Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2017 20:43 - Защо дарданеца Еней избира името латини за народа си?
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 5999 Коментари: 18 Гласове:
7

Последна промяна: 31.08.2017 16:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

www.bghistory.info

ТИТ ЛИВИЙ
ИСТОРИЯ НА РИМ
image

            Преди всичко общоизвестно е, че след превземането на Троя ахейците постъпили жестоко спрямо останалите троянци, а спрямо двама – Еней и Антенор, се въздържали от правото, което им давала войната, както поради прежното гостоприемство, тъй и поради това, че двамата винаги били привърженици на мира и на възвръщането на Елена. След различни приключения Антенор достигнал до най-отдалечения залив на Адриатическо море, последван от множество енети, които, прогонени от Пафлагония поради бунт и лишени от царя си Пилемен сега търсели предводител и убежище. Енетите и троянците, след като прогонили евганейците, които обитавали между морето и Алпите, заели тези места. И това място, дето те за пръв път стъпили, се нарича Троя; оттук и името на областта е троянско, а целият народ бил наречен венети.
image

            Еней, избягал от родината си поради същото нещастие, но предопределен от съдбата да основе по-голяма държава, изпърво отишъл в Македония, а оттам, търсейки ново убежище, пристигнал в Сицилия, отдето се отправил с флотата си към Лаврентийската област и това място се нарича Троя. Пристигналите тук троянци се отдали на грабежи из полетата, понеже поради безкрайното скитане нищо не им било останало освен оръжието и корабите. Цар Латин и аборигените, които тогава владеели тези места, въоръжени се стекли из града и полетата, за да отблъснат нашествието на пришълците. За това има две предания. Според едното Латин, победен в сражението, сключил с Еней мир, а после и сродство. Другото предание гласи, че когато двете войски били наредени в боен ред, преди да се затръби за нападение, Латин, заобиколен от първенците си, излязъл напред и призовал на разговор предводителя на пришълците; той го запитал какви люде са, отде са, по какъв случаи са напуснали родината си и защо са дошли в Лаврентииските земи. Когато узнал, че са троянци, а предводителят им е Еней, син на Анхиз и Венера, и че след опожаряването на родния им град са избягали от родината си и търсят убежище и място, за да основат нов град, учуден от благородството и смелостта на народа и героя, готов както за война, тъй и за мир, подал десницата си на Еней и осветил с това верността на бъдещото им приятелство. След това предводителите сключили съюз; а между войските били разменени приветствия. Латин приел Еней като гост и тук пред домашните богове прибавил към официалния съюз и домашен: дал дъщеря си за жена на Еней. Това обстоятелство напълно укрепило у троянците надеждата, че най-после, с постоянното и сигурно местожителство, се туря край на скитанията. Бил основан град, който Еней нарекъл Лавиний на името на съпругата си. Малко след това от новия брак се родил потомък, когото родителите нарекли Асканий."

2imageнародите населяващи Италия в началото на желязната епоха

  • Ligurer
  • Veneter
  • Etrusker
  • Picener
  • Umbrer
  • Latiner
  • Osker
  • Messapier
  • Griechen

След известно време аборигените и троянците били нападнати едновременно. Турн, цар на рутулите, комуто преди пристигането на Еней била обещана Лавиния, разгневен, че бил предпочетен един чужденец пред него, обявил война едновременно на Еней и на Латин. И двете войски се завърнали нерадостни от войната; рутулите били победени, а победителите аборигени и троянци изгубили вожда си Латин. След това Турн и рутулите, недоверяващи се на силите си, прибягнали до могъщите тогава етруски и царя им Мезенций, който управлявал богатия по онова време град Цер, Мезенций още в началото бил твърде недоволен от основаването на новия град, убеден, че държавата на троянците се увеличава много по-бързо, отколкото това е безопасно за съседите, и той с радост съединил войските си с тези на .рутулите. Еней, пред вид на опасността от тази война, за да спечели сърцата на аборигените, нарекъл и двата народа латини, тъй че не само всички да се ползват с еднакви права, но и да носят едно и също име. И оттогава аборигените не отстъпвали на троянците в усърдие и вярност спрямо цар Еней. Еней, облегнат на храбростта на двата народа, които от ден на ден все повече и повече се сливали, макар и да могъл под закрилата на стените да отблъсне нападението .на неприятеля, повел войската си против могъщата тогава Етрурия, чиято слава се била вече разпространила не само по сухо, но дори и по море, по протежение на цяла Италия, от Алпите до Сицилийския пролив. Сражението било благоприятно за латините, а за Еней последно от земните му деяния. Погребан е, както и да се нарече според човешкото и божественото право, край реката Нумик. Наричат го местен Юпитер.

3

Асканий, синът на Еней, още не бил съзрял за властта; но тази власт му била запазена до пълнолетието му; през цялото това време латинската държава и властта на дядо му и на баща му останала непокътната за юношата под настойничеството па Лавиния поради нейните вродени способности. Аз не искам да оспорвам, пък и кой ли може да твърди, че са достоверни неща от далечното минало – този ли е бил Асканий или друг, по-стар от него, роден от Креуза при разцвета на Илион и после спътник на баща си в бягството му, този Юл, когото Юлиевият род счита за основател на своето име.

Превод от латински език д-р Марко Ст. МАРКОВ




Гласувай:
7



1. syrmaepon - Това, което се случва на Еней в ез...
27.06.2017 13:52
Това, което се случва на Еней в езическо време може и да се обясни като заселване, при което новодошлите приемат местните обичаи или ритуали към местните богове. А също се женят за местните жени. В Сатурналии пише, че богинята Юнона никак не се радвала, че чужденецът Еней се кандидатира за ръката на Лавиния и всячески помага на Турн. Интересното е, че римляните винаги почитат чуждите богове на присъединени страни, убедени, че всички богове ще работята за тях.
цитирай
2. didanov - защо не обратното?
27.06.2017 23:31
все пак Еней и трояните малко или много са носители на троянската култура, която определено е по-висока от тази на местните итаалийски племена.
колкото до римляните те дори принасят Кибела-Сибила в Италия
Интересното е че латините са превъзхождали римляните дори до 4 век пр.н.е. тоест 8 века след идването на Еней!
цитирай
3. get - @1 ... @2 ???
28.06.2017 21:29
Сирмето отново иска, като един Ататюрк - да изкара древното население на Мала азия ако не "древни тюрки" то поне неевропейски хурито-урартци?
Вие пък Диданов изпадате в другата крайност придавайки ЛОКАЛНОСТ на присъщи за При: Черно и Средиземноморска култове С КОЕТО НЕОСНОВАТЕЛНО ГИ РАЗПОКЪСВАТЕ?
Като пример за това, което обяснявам давам НЯКОЛКО ФАКТА?
Юнона е аналога на Хера!
Двете символизират богинята-консорт на Главният бог Теоса а също и НЕУНИЩОЖИМИТЕ вегитационно-поРаждащи сили! Във връзка с това ПРИСЪЩО И ЗА ДВЕТЕ Е, ако и да РАЖДАТ ТЕ СА ВЕЧНО ДЕВСТВЕНИ - ДА, да така е и ако не вярвате мога да преведа цитати от писменни извори! Както е примерно при Павсаний, който ни е оставил епитета на Богинята майка-девственица "Лико зура" което според него било "тайно и непреводимо име" на Хера ... но което за мен е преводимо дори и през съвременен български и кореспондира с епитета на Юнона "Луцина", което отоваря на ст. бг.: Луч/Лъч !
А от там "гръцкото" наименование е елементарно преводимо през ст.бг.: "Лъче-зарна"!

Да отидем, на втория запазен епитет на Юнона - Монета, превеждат я като "съветваща" - Но?
В ст. бг. имаме глагола "мънети", даващ в съвременен, думите: помня, мнение и личното местоимение МЕНЕ? Същият е с релации към тракйското "менес" епонима на тракиеца основал Несебър? Същото е и с релации към античните "гръцки" имена Прометей, Менетей и Епименей възглупавият съпруг на Пандора ... тук спирам и започвам ДА СЕ ПИТАМ?
Според наложената Историческа парадигма НИЕ КАТО НАРОД СМЕ ФОРМИРАЛИ ОТ тюрки-ПРАБЪЛГАРИ, РУСКО ЕЗИЧНИ-славяни и ГРЪКО-ЕЗИЧНИ-траки ?
Ако това е така ОТКЪДЕ СА СЕ ПОЯВИЛИ В ЕЗИКА НИ ДУМИ ПРЯКО-КОРЕСПОНДИРАЩИ с ИМЕТО НА РИМСКАТА БОГИНЯ "ЮНОНА" такива, като ЮНЕЦ, ЮНИЦА и ЮНАК ... КАКВИТО ОТБЕЛЕЖЕТЕ! В другите "славянски" езици липсват ... а същата се обяснява, че ДО ШЕСТИ ВЕК ПРОТО-СЛАВЯНИТЕ са нямали КОНТАКТИ С ЛАТИНСКИЯТ ... Тогава откъде са попаднали в езика ни тези думи? :))))!

- Поздрави!
цитирай
4. didanov - гет добър анализ, но не ми приписвай неща, които не съм казвал
28.06.2017 23:40
тук въобще не става дума за богове, цитирал съм Ливий, който споменава Юнона и това е, други асоциации не виждам. Иначе съм съгласен с теб, мога ли да те цитирам в други материали ако това са твои заключения? Апропо можеш ли да ми дадеш някакъв линк или материал за старобългарски речник? поздрави
цитирай
5. get - - Не знам, вероятно подвежда ме епистоларната форма на оббщуване и най-вече това ... ?
29.06.2017 20:45
didanov написа:
тук въобще не става дума за богове, цитирал съм Ливий, който споменава Юнона и това е, други асоциации не виждам. ...


... което си напхисал в отговор, поста на СирмаЕ ?
2.
Цитата ми по отношение на глагола "мънети" - съответно означаващ:
а/Мисля, Смятам, Считам;
б/Имам намерение, решавам;
в/ зная очаквам (и т. н.) ... е взет от стр. 209 на "Малък речник на Старобългарския език" - автори: Дора Иванова-Мирчева и Ангел Давидов, издателство "Слово".
2.
Изводите по отношение ипостази, функции и др. п. на Богините Майки-Деви са си мои, съответно съм стъпил на други изследвания и разработки по въпроса от други автори. Както примерно за общността на Зевс с ипетет:"Ликайос"(вероятно най-старата форма с оригинално светилище на ВРЪХ планината).
Нямам претенции за авторство, така че можеш да пишеш с или без позоваване на авторството - Щом е за ползу роду! А асо някой реши да оспорва ИЗВОДИТЕ МИ - обади ми се ... Защото това което съм написал е най-малкото в подкрепа на изводите ми въпроса?

По отношение на 3-я въпрос: Откъдсе можеш да намериш справочна литература по ст. бг. език - Ето!
Адрес:
- http://ksana-k/?p=1264 ... в който се намират:
1.
Български етимологичен речник. Съст. Георгиев В., Гълъбов Ив., Заимов Й., Илчев Ст. та ін. – София, 1971–2002. – Т. 1–6., Издателство на Българската академия на науките, 1962-64
2.
- Граматика на старобългарския език / Главен редактор Дуриданов Иван. – София: Издателство на Българската академия на науките, 1991 ... (или алтернативният... ?) Адрес http://www.promacedonia/id_gram/index.htm - Граматика на сторабългарския език Иван Дуриданов

- Цейтлин Р.М. Лексика древнеболгарских рукописей X-XI вв. София: Издателство БАН, 1986

- Пиккио Р. История древнерусской литературы. М.: Кругъ, 2002

- Славова Т. Преславская редакция Кирилло-Мефодиевского староболгарского перевода Евангелия // Кирилло-Мефодиевские студии. Книга 6. – София, 1989

- Карский Е.Ф. Труды по белорусскому и другим славянским языкам. М.: Изд. АН СССР, 1962

... съответно препоръчвам и онлайн-словаря на Макс Фасмер намиращ се на Адрес:
http://www/all-russian/russian-dictionary-Vasmer.htm

- В заключение отново припомням ... какво писах в блога ти ... В Близък изток, САМО СЕМИТИ ЛИ СА ЖИВЕЛИ ... това филистимците и к/ханаанците ... от КОЕ ЕЗИКОВО СЕМЕЙСТВО СА?
- Защото аз твърде се отнасям предпазливо досежно твърденията, че в Близък изток само "евреи" живеят?

Вече в заключение и прежде-казаното ... да не забравяме, че преди да отиде на Апенини при Латините ... Еней отива на гости в Картаген - а нима не се отива на гости при "роднини"?

- Поздрав и не се твърде ангажирай с написаното от мен - защото това са по-скоро допускания, които не смея да нарека дори "хипотези"?
цитирай
6. syrmaepon - @get -"Юнона е аналога на Хера!"
30.06.2017 10:19
Възможно е богинята на брака и покровителка на жените /независимо кой народ как ще я нарече/ да се възприема като богина покровителка на определено място.
"При этом, прочно войдя в систему искони греческой героической мифологии, Гера является покровительницей героев и городов"

"Според наложената Историческа парадигма НИЕ КАТО НАРОД СМЕ ФОРМИРАЛИ ОТ тюрки-ПРАБЪЛГАРИ, РУСКО ЕЗИЧНИ-славяни и ГРЪКО-ЕЗИЧНИ-траки ?"

Не мисля, че някой твърди, че траките са единствено гръкоезични, нито пък руския език - единствено славянски. Руският език е пълен с заемки от фино-угорски - нещо нормално когато дълго време живееш в съседство с един народ и даже заемеш част от неговата територия. Асимилацията в културно отношение се влияе от степента на развитие само отчасти - ако единият народ внесе технически нововъведение, очевидно е че термините ще имат съответен произход. Но в религиозно отношение всички могат да участват наравно. Освен това последното генетично изследване по мтДНК на траки показва близост имено с уралските народи - тоест контактните зони в миналото са биле съвсем различни от днешните. Да не забравяме, че има и едни скитски племена, които са се предвижвали на огромни разстояния предвид начина си на живот и биха могли да бъдат посредници и приносители на какво ли не.

Moneta is also a name used for Mnemosyne, mother of the Muses, by Livius Andronicus in his translation of the Odyssey, and Hyginus' citation of Jupiter and Moneta as parents of the muses. The name Mnemosyne or Memory was connected to Juno Moneta who maintained in her temple an unimpeachable record of historical events.[2]
цитирай
7. syrmaepon - Мен повече ме вълнува, защо парите ...
30.06.2017 10:23
Мен повече ме вълнува, защо парите се наричат "монети" - тоест дали е възможно съществуването на два близкозвучни словесни корена с различен произход.
цитирай
8. leonleonovpom2 - Здравейте, приятели!
30.06.2017 12:08
Гет, не съм се замислял, че от мънети идва и английското мъни Казват, че нашето пари, било турска дума
Но не обръщат внимание на италианското каПАРА, което е абсурдно да има турски произход
Нямам нищо против турците, против съм турския ни произход
Калоян ясно е казал,че е от стар римски род, потвърдено от папата Дори да е религиозно - политическа игра, Калоян казва и ,че народът му участва в Троянската война
Турците? Те са в днешен Тюркменистан, пастирски народ! Тръгват на изток, преди 10 века, подгонени от пустинята
Сирма бърка Не Българите имат турски произход, това е категорично
А турците имат балкански, в това число и Български произход
От няколко десетки велики везири, само няколко са турци Останалите са балканци
Турският етнос е създаден от балканските народи, както и империята им
Може би ще напиша по -подробно по темата

Хубав ден!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Мен повече ме вълнува, защо парите ...
30.06.2017 15:39
syrmaepon написа:
Мен повече ме вълнува, защо парите се наричат "монети" - тоест дали е възможно съществуването на два близкозвучни словесни корена с различен произход.


Монета си е чисто латинско наименование Свързано е с храма на Юнона, където са сечени Даже съществува и в надпис, съкратен, на римските монета--SM- Сакра монета/ свещена монета/ Сега под монета се разбира само метален паричен знак Тогава всички са били метални, нямало е книжни Сега под пари се разбират и книжни и метални заедно Думата за Пари е пекуня или денари Денари са сребърните римски монети Сега се използва за пари в Македония Пекуня е добитък Стях се дакупува именно той!
цитирай
10. didanov - гет знаеш ли, че етруският вариант на Юнона е Уно или Юно
30.06.2017 18:58
по-вероятно е римляните да са го заели от етруските, но пък Щно се припокрива с Юница, юнак Уни-ца, Ун-ак. Прародината на етруските според някои учени е остров Лемнос в Тракийското море.
От друга страна имаме Юнона Монета - идващо от латинското монере, което има значение припомням, напомням, предупреждавам. Юнона Монета или нейните служители доста пъти са предупреждавали римските граждани за земетресения или други катаклизми. Това значение коренспордира пък със старобългарското мънети както казваш - зная, очаквам, което е пак вариант на предсказвам.
Според римляните първият храм за монетосечене се е намирал именно на Капитолийския хълм до храма на Юнона. Най-старата римска монета е на двуликия Янус в чест на бога Сатурн, който пък е доплавал до Италия от остров Крит!?(според легендите сватбата на Хера (Юнона) и Зевс се е състояла в Кносос, Крит)
Знае се , че първите известни сечени монети са тези на Лидийските царе през 7 век пр.н.е. и първото известно изображение е лъвът (странна аналогия с нашите левове нали?). Лидите преди да се нарекат така са се наричали меони, което е и другото име на пеоните. Пеоните както знаем от Малала са българи. Пеонските царе сами са секли сребърни монети към 5 век пр.н.е. Друг древен източник на монетосечене е остров Егина, който преди Троянската война е населен и управляван от Мирмедоните!Те пак се водят нещо българи?дали има някаква директна връзка между римското Монета, старобългарското мънети и лидийското онетосечение?
цитирай
11. didanov - Малка корекция
30.06.2017 21:39
Първият монетен двор в света е построен в Рим до храма на Юнона Монета. Римляните са вярвали, че той ще бъде под закрилата на богиняга. Монета наричат първоначално машината, с която се сечали металните пари, а по-късно монети наричат самите пари. От Римската империя насам монетите масово се използват в Средновековна Европа.
цитирай
12. leonleonovpom2 - Поздрави, Диляне!
30.06.2017 22:48
Каквото и да се говори, Българският е сроден с останалите езици от латиногрупата
Пара турците по- скоро са я взели от нас, а не ние от тях Парица е стара Българска дума Стана дума за предплата-каПАРА-италианска дума е, не е турска!

Лека нощ!

цитирай
13. didanov - сирма Moneta is also a name used for Mnemosyne
30.06.2017 23:38
това е още един вариант на тълкуване, но не основния, който се оказва не толкова Юнона, а самият уред (ръчна преса?) за печатане на монетите наречен mint. Уредът се е съхранявал или в Храма на Юнона или в близост до него на Капитолий. Поради близостта си богинята се е заела с покровителството му за което е наречена и Монета moneta, може да има различно произношение но съгласните М,Н,Т се запазват. Латинското монета и старобългарското мънети пък явно имат общ пракорен може индоервопейски, както Юнона, Юна и Юница.
От името на пресата минт и богинята Монета, явно преминава и в самите монети, но явно в по-късен период. Търговията на римляните на трите континента допринася за въвеждането и разпроостранението на монетите, друга основна причина е въвеждане на изплащането на заплатите на римските войници със златни монети.
позволи ми да опонирам - в религиозно отношение също може да се въвеждат нови богове. Според мен Хера е по-старо име на богинята от Юнона, римляните заемат голяма част от пантеона си или от етруски или от латини ( които разбрахме какви са). поздрави
цитирай
14. didanov - здравей Леоне
01.07.2017 00:14
leonleonovpom2 написа:
Каквото и да се говори, Българският е сроден с останалите езици от латиногрупата

Лека нощ!




аз се сещам за дума алтъни, турското събирателно име на жълтиците или златните пари. Думата пара или пари турците едва ли са взели от латините, най-вероятно от персите. Те обаче от своя страна са взели златните монети или лидийската мина на Крез, като свой стандарт когато превземат Лидия. Така че пак опираме до лидите-меони-пеони.
Ка-пара ми се струва обаче чужда заемка и то от тракийски поизход (минала през гърците може би). За пара и пари не би трябвало да търсим надалече - ето византийската "златица" се е наричала "иперпирон", на бг перпера, което е близко до пара, пари още повече, че първата българска златна монета, сечена по времето на Иван Асен II (1218-1241), е златна перпера, сечена е вероятно в чест на победата над Теодор Комнин в битката при Клокотница 1230 г. Досега е намерен само един екземпляр от нея.Терминът перпера се използва по време на Второто българско царство за означаване на сметководна парична единица и остава в обръщение до падането на Константинопол под турска власт, тоест може и да е местна българска или гръцка замека в турския език.
Общо взето в тази дума се запазва общото обозначение на пари за всякакъв вид парични единици -монети и по-късно хартийки, като за всеки вид си има отделна дума - солиди, дукати, перпери, алтъни и прочие.
Все пак ако задълбаем по-надълбоко се сещам за тракийското название за малък град „пара" - по пътя на логиката къде възникват първите пари или монети - където има търговия, където се срещат много хора, където живеят богати хора тоест в града или "парата", но това е само едно предположение на прима виста. лека
цитирай
15. didanov - значение на caparum, parare, pare, moneta, monetare
01.07.2017 00:38
caparum в латинския се оказва мн.ч. на capa - мантия, наметка, наметало.
a parare означава подготвям, имам намерение, печеля, купувам, предприемам, сравнявам, придобивам, договарям се, приготвям
pare от своя страна означава раждам, подчинявам се, придобивам,следвам, печеля
moneta на латински е монетарница, място за правене на монети
monetare - печатам монети



цитирай
16. get - Да знам, за подобието името на етруската и литинска богиня Юно и Уни ... но спестявам си от обясненията и само маркирам?
01.07.2017 13:16
leonleonovpom2 написа:
syrmaepon написа:
Мен повече ме вълнува, защо парите се наричат "монети" - тоест дали е възможно съществуването на два близкозвучни словесни корена с различен произход.


Монета си е чисто латинско наименование Свързано е с храма на Юнона, където са сечени Даже съществува и в надпис, съкратен, на римските монета--SM- Сакра монета/ свещена монета/ Сега под монета се разбира само метален паричен знак Тогава всички са били метални, нямало е книжни Сега под пари се разбират и книжни и метални заедно Думата за Пари е пекуня или денари Денари са сребърните римски монети Сега се използва за пари в Македония Пекуня е добитък Стях се дакупува именно той!


По отношение етимология в името потърсете през английското "юниър" тоест млад(ши)?
По отношение на "съветваща-монета" Юнона, ще ви стане ясно, ако проучите произход и значение на английската дума, Знам и Мисля: Mind ?! ... от там ще разберете, връзката която правя не само с тракиеца Менес, основател на Несебър-Месембрия а и със санскритското име МАНАС ... което не само е име а цяла философска доктрина във Ведизма ... а то кореспондиращо със ст. бг. Ведати-знам, знание/я?

А относно щанцата с която са се секли монетите с име звучащо близко до МИНЦОВЕТЕ на Австро-хабсбургската империя ... Ето ви цитати?
"Раздаваше златни минцове ..." от кн. Илинден на Д. Талев .... или "Гого иди отвори севлевия сандък и ми донеси кесията с МИНЦОВЕТЕ" ИВ. Вазов от Под игото?

А относно позоваването на Мнемозина от Сирмето? С това е много далече от същественото по въпроса ... за което загатвам? Вече ви препращах към етимологията в имената на тримата братя предвиждащият-Прометей, знаещият-Менетей и глупака-Епименей ... странното при имената на които е? Че по-скоро те са продукт от коренова присъща в български и с много уговорки, може да се приеме, че присъства в античен гръцки ... още по-малко в угро-финските езици, които според Сирмето БИЛИ В КОНТАКТ С ЕВРОПЕЙСКИЯТ ТРАКИЙСКИ ЕЗИК ? :))!
цитирай
17. get - Да тук ще се съглася!
01.07.2017 13:20
syrmaepon написа:
Мен повече ме вълнува, защо парите се наричат "монети" - тоест дали е възможно съществуването на два близкозвучни словесни корена с различен произход.


Защото фонетично са близки "мънети" и "меняти" в ст. бг. НО СМИСЛОВО СА РАЗЛИЧНИ!
цитирай
18. didanov - гет много сложно се изразяваш че се обърках
01.07.2017 23:52
според мен монета и производни би трябвало да съдържат трите съгласни М,Н и Т вече гласните могат да се изменят с времето. За това Менес и Менсетей ми се виждат доста несвързани с Монета, както мисля споменах думата минт - уред за печатане на пари, който също съдържа трите съгласни. Минцовете са просто променени минтове в Средновековието. днес прочетох за една друга римска богиня - Пекуния - богиня на собствеността и парите, имота – бълг.ез. Опекун, опека, попечител
поздрави
цитирай
19. get - Първо дай за момент да се абстрахираме от второто значение на МОНЕТА в нейният ...?
02.07.2017 20:46
didanov написа:
според мен монета и производни би трябвало да съдържат трите съгласни М,Н и Т вече гласните могат да се изменят с времето. За това Менес и Менсетей ми се виждат доста несвързани с Монета, както мисля споменах думата минт - уред за печатане на пари, който също съдържа трите съгласни. Минцовете са просто променени минтове в Средновековието. днес прочетох за една друга римска богиня - Пекуния - богиня на собствеността и парите, имота – бълг.ез. Опекун, опека, попечител
поздрави


... финансово-монетарен смисъл ?
Второ: Производна и по-нова в старо-българският на МЪНЕТИ е формата:МНИТ със значения: мисля, считам, предполагам, помня ... а в модерния български е дала: МНЕНИЕ, поМЕН и лично местоимение МЕН(Е)?
Тези български думи "мънети" и МНИТ са РОДСТВЕНИ на следните думи от други древни и вече МЪРТВИ езици:
А) древно индийско: manyate и man it - мисли, помни
Б) в среден род дава понятието МАНАС смислово: Ум Дух Разум;
В) в латински имаме meaning - спомням;
Г) още в латински имаме родствени на епитета МОНЕТА, думите: men's, _nits означаващи: Ум Мисъл ... хайде да си отговорим: Не са ли те, както морфологично, така и фонетично до ст. българските МЪНЕТИ и МНИТ?
Д) А как е при гръцката АНАЛОГИЧНА НА БЪЛГАРСКАТА и ЛАТИНСКА СИНОНИМНА ФОРМА?
Думата аналог в ст. гръцкият е била MIMNISKO със значения: напомням, спомням!
Тогава ОТ КАКЪВ ЕЗИК Е ИМЕТО НА БРАТА на Прометей, звучащо: МЕНЕТЕЙ и значещо: зная от латински, от стар гръцки или от някакъв ДРУГ СТАР БАЛКАНСКИ ЕЗИК ... отгласи(реликти) от който намираме до време 10-ти, 11-ти векове и то в писменни извори БЕЗСПОРНО ДОКАЗАНИ ДА СА БЪЛГАРСКИ? От което: Косвено се доказва НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТТА НА ТЕОРИЯТА ЗА ЕНЕЗИСА НИ, КАТО НАРОД ... която вече съм споменал в смисъл за НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ!

Поздрав а ти все пак, прочети за английското mind където отново лъсва това което обяснявам: За несъстоятелната-спекулативност при НАЛОЖЕНИТЕ НИ ТЕОРИИ за произхода, ни КАТО НАРОД и ЕЗИК?!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2907594
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?