Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2017 22:28 - „Черният“ Данай и „белият“ Кадъм
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 4864 Коментари: 11 Гласове:
5

Последна промяна: 31.08.2017 16:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

www.bghistory.info

  

Напоследък царува мнението, че предците на днешните гърци, хората на Данай са тъмно египетско или етиопско племе пришълец по тракийските земи на древен Пелопонес и Балканския полуостров. Но дали е наистина така?

Първи сведения за Данай намираме в надпис върху мрамнорна плоча на остров Парос:

От времето когато първият петдесетвеслов кораб съоръжен от Данай пръв доплавал от Египет в Елада и бил наречен пентиконтор, а дъщерята на Данай ...и ... (Х)елика, и Архедика, като се отделили от другите, основали светилището на  Атина Линдия и направили жертвоприношение в ... Линд10 на Родос изминали 1247 години (1511/10), а се случило когато в Атина бил цар Ерихтон.“

За непознати с древната история Данай и Египт са братя близнаци, синове на египетски цар Бал, Баал ил Ваал. Бал разделил царството си между синовете си на Данай се паднало Либия, на Египт Арабия. Друг техен брат е Кефей цар на древна Етиопия.

По известни причини Данай със своите хора и 50-те си дъщери напуска Египет в посока Родос, а оттам се насочва към Балканите и по-точно царството на Аргоския цар Геланор или неговите наследници на Пелопонес.  Данай злоупотребява с гостоприемството на Геланор и завзема властта за себе си и хората си, като в последствие принуждава местното пеласгийско население да се нарича на него – данайци. Освен това според легендите 50-те сина на неговият брат близнак Египт, вземат насила за жени 50-те дъщери на Данай. Тези дъщери по заповед на Данай обаче в деня на сватбата си убиват синовете на Египт. Изключение прави Химнетестра, която спасява жениха си Линкей с неговото обещание да не я докосва и остави целомъдрена. Тази история може разбира се да е пеувеличена с годините, но общо взето първите Данайци не са страдали от особени морални задръжки, с една дума извършили – варварство според древните представи. Но дали наистина са били с тъмна африканска кожа? Известно е, че подложени от раждането си на изгарящото африканско слънце много представители на бялата раса стават тъмни или матови, ако добавим и смесване на кръвта с местните жители на Египет картината става лесно за разгадаване.

Но – много от авторите, които се доверяват на тези истории умишлено или не, забравят една друга част от древната история на Данайевия род и по точно- прабабата на Данай е митичната Йо, дъщеря на Иас цар на Аргос (на старогръцки: Ἰάσος, Iasos в гръцката митология е цар на Аргос през 16 век пр.н.е., син на Триоп и брат на Агенор, Месена, Пеласг и Ксантос).

Според Георги Батаклиев:

„Йо можем да наречем спокойно и пра-прабаба на Херкулес (Херакъл). Докато бягала от изпратения от Хера стършел, тя стигнала до скалата, където бил окован Прометей. Той ѝ предсказал, че след като преминела Босфора, щяла да стане отново човек, и от нейния род щял да произлезе най-великият герой на Гърция – Херкулес. (Аполодор (II 1,3). Йо избягала през Йонийско море към Египет, където била превърнала отново в човек от Зевс. Там тя родила сина на Зевс -Епаф. По-късно се омъжила за египетски цар Телегон. Нейният правнук – Данай, се върнал в Гърция със своите 50 дъщери (данаидите). В Египет Йо е почитана с името Изида.“

Ио избягва или напуска именно пеласгийският Аргос на Пелопонес. И не само тя – брат на Баал (бащата на близнаците Данай и Египт)е бил царят на Сидон Агенор, определян като финикийски цар, тоест преставител на бялата раса. Освен това синовете на именно този Агенор се казват Кадъм, Тасос, Килик, Феникс или Финей и дъщеря Европа. Именно търсейки отвлечената си сестра братята заселват части от Мала Азия, Тракия и днешна Гърция.

С едно щракване на мишката по тема Кадъм или Кадмий в интернет и читателят ще се натъкне на множетсво материали за това, че Кадъм не е само финикиец,  но и вероятно с тракийски произход. Братята му съответно служат за епоними на областти населявано от дълбока древност от траките - Киликия, на град Тасос на ендоименния остров, както и Финей се води тракийски цар на остров Салмидесос на Черно море.

Редно е да се запитаме, ако Данай и дъщерите му бяха с тъмен цвят на кожата, то с какъв цвят на кожата е бил първият му братовчед Кадъм? Колкото и да е голямо вероятно кръвосмешение, то не би могло да се изрази толкова бързо в рамките на едно или две поколения. Освен това друга легенда разправя, че по времето, когато Данай се появява по пеласгиските земи (около 1500г. Пр.н.е.), в Египет поради голяма суша, местното египетско население набедило за виновни неегипетските си сънародници (разбирайте светлокожите чужденци)) и ги изгонило от царството. Това е е два ли съвпадение. Защото горе-долу по същотото време (а дали и по същата причина?) първите братовчеди на Данай – Кадъм, Тасос, Киликс (и Финей?) и синове на Агенор „търсят сестра си Европа“ с хората си и основават град след град. Кадъм даже преминава половината тогавашен свят, за да стигне до предгръцка Беотия и да основе градът Кадмия, известен по-късно като Тива.

 

 

Дядото на Данай и Египт, мъжът на Йо носи неегипетското (тракийско?) име  Телегон. Същото име носи и синът на Одисей от Цирцея. Мнозинството Данаиди – 50-те дъщери на Данай, носят трако-пеласгийски имена като Евридика, Лика, Хиподамея, Родия, Главка, Герга, Теано, Електра, Клеопатра, Подарка, Пиларга (Белагра?). Това определено не са египетски, а тракийски имена- защо тогава Данайките са набедени като тъмнокожи?

Не отричам, че Данай и хората му са дошли от днешна Африка, все пак самият баща на историята Херодот свидетелства за египтеския произход на гърците, цитирам:“ че типичната гръцка дреха е от африкански произход и, че погребалните обичаи на гърците са като тези на африканските номади“ ( Херодот, История, VI- 53, IV –190, IV-189 ).

 Не е сигурно обаче, че първите данайци са гърци, напротив те парадират с пеласгийският си произход по линия на Йо.Освен това Херодот е живял и творил горе-долу хиляда години по-късно от Данай и според мен твърденията му се отнасят за един по-късен период на преселване. Африканския произход на гърците е известен и на Плиний Стари. Сентенцията-Страхувай се от данайците (гърците), дори когато носят подаръци,не е случайна. Но древните автори макар и да правят разлика между пеласги и данайци, не споменават,че последните са тъмна кожа. Точният израз е от Есхил, който описва гърците като пришълци от Африка предавайки думите на пеласгийския цар към Данаидите – “Вие не приличате на хората от нашата земя, а по-скоро сте като либийките, или даже като хората живеещи край река Нил.” Някои хора автоматично свързват, хората живеещи край Нил, като тъмнокожи, либийците също не са били всички матови..........

продължава тук:http://www.bghistory.info/%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d0%b8-%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%ba%d0%b0%d0%b4%d1%8a%d0%bc/?preview_id=173&preview_nonce=260ab0bd66&_thumbnail_id=174&preview=true




Гласувай:
6



1. germantiger - НО
14.05.2017 11:18
Много от античните гърци антропологично за нордически типове, но не приличат примерно на днешните българи и това лесно може да се установи.

Влизаш във фейсбук или друга социална "мрежа" или поглеждаш българския национален отбор по футбол или волейбол или който решиш спорт и виждаш, чер днешщните българи над 50% приличат на... бежанци. И това е самта истина, не някаква провокация!
цитирай
2. syrmaepon - В Северна Африка не живеят негро...
14.05.2017 12:03
В Северна Африка не живеят негроиди- "Предки берберов, ливийцы, жившие к западу от Египта, упоминаются в древнеегипетских надписях"

Какъв е бил първоначалния "цвят" не е ясно, защото и там / Африка/ както и навсякъде популациите се смесват със съседните такива. Така, че тъмният тен може да е придобит от "братовчедите" )))
цитирай
3. didanov - май бъркаш националния отбор с Лудогорец
14.05.2017 17:34
germantiger написа:
Много от античните гърци антропологично за нордически типове, но не приличат примерно на днешните българи и това лесно може да се установи.

Влизаш във фейсбук или друга социална "мрежа" или поглеждаш българския национален отбор по футбол или волейбол или който решиш спорт и виждаш, чер днешщните българи над 50% приличат на... бежанци. И това е самта истина, не някаква провокация!


където само двама-трима са с българска физиономия, моята физиономия например е старобългарска, че някои ме бъркат с турчин. Върха на сладоледа бе един тип на когото продадох стара маса да ме пита САЛ РОМА или нещо от вида:)
като погледнеш националния отбор на Австрия например всяко второ име завършва на -ич, а най-голямата им звезда е Алаба. Кедира, Боатенг и Йозил дълго време са пък неразделна част от германския нац. отбор. Да не говорим за нац. отбор на франция където почти няма бяло лице...и какво от това - накрая важат постиженията, ане цвета на кожата. Започнах темата за черния Данай по повод някои публикации, представящи данайците като черни пришълци, което според мен е опит за преекспониране с цялостната негативна роля на нашите южни съседи в българската история.
цитирай
4. didanov - точно за това като казават на Данаидите, че приличат на либийките
14.05.2017 17:43
syrmaepon написа:
В Северна Африка не живеят негроиди- "Предки берберов, ливийцы, жившие к западу от Египта, упоминаются в древнеегипетских надписях"

Какъв е бил първоначалния "цвят" не е ясно, защото и там / Африка/ както и навсякъде популациите се смесват със съседните такива. Така, че тъмният тен може да е придобит от "братовчедите" )))

не означава, че са с черна кожа, по-скоро матови. С Либия античните автори са разбирали населението на цяла северна Африка.Обхватът ѝ е различен в различните автори, но като цяло това е наименованието на Северна Африка от Древен Египет до Мавритания.Либийците (егип. транслит. rbw, rb, rbj, на старогръцки: Λύβιοι, лат. Líbyes) — древно европеоидно население в Северна Африка. Античните автори наричат либийци коренното светлокожо североафриканско население в противоположност на финикийците (пуните), елините и древните египтяни.
Есхил казва, че Данаидите само приличат, а не директно че са либийки или жители на НИл.
цитирай
5. didanov - древна Либия обхваща днешните земи на Палестина, Израел и Йордания.
14.05.2017 18:07
Защото са наричали с името Либия днешните земи на Палестина, Израел и Йордания.

За първи път името „либийци” се появява в писмен документ около 1320 г. пр. н.е. в Египет. Тогава по времето на фараона Сети I царството е нападнато от разнородни племена от северозапад и североизток, както по суша, така и по море. Сред тези племена е и едно, носещо името „либу” или „либи”. В случая е интересно, че представителите на това племе нахлуват по суша от североизток, т. е. от земите на днешните Палестина, Израел и Йордания. Освен това самите египтяни по онова време делели „либийците” на западни и източни. Източните нашественици били със сини очи и руси коси и ги наричали „темеху”, докато западните, идващи от територията на днешна Либия, били мургави и тъмнокоси, а египтяните ги наричали „тенеху” (или „ченеху”). Предадените тук факти са само част от събраните доказателства, които пределно ясно определят местоположението на древна Либия, не на запад от Египет, както е днес, а на изток.
цитирай
6. germantiger - ...
14.05.2017 22:26
Работата е там, че истината е неприятна за теб и българите, а именно:

алаба и сие се знаят чудесно като произход, имиграция в страната и корени - те са изначално чужди за австрия и германия, но "привнесени", както и при франсетата

докато "вашите" българи с визия на бежанци са си българи от време оно - ще рече вие сте това, то ви е присъщо и българско, а не мигрантско

впрочем кедира и боатенг по майки са германци, хубаво е да се знаят детайлите, което ми напомня, че Бог да го прости Цончо Родев е фантазирал и писал страхотни книги, но не истинни в научен смисъл, а ти щеше нещо да ми изтряскаш в главата и не смао ти, но не успя и няма как да успееш

а сега ще те върна на "темата" - виж си отбора по футбол - владо стоянов бежанец, попето бежанец, манолев бежцанец, бодурво също, нямате един светъл, но в постинга се "будфалкате" с несветлите гърци, виж си отбора по волейбол - братята бежанци, тошко бежанец, казийски преди също, сесил каратанчева не е бежанка, но пиронкова е, гришо е "неясен" итн итн итн

влез тук в блог.бг или в социалните мрежи и виж реалните снимки на българите в тях - над 50% с вид почти на бежанци или близки до тях

и в това няма нищо срамно, няма нищо лошо да си брюнет или с визия на средиземноморец или човек от мала азия, то половин италия е с тази визия, както и испания итн

но вие се зорите неявно, недекларирано и усул усул да се подиграете на другите, да ухапите другите, да се ташачите с гърците по тази линия след като вие самите сте с такъв вид и в това се проявява колко сте малки и жалки част от вас

и е хубаво да бъдеш точен когато говориш с мен, а именно, че в отбора на австрия не всяко второ а всяко четвърто име евентуално е на ич, вече ако ми кажеш за албанците в швейцарския отбор - ще си прав

и отново да подчертая - вие си бяхте такива векове наред - смесени, омесени с турците и с присъщите цигани векове наред тук докарани от османската империя, докато на запад само за 60 години ги направиха по-мръсни от вас, но ги направиха не естествено и не чужда сила уби тези народи, а отвътре, същото отвърте много по-късно ви го спретнаха и на вас, доста пшо-късно от запада, а и на запад вие също сте мигранти
цитирай
7. didanov - сори че не сме белички като теб
15.05.2017 00:34
тук коренно се различаваме по представите за бежански външен вид - българите, които изброи верно не са нордически тип, но и няма как да бъдат. колкото до "ташаченето" тук си сбъркал адреса поставяйки ме под общ знаменател - постинга цели именно обратното. Ние българите никога не сме претендирали да сме чиста раса, примесите напротив подобряват генетичното разнообразие и подсигуряват дългосрочното оцеляване особено, когато живееш на кръстопътя между Азия и Европа - и въпреки това хиляди години сме се запазили и оставили култура и история след себе си. Западна Европа си е същата "мешана скара" както нас поради колониалната си история - това важи в по-малка степен за германците, но те си наваксват в последните няколко години и жалко наистина за тях. Какво ли не се прави в името на мулти-култи.
цитирай
8. germantiger - към теб имам почти само позитивно отношение като блогър, макар това не винаги да ми личи
15.05.2017 14:56
"Мешането" прави понякога мастии, зависи какви "породи" се кръстосват и как. Все пак има разлика дали се смесваш векове наред с преминали от Азия и степите или пък на запад помежду си по келстко-германкса "линия".

Няма сорри, защото аз не се дразня кой е по-черен или бял, част от вас се напъвате да подигравате някой заради църнотата му и този постинг "нежничко" го доказва и не само този! При мен предпочитанието на нордическото и светлото е само в стетическа насока.

Без ирония - ти си сериозен човек, както леон, гет и още няколко, залитанията ви намаляха доста с годините, както и моите. Барин също е блогър, който е добър пример, поне по мое виждане.
цитирай
9. didanov - няма скрити подигравки в постингите ми и ти прекрасно го знаеш
15.05.2017 18:53
а какво правят някои други, които и да са те не ме интересува много. Човек уляга с годините и се учи да отсява "плявата на популизма от семето на истината" ако това имаш в предвид.
цитирай
10. nikikm - Здравей!
16.05.2017 20:55
Впечатлен съм от материала и да някъде изненадан от позицията ти за това,че данайците са роднина на траките. Поне с това впечатление оставам.Без да претендирам,ясно днес е едно,гените на днешните гърци сочат африкански произход.Ясно е също,че веднъж дошли тук,са се смесили по различни причини с местното население,като са възприели ВСИЧКО от него.Това би могло да обясни имената.Има един американски филм "Черна Атина",който застъпва именно тази теза /визията им като египетски народ/,а има и артефакти /амфора или друг съд /, където са нарисувани да се бият с тракийци и където се вижда значително по-тъмната им кожа! Но признавам,че тук е необходимо доста по-голямо изследване на въпроса.Самият аз не съм много убеден,как точно стоят нещата. Поздрави!
цитирай
11. didanov - здравей ник
17.05.2017 00:06
благодаря за коментара, аз бих посочил няколко отправни точки по темата:
1. Данай е първи братовчед на Кадъм, а за последния се смята, че освен финикийски може да има тракийски произход
2. в делтата на Нил тоест долен Египет по това време управляват представители от бялата раса, според някои дори с тракийски произход
3. Прабабата на Данай е с пеласгийски произход женена с египетски цар с името Теле-гон и именно този произход е причината според кръвното право Данай да моли за помощ Геланор срещу синовете на Египт.
4. Данаидите са с неегипетски произход, с тракийски имена. Оприличени са на либийки, но в древността Либия се е намирала на изток от Египет, източните либи са били със светла кожа и руси коси.
5. Това че някой носи африканска одежда не го прави африканец по произход и въобще северна Африка е населена с население с матова кожа, а не черна или нубийска.
6. Не става ясно връзката на Данай с гърците, защото когато идва на Пелопенес заварва пеласгийското поколение на Елин -синове и внуци дали имена на други племена на пеласгите : Еол, Дор, Ахей,Грек, Йон, Македон, Магн
7. Данай налага името си над местното пеласгийско поколение, но това не е чуждо за онова време където смяната на имената на племената следват обикновено смяната на водачите.
8. определено има разлика между гърци и траки, но според мен гръцки преселения са на по-късен етап - след Троянската война (тоест след 1200г. пр.н.е.).
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2907680
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?