Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2017 15:45 - Историята на фригиецът Пелопс и Пелопонес
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 4948 Коментари: 24 Гласове:
10

Последна промяна: 06.12.2017 00:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Автор Дилян Иванов  www.bghistory.info

Полуостров Пелопенес е от векове дом за нашите южни съседи - гърците. Но не винаги е било така - в дълбока древност преди около 3600 години на този полуостров са живели предгръцки племена и народи, които са били от трако-пеласгийки произход.  Един от тях бил митологичният герой на име Пелопс. Заради мъдрото му и справедливо управление като владетел полуостровът е наречен в негова чест -Пелопос нисос или "островът"на Пелопс. (Диодор Сицилийски).

Кой е Пелопс?Митът за Тантал и Пелопс

Според старогръцката митология Пелопс бил син на Тантал и Диона. Тантал е бил фригийски или лидийски цар, а Диона е океанида, дъщеря на титана Атлас( или Атлант). В предишни статии разгледахме темата, че под името титани вероятно се разбирало древната раса на атлантите - или по-скоро последните оцелели представители на загиналата високоразвита цивилизация. Знаем също, че Атлас (Атлант) е брат на титанът Прометей и, че техните поколения - като Девкалион например, заселват предимно териториите на днешната държава Гърция  в периода около 1600 години преди.н.е.

На известният "пароски мраморен надпис" е античният гръцки автор е написал:

"От времето когато Девкалион станал цар в Ликорея намираща се край Парнас, а в Атина бил цар Кекроп, са изминали 1310 години (1574/73)."

Според преданията Тантал  бил много богат и почитан цар на град Сипил във Фригия, който боговете обичали и ценели. Той бил дори канен на тяхната трапеза. Това високо положение на Тантал го накарало да се държи вискомерно, безстрашно и дори нагло. Той крадял нектар и амброзия от масата на боговете и го давал на смъртните. Също така, когато приятелят му Пандрей откраднал от остров Крит златната статуя на кучето, което охранявало входа на Диктейската пещера, Тантал се съгласил да скрие статуята при него и впоследствие отричал да го е правил и станал съучастник на Пандрей. Накрая той даже се направил немислимото - опитал се да подложи на изпитание способностите на самите богове. Тантал поканил боговете на трапезата си като преди това наредил да сготвят младия му син Пелопс и да го поднесат за ядене. Единствено богинята Хера, залисана от мъката по дъщеря си, изяла рамото на Пелопс, но другите богове веднага разбрали какво месо им е било поднесено и Тантал бил наказан подобаващо от боговете. Той бил заточен в Тартар под една скала и осъден на вечни мъки. Над него едно дърво протягало клоните си пълни със сладки плодове, но когато мъченият от глад Тантал протягал ръце да ги откъсне, клоните се отдръпвали от него. Мъчен от голяма жажда Тантал стоял до колене  във вода, но когато се навеждал да пие, водата се отдръпвала от него.

image

http://www.arkeorehberim.com/2015/09/tantalosun-cezasn-kime-vermek-isterdiniz.html

Младият Пелопс обаче е съживен от тях, но тъй като рамото му вече било изядено, го заменили със слонова кост. Тъй като не било разрешено на боговете да ядат хора,те се опитали да "замажат" случая, като убедят хората на Тантала, че Пелопс е бил отвлечен от бог Посейдон, за да му стане виночерпец, също както станало с красивия Ганимед и бог Зевс. (Ганимед бил брат на Ил и син на Трой).

Освен мистерийна част тази легенда съдържа и интересна историческа инфромация  - след наказанието на баща си, съживеният Пелопс продължил войната на Тантал срещу Трой (цар и епоним на троянците).

Известно е, че първоначално троянците са се наричали дардани в чест на дядото на Трой – Дардан, а преди него са се наричали теврки, на свекъра на Дардан – Тевкър. Традицията за преименуването на населението на даден град или област в чест на неговият владетел е била доста разпространена сред древното население на Балканите и Мала Азия. Така например част пеласгите (Пеласг) в пелопенийски Аргос (Аргус) стават данайци(Данай), балканските пеоните(Пеон) - меони(Меон), а меоните -лиди(Лид).

Ако Трой е връстник на Тантал (воювал срещу него)– то тогава първият Тантал е живял доста преди Троянската война, т.к. троянския цар Приам е правнук на Трой, внук на Ил и син на Лаомедонт.

Следователно тевкрите-дардани-трояни воюват (за територия или надмощие) с фригите (бриги) преди да станат съюзници в Троянската война. Известно е, че идвайки в Троада, цар Дардан успява да подчини съседните му племена под своята власт и да съдаде силно царство, което е било управлявано успешно дълги години и от сина му Ерихтоний. Така ако Трой е връстник на Тантал, то Пелопс се явява връстник на Ил, който според преданията е построил крепостните стени на Илион (цитаделата на Троя).

Това се потвърждава от Пазваний който разказва, че именно Ил побеждава фригите на Пелопс ( Пазваний) и прогонва Пелопс в Елида (западен Пелопонес). Не става ясно дали са прогонени всички фриги или само управляващата династия на Тантал, но вероятно голяма част от тях остават о земите си стават васални на трояните. Последното може би се потвърждава от сведенията, че цар Приам помага на фригите във войната им с амазонките.

Какво става с Пелопс?

Той избягва в царството на Еномей - Елида.

image

Елида (англ.Elis) на старогръцки Ἦλις, дорийски Ἆλις Бlis, елевзийски диалект Ϝάλις Wбlis има значение долина, на микенски e-nwa-ri-jo [= *en-walios]). Елида  е историческа област в северозападен Пелопенес. В архаичният и класически периоди областта била под контрола на полиса Елида. На територията на Елида в античната епоха се намирало общогръцкото светилище в града Олимпия, където се провеждали олимпийските игри.

image

https://snappygoat.com/b/9dc825e85601cc966fb4d3931dc3d75b1d21ac45

Царят на Елида Еномай имал много красива дъщеря – Хиподамия. Оракулът в Делфи обаче му предсказал, че ще умре от ръката на зет си, за това за да се предпази от предсказанието, царят обявил, че който иска ръката на дъщеря му, ще трябва да се състезава с него с колесници, и ако бъде настигнат той има право да го убие. Подобна традиция за определяне наследника на царството в Елида е съществувала и преди Еномай. Павзаний в своят труд "Описание на Елада" разказва за цар Ендимион, който определил наследника на трона си като организирал надбягване между тримата си сина - Епей, Пеон и Аитол. Състезанието спечелил Епей , който съответно става цар. Пеон напуснал разочарован Елида и преминвайки през Делфи за съвет се установил в земите на пелагоните, като в негова чест областта носи неговото име  - Пеония, а жителите й - пеони.

Градът на Еномей се наричал Пиза и в него се организират състезания, населението на град обслужва светилището на оракула в местната планина Олимп. Този град е известен, че през древността в него са се подготвяли атлетите за игрите в другата Олимпия, дали началото на олимпийските игри.

image

https://quatr.us/greeks/pelops-chariot-race-greek-mythology.htm

Въпреки риска имало много кандидати за ръката на Хиподамая. От лични по лични. Състезанието протичало по следния начин – отсечката била разстоянието между град Пиза и до жертвения олтар на Посейдон до Коринт.. Еномей давал на всеки кандидат преднина – това било времето нужно да се пренесе жертвен овен на бог Посейдон (според версии на бог Арес). Царят притежавал прекрасна колесница дърпана от много скорострелни бързи коне, подарени именно от  Посейдон както и един много способен кочияш на име Миртил. Всеки път царят успявал да настигне кандидата за дъщеря му и да го убие с копието си. От ръцете му били убити около 19 герои. Овидий разказва, че Еномей отрязвал главите на убитите (или само скалповете им) и ги закачал за назидание на градските порти. По този начин –скоро вече нямало желаещи да се оженят за дъщеря му.

Именно по това време в Елида пристигнал изгоненият от Сипил Пелопс. Той разбрал, че цар Еномей може да се победи само с хитрост. Кочияшът на царя Миртил бил влюбен в Хиподамая. Пелопс му обещавал да му разреши да преспи една нощ с (бъдещата му жена) Хиподамая, ако саботира предстоящото състезание.

Според друга версия лудо влюбената в Пелопс Хиподамая сама убедила Миртил да предаде баща й цар. Независимо коя версия е вярна, Миртил сложил в деня на състезанието между колесницата и впряга почернен восък вместо нужния железен клин.

Така състезанието започнало по установената традиция - Пелопс тръгнал първи, цар Еномай направил своята жертва на бог Посейдон, и едва тогава тръгнал да преследва кандидатът жених. Стигайки някъде средата на отсечката, восъкът в колесницата на Еномай се счупил от натоварването и царят на Елида загинал нещастно влачен до смърт от бързоногите си коне.

image

Според Диодор Сицилийски царят на Елида сам сложил край на живота си след като загубил от Пелопс, а според Пиндар царят бил убит лично от фригиецът.

В крайна сметка предреченото от оракула се сбъднало и Еномей заради бъдещия  си зет. Кочияшът Миртил си поискал "обещаната нощ" с Хиподамая, но предателството му се оказало напразно, защото бил хвърлен по заповед на Пелопс (или от самият него) от една скала в морето и загинал безславно. Този Миртил обаче се оказал син на бог Хермес. Хермес се разгневил от смъртта на сина си и започнал да преследва Пелопс и цялото му семейство, въпреки че Пелопс за да го омилостиви построил след победата си храм на Херакъл, както и да почете ежегодно паметта на падналите от ръката на Еномей кандидат-принцове.

imagehttps://www.metmuseum.org/art/collection/search/252499

 

Хиподамая била много щастлива с Пелопс, дори от благодарност към богинята на брака Хера организирала женски надбягвания с колесници. Не случайно се смята, че именно Пелопс е родоначалника на Олимпийските игри, макар официалната дата да се води 776 год.пр.н.е.

Хиподамая родила на Пелопс много деца, измежду които Атрей (бащата на Агамемнон и Менелай) и Тиест. Но тя се оказала лоша мащеха, тъй като (от ревност ?) поръчала (на синовете си Атрей и Тиест) убийството на пелопсовия син Хрисип от красивата му любовницата Даная. Ядосаният Пелопс изгонил Хиподамая от Елида и тя отишла в Мидея, Арголида, където вероятно се самоубила от мъка. Останките й са върнати в Елида, където бил построен и хероон в нейна чест.

image

https://www.stilus.nl/oudheid/wdo/MYTHOL/A/AEGISTHU.html

Синовете на Пелопс – Атрей и Тиест, които по внушение на майка им убиват полубрат си Хрисип биват изгонени от Елида и бягат в Микена. Там Атрей се жени за дъщерята на царя на Микена – Евристен (внук на Персей) и става цар след неговата смърт.

За негръцкият произход на Пелопс  говори начина на изобразяването му - богато облечен по лидийски, носещ фригийска царска шапка.

image

Така Пелопс управлявайки дълго и успешно останал в историята, а неговият "остров" до ден днешен пази името му.

http://www.arkeorehberim.com/2015/09/tantalosun-cezasn-kime-vermek-isterdiniz.html

 

 

image

http://mythicalroutes.com/tag/olympia/

 




Гласувай:
10



1. germantiger - ...
03.12.2017 22:36
Не съм чел тези митове за Пелопс и прочетох целия ти постинг, беше ми много интересно и за пореден път се убедих в онези зверски нрави преди векове - не ги осъждам, хората са били такива, а и днес в много "кътчета" на земята все още са такива.

Наистина интересни митове, вероятно миксирани и с истини.
цитирай
2. milady - даа...с тези „СтароГръцки Легенди и митове“ пораснах и аз..
03.12.2017 23:40

...само, че се оказаха..откраднати, май..
многоо е интересно при теб винаги..
благодаря..
цитирай
3. didanov - събрах всичкото инфо от 4 езика, което има в едно
04.12.2017 00:59
germantiger написа:
Не съм чел тези митове за Пелопс и прочетох целия ти постинг, беше ми много интересно и за пореден път се убедих в онези зверски нрави преди векове - не ги осъждам, хората са били такива, а и днес в много "кътчета" на земята все още са такива.


Наистина интересни митове, вероятно миксирани и с истини.

като в старите енциклопедии има много забравена информация, която вероятно е била орязана в по-ново време...аз не бих казал "зверски нрави", т.к. вярвам, че това е някакво кодирано послание или просто неразбиране и изкривяване на информацията с времето. Но във всеки мит има зрънце истина, само трябва да се отсее подобаващо.
цитирай
4. didanov - удоволствието е мое
04.12.2017 01:03
milady написа:

...само, че се оказаха..откраднати, май..
многоо е интересно при теб винаги..
благодаря..

май всеки "краде" от всеки, макар някой път е нужно нещо да се "вземе", за да се запази за историята - погледни всички големи европейски музеи, са пълни с такива неща.
цитирай
5. germantiger - ...
04.12.2017 04:32
И слава на човеците бели, че са взели за европейските музеи много, защото ако го бяха оставили на неевропейците, повечето щеше да е унищожено от същите тези неевропейски боклуци (едни египтяни имат учени на световно ниво, другите там едва ли).
цитирай
6. germantiger - ...
04.12.2017 04:35
milady написа:

...само, че се оказаха..откраднати, май..
многоо е интересно при теб винаги..
благодаря..


... "зависи"...

Един пример - фалангата се появява 3 000 г.пр.н.е. в ЕГИПЕТ, не в Македония или гръцките полиси, но именно в Македония хиляди години след Египет фалангата ще бъда епогей на фаланга.

Велики са били античните гърци, че са сътворили и ЗАПИСАЛИ толкова много, че са създали и пресъздали толкова колкото нито един тракиец, египтянин, какъвто и да е друг освен римлянин не е направил повече от тях в Древността и Античността, дори и "идеята" за тези богове да е пеласгийска или каквато и да е.

"За сметка" на това днешните гърци са фекалии масата от тях.
цитирай
7. didanov - да Западът има заслуги за запазването на голяма част на източната култура
04.12.2017 13:07
germantiger написа:
И слава на човеците бели, че са взели за европейските музеи много, защото ако го бяха оставили на неевропейците, повечето щеше да е унищожено от същите тези неевропейски боклуци (едни египтяни имат учени на световно ниво, другите там едва ли).

но едва ли е било по чисто морални подбуди, като много от действията са извършени без знанието или разрешението на истинските културни собственици. Доказателство за това е, че повечето музеи отказват да върнат "чуждата собственост" -това е добре за туристите, които не трябва "да бият" пътя до Гърция или Египет за да видят някоя истинска гръцка статуя или фараонски саркофаг. А и е свързано с много пари.
цитирай
8. didanov - фалангата
04.12.2017 13:12
germantiger написа:
milady написа:

...само, че се оказаха..откраднати, май..
многоо е интересно при теб винаги..
благодаря..


... "зависи"...

Един пример - фалангата се появява 3 000 г.пр.н.е. в ЕГИПЕТ, не в Македония или гръцките полиси, но именно в Македония хиляди години след Египет фалангата ще бъда епогей на фаланга.

Велики са били античните гърци, че са сътворили и ЗАПИСАЛИ толкова много, че са създали и пресъздали толкова колкото нито един тракиец, египтянин, какъвто и да е друг освен римлянин не е направил повече от тях в Древността и Античността, дори и "идеята" за тези богове да е пеласгийска или каквато и да е.

"За сметка" на това днешните гърци са фекалии масата от тях.

според моите данни, първата изобразена фаланга е на една шумерска стела с датировка 2500 пр.н.е. Историята на фалангата е интересна и може би ще я постна някой ден. Като дума "фаланга"се среща най-рано при Омир, който описва Троянската война.
Слава Богу античните гърци са записвали много от нещата, но предполагам са и премахвали и променяли доста написаното преди тях (но кой ли не го е правил?)..всъщност повечето от авторите не са с гръцки произход, но това е друг въпрос.
цитирай
9. milady - всичко е бизнес, първо туристически, и по-натам всякакъв друг..
04.12.2017 13:43
. didanov - да Западът има заслуги за запазването на голяма част на източната култура
13:07

просто хората не можем да живеем без приказки и лъжи..
точно както и малките деца..
но, аз съм зарибена, също, признавам!
поздрави, диданов!
Юлия
цитирай
10. germantiger - така е
04.12.2017 22:48
Разбира се, че е нямало почти никога морални подбуди - за много важни решения моралните подбуди пречат и са боклук.

Правилното не винаги се нуждае от коректив, пък бил той и морален - не.
цитирай
11. germantiger - +
04.12.2017 22:50
Напротив, повечето, масата, въобще океана автори са абсолютни гърци в

ЛИТЕРАТУРА,
СКУЛПТУРА
АРХИТЕКТУРА
ВОЙНА/ТРАКТАТИ да ги наречем неточно

ако желаеш да се пробваме - ти пишеш негърците или СМЕСЕНИТЕ каквито има и след това аз ти пиша гърците - стотици и не се будалкам, имам ги в книги примерно за изкуства по именен указател дори

едно време така павел серафимов се спъна здраво като се пробвахме

за фалангата аз съм чел при фуллър за 3 000 гпрне в египет, може и твоето да е вярно, това няма как да го проверя, приемам

но смисъла на примера ми остава правилен и исках да кажа с този пример ясно какво - едно нещо може да зпаочва на майна, но апогея, разцвета, същността и еменацията му е там където точно е

част от гръцките богове може да са пеласгийски, но величието на гърците е в това че са записали митовете, че са създали вероятно почти всички или повечето, че са ги претворили в трагедии, дори комедии итн, а това е така
цитирай
12. didanov - тук не съм съгласен
04.12.2017 23:55
germantiger написа:
Разбира се, че е нямало почти никога морални подбуди - за много важни решения моралните подбуди пречат и са боклук.

Правилното не винаги се нуждае от коректив, пък бил той и морален - не.

именно за важните решения в живота моралните подбуди са ориентир и коректор! Без ценностна система нещата се свеждат до своята чисто материална и физическа същност.
цитирай
13. didanov - съгласен съм за величието на гърците
04.12.2017 23:58
germantiger написа:
Напротив, повечето, масата, въобще океана автори са абсолютни гърци в

ЛИТЕРАТУРА,
СКУЛПТУРА
АРХИТЕКТУРА
ВОЙНА/ТРАКТАТИ да ги наречем неточно

ако желаеш да се пробваме - ти пишеш негърците или СМЕСЕНИТЕ каквито има и след това аз ти пиша гърците - стотици и не се будалкам, имам ги в книги примерно за изкуства по именен указател дори

едно време така павел серафимов се спъна здраво като се пробвахме

за фалангата аз съм чел при фуллър за 3 000 гпрне в египет, може и твоето да е вярно, това няма как да го проверя, приемам

но смисъла на примера ми остава правилен и исках да кажа с този пример ясно какво - едно нещо може да зпаочва на майна, но апогея, разцвета, същността и еменацията му е там където точно е

част от гръцките богове може да са пеласгийски, но величието на гърците е в това че са записали митовете, че са създали вероятно почти всички или повечето, че са ги претворили в трагедии, дори комедии итн, а това е така

доколкото може да се каже, че е съществувало някакво народностно самосъзнание, а за произхода признавам се "изхвърлих" и се самокоригирам.
цитирай
14. didanov - приказка или лъжа?
05.12.2017 00:02
milady написа:
. didanov - да Западът има заслуги за запазването на голяма част на източната култура
13:07

просто хората не можем да живеем без приказки и лъжи..
точно както и малките деца..
но, аз съм зарибена, също, признавам!
поздрави, диданов!
Юлия

спомням си за чудесната книга за фригиеца Езоп, който разказва на хората много басни (истории, приказки), от които човек може да се поучи. Какво по-хубаво от това?
цитирай
15. germantiger - няма как да не се съгласиш с живота и реалността
05.12.2017 00:16
didanov написа:
germantiger написа:
Разбира се, че е нямало почти никога морални подбуди - за много важни решения моралните подбуди пречат и са боклук.

Правилното не винаги се нуждае от коректив, пък бил той и морален - не.

именно за важните решения в живота моралните подбуди са ориентир и коректор! Без ценностна система нещата се свеждат до своята чисто материална и физическа същност.


не говорим за живота, а за власт, интереси, държавност, политика, там морал почти никога няма

ако си говорим по принцип за човека съм съгласен с теб
цитирай
16. germantiger - и понеже световните примери за без морал са много и вие българите с охота давате такива, ето ти български
05.12.2017 00:22
НЯМА МОРАЛ

- в аспаруховите изселвания на славяни

- в геноцида крмов над авари

- в симеоновите завоевателни войни

- в това, че калоян избива предал се варненски гарнизон върепки обещание

- в това калоян как извежда като роби след победата над латинците забележи гръцко население

- в това как четници на вмро избиват повече от век кого ли не вкл. БГ ПОЛИТДЕЙЦИ

- в това как стамболов избива политпротивници

- в това как жандармерията избива

- особено в това как комнягите колят българи

всичко това е безморалнба бг история

а мога да добавя избиване на албанци, подложено на глад гърцко население от бг власти псв и всв итн, лагери вкл. срещу гърци
цитирай
17. germantiger - +
05.12.2017 00:23
не иде реч за човека и съвестта му говорим за държавата и политиката - там много рядко има морал, би било прекрасно да има, но историята показва, че за съжаление няма
цитирай
18. germantiger - +
05.12.2017 00:24
Не си се изхвърлил просто аз и ти акцентираме на различни неща

разбира се, че много гърци творци и историци са смесени, кето аз също разбрах с течение на времето и бях изненадан

гърците днес си приписват какво ли не
цитирай
19. didanov - да това е голяма заблуда за обикновените хора
05.12.2017 14:42
germantiger написа:
didanov написа:
germantiger написа:
Разбира се, че е нямало почти никога морални подбуди - за много важни решения моралните подбуди пречат и са боклук.

Правилното не винаги се нуждае от коректив, пък бил той и морален - не.

именно за важните решения в живота моралните подбуди са ориентир и коректор! Без ценностна система нещата се свеждат до своята чисто материална и физическа същност.


не говорим за живота, а за власт, интереси, държавност, политика, там морал почти никога няма

ако си говорим по принцип за човека съм съгласен с теб

да очакват "морални и принципни" дела от политиците, защото където има концентрация на власт и пари, моралът остава на заден план или само за пред хората.
цитирай
20. didanov - да, точно казано
05.12.2017 14:44
germantiger написа:
НЯМА МОРАЛ

- в аспаруховите изселвания на славяни

- в геноцида крмов над авари

- в симеоновите завоевателни войни

- в това, че калоян избива предал се варненски гарнизон върепки обещание

- в това калоян как извежда като роби след победата над латинците забележи гръцко население

- в това как четници на вмро избиват повече от век кого ли не вкл. БГ ПОЛИТДЕЙЦИ

- в това как стамболов избива политпротивници

- в това как жандармерията избива

- особено в това как комнягите колят българи

всичко това е безморалнба бг история

а мога да добавя избиване на албанци, подложено на глад гърцко население от бг власти псв и всв итн, лагери вкл. срещу гърци

цитирай
21. didanov - да припсват си и за това е трудно да се отсее "плявата от зърното"
05.12.2017 14:45
germantiger написа:
Не си се изхвърлил просто аз и ти акцентираме на различни неща

разбира се, че много гърци творци и историци са смесени, кето аз също разбрах с течение на времето и бях изненадан

гърците днес си приписват какво ли не

цитирай
22. get - - Димитър, ако е вярно това което си написал ... тогава ... ?
05.12.2017 23:23
germantiger написа:
НЯМА МОРАЛ

- в аспаруховите изселвания на славяни

- в геноцида крмов над авари

- в симеоновите завоевателни войни

- в това, че калоян избива предал се варненски гарнизон върепки обещание

- в това калоян как извежда като роби след победата над латинците забележи гръцко население

- в това как четници на вмро избиват повече от век кого ли не вкл. БГ ПОЛИТДЕЙЦИ

- в това как стамболов избива политпротивници

- в това как жандармерията избива

- особено в това как комнягите колят българи

всичко това е безморалнба бг история

а мога да добавя избиване на албанци, подложено на глад гърцко население от бг власти псв и всв итн, лагери вкл. срещу гърци


... тогава НЯМАШЕ ДА Е НАПИСАНА И ИЛИАДАТА!
- Защото много от нас разглеждат същата като своеобразен КОМИКС - а тя на практика е със философско и морално етично съдържание(обобщения)!

- За ВМРО - си прав дотолкова, че нещата се обострят и избиват в БРАТОУБИЙСТВЕНА първо ВЪТРЕ, после към ПОЛИТИЧЕСКИ ДЕЙЦИ - вероятно имаш в предвид оранжевия-социалист Стамболийски! Него наше да го постигне тази му съдба АКО НЕ БЕ НИШКАТА СПОГОДБА - която той установява със Сърбия(но вероятно това не го знаеш ?)!
Второ: не КРУМ а франките са тези, които на практика УНИЩОЖАВАТ АВАРАСКАТА ДЪРЖАВА и им отмъкват държавното съкровище.
Трето: Славяни при Аспарух НЯМА(това са руско-златарски интерпретации !)... това са същите СЕДЕМ ГЕТСКИ ПЛЕМЕНА - които ги има УПОМЕНАТИ в по-стари автори ... и които в него време(7-ми век) вече наричат сКЛавини ... а по на запад на Апенини "серви", тоест "слуги"!
цитирай
23. germantiger - ...
06.12.2017 10:22
Не франките, а франките заедно с българите унищожават аварите

Без сначение дали е имало славяни при Аспарух или други - той ги изселва като един разполагащ с земите и живота им управник или тиранин или какъвто искаш, каквито и да са той го прави с тях, няма значение какви са, а вероятно са славяни зщаото такива посред изворите бол пъти удрят солун преди аспарух въобще да си покаже носа на балканите
цитирай
24. get - Не франките, а франките заедно с ...
08.12.2017 16:57
germantiger написа:

Не франките, а франките заедно с българите унищожават аварите

- Такава една представа ни е формирана - по причина, че ПЪРВО ЧЕТЕМ "визнатийски " източници ОСВЕТЛЯВАЩИ ВЪПРОСИ по отношение на историята, НА НАС БЪЛГАРИТЕ от този период ... ВТОРО: Повечето от пишещите по въпроса СА СПЕЦИАЛИСТИ ВИЗАНТОЛОЗИ ... тоест в мисленето им липсва БЪЛГАРСКО ЕТАТИЧНОТО ОТНОШЕНИЕ при интерпретацията на тези въпроси?
germantiger написа:

Без сначение дали е имало славяни при Аспарух или други - той ги изселва като един разполагащ с земите и живота им управник или тиранин или какъвто искаш, каквито и да са той го прави с тях, няма значение какви са, а вероятно са славяни зщаото такива посред изворите бол пъти удрят солун преди аспарух въобще да си покаже носа на балканите

- Относно "славяни(те)" - което СЛЕДВА КОРЕКТНО ДА НАРИЧАМЕ "СкЛАВИНИ" - по отношение на тях и ПРЕДТЕЧИТЕ ИМ - ЧЕТЕМ при ...?
1.
Историкът от 6 век Комес Марцелин говори за нападението на сКЛавините и анти срещу Ромейската империя през 495 и 517 г. и ги нарича ГЕТИ(!)- А той, е почти съвременник на събитията.
2.
Теофилакт Симоката (История VІІ, 2,5) историк от началото на VІІ век твърди, че ГЕТИ е най-древното име на склавините. ... при него текста е ...?
а) "Гети, наречени още сКЛавини прекосяват границите на Тракия..."
б) " ... сКЛавини или ГЕТИ защото така бяха наричани в древността."
3.
Страбон - ГЕТИте са от същия род както и мизите ... (?)
4.
Дион Хризостом - гетите са МЕЛАНХЛЕНИ - мое пояснение, тоест част от по-стария народ, който историците наричат САРМАТИ ... доп. мое: но на практика САРМАТИ дословно на гръцки означавало "бели"
5. ... Ако се разровим и направим СЪПОСТАВКА В СТАРИ ИЗВОРИ - ще видим, че САРМАТИТЕ още ги наричат и МАСА(големи-великите)-ГЕТИ ... като ги свързват и с хуните ... ?
6. ... а на МЕЛАНХЛЕНИ - отговаря ГЕТИ (с приставка) МАЛО ... които се явяват държавно-формираща единица в държавата на Буребиста ... а във врр. с нея и "СЕДЕМ ПЛЕМЕНА" - ГЕТски?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2906140
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?