Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2017 00:31 - Защо Данай, Данаидите и данайците не са гърци
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 5653 Коментари: 6 Гласове:
9

Последна промяна: 31.08.2017 16:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image
Данай е син на  цар Бел управлявал голямо царство в Египет и брат-близнак на Египт, племенник на царя на Сидон Агенор и първи братовчед на Кадъм. Бел разделя своята земя, така че Египт да управлява в Арабия, а Данай в Либия. Египт побеждава меламподите, „чернокраките“, и нарича тяхната земя на себе си, Египет.
Баща му разделя царството си между синовете си – Данай става владетел на Либия (под Либия в древността се е разбирала също територия на изток от делтата на Нил – източните либи са с бяла кожа и светли коси, докато западните с тъмна кожа). След смъртта му обаче, двамата братя се скарват за неговото наследство. Египт предлага масова сватба, за да престане караницата, но Данай с право се страхува от задни мисли. Освен това  оракул му предсказал, че ще умре от ръката на зет си. А и дъщерите му го заплашили, че ако ги ожени насила, ще се обесят. За това решил да бяга. Построил 50-веслов кораб по съвет на богинята Атина. Построеният кораб се е казвал «Арго» по името на целта на пътуването и имал два носа. (Хигин митове 277) С него той стигнал първо Родос. На остров Родос Данай издигнал статуя на Атина Линдийска в чест на благополучното бягство( Каллимах. от кн.4 «Причини»). Три от дъщерите му Гелика, Архедика и ..она (името не се чете) умрели в град Линд на Родос.( Диодор Сицилийски. Историческая библиотека V 58, 1 (без имен) според други се казвали Линда, Камира и Иалиса и те са дали своите имена на три града в Родос.

 

В Аргос

imageИзглед от Аргос  Vincenzo Maria Coronelli, 1688

В Аргос Данай слязъл на брега на място наречено Лерна. Лерна е едно антично място в Арголида на около 7 км южно от Аргос, на което се е намирала свято място с множетсво извори. То е заселено поне от времето на неолита е заселено  2500-2300г. пр.н.е. От това време е намерена една къща-дворец т.н. къщата на козите. Стъпалата показват, че е била поне на два етажа. Според гръцката митология именно там Херакъл убива Хидрата. Според Пазваний «халкионовото езеро» служело като вход към подземния свят и именно тук Дионис слиза за да спаси майка си Земела от ръцете на Хадес. Езерото е бездънно, което е потвърдено от император Нерон чрез експеримент по време на пребиваването му в Гърция. Този мит е свързан с мистическия култ на Лерниидите, които на това място празнували култа към Дионис Саотес. Според аргосци Дионис потънал в езерото Лерна, което симболизира пропадането в подземния свят. Според друга версия Персей побеждава Дионис и го хвърля във водите на езерото.

 

Пристигайки в Аргос Данай моли аргоския владетел Пеласг с прякор Геланор, да му разреши да се засели и да го защити (поради аргоския му произход по майчина лния) ако се наложи, т.к. по кръв Данай е бил същи Инахид като Пеласг. Пеласг се колебае, свиква се събрание на аргосци, където те изслушват Данай и дъщерите му и в крайна решават да предложат своята закрила в случай, че се наложи. Данай постепенно добива популярност т.к. научава аргосци да копаят кладенци в предимно безводният Аргос. С помощта на дъщерите си успява също да открие множество непресъхваши извори. Данай използва придобитото влияние върху голяма част от населението и след време предявява претенции върху трона на владетеля. Вероятно Аргос по това време е управляван демократично, защото се свиква отново събрание на гражданите,  в което трябва да изберат Данай или Пеласг да ги води занапред. Годината се оказва доста сушава, като лятото пресъхват всички големи реки оставяйки само намерените от Данаидите извори и изкопаните кладенци за източник на вода. Легендата разправя, че Амимона една от дъщерите на Данай, търсейки скрит извор бива видяна от бог Посейдон, който се влюбва в нея и в името на тази любов удря с желъла си в земята и от мястото бликва извор, който никога не пресъхва.
image

 В деня на „изборите“ след като всяка страна „прави своите предизборни обещания“ аргосци отлагат решението си с един ден или просто си оставят „ден за размисъл“. Решаващо се оказва обаче едно събитие по  в деня на „изборите“ – един вълк напада стадото говеда на града, като бикът водач се опитва да защити стадото си. В последвалата борба обаче бикът е победен и убит от вълка. Редно да споменем, че такива събития и тяхното тълкуване са имало особено значение за тогавашните представи. Това знамение е разтълкувано (от оракулите?) по следния начин – бикът се явява законния владетел на стадото (Аргос) Пеласг, а Данай- чуждия вълк-пришълец. Това, че вълка побеждава бика, е знамение от боговете да се избере Данай за нов цар на Аргосци. Дали Данай „има пръст“ в тази работа е трудно да се каже, аз лично ми се струва вероятно.  Факт е че Пеласг-Геланор, владетелят на Аргос бива прогонен от мнозинството аргосци. След като бива избран за владетел, Данай построява храм на Аполон-Ликейски (вълка-Аполон), т.к. той вярвал, че самият бог му е изпратил вълка.
image

амфитеатърът в Аргос

Данаидите въвеждат също един доста интересен древен култ – на Тесмофориите. Това е бил един мистериозен празник, празнуван в Атина и на много други места в древна Гърция на 11, 12, и 13-тия ден на месец Pyanopsion- октомври-декември. Това става след засяването на полята и е в чест на богинята Деметра Тесмофорос (законодаващата Деметра), богинята основателка на земеделието, на гражданското общество и законовият брак. Празникът протича в една процесия в близост до храма на Деметра и завършва с пиршество с танци  и игри. Интересното е че увастието на мъже е било строго забранено, но за това пък мъжете имали задължението да финансират цялата церемония.

Междувременно Египт изпратил 50-те си сина с флота да преследва и намери Данай и върне дъщерите му за съпруги, те не трябвало да се връщат, докато Данай не умре. От сведенията не става ясно кога точно пристигат в Аргос синовете на Египт – преди или след като Данай става цар на Аргос. Моето мнение е че това става след това т.к. градът бива обсаден, тъй като Данай не се съгласява на сватбата. Дали по липса на вода или за да избегне проливането на семейна кръв, Данай е принуден да се съгласи и обсадата е снета. За да няма обаче някой по-големи претенции за трона на Аргос се решава сватбата да бъде едновременна за всички младоженци. Дали това е идея на Данай не става ясно. Той обаче заповядва на дъщерите си да извършат недопустимото и да убият в сватбената си нощ всички младоженци. Тук вече можем да кажем със сигурност, че съгласието на Данай е било само привидно ( да снеме обсадата) и нежеланието му да пролива братска кръв е било само предлог да притъпи вниманието на противника за истинските му намерения (да ги отстрани). Данай не е забравил предсказанието на оракула, че ще умре от ръката на зет си,а освен това помни заплахата на дъщерите си да се самоубият ако бъдат принудени да се оженят за синовете на Египт. Така той вероятно избира по-малкото зло и Данаидите убиват (по негова заповед) мъжете си в деня на сватбата. Трудно ми е да си представя, че всичките 50 дъщери са нямали никакви чувства към някои от Египтовите синове. Вероятно мнозинството от тях наистина не са желали такава съдба, но действията на Хипнеместра показват, че е имало и дъщери с ралзично от баща им мнение. Едни твърдят, че Хипнеместра остава мъжа си Линкей жив, защото е обещал да я остави недокосната, други обаче говорят за любов между двамата или пoне от страна на дъщерята. Склонен съм да вярвам, че е било второто, защото Хипнеместра е била наясно какво ще последва ако не изпълни повелята на баща си. След това тя наистина бива изправена на съд от баща си, но аргосци решават, че е невинна. Това постоянно допитване до гражданите на Аргос говори, че владетеля е нямал неограничени правомощия особено относно съдебната власт и главните въпроси са се решавали (демократично) от самите граждани. И това става в един догръцки период, в който няма следа от гърци и техните полиси – още едно доказателство за приемствеността на пеласгийската и античната гръцка култура.
амфитеатърът в Аргос
image

Данаидите заровили главите на убитите си съпрузи си в Лерна, а телата погребали извън градските стени. По заповед на Зевс (или Данай?) били очистени от греха от Атина и Хермес (жреците на храмовете). Това убийство според Орозий е станало 775 години преди да бъде основан Рим. (Орозий. История против язычников I 11, 1)
image
Данаидите убиват съпрузите си (1496-1498)

След смъртта на племенниците си Данай внезапно «забравил» за пророчеството от което толкова се страхувал и устроил борби (бягане) и като за  награда на победителите обявил всичките му свободни дъщери.( Пиндар. Питийски песни IX 112 и Хераклит, фр. 50 Маркович)освен Амимона и Хипнеместра, които вече си намерили женихи. Явно не му липсва политически усет и се е опитвал да затвърди властта си над аргосци.

Устроил много игри и песни в чест на тези сватби. (Хигин. Митове 146). Това сведение е много важно по своя характер, защото се оказва, че всичките нови мъже на Данаидите са от местен, тоест пеласгийски произход. Знае се например за двама сина на Ахей (тоест ахейци) които спечелили Данаиди за жени. Освен това след като Данай поема властта, традицията повелявала или позволява аргосци, да се нарекат данайци, в чест на новия им цар. Дали това е било малко или много насилствен процес е трудно да се определи, но същото се прилага в множество други съседни територии и племена и не трябва да учудва.

 

Какво се оказва – Данай и Данаидите са по майчина линия (Либия-Йо) със сигурност от родът на Инахидите, определяни като автохонни на Пелопонес (или пеласги). По бащина линия пак са чужденци в Египет и носят трако-пеласгийски корени. Главни богове им са отново балкански богове – Аполон, Атина, Деметра, главни поданици (включително и многобройните зетьове) аргосци-пеласги, преименувани на данайци. Къде остава африканското, черното, чуждото се пита в тази история. Можем да отидем по надалеч – според известния пароски надпис, Данай почита богинята Атина Линдейска в Родос, преди изобщо атиняните да станат атиняни!

“От времето когато Ерихтон впрегнал колесница на първите Панатинеи, учредил състезанията и дал [на местните жители] името атиняни... изминали 1242 години (1506/05)“. Коя ще да е била тази богиня тогава и откъде Данай ще я знае и почита??! Построил храм и на Атина на брега на Понтина (Павсаний. Описание на Елада II 37, 2).

Според същият надпис само 10 години преди Данай да стъпи в Аргос, на едно съвсем друго място ..:
"
От времето когато Елин, сина на  Девкалион, се възцарил във Фтия и наричащите се преди "граикоѝ" получили името елини и [били учредени] състезанията Пана ... са изминали 1257 години (1521/20), а това станало когато Амфиктион бил цар в Атина." Самите елини си го казват хиляда години след това.!

Колкото до брата-близнак на Данай - Египт, когато идва в Гърция и научава че синовете му са избити, бяга в Арой (в Патра) и малко по-късно умира там. Павзаний съобщава, че неговият гроб се намира в светилището Серапис към Патра.

Данай все пак не може да избяга от съдбата си и бива убит от ръката на единствения оцелял от египтовите синове Линкей. Предсказанието на оракула е изпълнено и Линкей заема трона на тъста си, отмъстил за смъртта на братята си. Явно в това време и Данаидите им се сгорчил живота, защото от по-късни сведения (въпреки, че били вече очистени от греха си) се оказват всички в Тартар да пълнят с вода едно буре с пробито дъно.
image

Данаидите от Джон Уилям Уотърхаус (1903)
Все пак чуждия цар явно се е запомнил с добро от народа - могилата на Данай се намирала в центъра на пазарния площад на града и я наричали Палинф. Четири кладенеца били обявени за свещени и били особено почитани.Освен това според Хекатей, Питодор и Филип от Делос Данай донесъл азбука в Аргос от Египет. (това обаче ще разнищим друг път). Три века след Данай, данайците (запазили си името!) се бият рамо до рамо с ахейци и мирмедони в Троянската война, като Омир не споменава и дума за т.н. елини.
www.bghistory.info

Като заключение за да се убеди читателят отново прилагам списъка с имената( според Аполодор в неговата  Митологична библиотека) на «тъмните като либийки» Данаиди и техните наложени женихи първи братовчеди:

  1. Хипермнестра -Линкей, без жребий
  2. ГоргофонаПротей
  3. АвтоматБусирис
  4. Амимона – Енкелад
  5. Лика -Агав
  6. Дайфрона - Скай
  7. Хиподамея -Истър
  8. Родия -Хакодонт
  9. Клеопатра -Агенор
  10. Астерия -Хет
  11. Главка -Алкид
  12. Хипомедуса - Алкменор
  13. Горга - Хипотой
  14. Ифимедуза -Евхенор
  15. Рода -Иполит
  16. Пирена -Агаптолем
  17. Дорион -Керкест
  18. Фарта -Евридамант
  19. Мнестра -Егий
  20. Евипа -Аргий
  21. Анаксабия -Архелай
  22. Нело -Менемах
  23. Клита -Клит
  24. Сфенела -Сфенел
  25. Хрисипа -Хрисип
  26. Автоноя - Еврилох
  27. Теано - Фант,
  28. Електра - Перистен
  29. Клеопатра - Герм
  30. Евридика - Дриас
  31. Главкипа - Потамон,
  32. Антелия - Кисей
  33. Клеодора - Лик
  34. Евипа - Имбър
  35. Ерато - Бромий
  36. Стигна - Поликтор
  37. Брика -Хтоний
  38. Подарка -Ойней
  39. Актея -Перифант
  40. Диоксипа -Египт
  41. Адита -Меналк
  42. Окипета -Лампу
  43. Пиларга - Идмон
  44. Хиподика -Идас
  45. Адианта -Дайфрон
  46. Калидика -Пандион I/Пандион II
  47. Ойма -Арбел
  48. Келено -Хипербий
  49.  
  1. Хиперипа – Хипокорист



Гласувай:
9


Вълнообразно


1. syrmaepon - Синовете на Египт са от различни ...
06.07.2017 15:56
Синовете на Египт са от различни жени, едната има арабски произход. Тоест, може и да са потомци на пелазги, но смесени. Анхиноя е дъщерая на река Нил, а също освен на Данай и Египт, майка на Цефей или Кефей - цар на етиопите. Според мен това "майчинство" и "бащинство" на речни и други богове трябва да се разбира в духовен смисъл - посветени в обряди. Тоест така или иначе новодошлите освен, че са смесени с други народи /което си е съвсем естествено/ вероятно са донесли и съответни ритуали и култура. Просто събитията са твърде отдалечени във времето,а митовете вероятно дори предават цели периоди и процеси.
цитирай
2. didanov - здравей сирма, дъщерите на Данай вероятно
06.07.2017 16:29
имаш предвид...смесването с другите народи напротив може да се избегне особено когато става за управляващи династии - женят се брат за сестра (египетска традиция но и в гръцката митология), първи братовчеди както е направен опит межди Данаидите и Египтовите синове. Тези династии често се смятат за богоизбрании трудно допускат хора от простолюдието. Виж ако е политическо сродяване с други династии това не е проблем. Но смея да твърдя, че процесът на смесване на високо ниво е минимален.
В случая обаче с Данай и дъщерите му няма как да размием нещата защото имаме балкански и малоазийски произход но в трако-пеласгийския ареал, имаме богове и култове, имаме имена. Ако си спомняш имаше няколко постинги в блога, които определят без обосновка данайците като черно и диво африканско племе. Мога да спомена, че периодът в който са управлявали Бел и брат му Агенор съвпада с втория преходен период на Египетското царство, когато именно голяма част от него и съседните земи се управляват от чужденци, хиксоси. И западането на властта на чуждите управители съвпада с преселението на Данай и дъщерите му, на Кадъм и братята му (уж тръгнали да търсят сестра си Европа). Според мен речните богове е друго наименование на атлантите или титаните - те са били раса, която е била способна да живее във водата и са имали много подводни градове и станции. Та такива са титаните Океан и Тетия и около 3000 им дъщери и синове - богове и богини на реки, езера, морета. - Стримон, Ахелой, Скамандър...убеден съм че във всеки мит е закодирана паралелно информация за периоди и процеси (виж постинга ми за тайната на Прометей), аз съм се опитал тук да събера на едно място известната информация свързана с реално съществуващи лица. поздрави
цитирай
3. syrmaepon - Точно дали данайците са изцяло а...
07.07.2017 12:24
Точно дали данайците са изцяло африканско и диво племе не знам, но Египет включва в различни периоди население от африкански произход.

"Куш или Мероитското царство е древна държава, съществувала в северна Нубия, на територията на днешен Судан, от IX/VIII век пр.н.е до средата на IV век сл.н.е. Жителите на страната са наричани кушити.
Куш възниква като културен и политически наследник на Керма и е силен конкурент на Древен Египет, преди да бъде завладян от фараон Тутмос I.
Първите древни сведения за тази страна са от египетски източници, които още по времето на Старото царство около 2500 г. пр.н.е. съобщават за тази страна. Политическата експанзия на Древен Египет на юг към Нубия по време на Средното царство спира упадъка му. Около 1500 г. пр.н.е. постепенната египетска експанзия на юг по поречието на Нил среща съпротивата на Керма. Съпротивата е преодоляна и Северна (Долна) Нубия попада под египетски контрол; фараонът разполага египетски гарнизони в редица кермански крепости, а нубийските войни са изпратени да се бият за Тутмос I другаде.
В района на Горна Нубия с център Мерое на третия праг на Нил в периода между 780-755 г. пр.н.е. е създадена политическата държава на кушитите. По-късно те излъчват и Кушитската династия, контролирала Горен Египет и дори Тива."

Този град Тива е ключов, защото по-късно има такъв топоним и в Гърция и в Предна Азия.

Dental trait analysis of Kushite fossils dating from the Meroitic period in Semna, Nubia, found that they were closely related to Afroasiatic-speaking populations inhabiting the Nile Valley, Maghreb and Canary Islands. Among the examined ancient populations, the Kush people were nearest to the X-Group culture bearers and Christian era inhabitants of Semna, and more remotely to the Capsian makers, Byzantine period Egyptians from the Kharga Oasis, the Guanche autochthones of the Canary Islands, Roman/Byzantine period Egyptians from El Hesa, 12th Dynasty Egyptians from Lisht, Punic era Phoenicians from Carthage, and New Kingdom period Pharaonic Nubians from Soleb. Among the recent groups, the Kushites were morphologically closest to Shawia and Kabyle Berbers from Algeria, followed by Arabic-speaking Bedouins from Morocco, Tunisia and Libya. The Kush skeletons and these ancient and recent fossils were also phenotypically distinct from those belonging to recent Niger-Congo, Nilo-Saharan and Khoisan-speaking populations in Sub-Saharan Africa, as well as from the Mesolithic period inhabitants of Jebel Sahaba in Nubia.[17]
цитирай
4. syrmaepon - Топоним Тива
07.07.2017 12:28
Thebes, Egypt, Thebes of the Hundred Gates, one-time capital of the New Kingdom of Egypt
Thebes, Greece, a city in Boeotia
Phthiotic Thebes or Thessalian Thebes, an ancient city at Nea Anchialos
Thebes at Mycale, until 403 BC subject to Miletus
Cilician Thebe, a mythological city in Cilicia, near the Troad
цитирай
5. syrmaepon - По време на хиксосите, египетските ...
07.07.2017 12:35
По време на хиксосите, египетските принцове бягат в Тива и сключват там споразумение, а по-късно започват да изтикват хиксосите

Theban princes (now known as the 16th Dynasty) firmly stood over their immediate region as the Hyksos advanced from the Delta southwards to Middle Egypt. The Thebans resisted the Hyksos' further advance by forming an agreement for a peaceful concurrent rule between them. The Hyksos were able sail upstream past Thebes and some Nile cataracts to trade with the Nubians and the Thebans brought their herds to the Delta without adversaries. The status quo continued until Hyksos ruler Apophis (15th Dynasty) insulted Seqenenre Tao (17th Dynasty) of Thebes. Soon the armies of Thebes marched on the Hyksos-ruled lands. Tao died in battle and his son Kamose took charge of the campaign. After Kamose's death, his brother Ahmose I continued till he captured Avaris, the Hyksos capital. Ahmose I drove the Hyksos out of Egypt and the Levant and reclaimed the lands formerly ruled by them.[19]
цитирай
6. didanov - връзката на Данай с Тива
08.07.2017 00:53
е първият му братовчед Кадъм, който търсейки сестра си Европа основава града и го нарича Кадмея (по-късния акропол на Тива)
Братята Амфион и Зет първи заселили долния град, като му дали името Тива, а цитаделата на града носела името Кадмея. Според легендата двамата братя издигнали крепостната стена (със седем врати) около града благодарение на огромната си сила и арфата на Амфион.
Топонимите Тива в Тесалия, Беотия, Киликия, Троада, Милет са свързани именно с трако-пеласгийския субстрат. Египетската Тива е носела друго име в древността, като с това име е известна именно по времето на чуждите влдатели хиксосите, каквито се явяват също и Египт и Данай.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2906182
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?