идай и Деймас. Когато станал потопът оцелелите аркадци се оттеглили в планините и Дардан и Язон решават да построят кораб и така да плават по водата. Идай решил да последва баща си, а Деймас останала и станал цар на тези, които останали в планините. Не се споменава Хриза и се подозира, че тя е загинала междувременно.
Дардан на остров Самотраки image Ккорабът на Дардан ги откарал на остров Самотраки или това, което е остнаало от него и според Павзаний този остров носел и името Дардания. Престоят им в Самотраки не бил много приятен за аркадците, т.к. Дардан смятал островът за неплодороден, а също и за това, че брат му Язон бил убит. Някои разкават, че братята били поканени на сватбата на Кадъм и Хармония. (сестра им?). По време на сватбения пир, богинята Деметра се закача с Язон и двамата се отделят от останалите празнуващи да споделят страстта си. Когато двойката се върнала на пира, Зевс заподозрял какво може да се е случило и в признак на ревност убил Язон със гръмотевица.

Дардан в Азия Минор

Дардан и Идай напуснали Самотраки и пристигнали в Азия Минор близо до града Абидос. Новодошлите били приети радушно от царя Тевкър, дори се сключил династичен брак между Дардан и дъщерята на Тевкър -  Батия.  Дардан получил парче земя за своето царство. В подножието на планината Ида, наречена на сина на Дардан -  Идай, Дардан построил нов селище, на което дал своето име. То започнало да просперира и Дардан започнал да разширява територията му за сметка на съседите чрез война. Така се образувала областта Дардания. Дардан и Батия имали много деца – Ил, който умрял млад, дъщеря Идея, която станала жена на тракийския цар Финей, син – Закинтос, който пръв заселил острова носещ неговото име, и още един син – Ерихтоний. Чрез Ерихтоний Дардан станал родниниа с едни от най-известните личности в Троада – включително Трос, Ганимед, Лаомедон, Приам.

Името на Дардан е живо днес в името на проливът Дарданели в негова чест. Този тесен проток между Европа и Азия бил известен в древността като Хелеспонт, име което е свързано с гръцката митология, с Хела, която за пръв яздила златния овен към Колхида. Митичният цар Ерихтоний Дардански е син на Дардан, цар на Дардания и Батия (според някои други легенди на Олизона? наследничка на Финей). Според митовете Ерихтоний царувал успешно и мирно.
Основен източник за този Ерихтоний е Омир, който казва в Илиада 20.215-234  следното:

"Искаш ли нашия род ти добре да познаеш, изслушай
всичко, което мнозина от хората знаят отдавна: 215 облакосборецът Зевс е баща на Дардана известен. Той основа град Дардания, а Илион благодатен още не беше заселен от смъртните хора в полето:[249] те обитаваха склонове на многоизворна Ида. Този Дардан е баща на прочутия цар Ерихтоний, 220 който е най-знаменит със богатство сред тленните хора: имал три хиляди кипри кобили на паша в полето, всички наперено горди със своите кончета малки. В тях и Борей се бе влюбил, когато пасяха в полето. С образ на кон тъмногривест оплождаше тези кобили. 225 Бременни, те народиха дванадесет стройни жребчета. Щом заподскачаха те в плодородните ниви узрели, тичаха над класовете, не чупеха даже и стръкче; щом запрепускаха те по широката морска повърхност, вихром летяха над гребена бял на вълните пенливи. 230 Цар Ерихтоний баща е на Троса, владетел троянски, Трос е родител на тримата сина, царе благородни: доблестен Ил, Асарак и след тях Ганимед богоравен, който наистина бе най-красив между смъртните хора. Него безсмъртните взеха за тази му хубост голяма 235 с тях на Олимп да живее, нектар да поднася на Зевса." image
Родословно дърво на Дардан http://www.greeklegendsandmyths.com превод от английски език: Дилян Иванов
   



Гласувай:
9



1. tres1 - Бре каква вълнуваща до сълзи приказка
06.12.2017 19:33
Тези гърци /появили се като понятие едва 1821/как смело и систематично са си нарисували родословието, та чак да им повярва човек. Още малко и акъл на боговете от Олимп ще да са давали какви истории да съчиняват, та да има после какво да се пише в стария завет. А те - те просто са били свидетели на всичко и ако не богове, то поне са били богоравни. Те на това хората му казват развинтена фантазия и цигански мерак !
цитирай
2. germantiger - уважавам те, трес но:
06.12.2017 23:58
Да ме прощаваш трес, но древни гърци е имало векове преди да се чуе за българи въобще.

Гърците вероятно са имали фантазия, но траките едва ли са имали и толкова, защото от тях няма гърцка литература, няма гръцка скулптура, няма гърцки колонии къде ли не и гърцки извори - това тракийско почти няма, но гръцкото е маса огромно в това.

Нещо повече - най-великите в Античността - римляните признават за свои да ги наречем ужители не траки, българи или марасианци, а именно гърци.

Не съм защитник на гърците, които като днешни почти ненавиждам, а на истината.

П.С.
С днешните български автохтонни фантазии, гръцките бледнеят скромно!
цитирай
3. didanov - да древните хора са живели съвместно с богове(титани или атланти) и богоравни(техните деца от хората)
07.12.2017 00:56
tres1 написа:
Тези гърци /появили се като понятие едва 1821/как смело и систематично са си нарисували родословието, та чак да им повярва човек. Още малко и акъл на боговете от Олимп ще да са давали какви истории да съчиняват, та да има после какво да се пише в стария завет. А те - те просто са били свидетели на всичко и ако не богове, то поне са били богоравни. Те на това хората му казват развинтена фантазия и цигански мерак !

и този спомен е предаван от поколение на поколение, като с времето се украсява и преувеличава. Изграждането на елинско самосъзнание според мен е по-късен процес и свързан с ерата на тъмните векове (12-9 век). Да наречеш всички тези записани митове и легенди "развинтена фантазия и и цигански мерак" си е чисто невежество.
цитирай
4. tres1 - ...невежество ...
07.12.2017 17:54
чисто или мръсно невежеството си е невежество. Самото то не е опасно, опасни са неговите проповедници. Спомените на древните туземни племена /да не ги наричам траки/ много странно как са се озовали в паметта на етиопските пастирчета, които са видели за пръв път градове в Египет. Каква ли култура и цивилизация са донесли от родните си места идвайки тук, ограмотявайки се и започвайки да живеят в градове. За сведение т.н. гръцка азбука е създадена въз основата на ....финикийска такава, а финикийците са ....едно от множеството тракийски племена и народи. И така идвайки тук на Балканите, тихо и кротко допринасят за ограмотяването на траките и там където не им се е отдавало са изгонвали туземците и основавали колонии. Да, само където липсват каквито и да било източници потвърждаващи такава халюционация, както и твърдението да е имало елинска държава в древността ? Градове-държави да, но една обща - не. Значи и държавническият модел не им е бил познат. В последствие определят владенията си на всички посоки, където се използва разговорният им несксопосан тракийски диалект. По такава аналогия говорещите в древността български би трябвало да имат ареал от Хималаите до Шотландия, като в него за разлика от елините е имало доста и то големи държави. Та да се върна пак на невежеството - истината е, че то е голямо и би следвало да ни интересува кой, защо и как е допуснал това в последните столетия да ни се набиват в главите клишета най-меко казано не отговарящи на истината. За това мнението на историци, археолози и др. науки свързани с историята е, че тя ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕНАПИШЕ !
цитирай
5. didanov - по принцип съм съгласен с теб за пренаписването на историята
07.12.2017 22:25
до няколко неуместни определения като "етиопски пастирчета" и др.
добре описваш обащата картина, но са важни и подробностите - мога конкретно да ти посоча няколко:
1. под понятието Етиопия и етиопци в древността се е разбирало и областта намираща се най-на изток от днешните гръцки земи - вероятно земите на днешен Афганистан и източен Иран. Става дума за т.н. "бели етиопи" . Земите на днешна североизточна Индия е наричана "външна Етиопия". Не случайно Мемнон, племенник на цар Приам идва на помощ с войници от тези области на троянците. Тези области е успял да завземе внукът на Кадъм Дионис, при похода си в Азия.
2. ако имаш предвид данайците като гърци - не мога да се съглася, защотото сам съм проучвал темата - Данай и Данаидите са с аргоски тоест пеласгийски произход по майчина линия, а по бащина линия финикийски и неегипетски произход. Освен това Данаидите с изкл. на една се женят всичките за местни пеласгийски мъже и известни герои. Например една от дъщерите Бебрика се води като епоним на тракийското племе на бебриките.
3. за тези "финикийци" също има много тракийски паралели, които насоват към един общ произход и език с балкано-анатолийското население.
Какво искам да кажа с това - произходът на древните елини в по-голямата си част е балкански и тракийски, отколкото африкански илии еврейски. И те са ЕДНИ НО НЕ ЕДИНСТВЕНИТЕ ЕСТЕСТВЕНИ НАСЛЕДНИЦИ на преданията и митовете на прототраките известни днес като старогръцки митове и легенди. Как и кога е възникнало отделянето, самопределянето и разделението на "елини и варвари" вероятно няма да разберем със сигруност, но според мен това става през тъмните векове.
цитирай
6. tres1 - оределения
08.12.2017 00:35
Няма да се впускам в разискване дали и колко са уместни или не дадени определения, та за да не словоблудствам ще посоча, че ареала който са обитавали т.н. от "гърците" древни траки обхваща доста обширна територия от мала Азия, Кавказ, северното Черноморие, райони от централна и източно Европа /включително Балканите/ и никъде в тях не става дума за по-ранно присъствие на елини или гърци до появата им на Балканите някъде 8 - 5 век п.х. Сведения за етиопският им произход дават египтяните /които се надявам да са имали елементарни познания по география за континента на който живеят/. Освен това същите тези египтяни дават и достатъчно информация за т.н. морски народи /там също не фигурират нито гърци, нито елини/. Кога и как са се появили тези понятия, от кого и защо са налагани е съвсем друга тема. Колкото до отделни митове, легенди и предания - с внимание ги слушам, защото както се казва в поговорката: - "Всяка крушка си има опашка". Или нищо на този свят не се е появило без причина. Друг е въпроса кога, защо и каква ще да е била причината.
Що се отнася до тъмните векове - ламбичката отдавна е светната и се знае, че "гръцко шумолящите" в Источната Римска Империя още от възникването й са се страхували и ненавиждали останалите различни от тях и най-вече онези от север - гарантите за съществуването на тази империя, тоест Великата стара България на Кубрат и нейните предшественички.
цитирай
7. get - до няколко неуместни определения ...
09.12.2017 00:15
didanov написа:
до няколко неуместни определения като "етиопски пастирчета" и др.
добре описваш обащата картина, но са важни и подробностите - мога конкретно да ти посоча няколко:
1. под понятието Етиопия и етиопци в древността се е разбирало и областта намираща се най-на изток от днешните гръцки земи - вероятно земите на днешен Афганистан и източен Иран. Става дума за т.н. "бели етиопи" . Земите на днешна североизточна Индия е наричана "външна Етиопия". Не случайно Мемнон, племенник на цар Приам идва на помощ с войници от тези области на троянците. Тези области е успял да завземе внукът на Кадъм Дионис, при похода си в Азия.
2. ако имаш предвид данайците като гърци - не мога да се съглася, защотото сам съм проучвал темата - Данай и Данаидите са с аргоски тоест пеласгийски произход по майчина линия, а по бащина линия финикийски и неегипетски произход. Освен това Данаидите с изкл. на една се женят всичките за местни пеласгийски мъже и известни герои. Например една от дъщерите Бебрика се води като епоним на тракийското племе на бебриките.
3. за тези "финикийци" също има много тракийски паралели, които насоват към един общ произход и език с балкано-анатолийското население.
Какво искам да кажа с това - произходът на древните елини в по-голямата си част е балкански и тракийски, отколкото африкански илии еврейски. И те са ЕДНИ НО НЕ ЕДИНСТВЕНИТЕ ЕСТЕСТВЕНИ НАСЛЕДНИЦИ на преданията и митовете на прототраките известни днес като старогръцки митове и легенди. Как и кога е възникнало отделянето, самопределянето и разделението на "елини и варвари" вероятно няма да разберем със сигруност, но според мен това става през тъмните векове.


1-ви въпрос ... относно "данай и данаиди" - с това ОТХВЪРЛЯШ версията на Есхил ли, в неговото произведение "Просителките/Молителките/"?

2-ри -"-: Няма защо да търсим елини в "тъмните векове" ... Елини отговаря на ТОЧНО ОПЕДЕЛЕН ВРЕМЕВИ - период, който поради това е наречен й "елинизъм" - силно повлиян от "александрийската традиция"?
цитирай
8. didanov - Здравей гет
09.12.2017 10:25
На първи въпрос-ако си чел Есхил ще видиш,,,, че думите му са изопачени!в разговора им с Царя Пеласг Геланор той казва че някои от Данаидите приличат либийски. Не етиопи а либийки. Случайно баба им се казва Либия,тоест би могло да се тълкува дъщери на Либия. Знаем колко "черни са либите" но освен това под Либия в древността се е разбирало и област на изток от делтата на Нил, тоест точно в земите на Данай и Египет. Освен също според Есхил Данаидите отговарят че произхода им е аргоски, тоест местен пеласгийски ,това е и причината да получат подкрепа от аргоски. Темата подробно съм развил в "Данай и Данаидите не са гърци".друг важно твърдение което се пропуска е че Данай е първи братовчед на Кадъм Феникс,Тасос,Финей,Европа.Според сведенията не само Кадъм но братовчед е донесъл "някаква писменост".За това спекулациите за черни етиопски пришелници са безпочвени.все пак не бива да забравяме че климатът в Делтата инФиникия води до потъмняването маркирането на кожата.
цитирай
9. get - @ за PHoenic(иа) Забележи изписването? ... вече съм коментирал и то при теб?
09.12.2017 11:15
didanov написа:
На първи въпрос-ако си чел Есхил ще видиш,,,, че думите му са изопачени!в разговора им с Царя Пеласг Геланор той казва че някои от Данаидите приличат либийски. Не етиопи а либийки. Случайно баба им се казва Либия,тоест би могло да се тълкува дъщери на Либия. Знаем колко "черни са либите" но освен това под Либия в древността се е разбирало и област на изток от делтата на Нил, тоест точно в земите на Данай и Египет. Освен също според Есхил Данаидите отговарят че произхода им е аргоски, тоест местен пеласгийски ,това е и причината да получат подкрепа от аргоски. Темата подробно съм развил в "Данай и Данаидите не са гърци".друг важно твърдение което се пропуска е че Данай е първи братовчед на Кадъм Феникс,Тасос,Финей,Европа.Според сведенията не само Кадъм но братовчед е донесъл "някаква писменост".За това спекулациите за черни етиопски пришелници са безпочвени.все пак не бива да забравяме че климатът в Делтата инФиникия води до потъмняването маркирането на кожата.


- За "либийките-данаиди" имаме направено ДНК изследване, от Испански микробиолози - Извод: част от "гърците" имат ДНК-близост със т.нар. "субсахарско население" - а това ОТГОВАРЯ НА НУБИЯ = метиси (нито бели, нито черни !)? ... а това, че "данаиди(те)" ЛЪЖАТ КАТО АГЮПТСКИ ЦИГАНКИ - това е ЗАЩОТО?
- По силата на ОБИЧАЙНОТО ПРАВО - Аргосци, могат ЕДИНСТВЕНО И САМО ТОГАВА ОСНОВАНИЕ: да окажат помощ на ХОРА КОИТО СА ИМ БЛИЗКИ ПО ПРОИЗХОД - В резултат СЛЕДВА ЕГИПЕТСКА ОКУПАЦИЯ И ПОГИВАНЕ ЦАРСТВОТО НА АРГОСЦИ?

- Защо ТОЛКОВО НАСТОЯВАМ изписвайки така Финикия - ето "PHoenic" ? Защото ТОВА ГОВОРИ ЗА ПАЛАТАЛИЗАЦИЯ(!) на звука в началото на думата ... Която в по-ранно време СЛЕДВА ДА Е ЗВУЧАЛА като "Б" или "В" - хайде сега да прочетем - Как изначално е звучала тя ... нещо, като съвременното и разбираемо дори и сега за нас ... В/Б/оеник?!
- Въпреки УЗУРПИРАНЕТО И ПРИПИСВАНЕТО ОТ библейските историци НА СЕМИТИЗЪМ НА ЦУЛОТО НАСЕЛЕНИЕ от Близък изток ... през 13-то ВС столетие имаме МИГРАЦИЯ на...?
цитирай
10. didanov - аз смятам че произхода на нашите гръцки съседи е преобладаващо
09.12.2017 20:10
tres1 написа:
Няма да се впускам в разискване дали и колко са уместни или не дадени определения, та за да не словоблудствам ще посоча, че ареала който са обитавали т.н. от "гърците" древни траки обхваща доста обширна територия от мала Азия, Кавказ, северното Черноморие, райони от централна и източно Европа /включително Балканите/ и никъде в тях не става дума за по-ранно присъствие на елини или гърци до появата им на Балканите някъде 8 - 5 век п.х. Сведения за етиопският им произход дават египтяните /които се надявам да са имали елементарни познания по география за континента на който живеят/. Освен това същите тези египтяни дават и достатъчно информация за т.н. морски народи /там също не фигурират нито гърци, нито елини/. Кога и как са се появили тези понятия, от кого и защо са налагани е съвсем друга тема. Колкото до отделни митове, легенди и предания - с внимание ги слушам, защото както се казва в поговорката: - "Всяка крушка си има опашка". Или нищо на този свят не се е появило без причина. Друг е въпроса кога, защо и каква ще да е била причината.
Що се отнася до тъмните векове - ламбичката отдавна е светната и се знае, че "гръцко шумолящите" в Источната Римска Империя още от възникването й са се страхували и ненавиждали останалите различни от тях и най-вече онези от север - гарантите за съществуването на тази империя, тоест Великата стара България на Кубрат и нейните предшественички.

балкано-анатолийски и близко източен, а не африкански. В голямата си част гръцките колонии в Средиземноморието и Черноморието "основават" отново градове, които са съществували преди тях. Колкото до "морските народи" те са с;ед Троянската война 1200 пр.н.е. Египтяните прекрасно са знаели кои са гръците и техният произход ("погледни за разказаното на Солон от един египетски жрец). Как си представяш е възможно дошли отнякъде през 8 век гърци да започнат да създават клония след колония по целия тогавашен свят. Че амо за една колония атиняните пращат в земите на едоните
цитирай
11. didanov - 10 000 мъже! а гръцките градове са ...
09.12.2017 20:19
10 000 мъже! а гръцките градове са стотици! И всички си имат ГРАДОВЕ МАЙКИ намиращи се на Балканите, островите или крайбрежна Анатолия - Атина, Спарта, Мегара, Коринт, Ефес, Крит, Кипър и т.н. За да се "завземе" Средиземноморието са нужни Векове традиции, култура, архитектура, морско дело, военно дело, философия, математика. Не искам да ставам защитник на гърците, напротив, но не може да им се отрече приноса и способностите, още повече, че те сасе учили от най-добрите преди тях.
цитирай
12. didanov - гет да определяш Данайките като ...
09.12.2017 20:32
гет да определяш Данайките като лъжкини си е несериозно! В тези времена произходът е имал много важно значение и владетелските родове са знаели кой от кого и от кога произхожда. Освен това специално за Данай прабаба му Йо е дъщеря на пеласгийски цар тоест спомена е доста пресен. Погледни списъкът на имената на Данаидите - почти всички носят трако-пеласгийски имена! Почитали са Аполон,Афродита, Зевс.
Да - имало е смесвания на населението, но специално владетелските родове са се опитвали да се запазят чисти - за това са и множеството бракове между братя и сестри (Данаидите са типичен пример) между братовчеди и роднини.
Не бъркай брата на Данай Египт с египтянин, напротив - Агенор и Епаф са определяни от самите египтяни като ПРИШЪЛЦИ и не египтяни, и времето на тяхното управление съвпада с края на периода на хиксосите.
Феникс е епоним на финикийците и споре някои митове е брат на Кадъм. Баща им Агенор пък е цар на град Сидон. Сидон пък е бил тракийски цар епоним на сидоните населяващи Южна Тракия.
цитирай
13. tres1 - didanov - виж още нещо
10.12.2017 10:35
Че гърците (макар и смесени с балканско население) не са от бялата раса е очевидно и днес. Съременните генетични изследвания на различни учени доказаха, че гърците са родствени с африканците - http://www.ncbi.nlm.nih/pubmed/11260506).
Но защо прозвището им е "етиопски" и защо генетичните изследвания ги сродяват с етиопците? Населението в Етиопия не е негърско.
Есхил още описва гърците като тъмнокожи и идвайки от Африка предавайки думите на пеласгийския цар към данаидите
- "Вие не приличате на хората от нашата земя, а по-скоро сте като либийците, или даже като хората живеещи край река Нил." ( http://classics.mit/Aeschylus/suppliant.ht...).
ПРИЛИКИТЕ МЕЖДУ ГЪРЦИ И ЕВРЕИ
Юдейско-гръцката Школа в Александрия, развила алегорическият метод за тълкуване на Библията е известна само с двама от ръководителите си - Аристобул и Филон (2 в. пр. Хр.) и двамата евреи от Александрия в Египет. Принадлежащи към Азия по произход, към Египет по местожителство и обучение, а към Гърция по език, те се стремели да докажат, че всички истини, вградени във философиите на други страни са били присадени в тях от Палестина. - http://bg.orthodoxwiki/%D0%90%D0%BB%D0%B5%...

Аристобул заявява, че всички факти и детайли от Еврейските Свещени Писания били изпълнени с толкова много алегории, прикриващи най-дълбоките значения и че Платон, който живял един век преди него, следвайки същата теория, се опитал да покаже, че еврейските писания, с тяхната система от алегории, са били истинският източник на всички гръцки религиозни и философски доктрини.
Ярко свидетелство за произхода им е и приликата в характера и поведението на гърци и евреи. Тя е очевидна за всички. Както и дълбоката им и безпричинна враждебност към останалите народи и убеждението, че "избраните" трябва да властват над плебеите/ скотовете. Толкова общо в характера, както между евреи и гърци, едва ли може да бъде случайно. То може да идва само от общ произход.
цитирай
14. tres1 - продължение
10.12.2017 10:45
...„ Крит е земя разположена......Там живеят безброй много хора, а градовете йм са деветдесет на брой.Там цари смесица от езиците на различни племена. На о-в Крит живеят ахейци, кидонци и същински критяни, а също тъй и карийци...Има и благородни пелазги...”Същинските критяни не са били нищо друго освен предгръцкото население.
„Пеласгите” и сродните на тях „кари” (карийци) били предгръцките племена, които населявали голяма част от Елада и нейните острови. Според Херодот, ІІ, 156, по-раншното име на Елада било Пелазгия.” !!! В този аспект карите, които били сродни на пеласгите, са древното население, което е заварено от гърците в Пелопонес, защото след горното определение на Омир в „Одисея, ХІХ, 172, ни става ясно, че те са били всъщност вездесъщите крито-микенци. В този ред на мисли, "кар", като име на предците на гърците и микенците е преминало и в римляните и гърците. Сред римските имена са Кратон, Кратил, Икар и т.н., които означават пелазгиец.
Едва ли е случаен факта, че кар, т.е. пелазгиец, се проявява като словообразователна частица при обозначаване на древни професии в българският език – пекар, лодкар, билкар, и т.н.
КАКВО ПИШАТ ЗА ПРОИЗХОДА НА ГЪРЦИТЕ ДРЕВНИТЕ АВТОРИ?
ДАНАЙЦИТЕ (ГЪРЦИТЕ) ИДВАТ ОТ АФРИКА - ЕГИПЕТ. Страбон, География – кн. 7 – 7, стих 1 - Данай довежда хората си от Египет. - http://antichniavtori.wordpress/2008/11/13...
Според цялата гръцка митология Данай идва от Африка. След пристигането си Данай се заселил първоначално на Родос. Издигнал там статуя на Атина Лидийска. Оттам управлявал Аргос и царуващия там по това време Геланор му предал царската власт. Тогава се преместили в Пелопонес, където героят Пеласг посреща на морския бряг на Аргос Данай и Данаидите, които бягат от Египт и им дава убежище. Данай нарекъл жителите на страната данайци.
И митологичното родословие на Данай е свързано с Африка. - Майка му Анхиноя е наричана "дъщеря на Нил" - http://bg.wikipedia/wiki/%D0%94%D0%B0%D0%B...
- Брат му носи името Египт
цитирай
15. tres1 - продължение
10.12.2017 10:57
Египетски източник потвърждава идването на данайците от Египет:
Сведения дава египетския историк Манетон от 3-4 в. пр. Хр. Сред чуждоплеменните египетски управници - в периода, когато Египет е управляван от чужденци - той поставя и Данай - същият Данай, който по-късно с хората си акостира в Пелопонес и това е началото на гърците на Балканите.
Според Евсевий "Армаис, наричан също Данай, 5 години, след като напуснал Египет и бягайки от брат си Египт пристига в Елада, завладява Аргос и властва над аргосците".
цитирай
16. get - @ 10. 11. 12. Диданов ... не Аз, споря с теб - а Ти спориш с Библеистиката ... от/ и поради/ ...?
10.12.2017 14:23
didanov написа:
10 000 мъже! а гръцките градове са стотици! И всички си имат ГРАДОВЕ МАЙКИ намиращи се на Балканите, островите или крайбрежна Анатолия - Атина, Спарта, Мегара, Коринт, Ефес, Крит, Кипър и т.н. За да се "завземе" Средиземноморието са нужни Векове традиции, култура, архитектура, морско дело, военно дело, философия, математика. Не искам да ставам защитник на гърците, напротив, но не може да им се отрече приноса и способностите, още повече, че те сасе учили от най-добрите преди тях.


- Кои са тези НАЙ-ДОБРИ ПРЕДИ елините - последните появяващи се по време на модата "елинизъм"?

... са създадени съвременните История и Археология със задължителна приставка "библейски"?

Защо наместо да уточняваме митове и легенди създавани С ЦЕЛ узаконяване право на власт ПО ДИНАСТИЧНО-НАСЛЕДСТВЕН ПРИЗНАК(произход) не изложим механизма при формиране на ЕТНОС на база географско-физични(та дори и катакластични) процеси които довеждат не само ДО ОМЕСВАНЕ НА НАРОДИ а от там и, на култури и езици?
Вероятно се изразявам сложно - но дано ме разбереш?
Защото истината за това което обяснявам е скрита зад куп тенденциозни а поради това лъжливи ИНТЕРПРЕТАЦИИ!
Защото ако примерно ОТВОРИШ И ПРОЧЕТЕШ за История на близък изток ... в обясненията ... от семити народи и език НЯМА ДА ОТКРИЕМ И ЕДИН ЕВРОПЕЕЦ!
По същия начин Е ПИСАНА ИСТОРИЯТА НА ЕЛАДА и Гърци - скрупольозн-тенденциозно ... Както е примерно при понятието ЕТНОС - обявяват го "едиствено и само гръцко" НО В СЪЩНОСТ ОТГОВАРЯ на БЪЛГАРСКАТА КОРЕНОВА: ЕДНО/ЕДИН - в смисъл за произход и общност на хора ... Ама я иди да доказваш това на "корифеите" историци и филолози ... ще те скъсат от подигравки, че нищо не знаеш или си луд ... ЗАЩОТО ГРЪЦКИЯ ЕЗИК БИЛ САМОИДЕНТИЧЕН И ПОРАДИ ТОВА УНИКАЛЕН!

- Така, че не приемайте толкова лично, становището ми за произхода и морала на "данаидките" черни АРАПКИ, като онез гдето в ПУСТИНЯТА ЯЗДЕЛИ КАМИЛИ?

- Хайде ПРОВЕРИ дали към него време в Либия е имало пустиня Сахара ... ?

Поздрав!
цитирай
17. didanov - ето точно от тези думи на Есхил се правят грешни зкалючения трес
10.12.2017 22:51
Не си ли си се замисляла
1. ако древните гърци не бяха от бялата раса, то жителите на всички елински градове след осми век пр.н.е. биха изглежда съвзсем различно
2. от думите на Есхил не може да се твърди, че данйките са етиопки, а само ПРИЛИЧАТ НА ЛИБИЙКИТЕ И ДОРИ ТЕЗИ НА РЕКА НИЛ. Да ама точно по това време делтата на Нил ,както и земите на Палестина и Финикия се управляват от бели представители на расата, чужденци в Египет. Данай и Египт са царе, синове на фараон.
3. Данаидите почитат тракийски богове, имат пеласгийски произход, имат тракийски имена, и вероятно говорят сроден или един и същ език с този на аргосците - е КОЕ Е ТОВА ЧЕРНО АФРИКАНСКО ПЛЕМЕ ТОГАВА?
4. освен това Данай и Данаидите пристигат ако не с един, то със само няколко кораба...Как си представяш един на възраст човек с 50-те си дъщери и немногобройна свита да завладее цял Аргос а после и цяла Елада? Ако бяха толкова силни защо бягат и търсят помощ от аргосци срещу синовете на Египт? Данай става цар не със сила , война или битка, а чрез обикновени избори.
5. колкото до генетиката това е доста несигурна почва, първо поради малобройността на извадката ( повечето изследвания нямат дори 1000 човека). Генетиката може да дава определени насоки, но не може все още да доказва произход и точно време на възникнване. Но дори и приемем, че извадката е достатъчно голяма, то процента на "африкански гени"в гърците е доста малък. не само това - ТОЙ Е ПО-МАЛЪК КАТО ПРОЦЕНТ ОТ АФРИКАНСКИТЕ ГЕНИ НА ПОРТУГАЛЦИ, ИСПАНЦИ,ДОРИ ЮЖНО ИТАЛЯНЦИ но никой не твърди , че те са наследници на "черни африканци" нали? Освен това си има обяснение - колко десетки елински колонии е имало в Египет, Либия, Финикия, Кипър - все зони на контакт и на смесване на расите. Средиземноморието по римско време се превръща във вътрешно море - върви разбери кой с кого "спи".
Това което твърдя, че процесът на елинизиране и изкрастилизиране на гръцката нация става много по-късно след Данай и данайците и след Троянската война.
цитирай
18. didanov - да забелязъл съм определени прилики между гърци и евреи
10.12.2017 23:00
и двата народа са доста хитри и подмолни и умеят да "излизат сухи" от всяка заплетена ситуация и да си "измиват ръцете" с другите.
Но - по времето на Данай никой не е чувал за евреите, има едни писма на царете на Спарта с еврейски равини, които споменават за общи деди, но те са с датировка 800-900 ГОДИНИ СЛЕД КАТО ДАНАЙ СЛИЗА В ПЕЛОПЕНЕС! Нужно е едно задълбочено изследване по този въпрос. Аз си имам хипотеза как може да се е развило това късно преселение, но някой друг път ще разкажа з анея. поздрави
цитирай
19. didanov - гет ясно е кои са най-добрите от преди!
10.12.2017 23:09
и за това няма съмнение по въпроса. Аз точно и това търся - изкривената интерпретация на истината, която обаче засяга всички страни.
Гърците са си присвоили много от митовете и историите на траките, боговете, азбуката дори...но ПРИЧИНАТА ДА ГО НАПРАВЯТ СПОРЕД МЕН Е ЗАЩОТО СА БИЛИ ЕДНИ ОТ ТЕХНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ И УЧЕНИЦИ. Проблема е в това яе, че заради великия им шовинизъм искат да са ЕДИНСТВЕНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ, на древното балкано-анатолийско население. Факт е - има приемственост, но има и НАДГРАЖДАНЕ И РАЗВИТИЕ, точно както би трябвало да бъде.
цитирай
20. tres1 - didanov - аз съм tres1 и не съм жена ! /виж в профила/
10.12.2017 23:51
Имаш правото да се съмняваш във всичко и да вярваш на онова, което ти импонира.
Т.нар. древни гърци идват на 3 вълни на Балканите, като според някои автори първата вълна (16 в пр. Хр.) са данайците, които са потомци на хетите (гетите, а не "хититите" както ги наричт зап.европейските автори, спец. англичаните!), които без съмнение са родствени на траките, ако не и траки. Защото, когато побягват от Египет (след близо 200-годишно царуване там) след реформите на Ехнатон, те, с корабите си, се отправят право към Балканския п-ов, казвайки че се връщат в земите на дедите си" ! Втората и третата вълни са семитски преселници от Близкия Изток, типични чергари или по-точно аутсайдери - изхвърлени от местните организирани общества поради генетическите си дефекти. В Стария Завет има описание как едно от колената Израилеви беше изколило доста народ от друго едно коляно (не мога сега по памет да кажа, кое колеше, кое беше кланото) като тестът беше, че наказваните трябваше да кажат дума съдържаща звука "ш", напр. Шимон, а те са казвали "Симон" - и хайде, с една глава по-къси. И естествено, този тест съвсем не е бил по правоговор, а само е указвал принадлежност към генетично увредена подпопулация, опасна за цялата популация. И естествено, оцелелите е трябвало да се махат от тоя район с максимална скорост. Та ако някой изследовател си направи труда да съпоставя древни текстове с дати, описания на миграции и т.н. нищо чудно да установи, че това са тъкмо т.нар. "древни гърци" или елини.
Има един френски специалист по "древногръцка цивилизация, праф. Андре Боннар. Според него, когато "гърците от втората и третата вълна дошли на Балканите са видели море за първи път и нямайки своя дума в езика си заели пеласгийската - "талаз" - thalassa по тяхному.
Това което днеска е "гръцката" (новогръцката) нация се е оформила тук и поне 60% от гените му днес са български като асимилирането на българите е ставало в различни периоди по различен начин.
цитирай
21. tres1 - продължение
10.12.2017 23:56
И днес в Гърция се води един ожесточенспор между солунчани и атиняни.
Атиняните наричат солунчани "вулгари", т.е. българи.
А солунчани наричат атиняните "арнаути" като се позовават на историческия факт, че когато Константин създава втората столица на Римската империя Византион (Константинопол) той преселва население от Пелопонес и Атика. Причината за това преселение е, че Византион си е бил малко селище, а за император Константин е било нужно столицата да има население. Гръцките историци твърдят, че тогава на мястото на елините (гърците) в обезлюдените територии на Пелопонес и Атика идват племена от Албанските планини. Забавно - нали ?
цитирай
22. get - - По време на ПЕЛОПС "Аргивски" ... НИКОЙ НЕ Е ЧУВАЛ ЗА ... защото както ЕЛИНИТЕ ...
11.12.2017 12:04
didanov написа:
и двата народа са доста хитри и подмолни и умеят да "излизат сухи" от всяка заплетена ситуация и да си "измиват ръцете" с другите.
Но - по времето на Данай никой не е чувал за евреите, има едни писма на царете на Спарта с еврейски равини, които споменават за общи деди, но те са с датировка 800-900 ГОДИНИ СЛЕД КАТО ДАНАЙ СЛИЗА В ПЕЛОПЕНЕС! Нужно е едно задълбочено изследване по този въпрос. Аз си имам хипотеза как може да се е развило това късно преселение, но някой друг път ще разкажа з анея. поздрави


... са плод на КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКА ПРОПАГАНДА ... такива са и "родствените" им "евреи"?

- Виж ДУМИТЕ НА ЕСХИЛ - чрез устата на ... ?

ПЕЛАСГ (монолог отговор - на агюптките-данаидки)

"Невероятна е речта ви, страннички, —
КАК ТЪЙ АРГИВСКО ЩЕ Е ПОТЕКЛОТО ВИ?
По-скоро НА ЛИБИЙКИ МИ ПРИЛИЧАТЕ,
и В НИКОЙ СЛУЧАЙ — НА ЖЕНИ ТЪДЯВАШНИ.

При Нил цъфтят подобни вам растения,
и майстори от Кипър са ударили
печата си връз тия женски образи.

Така, ИНДИЙКИ*** СТРАНСТВУВАЩИ, чувал съм,
не на коне, а на камили носят се
ИЗ ОБЛАСТИ, ГРАНИЧНИ С ЕТИОПИЯ.

Оприличил ви бих и на безмъжните
сурови амазонки, ако носехте
колчани.
Ала обяснете как така
кръвта и потеклото ви са аргоски.(?)"

- Забележка: - Вторачил си се в определението ЛИБИЙКИ ... ВСЛЕДСТВИЕ КОЕТО пропускаш второто и по-ВАЖНО(то) - Индийки-Етиопия!!! ТОВА Е СЪЩЕСТВЕНОТО!!! ... Циганките, идват НЕ САМО И ЕДИНСТВЕНО ОТ ИНДИЯ ... А ЕТИОПЦИТЕ СА РОДСТВЕНИ НА ИНДИЯ-ИНДИЙЦИ - тоест "ЦИГАНИ"!
Тръгни по тази "нишка" - ще се убедиш в правотата на твърдяното от мен!

Второ: Именно по тази причина на територията на БАЛКАНИ СЕ УТВЪРЖДАВА "АГЮПТИ=ЦИГАНИ" ... Защото географския ход, на голяма част от "циганите-агюпти" не е от Индия през Мала Азия в Европа ... а от източен бряг на Африка, през Египет ->> Европа=Балкани>>Елада=Аргос!!


- По отношение на вторите ЕВРЕИ - можеш повече да прочетеш, "как се ИЗОБРЕТЕНИ" - в книгата на археолога от тел-авивския университет Шломо Занд?
- Книгите му ги има в интернет и на английски и на руски. Две са. Първата е "Как бе изобретен еврейския народ" втората "Как бе изобретена държавата Израел".
- Това е и ПРЯКА РЕПЛИКА - към това, КОЕТО ВКАРВАШ КАТО ИДЕЯ ... когато говоря за "модата ЕЛИНИЗЪМ" ... подобно е и с "Евреите" - които се появяват (ако може да се вярва на Библия(нов-Втори завет ... от времена на Ездра и Неемия - след "вавилонски плен"). Мигрират и обявяват Иерушалаим ЗА ТЕХЕН ПО "ЗАВЕТ"(завещано от/на Абраам(?) :))) ... резултата от ТАЗИ ТОТАЛНА РЕЛИГИОЗНА ИЗМАМА - виждаме в момента при юдео-християнина и американски президент Д. Тръмп ... със "столицата" на Израел ?!
- И втората ОПАШАТА ЛЪЖА ... дадено им от Мойсей - Според "книгата-теорията в разказа ... в който ги бил извел(ЕКЗ"ОДУС = нищо по различно от ИЗ"(х)ОД - българско ?) от ЕГИПЕТСКИ ПЛЕН и им ДАРИЛ ЗЕМЯТА на ХАНААНЦИ, и още три народностни НЕЕВРЕЙСКИ ГРУПИ? ... странното е че ... Мойсей ИЗВЕЖДАЙКИ ГИ ОТ ЕГИПЕТ - ги поселява в ЗЕМИ ПРИНАДЛЕЖАЩИ ... ПЪК НА ЕГИПЕТ(към него исторически момент)- тези на К/Ханаанци - които НОМИНАЛНО СА БИЛИ В ТЕРИТОРИЯ ВЛАДЯНА ОТ ЕГИПЕТ!

- Отново "потретям" ... борим се С ЛЪЖИ "БИБЛЕИСТКИ"!
НАЛОЖЕНИ НИ, чрез СЪЗДАДЕНАТА НЕ ПО-КЪСНО ОТ ТРЕТИ ВЕК преди Христа, книга известна ни като СТАР ЗАВЕТ с работно име Септуагинта ... тя пък "преведена" за Птолемей Филаделф от александрийската "елинска" екзегистка школа - представлявана предимно от "крипто-евреи", които към него време са станали РЕВНОСТНИ "ЕЛИНИ" ... това накратко:)))!

- Поздрав!
цитирай
23. didanov - трес мисля, че достатъчно ясно се обосновах в ком 17
12.12.2017 00:52
данайците определено не са хити или хети - достатъчно е погледнеш как се произнасят имената на хититските царе: , Suppiluliuma , Тудхалия, Маддуватта и прочие
Освен това тяхната държава не е стигала до Финикия (градовете Сидон, Тир) както и в делтата на Нил и Арабия, където управляват Данай и Египт.
Колкото до пристигането на Данай, те гърците са си го записали: Пароски мраморен надпис:"От времето когато първият петдесетвеслов кораб съоръжен от Данай пръв доплавал от Египет в Елада и бил наречен пентиконтор, а дъщерята на Данай ...и ... (Х)елика, и Архедика, като се отделили от другите, основали светилището на Атина Линдия и направили жертвоприношение в ... Линд10 на Родос изминали 1247 години (1511/10), а се случило когато в Атина бил цар Ерихтон."
цитирай
24. didanov - това с амного по-късни неща, които едва ли имат общо с древното минало
12.12.2017 00:55
tres1 написа:
И днес в Гърция се води един ожесточенспор между солунчани и атиняни.
Атиняните наричат солунчани "вулгари", т.е. българи.
А солунчани наричат атиняните "арнаути" като се позовават на историческия факт, че когато Константин създава втората столица на Римската империя Византион (Константинопол) той преселва население от Пелопонес и Атика. Причината за това преселение е, че Византион си е бил малко селище, а за император Константин е било нужно столицата да има население. Гръцките историци твърдят, че тогава на мястото на елините (гърците) в обезлюдените територии на Пелопонес и Атика идват племена от Албанските планини. Забавно - нали ?

древна и антична Атина е била един от най-населените и могъщи градове в Средиземноморието, където се е говорело не албански, а диалект на старогръцкия език.
цитирай
25. didanov - здравей гет
12.12.2017 01:27
думата етиоп идва от гръцкото "загорял(о) от слънцето (лице)". Или с други думи мулат или човек роден под жаркото слънце.
Под африканска Етиопия античните гърци са разбирали областите също на АБисиния, Судан, НУбия и части от Лидия. Оттук идва объркването по-късно на някои, т.к. е забравено, че Етиопия като страна или територия е съществувала и в централна Азия. Там са индийките на Есхил.
Имаше една стара българска хроника, в която се казва, че Аспарух води със себе си българи-етиопия.Виж за подробности постинга ми "Аспарух, Мемнон и етиопските българи"
Африканска Етиопия е най-дълго останалата независима държава на света и една от най-древните държави. Познавам етиопци, които са ми разказвали, че 70 млн. етиопцо говорят на повече от 70 различни езика.
Така - Етиопия е свързвана със семитите. Там става първото смесване на бялата с черната раса - смята се, че един от Синовете на Соломон- Менелик се заселва със своите хора и основава държавата Етиопия. Това става обаче след около 1000 г.преди Христа, тоест Етиопия става държава едва пет века след като Данай слязъл на Пелопонес. Тоест по негово време тези етиопци са били други и другаде.

цитирай
26. didanov - за "бялата" ЛИбия
12.12.2017 01:28
Важното е да запомним, че преди да стигне до Европа, Йо минала през царството на трояните, което се наричало Язия – „земя на първородния”. На юг от Язия пък се намирала Европа, земята, от където била отвлечена на остров Крит красивата дъщеря на цар Агенор (баща на Кадъм и чичо на Данай и Египт). И която логично била наречена в нейна чест – Европа.
По пътя си към делтата на Нил Йо (бабата на Данай и Египт) по-нататък трябвало да мине през Либия. Това обаче би й се сторило доста трудно, меко казано, при днешните критерии, защото няма как да отиде в Либия без да мине през делтата на Нил. За древните обаче задачката е била безпроблемна за изпълнение. Защото са наричали с името Либия днешните земи на Палестина, Израел и Йордания.

За първи път името „либийци” се появява в писмен документ около 1320 г. пр. н.е. в Египет. Тогава по времето на фараона Сети I царството е нападнато от разнородни племена от северозапад и североизток, както по суша, така и по море. Сред тези племена е и едно, носещо името „либу” или „либи”. В случая е интересно, че представителите на това племе нахлуват по суша от североизток, т. е. от земите на днешните Палестина, Израел и Йордания. Освен това самите египтяни по онова време делели „либийците” на западни и източни. Източните нашественици били със сини очи и руси коси и ги наричали „темеху”, докато западните, идващи от територията на днешна Либия, били мургави и тъмнокоси, а египтяните ги наричали „тенеху” (или „ченеху”). Предадените тук факти са само част от събраните доказателства, които пределно ясно определят местоположението на древна Либия, не на запад от Египет, както е днес, а на изток.
цитирай
27. get - - А-а-а няма пък :)))) да се съглася!
12.12.2017 02:09
didanov написа:
думата етиоп идва от гръцкото "загорял(о) от слънцето (лице)". Или с други думи мулат или човек роден под жаркото слънце.
Под африканска Етиопия античните гърци са разбирали областите също на АБисиния, Судан, НУбия и части от Лидия. Оттук идва объркването по-късно на някои, т.к. е забравено, че Етиопия като страна или територия е съществувала и в централна Азия. Там са индийките на Есхил.
Имаше една стара българска хроника, в която се казва, че Аспарух води със себе си българи-етиопия.Виж за подробности постинга ми "Аспарух, Мемнон и етиопските българи"
Африканска Етиопия е най-дълго останалата независима държава на света и една от най-древните държави. Познавам етиопци, които са ми разказвали, че 70 млн. етиопцо говорят на повече от 70 различни езика.
Така - Етиопия е свързвана със семитите. Там става първото смесване на бялата с черната раса - смята се, че един от Синовете на Соломон- Менелик се заселва със своите хора и основава държавата Етиопия. Това става обаче след около 1000 г.преди Христа, тоест Етиопия става държава едва пет века след като Данай слязъл на Пелопонес. Тоест по негово време тези етиопци са били други и другаде.



Първо "залепна" за "либийки", второ за "етиопки" ... Я ВЗЕМИ ПРОЧЕТИ ВНИМАТЕЛНО ПОВДИГНАТИЯ ТЕКСТ при Есхил - където се КАЗВА ТОЧНО: "... ИНДИЙКИ до ЕТИОПИЯ" - която по време КОГАТО ПИШЕ АВТОРА ... СИ Е НА МЯСТОТО - в Източна Африка! Не както ти гледаш да си нагодиш :))) в Азия?

- Защото освен в Африка е имало "Етиопия Феликс" на Арабски полуостров!

Друго което АЗ КАТО ИЗКУШЕН ОТ МОРЕТО(от Варна съм) ДА ПРИПОМНЯ?
Последната експедиция на Тур Хеердал с кораб, ДРЕВЕН, бе от Индия до Африка с ЦЕЛ: доказване теорията му, че в ПРЕДИСТОРИЧНИ ВРЕМЕНА,още ... е имало ОЖИВЕНИ МОРСКИ ВРЪЗКИ по време на МУСОННИЯ ПЕРИОД от Индия към Африка!

Вземи потърси и за о.Елефантина на горното течение на Нил - където имаме установено присъствие на "семити" плюс техен храм и гарнизон!

Така, че ЧЕТИ-ПРИЕМАЙ ДОСЛОВНО казаното от Есхил, чрез речта ... на наивния аргоски цар Пелопс ... и да не го бъркаме, с МНОГО ПО-КЪСНИЯ "ХАН"!

Поздрав!

П.П
Защо СВъРЗВАШ ЕСХИЛ СЪС СЪЗДАВАНЕ НА ЕТИОПИЯ, КАТО ДЪРЖАВА?
Той си е АЛСОЛЮТНО КОРЕКТЕН, тъй като ПИШЕ ЗА СЪВРЕМЕННАТА (му) Етиопия ОТ НЕГОВО ВРЕМЕ!
цитирай
28. get - данайците определено не са хити или ...
12.12.2017 03:14
didanov написа:
данайците определено не са хити или хети - достатъчно е погледнеш ....
Освен това тяхната държава не е стигала до Финикия (градовете Сидон, Тир) както и в делтата на Нил и Арабия, където управляват Данай и Египт.
Колкото до пристигането на Данай, те гърците са си го записали: Пароски мраморен надпис:"От времето когато първият петдесетвеслов кораб съоръжен от Данай пръв доплавал от Египет в Елада и бил наречен пентиконтор, а дъщерята на Данай ...и ... (Х)елика, и Архедика, като се отделили от другите, основали светилището на Атина Линдия и направили жертвоприношение в ... Линд10 на Родос изминали 1247 години (1511/10), а се случило когато в Атина бил цар Ерихтон."


В 13-то столетие пр. Хр. Хетската империя южно се е припокривала до съвременна Сирия. За повече инфо виж "Битка при гр.Кадеш"?

На "пароския мрамор" много НЕ МУ СЕ ДОВЕРЯВАЙ - като потвърждение казаното от мен Е ОТКРОВЕННАТА ЛЪЖА ЗА КОРАБА-ПЕНТАКОНТЕР(а) това е римското(латинско) наименование на КОРАБ С ПЕТ РЕДА ВЕСЛА?
На гръцки коректното наименование на такъв тип кораб звучи "квинкирема(или)пентера"?

- Такива кораби Е ДОКУМЕНТИРАНО, ЧЕ ДОРИ ПО ВРЕМЕ НА САЛАМИНСКА БИТКА - гърците не са притежавали!
Започват да се строят - повече от век по-късно по време на А. Македонски и то първо от финикийци.

- Поздрав! ... и дано не ми сърдиш за постоянните коментарни "обаждания"?
цитирай
29. tres1 - Уважаеми get и didanov
12.12.2017 10:55
Тъй като почти "достоверно" и убедително установихме възникването и появата на поредния катун на Балканите, защо не се огледаме, като домакини в района, защо и колко още катуни са се оформили. Предполагам, че една от основните причини ще да е неистовото ни желание да сме "по-по, та най!". Тоест всеки да дърпа чергата към себе си. По същата аналогия и днес в Европа съществуват булюк държави с общ произход и всяка една люто отстоява "своята" история и достойнство за сметка на останалите. Та предлагам да променим малко гледната точка както в коментарите, така и по отношение на историята като наука.
с поздрав - tres1
цитирай
30. didanov - може и да бъркаш гет
12.12.2017 17:19
защото има "външна Етиопия" на в северозападна Индия, точно където са Кардамитите и където е стигнал Дионис в своя поход.
а под етиоп се е разбирало външни белези - смугла кожа, загорял тен, а едва ли нардона принадлежност. Според самите Етиопи държавата им започва с цар Менелик, което е пет века по-късно от Данай. Ако данайките бяха черни като индийки, защо Есхил не ги нарича просто египтенки? Нали идва именно отттам? Ако трябва да съм точен твоят аргумент за данайците е само ев. цвят на кожата, а моите са много повече: произход, имена (вероятно и език), датировка, предания, сравнения и обяснения за цвят на кожата.
Изобщо никой не ми отговори на въпросите от ком 17, което е съществено ако иска човек да се контрааргументира.
Допускам че е индийско население е достигало източна Африка, но това не доказва с нищо споменатите горе неща.
Да - ако четем коректно Есхил Пеласг казва, че данайките ПРИЛИЧАТ НА ЛИДИЙКИ, АМАЗОНКИ, ИНДИЙКИ, ама не че са ТАКИВА!
ПОЗДРАВИ
цитирай
31. didanov - напротив удовлоствие е да се коментира с теб
12.12.2017 17:29
get написа:
didanov написа:
данайците определено не са хити или хети - достатъчно е погледнеш ....
Освен това тяхната държава не е стигала до Финикия (градовете Сидон, Тир) както и в делтата на Нил и Арабия, където управляват Данай и Египт.
Колкото до пристигането на Данай, те гърците са си го записали: Пароски мраморен надпис:"От времето когато първият петдесетвеслов кораб съоръжен от Данай пръв доплавал от Египет в Елада и бил наречен пентиконтор, а дъщерята на Данай ...и ... (Х)елика, и Архедика, като се отделили от другите, основали светилището на Атина Линдия и направили жертвоприношение в ... Линд10 на Родос изминали 1247 години (1511/10), а се случило когато в Атина бил цар Ерихтон."


В 13-то столетие пр. Хр. Хетската империя южно се е припокривала до съвременна Сирия. За повече инфо виж "Битка при гр.Кадеш"?

На "пароския мрамор" много НЕ МУ СЕ ДОВЕРЯВАЙ - като потвърждение казаното от мен Е ОТКРОВЕННАТА ЛЪЖА ЗА КОРАБА-ПЕНТАКОНТЕР(а) това е римското(латинско) наименование на КОРАБ С ПЕТ РЕДА ВЕСЛА?
На гръцки коректното наименование на такъв тип кораб звучи "квинкирема(или)пентера"?

- Такива кораби Е ДОКУМЕНТИРАНО, ЧЕ ДОРИ ПО ВРЕМЕ НА САЛАМИНСКА БИТКА - гърците не са притежавали!
Започват да се строят - повече от век по-късно по време на А. Македонски и то първо от финикийци.

- Поздрав! ... и дано не ми сърдиш за постоянните коментарни "обаждания"?

но в случая ако става дума за град Сидон - той не е в Сирия, а в днешен Ливан. А знаем, че бащата на Данай, Бел или Баал е цар на Египет.
цитирай
32. didanov - уважаеми трес
12.12.2017 18:06
tres1 написа:
Тъй като почти "достоверно" и убедително установихме възникването и появата на поредния катун на Балканите, защо не се огледаме, като домакини в района, защо и колко още катуни са се оформили. Предполагам, че една от основните причини ще да е неистовото ни желание да сме "по-по, та най!". Тоест всеки да дърпа чергата към себе си. По същата аналогия и днес в Европа съществуват булюк държави с общ произход и всяка една люто отстоява "своята" история и достойнство за сметка на останалите. Та предлагам да променим малко гледната точка както в коментарите, така и по отношение на историята като наука.
с поздрав - tres1

за мен историята на един народ не би трябвало да бъде за "сметка на останалите"
а трябва да се гледа по-безпристрастно.
цитирай
33. get - - Съгласен съм с обобщението-апел на tres1 - Но ...?
12.12.2017 18:35
didanov написа:
tres1 написа:
Тъй като почти "достоверно" и убедително установихме възникването и появата на поредния катун на Балканите, защо не се огледаме, като домакини в района, защо и колко още катуни са се оформили. Предполагам, че една от основните причини ще да е неистовото ни желание да сме "по-по, та най!". Тоест всеки да дърпа чергата към себе си. По същата аналогия и днес в Европа съществуват булюк държави с общ произход и всяка една люто отстоява "своята" история и достойнство за сметка на останалите. Та предлагам да променим малко гледната точка както в коментарите, така и по отношение на историята като наука.
с поздрав - tres1

за мен историята на един народ не би трябвало да бъде за "сметка на останалите"
а трябва да се гледа по-безпристрастно.


- Но пак ВИ обяснявам - Вие не спорите с мен - А с НАЛОЖЕНОТО НИ, ОТ това, което аз наричам юдео-християнство, тоест от хора за КОИТО ОСНОВНАТА КНИГА-ИСТИНА е СТАР ЗАВЕТ!

- специално ЗА ДИДАНОВ - не един и два пъти, съм поставял ВЪПРОСА на "юдействащия блогър Марк-Натан:
"Що дирят в Ливан(стара В/Боеникиа) хоро и топоними С НЕ-СЕМИТСКИ ПРОИЗХОД ... Като долина БИК(БЕКАА - съвременна форма/произношение) или град Баал(бял)-Бек(Бик) ... същият ТАКТИЧНО ПРЕМЪЛЧАВА!

- Защо ме КАРАТ ДА ВЯРВАМ - че БОЕ или ФОЕникия - била с прозход ИМЕТО НА БАГРИЛОТО ДОБИВАНО ОТ пурпурните-МОЛЮСКИ ... а не, от ВОИН?
- Защо ме карат, да вярвам, че ПАЛЕСТИНА(припокриваща се и със античното СКИТОПОЛИС) - било еврейско-семитско и означавало БААЛ ... защото на "семитско-сирийски" БААЛ означавало ВЕЛИК-МАСТЕР-ГОСПОДАР-БОГ ... ама бога им с това име е със СИМВОЛИКА НА БИК?

- Това как ще ми(ще си) обясните - според ТЕОРИИТЕ НА СТАРОЗАВЕТНИЦИТЕ-БИБЛЕИСТИ или СПОРЕД ПОСЛЕДНИТЕ ДОСТИЖЕНИЯ НА НАУКАТА ЛИНГВИСТИКА, археология и история?

- Това накратко!

П.П.
И едно допълнение - ако щеш и извинение?
Логиката ти по отношение на митове и легенди, трябва да признаная Е БЕЗУПРЕЧНА - с уговорката, ако останем единствено и само в СФЕРАТА на МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ ЗА ДАРДАН!
цитирай
34. tres1 - В общи линии си прав didanov, нооо.....
12.12.2017 19:31
науката история показва нещо различно. Вземи например всички т.н. славянски народи и държавите им, погледни турци, гърци, германци и др. след това прецени какво и колко е останало у нас /освен името/ от древните българи. Пък прецени кой и как е разпъвал чергата, като щагренова кожа, та да сме на този хал днес българите. Междувпрочем по някои неофициални данни днес същите тези българи живеещи на планетата наброяват значителна цифра. Става дума за хора признаващи своя български произход и корен - само в Индия са около 400 милиона, в Руската федерация най-малко 22-25 милиона. Не, че съм привърженик на големите числа защото не количеството определя качеството, но все таки има реалности с които би следвало за се съобразяваме. Не, че в северна Индия една от най-големите исторически забележителности - подобие на великата китайска стена, но с дължина само 20-тина км се нарича Кумбалгарх и волжките българи сега са наричани татари, както и много други от Крим до Бесарабия, не са известни, но НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА СЕ ЗАБРАВЯТ ! За да не голословя изпращам поздрав от един от най-добрите гръцки поети костас Варналис /Коста Варналията-защо ли?/ и музиката на друг също голям "гръцки" композитор Микис Теодоракис https://www/watch?v=ijd6Q_OlPDc
цитирай
35. get - - Като продължение от поста ми №33 - и на пръв поглед без връзка с основната тема в поста ти ... ?
12.12.2017 23:59
... (ви) поставям въпроса - Какво правим с множеството думи - които имат ПРЯК ПРЕВОД дори и на съвременен български - а в гръцки СТОЯТ КАТО СИРАЧЕТА И някак изкуствено?

- Ето пример-въпрос, който съм поставил и под последната тема в блога на Щапаров - по тема: Българската(кирилската) азбука ... която на практика следва да се казва "Климентица"?

ОТКОГА НИЕ ИМАМЕ АЗБУКИ ... ГРЕШКАТА ВЯРНА - Аз-Буки?
- Както е и в традицията (най-древна) на прочит на АзБуката НИ!

Преди да поставя ВЪПРОСА ... малко пред-история?
- Казват, че думата БУКа - идвала в църковно-славянския от "старо-руския"! От там тя била заета - от прото-високо-германски език - Защо?
Защото в "германския" имало ДУМА ЗА БУК - звучаща "бюхе" - което е пренесено В СЛАВЯНСКИ и означава КНИГА?
- Второ: поясняват, че "германците" ПИШЕЛИ СКАНДИНАВСКИТЕ СИ РУНИ ... на дъсчици от БУК - който ЛИПСВАЛ В АРЕАЛА - населяван ПЪРВОНАЧАЛНО от "прото-славянските" племена ... или това е така известния още, "буков аргумент" при германските лексиколози?
- ... Трето - тук изведнъж идва едно ... Но? В "антични" текстове СЕ УПОМЕНАВА, ЧЕ "ТРАКИТЕ" ИМАЛИ КНИГИ НАПИСАНИ НА "ДЪСЧИЦИ"(букови)?
- В нашата културно-граматична традиция ИМАМЕ НАИМЕНОВАНИЕ НА ПЪРВАТА КНИГА от КОЯТО ВСЯКО ДЕТЕ УЧИ "АЗ-БУКАта" ... наричана "Бук(в)ар"
- Граматиците(от там и грамотност) в старобългарски език са наричани и БУКАРИ!

- Тук ще СПРА И ЩЕ ТИ ДАМ ОТПРАВКА-АДРЕС:
http://www.unet/ancient-macedonians-part2/spomenici8-e.htm
- В който се упоменава ФАКТА ЗА НАМИРАНЕ НА НАПИСАНА ВЪРХУ ДЪРВО(бук ?) КНИГА от района на Костурско езеро (да оставим настрана - Как поместилия научното съобщение интерпретира находката!)? ... за НАС Е ПО-ВАЖЕН ФАКТА - Наличие на дървена(бука-книга) от древността на територия на БАЛКАНИ - потвърждаващо казаното от античността за "траките" и НАЙ-ВЕЧЕ техните книги писани на букови-дъсчици?

- Така че поставям ДВА ВЪПРОСА:
- С какъв произход е думата НИ за БУКА/книга/ - а)германски ... б)старо-славянски? ... или древно(палео) балканска - но НЕ И ГРЪЦКА - а БЪЛГАРСКА!

- Как следва да четем разбираме: "Аз, Буки, Ведати, Глаголит ..."?



цитирай
36. tres1 - отговора на питането ти get е "А"
13.12.2017 11:19
защото в България има река и село с название Герман /Джерман/ и на някои места в западнините ни покрайнини /които все още са български/, на коледа или бъдни вечер се обръщат с благоговение към Джермане,Джермане .... що ли ? Но това е друга тема и то за многооо дълъг разговор, защото тия наши събратя са ни отсвирили още римско време.
с поздрав - tres1
цитирай
37. didanov - здравей гет
13.12.2017 13:11
аз точно и това правя - оборвам наложеното мнение, че данайците са гърци. Не - те са поне 5о % процента местни пеласги (т.к. Данаидите с едно изключение се женят са местни мъже-герои), а Хипмнеместра, която се жени за единствения оцелял син на Египт- Линкей. От нейното поколение са Персей и Херакъл, които няма как да е се окажат арфиканци ил тем подобни.И поне 75 процента ако Данаидите са с пеласгийски произход по бащина линия. Една от от тях носи името Бебрика, която се смята за епоним на трако-фригийско племе на бебриките.
Така ако гърците са наследници на Херакъл, то те са местен балкански произход, а не пришълци в масата си. Няма и как да е другояче, защото названията "граикой" и "елин" са с местен произход. По този начин все едно да твърдим, че сме заели името "българи" от някой друг.
Конкретно за Дардан, за който всъщност беше постинг,а мога да кажа още няколко интересни неща - според някои автори той се явява роднина именно на братовчедите на Данай - Кадъм и Финей. Сестра му - Хипноза се жени за Кадъм, а дъщеря му - за Финей, който между другото е цар на тракийски Салмидесос.
относно името на БОЕ или ФОЕникия съм съгласен за несемитския произход, но това е дълга тема.
цитирай
38. didanov - българо-тракийско присъствие
13.12.2017 13:16
tres1 написа:
науката история показва нещо различно. Вземи например всички т.н. славянски народи и държавите им, погледни турци, гърци, германци и др. след това прецени какво и колко е останало у нас /освен името/ от древните българи. Пък прецени кой и как е разпъвал чергата, като щагренова кожа, та да сме на този хал днес българите. Междувпрочем по някои неофициални данни днес същите тези българи живеещи на планетата наброяват значителна цифра. Става дума за хора признаващи своя български произход и корен - само в Индия са около 400 милиона, в Руската федерация най-малко 22-25 милиона. Не, че съм привърженик на големите числа защото не количеството определя качеството, но все таки има реалности с които би следвало за се съобразяваме. Не, че в северна Индия една от най-големите исторически забележителности - подобие на великата китайска стена, но с дължина само 20-тина км се нарича Кумбалгарх и волжките българи сега са наричани татари, както и много други от Крим до Бесарабия, не са известни, но НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА СЕ ЗАБРАВЯТ ! За да не голословя изпращам поздрав от един от най-добрите гръцки поети костас Варналис /Коста Варналията-защо ли?/ и музиката на друг също голям "гръцки" композитор Микис Теодоракис https://www/watch?v=ijd6Q_OlPDc

във Волжа България и централна Азия не може да се отрече, но това е било доста отдавна и такива цифри са нереални и недоказуеми от историческа гледна точка за момента. Генетичното излседвание само по себе си не е достатъчно.
цитирай
39. get - - Веднага мога да отговоря - защото преди време съм правил проучвания в тази насока ... ?
13.12.2017 14:23
tres1 написа:
защото в България има река и село с название Герман /Джерман/ и на някои места в западнините ни покрайнини /които все още са български/, на коледа или бъдни вечер се обръщат с благоговение към Джермане,Джермане .... що ли ? Но това е друга тема и то за многооо дълъг разговор, защото тия наши събратя са ни отсвирили още римско време.
с поздрав - tres1


- Защото ГЕР+МАН - отговаря на НИСКО(то/низходящо) в проявната форма на това, което в съвременната християнска теология отговаря на ДУХ БОЖИ!
- Дух Божий - е в древната ПРЕДХРИЯСТИЯНСКА теология отговаря на ЕРМИ(Хермеса в гр. традиция). За който СПЕЦИФИЧНО Е (за разлика от другите "богове") ЧЕ МОЖЕ ДА ПРЕБИВАВА В "ТРИТЕ СВЯТА" - според най-старата ТЕОГОНИЯ на НАС ЕВРОПЕЙЦИТЕ - по въпроса вижте повече, при Мирча Елиаде или Жорж де"Мюзил - за "трипартирността на света" при прото-европейци и по-късните им антични народи?
- Отглас от това е останало в съвременен Български език - "ерминия"(тълкувание-нашепване, книга-ръководство за зографи) ... или ГЕРЕН-ГЕРАН - място което се наводнява при годишните (пролетни) разливи(имащо връзка с "долната земя") ... което отговаря и на латинското: Лако/Лаго(езеро) - със български синонимни-успоредици ЛЪГ-Локва.

- Тук ще спра ... и ще кажа само:
Знаете ли колко ТАКИВА УСПОРЕДИЦИ МЕЖДУ БЪЛГАРСКИ и ЛАТИНСКА или (приетото) за ГРЪЧЦКА ЛЕКСИКА - мога да ви посоча в БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ... които за разлика от БЪЛГАРСКИЯ, ЛИПСВАТ в "славянските" езици - към които причисляват и нашият език?

- Но за това човек СЛЕДВА ДА ИМА НЕПРУДЕБЕДЕНО ОКО - което на латински звуча "oculus" на "гръцки"-osse" (аналог на нашето очи) ... а в най-стария и пряко "произтичащ" от "прото-славянския" ВЕЛИКО-РУСКИ ЕЗИК ... такава дума за ОКО - липсва(!) не е ли странно - "глаз"? А уста е рот ... а устни е "губи"! А на всички тези думи имаме близко звучащи съвременни български думи и в латински (мъртъв вече език)!
- Това НАЙ-МАЛКОТО Е СТРАННО ... ако не и ПОВЕЧЕ от ..?
цитирай
40. get - - Радвам се, че това правиш - оборваш! Но? Първоначлно в ПО-ДРЕВНО ВРЕМЕ контактната зона между ЕВРО ...?
13.12.2017 14:36
didanov написа:
аз точно и това правя - оборвам наложеното мнение, че данайците са гърци. Не - те са поне 5о % процента местни пеласги (т.к. Данаидите с едно изключение се женят са местни мъже-герои), а Хипмнеместра, която се жени за единствения оцелял син на Египт- Линкей. От нейното поколение са Персей и Херакъл, които няма как да е се окажат арфиканци ил тем подобни.И поне 75 процента ако Данаидите са с пеласгийски произход по бащина линия. Една от от тях носи името Бебрика, която се смята за епоним на трако-фригийско племе на бебриките.
Така ако гърците са наследници на Херакъл, то те са местен балкански произход, а не пришълци в масата си. Няма и как да е другояче, защото названията "граикой" и "елин" са с местен произход. По този начин все едно да твърдим, че сме заели името "българи" от някой друг.
Конкретно за Дардан, за който всъщност беше постинг,а мога да кажа още няколко интересни неща - според някои автори той се явява роднина именно на братовчедите на Данай - Кадъм и Финей. Сестра му - Хипноза се жени за Кадъм, а дъщеря му - за Финей, който между другото е цар на тракийски Салмидесос.
относно името на БОЕ или ФОЕникия съм съгласен за несемитския произход, но това е дълга тема.


... и НЕ-ЕВРО е била в ПРЕДНА АЗИЯ - известна в момента, като Близък изток ... с ИЗМИСЛЕНАТА В СТАР ЗАВЕТ ДЪРЖАВА (Изсраел)!

- Ето пример, за това, КОЕ ОБЯСНЯВАМ?
Стар завет книга: "Съдии" и "Иисус Навин" се говори за народ ИЕВУСЕИ - СЪЗДАтеЛИ НА ГРАД ИЕРУСАЛИМ(ПРЕЗ III-то ХИЛЯДОЛЕТИЕ ПРЕДИ ХРИСТА !) - които са там БЛИЗЪК ИЗТОК ... много ПРЕДИ ЮДЕИТЕ//"ЕВРЕИТЕ"!?
- За същите тези ИЕВУСЕИ има писмени извори, които ги споменават поне до време ВОЙНИТЕ НА ЕЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ - ама някъде да се коментира - КАКВИ НАРОДИ СА ХАНААНЦИ И ИЕВУСЕИ - които МНОГО ПО-РАНО СА НАСЕЛЯВАЛИ "обещанияТ" от Бог на юдеите Аарец-Исраел - Не?
... а "филистимците"(които не са ЕДНО със съвременния етносно-езиков МИКС - под който се явяват уж наследниците им, АРАБИ/СЕМИТИ/ПАЛЕСТИНЦИ)?

- Поздрав!
цитирай
41. didanov - гет според мен
14.12.2017 00:15
древните имена Едем, Египет,Палестина, Йерихон, Тигър, Ефрат, Нил, Сакар, Пиренеи и много други са били по нашите земи и със разселването на на населението поради катаклизми са се пренесли по другите земи. За това са и многото аналогии .
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2907838
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?