Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2017 17:31 - Каран - първият митологичен цар на Македония
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 3055 Коментари: 6 Гласове:
11

Последна промяна: 31.08.2017 16:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Каран- (др.-гръц. Κάρανος, лат. Caranus, Karanos, Coiranos) — легендарен основател на династията ана Аргеадите, потомък на Херакъл,създал македонското царство през в IX век. пр.н.е.Първият цар на Македония. По родословие е син на Аристодамид, син на Мероп, син На Фестий, син на Кис, син на Темен, син на Аристомах, син на Клеодай, син на Хил, син на Херакъл. По друго родословие син на Пеант, син на Крез, син на Клеодай, ссин на Еврибиад, син на Дебал, син на Лахар, син на Темен.Единадесети поред от Херакъл и 17-ти преди Александър Велики. Брат на Фидон, който се отъждествява с Арххелай. Според Юстин от Каран до последния цар на Македония Персей12 са минали 924 години, което ни кара да датираме времето на неговото царуване  около 11 век пр.н.е.

Има основания да се предполага, че драмата на Еврипид «Архелай», пуснала митът за Каран, не е била известна по времето на Херодот и Фукидид (до 410г. Пр.н.е.живели по-рано). Краткото съдържание е известно по преразказите на античните автори:

«Архелай, син на Теменес, изгонен от своите братя, дошъл в Македония при тракийския цар Кисей. Последният обещал на Архелай ако му помогне въ войната асрещу съседите в случай на победа да даде дъщеря си и царството. Архелай победил враговете на Кисей, той обаче размислил и поискал да убие Архелай. Архелай бива предупреден за това от един роб. За измяната на Кисей, Архелай го хвърля в една ловна яма и бяга по кози следи (както му предсказал оракула) в Македония и основа там града Еги(Едееса).»

 

image

Изображение на козел на сребърна монета от край на 6 век преди новата ера от град Еге

image

  • За пръв път Каран се споменава от Феопомп от Хиос, съвременник на македонския цар Филип II *втората половина на 4 век пр.н.е.). Неговите трудове не са оцелели изцяло, само отделни фрагменти от които става ясно, че Каран е потомък на Херакъл и брат на Фидон, царя на Аргос, прехвърлил се в Македония и заселил се в град Еги.

 

 «Каран заедно със съпровождащите го множество гърци, получил заръка от оракула да се засели в Македония, предишната Ематия, следвайки стадо кози, търсещи укритие от лошото време, и завладял града Едеса, чиито жители разбрали за неговото пристиганеот гъстата мъгла и дъжда. Той превърнал Едеса в столица и после свято спазвал обичая където и да прати войска, да държат пред себе си техните кози, като проводници за създаване на неговото цартсво. Той променил името на града в Еге (коза) и назовал неговите жители егетями.   Изтласкал Мидас (защото той заемал част от Македония) и изгонил други царе от земите им и стнала единствения владетел на тези земи, първият , който обединил различните племена, основал Македония като едно цяло.» Юстин, 7.1

  •  Краткото описание на Евфорион писател  III в. пр.н.е. :

«Каран следвайки предсказанието на оракула, навлязъл в Македония начело на гръцките колонисти, построил град и управлявал македонците. И предишния град Едеса преименувал на Еги за изобилието на кози. Защото преди Едеса беше заселена с тракийцци, лиди и други, които се прехвърлили в Европа с Мидас.»[7]
image

  • Според версията на Диодор Сицилийски (век пр.н.е.), предавайки Евсевий (нали той е посочил годините на управление на Каран) и Синкел, царуването на Каран придобива героически оттенък:

 «Още преди първата Олимпиада, жаден за слава, Каран събрал отряди от аргосци и жители на други области на Пелопонес и с еотправил с войска в страната на македоните. В това време царят на орестите воювал със своите съседи, които се наричали еордеи и повикал на помощ Каран, обещавайки му половината от царството си след сключването на мир с орестите. Царят изпълнил обещанието си и Каран получил страна, която управлявал 38 години, докато не умрял от старост.»

[2]

Тук изчезват митологическите атрибути (предсказанието на оракула), които не се вписват в историческото изложение.

Пазваний, пътешественик от II в. споменава в своите очерки:»Македоните разказваха, че Каран цар на Македония, разгромил Кисей, управителя на съседното царство в битка и отпразнувал победата по обичаите на Аргос.»[8].

 

Откъси от пиесата на Еврипид «Архелай» се споменава името на царя Кисей, управителя на разгроменото царство на еордите. Това име се среща в «Илиада» на Омир, като баща на Хекуба, жената на Приам. 

 

Кисей (на гръцки: Κισσέας, Κισσεύς) в гръцката митология е цар в Западна Тракия. Той е женен за Телеклея, дъщеря на цар Ил, основателят на Троя. Неговата дъщеря Теано, жрица на Атина в Троя, се омъжва за Антенор, цар в Тракия, син на дарданеца Есиетес и Клеоместра. Според Страбон той има връзка с град Кисус (днес село Хортач) в Мигдония.

Друг Кисей е цар по времето на македонците, Пердика I, Каран и Архелай.

Друг Кисей е син на Египт и нимфата Калиадна. Той се жени и е убит от Антелея, дъщерята на Данай и Поликсо, дъщерята на Нил.

Произход на името Каран

Според мнението на българския учен Г. Кацаров, македоните почитали бога-козел Каран[4].

С историята с козите като водителки явно е предадено местно легендарно звучене (митологичният Кадъм по заповед на оракула следвал крава и ня мястото, което се спряла основал града Тива). Освен това Пердика основателя на династията според Херодот е македонско име, което не се среща сред гърците. В същото време Каран вероятно е произлязло от  архаичното koiranos, употребено още от Омир в Илиада и означаващо владетел, вожд.:

Не е в многовластието доброто;
нека бъде единен владетел /
koiranos
/;
Цар /
basileus
/ да бъде наш единен.
[9]

Цар-василевс се отличава от koiranos като владетел по наследство.

[10]

 Думата koiranos е по-древна, имаща общ корен в индоевропеейския език, от която е възможно дае произлязла и „княз“ при славяните и „конунг“ при скандинавсците, и „кинг“ при англичаните , и kārana (военачалник и древните перси). Засвидетелствано е и лично име Койранос в Омир.

Личности с името Каран в историята:

Каран (на старогръцки: Κάρανος, на латински: Caranus, Karanos, Kalanos, Koiranos, † 329 пр.н.е. при Самарканд) е македонски генерал и приятел (hetairos) на Александър Велики през 4 век пр.н.е.По времето на похода до Азия Каран поема в Египет през пролетта 331 пр.н.е. командването на съюзническите гръцки пехотинци (Коринтски съюз).В битката при Гавгамела през есента същата година той командва отдел на гръцките конници, стациониран на лявото крило; гръцката инфантерия е позиционирана зад линията на боевете като резерва. Всички съюзнически войски са освободени от военната служба през 330 пр.н.е. в Екбатана и Каран поема групата на наемната кавалерия. Същата година той участва в провинция Арея при боевете против Сатибарзан.Следващата година той заедно с 800 наемници на коне е под командването на Фарнух при боевете против Спитамен. Те са нападнати от него на Политиметос (Зарафшан) и разгромени; падат убити повече от 2 000 мъже. Дали Каран е между малкото оживяли не е ясно, след това той не се споменава повече.

 

Друга форма на това име е Coeranus под това име са известни няколко личности: Керанос син на Абас цар на Аргос, Керанос син на Полид известен оракул от Коринт и внук на Абас, Керанос ликиец, син на Ифит, участвал в Троянската война и убит от Одисей, друг Керанос ликиец от Крит убит от Хектор, също Каранос (Koiranos)от Бероя  офицер на Александър Велики, Каранос от Милет, който след корабокрушение е спасен от делфин.

 

Вижда се, че това име се среща в доста обширен ареал и е съществувало поне от времето на Троянската война. Защо обаче според Херодот и Тукидит (най-старите автори за македонската династия) първият цар на македоните не е Каран, а Пердика11 от Аргос (живял по-късно)? А легендата за митичния Каран възникнала навярно по време на царуването на Филип II, който нарича един от синовете си Каран? В наименованията на македонските династи има определена традиция да се повтарят имената – има петима владетели Филип, 5 – Александър, 3 – Аминта, 3- Пердика и нито един Каран. Възможно ли е тази традиция да е започнала от първият Пердика? Някои смятат, че легендата за Каран като потомък на Темен и оттам на Херакъл е измислена от някой от македонските династи с цел да се придаде повече тежест и дрвеност на династията, но аз лично не виждам смисъл в това, защото и Каран и по-късния Пердика напускат Аргос и са наследници на Херакъл – тоест няма смисъл да се създава (фалшифицира) още един мит за едно и също нещо (произход от Херакъл).

Та какво казва Херодот:

"...Че царете, които водят своя произход от Пердика, са гърци, твърдят не само те самите, но и аз лично зная това съвсем точно и ще докажа техния гръцки произход в следващите книги на моето съчинение. Това бе потвърдено и от елинодиките, т.е. съдиите(журито) в Олимпия. Когато македонският цар Александър - 1
  искал да участвува в Олимпийските игри и пристигнал в Олимпия, елинските атлети, които се съревновавали с него, искали да го изключат и казвали, че игрите са учредени само за елини, но не и за варвари. Александър обаче доказал, че произхожда от Аргос и неговият елински произход бил признат от съдиите. Той участвувал в състезанието и достигнал целта едновременно с онези състезатели, които излезли победители..."

Какво означават тези думи на Херодот – че елините са се смятали за наследници на Херакъл, или като владетели на Пелопонески Аргос и че Александър Велики е доказал пред журито аргоския (тоест елински) произход на македонската династия. Дали Каран и наследниците му са говорили на гръцки е предмет на друго излседване т.к. този период обхваща повече от 1000 години (между 15-ти и 4-ти век преди н.е.)

 

Бележки

1. Диодор Сицилийский, VII, фр.15; Плутарх. Александър 2

2.  Диодор Сицилийский, VII, фр.17, от Теопомп

3. Велей Патеркул. Римская история I 6, 4

4  Шофман А. С. История на антиична Македония. Ч.1. Казан, 1960. С.113

5. Юстин. Эпитома Помпея Трога XXXIII 2, 6

6. Юстин, 7.1 :

7.Euphorion, frg.30

8. Pausan., Description of Greece, 9.40

9. Илиада, II: 204

10. Ptolemaeus, On the Difference of Words, 51.2

11. Пердика I (на старогръцки: Περδίκκας Α`, на латински: Perdikkas; * 8 век пр. Хр.; † 7 век пр. Хр.) е основател на Древна Македония, цар 700 пр. Хр. - 678 пр. Хр.Според гръцкия историк Херодот той е потомък на Темен от Аргос и на Херакъл, и основател на македонската царска фамилия (Династия Аргеади) и на Македонското царство. Той започва от територията на по-късната резиденция Еге и управлява от 700 - 678 г. пр. Хр.Според една легенда Пердика заедно с двамата си братя Гаван и Аероп (Gauanes и Aeropos) е избягал от Аргос в Илирия. Така те идват в Лебея в двора на царя на Македония. Той ги назначава за овчари. Царят бил много беден, затова съпругата му сама приготвяла храната за всички. Тя забелязва, че хлябовете, които пекла за Пердика, са по-големи от другите. След като разказала това на съпруга си, той моли братята да напуснат двора му. Преди да си тръгнат, те отиват в къщата на царя и поискали своята заплата. Царят им отговорил, че светлинният лъч, паднал от комина на пода, е тяхното заплащане. Пердика отрязва с един нож лъчообразно парче от пода и братята напуснали страната. Те се заселват в Градините на Мидас. Оттук Пердика завладява цяла Македония. Пердика нарежда на син си Аргей I, след смъртта му да го погребе при Еге. И се казвало, докато царете ще са погребвани на това место, службата цар ще остане във фамилията. Понеже Александър Велики е погребан на друго място, могъществото е преминало в друга владетелска фамилия.След Пердика неговият син Аргей става цар на Македония.

12. Персей (на гръцки: Περσεύς) е последният василевс (от 179 г. пр.н.е. до 168 г. пр.н.е.) на Древна Македония. Член на династията Антигониди и син на Филип V Македонски. Възкачва се на трона след като успява да отстрани от властта проримски настроения си брат Деметрий.Персей се опитва да организира антиримска коалиция, търсейки съюзници сред гръцките полиси и тракийските племена. Женен е за Лаодика, дъщерята на селевкидския цар Селевк IV Филопатор, въпреки че по-късно не получава помощ от него. Персей наема войски от племената дардани и бастарни, съюзява се с одриския цар Котис (V ?) и завзема земите на сапейския династ Аброполис, което служи като повод за последвалата Трета македонска война.През 171 пр.н.е. Персей обявява война на Рим. В началото на Третата македонска война Персей има всички шансове да победи, но в битката при Пидна (168 г. пр.н.е.) е разгромен и принуден да се предаде на римляните. Неговият победител Луций Емилий Павел отнася в Рим огромна военна плячка и 150 000 роби от съюзените с Персей епирски полиси.Със свалянето на Персей приключва господството на Антигоновата династия. Сложен е край на македонската монархия. По волята на римския Сенат Македония е разделена на четири малки републики с местно самоуправление.След като римляните пленяват Персей той е показан в триумфа на Емилий Павел в Рим през 167 пр.н.е. Според предания след като известно време не му дават да спи той полудява. След това бива посечен с меч от пазачите си. Това вероятно противоречи на истината. Последният законен владетел на Древна Македония умира в плен през 166 пр.н.е..

 

 www.bghistory.info




Гласувай:
11


Вълнообразно


1. didanov - интересно че прозвището на кан Крум е също Каран
18.07.2017 23:19
интересно че прозвището на кан Крум е също Каран
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
19.07.2017 22:27
Интересно, името Кера, Керана или Керанка се среща и до днес в нашите земи Някои твърдят ,че щерка идва от Керка, както се е наричала и дъщерята на Атила- Керка! Споменаваш Керан в Партия и Согдия в древността Дали името оттам не се е върнало при нас, с Българите от разпадналата се Кушанска империя, наследила Согдианската на Александър Създадени и съществували благодарение на огромния брой преселници от Балканите
Но това е друга тема!

Хубава вечер, Диляне!
цитирай
3. didanov - здравей приятелю
19.07.2017 23:39
Кера, Керана и Керанка наистина са сходни за женски вариант на Каран. Също така има и няколко запазени топоними като Караново (съкровище е намерено там нали, дори култура Караново има). Не мога да се наема да проследя за връзка с кушааните, за това са нужни сериозни излследвания. Има обаче една македонска народна песен в която се пее за царя Каран дошъл от севера от страната Доня (Дон?Дунав?) - аз го свързвам като индиректно потвърждение за исторята на Спиридон, според който около 1000 г. пр.н.е. идва вълна заселници от север предвождани от Илирик, който завладял Македония, Илирия и Тракия, победил траакийския цар Ираклий и основал Плиска, Търново и Силистра. лека вечер
цитирай
4. shtaparov - Името Каран е оцеляло при Българите ...
24.07.2017 15:06
Името Каран е оцеляло при Българите но го няма при гърците което значи,че то не ще да е гръцко. Спомнете си нашия историк и преводач от Кратово акад. Ефрем Каранов,живял до 1927 г.- фамилия Каранови идва от личното име Каран разбира се.
цитирай
5. get - интересно че прозвището на кан Крум ...
05.08.2017 13:37
didanov написа:
интересно че прозвището на кан Крум е също Каран


Вижте това?

- Etymolgy of word CAR ?
1.
From Middle English carre, a Borrowing from Anglo-Norman carre (from Old Northern French, compare Old French char), from Latin carra, neuter plural of carrus ‎(“four-wheeled baggage wagon”‎), from Gaulish *karros, from Proto-Celtic *karros ‎(“wagon”‎), from Proto-Indo-European *kr̥sos, zero-grade form of *kers- ‎(“to run”‎).
2.
Proto-Indo-European *Kr̥sOs, from *Kers- ‎(“to run”‎).

Прочети и осмисли - какво означава близко звуковата й "carry"?
- From Middle English carrien, a borrowing from Anglo-Norman carier (modern French: charrier); from a derivative of Latin carrus ‎(“four-wheeled baggage wagon”‎), ultimately of Gaulish origin.

Сarry - значения:
- нося
- пре/насям/КАРАМ
- раз/насям/КАРАМ
- по/насям/КАРАМ
- от/веждам/КАРАМ
- пре/давам/КАРАМ ... и т. н.
- това всичкото не е ли СМИСЛОВО БЛИЗКО до нашенското КАРА(М) + плюс каруца и каруцар ? С допълнението, НАШЕНСКОТО Е НАЙ-ТОЧНО СМИСЛОВО - Защото означава НЕ НОСЯ С РЪЦЕ/ на ГРЪБ а ПРЕНАСЯМ ЧРЕЗ ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО (транспортирам)!

- За мен, топонима, идващ от същата прото-коренова *Kers- известен като КОРИНТ - не е гръцки ... антични автори твърдят, че е от ПЕЛАСГИЙСКИ ПРОИЗХОД(език) - а през този про-ВЛАК-КАРАМ ... са се пренасяли стоки, та дори и кораби от вътрешното море/ Саронически залив в Егея !!! За това говори АНТИЧНИЯТ КАМЕНЕН ПЪТ СЪЕДИНЯВАЩ двата му бряга - за това има статия в Уикипедия ... но тгърц;ите много не искат да го коментират - защото, в старите сведения се казва, че е правен от ПЕЛАСГИ!

- Между впрочем и в италианският имаме както "карета", така и "кароса" - думи възникнали явно от PIE коренова: *Kr̥sOs, тя от *Kers- ‎ако може да се вярва в коректността при възстановката на този митичен "прото-индо-европейски език"?

- Поздрав!

П.П.
Странното е че? В другите "славянски" езици ТАКАВА ЛЕКСЕМА ЛИПСВА - от което въпроса: Откъде може тя да е попаднала в българският език?
цитирай
6. get - Продължение и обяснения към предходният ми пост - който явно предизвика недоумение ?
07.08.2017 20:45
- Както митичният "проридител" на траките са го нарекли ТИРАС! Та от неговият епоним е производно народностното наименование. Така имаме и ЕТИМОЛОТИЧНО ЕДНАКВОТО прозвище на НЯКОЛКО ОТ ОДРИСКИТЕ династи ТЕРЕС?
- Но?! - правейки Историко-етимологично проучване стигам до ИЗВОДИ?! ТИРАС и ТЕРЕС НЕ Е ИМЕ А ПРОЗВИЩЕ синонимно с гръцкото АРХОНТ ... това МОЖЕМ ДА СЪОТНЕСЕМ и към македонското КАРАН? Това е прозвище ТИТУЛАТУРА - като такова присъства и в прозвището на бог Арес, което ни го превеждат като "тракийски" - НО В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ Е СЪС СМИСЪЛ "ПРЕДВОЖДАЩ" ! Подобна аналогия с тракийския Арес, срещаме и при бог Марс на латините на който прозвището ГРАДИВУС означава именно това ПРЕДВОДИТЕЛ!

- Поздрав и отново обръщам внимание НА СТРАННИТЕ СЪВПАДЕНИЯ НЕ САМО ЕТИМОЛОГИЧНИ НОИ ФОНОЛОГИЧНИ при на пръв поглед ДАЛЕЧНИ ЕЗИЦИ - мъртъв латински и средновековен български?!
цитирай
7. anonymousbulgaricus - Александър I не Александър Велики ...
20.09.2017 16:14
Александър I не Александър Велики се е доказал като елин и него има предвид Херодот. Филип II печели Олимпийски венец, синът му не е участвал в игрите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2901456
Постинги: 1136
Коментари: 3355
Гласове: 5854
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?