Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2017 14:33 - Битката на Фир Болг срещу Туата Де Даннан
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 6239 Коментари: 14 Гласове:
11

Последна промяна: 31.08.2017 16:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Битката при Маг Туиред

www.bghistory.info image

Според "Аналите Четирите Майстора", битката се е състояла през 3303 година от Сътворението на света(1881 пр.н.е.), по "История На Ирландия" Джефри Китинг  в 1477 г. Пр.н.е.

Място на битката  равнината в Ирландия - Маг Туиред в Коннахте, която се е намирала в графство Майо, или в графство Слайго.

Победа: Туата Де Дананн под предводителството на цар Нуад мак Этлий

Противник - Фир Болг, Фир Домннан и Фир Галеойн под предводителството на  върховния цае на Ирландия Еохайд мак Ерка

И двете войски с около 100 000 воина – загуби за Туата Де Дананн много високи число неизвестно. Загуби за Фор Болг – от 100 000 останали 300 воина.

Битката при Маг Туиред (ирл. Cath Maige Tuired) —ирланска митологическа сага(др.ирл.scela), разказваща за втората битка при Маг Туиред и упоменаваща първата бирка. По-подробно за първата битка се разказва в текста записан през XV в. И достигнали до нас само в един източник - ръкопис H 2.17 от библиотеката на Тринити Колеж.

 

Първата битка при Маг Туиред

В централното повествование «Сага за битката при Маг Туиред» се говори за дошли от северните острови племена на богинята Дану (Туата Де Дананн). Според друга версия на тази сага те са дошли от южните острови. Това станало както се говори в първия ден на месец май.

Когато Фир Болг видели пристигащите кораби на Дананн се изпратили насреща най-добрите си воини за преговори. От Туата де Дананн дошъл Брес, син на Елат, а от Фир Болг Сренг, син на Шенган, един от най-великите герои на Фир Болг. Героите се срещнали в Маг Рейн. Виждайки се един друг, те едновременно с изплашили от копието на противника.  Копието на Сренг били дебело и тежко и независимо, че е било без остър накрайник, можело да пробива шитове и да чупи кости. Такива кпия се наричали «Крайсех». Копието на Брес било тънко, но остро със заточен връх. Брес от името на Туатите предложил на Сренг да си поделят Ирландия на две

Части, на което Сренг отвърнал, че не знае как ще отговори царя на Фир Болг – Еохайд мак Ерк, но във всички случаи те двамата ще останат приятели. Те си раменили копията си, за да направят повече такива и се разделили.
imageцар Еохайд мак Еирк

Царят на Фир Болг отказал да дели Ирландия с пришълците. Еохайд събрал около 100 хилядна армия, туатите воините били по-малко. Главната битка  предшествал сблъсък  между 27 души от всяка страна в равнината Маг Ния. Отрядът на Фир Болгите се командвал от героя Руад. В тази схватка Фир Болг унищожили всички Туати, без почти да понесат загуби. Основните сили се срещнали в средата на лятото в равнината Маг Туиред. Съгласно договореното между двете войски,  всеки ден трябвало да се сражават определено количество воини. Битката продължила четири дни.

 

Първи ден

Сутринта двете войски се построили една срешу друга и битката започнала. Дагда от Туата нападнал пръв и прбивайки редиците на Фир Болг убил 150 воина. Тогава героят на Фир Болг – Гирб също убил 150 противника. В края на деня се биели поединично Еблео от Туата и Нерт от Фир Болг. В ожесточения двибой победил Фир Болгът, както и победата в този ден била за Фир Болг. През нощта и в двата лагера се готвили целебни отвари, за да изцелят ранените герои.

 

Втори ден

Сутринта на втория ден цар Еохайд отишъл да се измие в близката рекичка. На нея обаче срещнал три Туата – Ол, Форус и Фир, братя на Диан Кехт. Тримата нападнали царя на Фир Болг но били убити от него. В този ден командваши Туата Де Дананн били Огм мак Етлий , брат на царя Нуад, Мидир, Бобд Деарг, Диан Кехт и Аенгаба Норвежки. Тях ги съпровождали богините Бадб, Маха, Морриган и Даннан (или Дану). Фир Болг предвождали Мела, Ис, Ферб и Фейбур, синове на Сланг. Започнала ожесточена битка. Друг Сланг, син на царя на Фир Болг се бил в двубой срещу Немде мак Бадра и бил убит от него. Синовете на Сланг се били срещу синовете на Кенкал и синовете на Лодан. Руад убил синовете на Долад и синовете на Телл. Сланг мак Еохайд бил убит от туатите Редолам и Конайр. Руад виждайки Аенгаб Норвежеца, убиващ много Фир Болги се срещнал с него в двубой и след ожесточена борба го убива. Огм атакувал Фир Болг, а Хирб – Туат. Много воини умират от техните ръце. В този Фир Болг загубили битката, но и Дананн  понесли огромни загуби.

 imageСренг мак Сенгайн

Трети ден
image

На третия ден Фир Болг под водачеството на Гирб мак Буан и трима сина на Шенган: Сренг, Семне и Ситбруг. Против Сренг пристъпили синовете на Каибр и били убити. Гирб встъпва в двубой със самия Дагда и бива убит от него. След неговата смърт Фир Болг отстъпили и завършили деня с поражение. През нощта обаче към армията на Еохайд се присъединили Финтан мак Бохра със своите синове, а също и вождовете на област Коннахт.

 image

Четвърти ден

На четвъртия ден  двете войски отново стъпили в сражение. В началото Фир Болг пристиснали Туатите.  Дванайсетте синове на Габран Скитски се сразили с 13-те синове на Финтан – всички загинали убивайки се един друг. Демоните и духовете витаещи над битката, издали такива силни вопли, че се чували по всички скали, долини и водопади на Ираландия.

Отново от редовете на Дананн излезли напред следните воини Дагда, Огма, Аел, Брес и Делбает, заедно с Брес, внук на цар Нейт, Егнус Ог, Аед, Кермай, Мидир, Бодб Деарг, Абартах, Брайан (или Бриан), Иухар и Иухарба (синове на Туренн Бикрен), Ку, Киан и Кетен (синове на Кинт), Гойбниу, Лугайд, Кредне, Диан Кехт, Аенгаба Норвежки, три царицие на Туат: Ери, Фодл, Банба, три богини на войната: Бадб, Маха и Морриган заедно с Бекуйлле и Даннан, а също така и самият цар на Туат Де Даннан – Нуад мак Етлий.

В разгара на битката Брес нападнал краля на Фир Болг Еохайд, убивайки по пътя си 150 воина Фир Болг, а Сренг наднал цар Нуад, сразявайки също толкова Туат. Брес нанесъл девет удара на цар Еохайд,както и Еохай на него. Сренг ранил на 9 места цар Нуад, както и той на него. Все пак Брес нанесъл такъв удар, че отсякъл дясната ръка на Нуад заедно с една трета от щита му. На помощ на Нуад се притекли Дагда и Аенгаба. Цар Еохайд успял да убие Брес. Тогава Дагда, Огма и Делбает атакували Фир Болг. С тях премерили сили синовете на Сланг, но всичките били убити. Четирите сина на Ганн се сбили с Гойбн, Лугайд, Диан Кехт и Аенгабой и били победени. Бедг, Редг и Рин – синовете на Ордан нападнали Туат и разкъсали редиците им. Тогава те били напданати и победени от синовете на Кинт. Два сина на Буан и Каубр мак Ден започнали борба със синовете на Турен и били убити. Желаейки отмъщение за смъртта на своите воини, цар Еохайд мак Ерк и сина му Сланг нападнали (с хората си) Туат и унищожили безчислено множество от тях.
image

След това Еохай почувствал огромна жажда и оставил Сренг за заместник на бойното поле и с отряд от 150 воина тръгнал да търси вода. Последвлаи го тримата синове на Немде също с отряд от 150 воина. Друидите на Туата де Даннан със своите магии скрили от царя всички потоци и реки на Иралндия, докато не стигнал едно място наречено Трай Еотайл. Там се завурзала битка между противниците, от която останали накрая живи само Еохайд и тримата синове на Немед. Синовете на Немед нападнали измъчения от жажда Еохайд и успели да го ранят смъртоносно, нои самите те били убити от царя на Фир Болг. В това време на Маг Туиред, Сланг мак Еохайд се бил с Лугайд, синът на Нуад. Когато Сланг започнал да взема превес в боя, на помощ на се притекли други Туати и Сланг бил убит, загинал също и Лугайд. Сренг продължил битката до настъпването на ноща, докато и двете войски не спрели от източшение. Фир Болг от 100 000 воина останали само 300. Цяла нощ и двете страни погребвали своите убити, насипвайки могили над падналите герои.

 

Пети ден

На петия ден синовете на Шенган-Сренг, Семн и Ситбруг обсъдили ситуацията и решили да се бият до край. Построили 300тата героя в боен ред и пристигнали при войската на Туата Де Даннан. Сренг предизвикал на двубой цар Нуад. Нуад предложил на Сренг да си завърже дясната ръка, за да бъде боя между тях честен, но което Сренг отговорил, че той в честен бой е лишил Нуад от една ръка. Тогава Туата Де Даннан предложили на Сренг мир и една пета от земите на Ирландия по избор. Сренг се съгласил на мир и избрал областта Коннахт. По-късно някои от Фир Болг се присъеднили към фоморите (великаните) против Туата Де Даннан. Според "Аналите Четирите Майстора", битката се е състояла през 3303 година от Сътворението на света(1881 пр.н.е.), по "История На Ирландия" Джефри Китинг  в 1477 г. Пр.н.е.

 

Следва» Втората битка при Маг Туиред


търсейки информация за Фир Болгите попаднах на следното - спомената по-горе битка е от т.н. труд "Аналите на четирите майстора", англизирано при превода
"The Four Masters". НО! оказва се, че написаните на староирландски език заглавие носи следното име: " Na Ceithre
Mбistrн;" -поразителна прилика с : НА ЧЕТИРИ МАЙСТОРИ! ето и текста на английски:

"The Four Friars" or in the original Irish, Na Ceithre
Mбistrн;. The Anglicized version of this was "The Four Masters", the name that became associated with the annals themselves.




Гласувай:
11


Вълнообразно


1. germantiger - БРАВО ЗА ТРУДА И КОНКРЕТИКАТА, наистина браво!
19.06.2017 02:06
Ще рече само небългарски имена на герои и области или със сигурност пъти повече небългарски от тези, които манипулирайки витиевато може да превърнете в уж български, тракийски или марисански.

За изображенията от комикси, лошо няма.

Ирландия е толкова на север, че южни острови може да са включително част от скандинавия.

Комичността на легендарните битки няма да коментирам - тя е нереалистична във всички епоси на всички народи и това е нормално.

С "две думи" - когато човек се запознае с цялата конкретика вижда, че българско няма и ако някой започне да преправя това на българско, то ако в противовес друг започне да преправя същото примерно на скандинавско ще успее и ще е по-близо пъти пъти пъти повече.
цитирай
2. didanov - за българи е трудно да се каже, но почти всички преселения в Ирландия са свързани със Скития
19.06.2017 12:37
за българи е трудно да се каже, но почти всички преселения в Ирландия са свързани със Скития или Тракия като прародина. Което може би обяснява някои познати в нашата история имена (Муртаг, Угаин, Боян), но според мен няма голяма историческа тежест. Все пак начина на произнасяне на имената сигруно се е изменил през хилядолетията. Сещам се за напълно чуждите нам и ислямизирани имена в Джагфар Тарихи на български царе и личнисти, което не значи, че не са съществували или не са били българи. Ако вземем и времето на събитията 19 век пр.н.е. то по това време още е нямало дори нито пелазги, нито македони, нито елини, нито ахейци нито данайци под това име.
И на мен имената ми звучат скандинавски има даже персонаж воин с прякора Норвежеца, както и Скита, но дали това са по-късни заемки не се знае.
цитирай
3. syrmaepon - Не бързай с тия изводи ))))) Не сме стигнали до крал Умор - типично скитски име )))
19.06.2017 14:07
germantiger написа:
Ще рече само небългарски имена на герои и области или със сигурност пъти повече небългарски от тези, които манипулирайки витиевато може да превърнете в уж български, тракийски или марисански.


"They came
to Cairbre Nia Fer, and he gave them lands; but they were unable to
remain with him for the heaviness of the impost which he put upon
them. Thereafter they came in flight before Cairbre under the
protection of Medb and Ailill, and these gave them lands. This is the
wandering of the sons of Umor. [Oengus son of Umor was king over
them in the east], and from them are named those territories, Loch
Cime from Cime Four-Heads son of Umor, the Point of Taman in
Medraige from Taman son of Umor, the Fort of Oengus in Ara from
Oengus, the Stone-heap of Conall in Aidne from Conall, Mag Adair from
Adar, Mag Asail from Asal in Mumu also. Menn son of Umor was the
poet. They were in fortresses and in islands of the sea around
Ireland in that wise, till Cu Chulaind overwhelmed them."
цитирай
4. syrmaepon - Ето и песен за Домна /царица/
19.06.2017 14:14
Song for Domnu
(Verse1)
Domnu, Lady of the Lake, your waters flow so deep inside me (waters deep)
Red as my blood, power of my heart, set my emotions free
(Verse2)
Domnu, of the rising tides, rising and swelling in my heart (summer breeze)
Tides of emotion, warm and tender love, I’m riding on your waves
(Descant -Verse1 )
See the salmon leap, see the dolphins play in waters deep
Goddess, fill our chalice with your love
(Descant - Verse2)
See the summer leaves, feel my skin grow warm in summer breeze
Goddess, fill our chalice with your love
Flowing freely, wholly flowing, feeling fully, knowing growing
Knowing what my feelings are, I can see, I can love
Domnu, Goddess of the sea, Domnu, Goddess of the deep water
Domnu, Domnu, Domnu
Domnu, Goddess of the still lake, Domnu Goddess of the summer rain
Domnu, Domnu, Domnu .......
цитирай
5. didanov - поразяваща прилика с българския език!
19.06.2017 15:51
търсейки информация за Фир Болгите попаднах на следното - спомената по-горе битка е от т.н. труд "Аналите на четирите майстора", англизирано при превода
"The Four Masters". НО! оказва се, че написаните на староирландски език заглавие носи следното име: " Na Ceithre Máistrí" -поразителна прилика с : НА ЧЕТИРИ МАЙСТОРИ! ето и текста на английски:

'The Four Friars' or in the original Irish, Na Ceithre Máistrí. The Anglicized version of this was "The Four Masters", the name that became associated with the annals themselves.
цитирай
6. syrmaepon - Да, очевидно има заселване на го...
20.06.2017 12:10
Да, очевидно има заселване на говорящи от различни диалекти. Саксите и техните диалекти вероятно идват по-късно.
цитирай
7. shtaparov - Ще рече само небългарски имена на ...
20.06.2017 18:18
germantiger написа:
Ще рече само небългарски имена на герои и области или със сигурност пъти повече небългарски от тези, които манипулирайки витиевато може да превърнете в уж български, тракийски или марисански.

За изображенията от комикси, лошо няма.

Ирландия е толкова на север, че южни острови може да са включително част от скандинавия.

Комичността на легендарните битки няма да коментирам - тя е нереалистична във всички епоси на всички народи и това е нормално.

С "две думи" - когато човек се запознае с цялата конкретика вижда, че българско няма и ако някой започне да преправя това на българско, то ако в противовес друг започне да преправя същото примерно на скандинавско ще успее и ще е по-близо пъти пъти пъти повече.

Както се вижда от написаното,не всички Фирбалги са били унищожени- останали са достатъчно,за да повлияят езика на британците. Затова Български имена там е имало и ще има: в тази легенда те са представени в доста променен вид,но някои от тях все пак са разпознаваеми:

Ганн (Гане,Ганьо),Буан (Буян,Боян),Сренг (родее се с името Дронг,което носел Български княз от VI век),Семн (Семин т.е. Семов),Каибр (Кабир,Кубер),Бохра (Бохара,Богара),Мела (Мила),Ерк (Ерко,Ерчо),Руад (Рад),Сланг (Сланх т.е. Слан- оттам е фам. Сланеви),Каубр (Кабур,Кубер),Ден (Ден,Деньо) и пр.,и пр. Някои от другите имена несъмнено са толкова остарели и изопачени от времето,че днес вече може да не ги разпознаем като наши: кой днес например си кръщава детето с имена като Паган,Токт,Корс,Умор и Укил и щяхме ли да знаем,че тези имена са Български ако нямахме писмени потвърждения за това? А колко други наши стари имена не са записани или не са достигнали до наши дни,за да направим съпоставка с тях? Хиляди- да,хиляди стари наши имена са изчезнали и днес вече е трудно да кажем че са наши,освен ако не открием още един документ като "Именника",само че много по-пълен и по-подробен!
цитирай
8. get - Да, очевидно има заселване на го...
20.06.2017 22:31
syrmaepon написа:
Да, очевидно има заселване на говорящи от различни диалекти. Саксите и техните диалекти вероятно идват по-късно.


Заселването от немско езични народи го има документирано, като:
1-во
то става на територията на съвременна Британия, предимно от сакси, юти и англи. Като последното се ползва като алтернативно название на земята на бритите!
2-ро
трайното англо-саксонско заселване става в порядъка на 5-ти и 6-ти векове.
цитирай
9. didanov - щапаров ти си спец по имената и аналогиите!
20.06.2017 23:41
на мен едва ли би ми дошло на ум :) мерси
имам въпрос Туата де Данан идват според легендите от четири града: Фалиас от север, Гориас- изток, Финиас - юг, Муриас - изток, говорят ли ти тези имена нещо?

цитирай
10. didanov - гет ясно е че сакси и англи са късни заселници
20.06.2017 23:42
get написа:
syrmaepon написа:
Да, очевидно има заселване на говорящи от различни диалекти. Саксите и техните диалекти вероятно идват по-късно.


Заселването от немско езични народи го има документирано, като:
1-во
то става на територията на съвременна Британия, предимно от сакси, юти и англи. Като последното се ползва като алтернативно название на земята на бритите!
2-ро
трайното англо-саксонско заселване става в порядъка на 5-ти и 6-ти векове.

дай малко инфо или мнение за Фир Болг и Туата. поздрави
цитирай
11. didanov - сирма домну е царицата-богиня на фирболгите
20.06.2017 23:47
syrmaepon написа:
Да, очевидно има заселване на говорящи от различни диалекти. Саксите и техните диалекти вероятно идват по-късно.

доката Данну е богът на Туата. Домну веднага го свързах с румънското домну - господин, което си е варинат на Господ-Бог и на латинското домина. Интересното е че попаднах на име на Фир Болг започващо с МИРЧУ! Пак типично румънско име или по-скоро романизирано българско Мирчо. Дали е случайно това?
цитирай
12. didanov - малко интересни данни за ДЕ Данаан
21.06.2017 00:30
ТРАКЕ - страна отвъд алпите, прародина на туаха-де-даан. там фраок и фергус си намерили кравите.
ТУАХА-ДЕ-ДААН - божествените предци на келтите, дошли от исток, отвъд алпите.
ДАНУ - богиня на река дунав и майка на туаха-де-даан, народа на дану или децата на дану. / твах= тоха=тохол=дете, син./
БЕЛ-ДРАКОН - езеро.
АЛПИ - планината, отвъд която фраок и фергус намерили откраднатите крави. Отвъд алпите била земята на туаха-де-даан, предците на келтите, които те почитали като божества. а отвъд техните земи било отвъдното - шиде.
БУАН- богиня на войната

името на този на народ се превежда или народът (Туат туах ) на Дану и с еоприличават на богове поради способностите на техните друиди. Оосвен това те донасят и четири свещенни амулета с тях, един от който е камъка на съдбата, който има аналог в Перперикон и Плиска известен като жертвен камък и на който по късно са били кронясвани шотландски и английски крале. Този народ според легендите идва или от север или от Скития, но т.к. според самите тях Траке е прародината им най-вероятно са били Балканите.
цитирай
13. get - - Преди около три години съм се занимавал с въпроса ... Но след като се занимавате с етимология ... :))) ?
22.06.2017 18:42
didanov написа:
get написа:
syrmaepon написа:
Да, очевидно има заселване на говорящи от различни диалекти. Саксите и техните диалекти вероятно идват по-късно.


Заселването от немско езични народи го има документирано, като:
1-во
то става на територията на съвременна Британия, предимно от сакси, юти и англи. Като последното се ползва като алтернативно название на земята на бритите!
2-ро
трайното англо-саксонско заселване става в порядъка на 5-ти и 6-ти векове.

дай малко инфо или мнение за Фир Болг и Туата. поздрави


... за неудоволствие на ръмжащият:)) "келто-германски-Тигър" :))! Ще упомена за един ирландско-келтски (без да е германски, бог) - Кой е той ли?
Ами това е келтският бог Луг («Лъчист-Лъчещия»; ирл. Lugh) — един от най-значимите богове в пантеона на племето Туата Де Дананн, тоест при оригиналните келто-ГЕРМАНЦИ, който поради качествата си трикстер много си прилича скандинавският Локи ... който пък според Снори Стурулсен прилича на по-старият и известен от тук на балканите Хермес// наричан от траките Ерми?

Ако започнем с етимологията при името на този бог ... то ще открием от преди бог Хермес, в по-старият божествен пласт един бог ... който хем е символ Ловкост-УМЕЛОСТ - Тоест Ковача-Хефест ... така и на един предхождащ го от времето на Крито-Минойският божествен пантеон - името му е Velchanos ... но това вече късен неолит и халколит ... Така че да останем ПОНЕ НА РАВНИЩЕ-хронологично БРОНЗОВА ЕПОХА от когато датират събитията в Тези ирландско-келтски предания за МИГРАЦИЯ НА НАРОДИ ... и да прочетем - за още един от участниците в битката при Маг Туиред ... ?

Irish god LUGH?
- Once long ago in a distant land so called Ireland, there was a great and mighty fire god called LUGH! He looked like a very strong leprechaun. Carrying a spear in one hand and a sling-shot in the other. What the Irish called him was "The Shining One" or "Bright." (С мое допълнение … дали това не е близко до старо-българското: луч ... и по-старото балканско Lewko, дало епитета: Ликайос на Зевс … Което ИНТЕРЕСНО – гърците не могат да си го обяснят и си го превеждат, като … КУЧЕ-ВЪЛК ))
- Но да продължа със мита за „келтско-германският” бог LUGH-ЛУЧ-LUXE(латинско)?
- He was part of the Irish Sabbath called bughncgah. His father was CIAN (значи и келтите си имали ХАН-ове :))) ?) of the Tuatha De Damamm, his mother was Ethniu. His symbol is a raven with a white feather. He was also worshiped in other religious ceremonies, like the sun god and the sky god. There was a palace and only true gods could enter it. And he got to enter it because he would bless people. Lugh got his job because the previous god died in a brutal battle.
Взето от - http://library.thinkquest/03oct/01994/
цитирай
14. didanov - тоест Туата са келти според теб?
23.06.2017 11:32
с прародина Траке отвъд Алпите?
това за Луг-Луч-Луке е интересно, какво става тогава за ликите и Ликия? Дали първото значение е било лучистите?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2907789
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?