Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2017 23:56 - Митичният вожд Пилемен, енети, пафлагонци, траки
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 3640 Коментари: 8 Гласове:
7

Последна промяна: 31.08.2017 17:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

www.bghistory.info
Изминали са повече от 3000 години откакто Троянската война разтърсила древният свят. Война водена между сродни, роднински племена, между братовчеди дори. Кой е бил древният герой Пилемен ни става известно от самият труд на Омир, „Илиада“:

“.. . Силният вожд Пилемен от Енетия, гдето се въдят. мулета диви, доведе безброй пафлагонци юначни. Те населяваха Китор, живееха мирно във Сесам,..“

Или . ..“Начело на пафлагонците бе мъжественият Пилемен от страната на енетите,  където се въдят диви мулета. Това бяха бойците от Китора и от областтта  Сесам, пък и онези, които имаха славни селища по бреговете на река  Партений, както и онези, които населяваха Кромна, Егиал и скалистите  Еритини.

Защо ни интересува точно Пилемен?

Защото в "Летопис и родословие" на Поп Йовчо от Трявна (1786-1855) Пилемен е посочен като първия наш владетел :

.. Имена на славянските князе, които рядко се срещат..

Пелемен, които беше в Троада                                   5324(?)          1184 пр.Хр.

Антигон, негов наследник                                                             5388(?)          1120 пр.Хр.

Поп Йовчо прави разлика между славянски и български князе, защото списъкът с българските следва след славянските. Ние знаем, обаче че „славяни“ е едно късно понятие, първообраз на което е вероятно племето на склавените. Според повечето автори склавени и анти са част от многобройното племе на венетите. А венетите са населявали Мала Азия под името енети. Митологичният Пилемен, споменат от Поп Йовчо е бил от Енетия. Също и датата посочена от него 1184 пр.Хр. отговаря с относителна точност избухването на Троянската война около 1210г пр.н.е.

Откъде е взел тези данни Под Йовчо едва ли ще разберем със сигурност, но това не ни пречи да заключим,че летописът му има определена историческа стойност. Можем ли след толкова хиляди години да възстановим разрушения пъзел на древната ни история?

Кой е Пилемен? Според митологията водач на пафлагонците, баща на Харпалион, който се бие на страната на троянците и бива убит от Менелай, братът на Агамемнон.

Къде се е намирала ЕНЕТИЯ? — област в Мала Азия, недалече от Фригия, населена от пафлагонското племе енети, които се смятат за прадеди на венетите в Италия.

Пилемен, който беше в Троада – какво ли може да означава това? Знае се, че Пилемен е бил съюзник на Приам срещу ахейците и е логично да е бил в Троада, където е Шлимановата Троя.

Кои са енетите(венети)? – тракийско племе: (живеели между племената дардани и трибали, преместили се в Мала Азия, където образували племето на пафлагоните).

Дотук можем да направим следните заключения : Пилемен е от Енетия, но води много пафлагонци в защита на троянците срещу ахейците. След смъртта на Пелемен останали без водач и поради някакъв бунт енетите биват изгонени от Пафлагония.

Не се споменава от кои, но е лесно да се предположи, че е от местните „многобройни“ пафлагонци, а енетите са съжителствали заедно с тях. Самите енети са преселници от Балканите. Че това са били част от енетите се доказва от факта,че векове след Троянската война Пафлагония и пафлагонците продължават да си съществуват и да имат дори собствени царе, а по времето на своя възход можели да предоставят армия от 120 000 пехота и 30 000 конника. А от енетите преселили се в днешна северна Италия под името венети не остава в  Мала Азия остава легендата за Пафлагон.

Кои са пафлагонците? Сведенията за пафлагонци не са малко, но това засяга един по-късен период от време, няколко века след Троянската война.

Нека дадем думата на древните историци:

Тит Ливий :Преди всичко общоизвестно е, че след превземането на Троя ахейците постъпили жестоко спрямо останалите троянци, а спрямо двама – Еней и Антенор, се въздържали от правото, което им давала войната, както поради прежното гостоприемство, тъй и поради това, че двамата винаги били привърженици на мира и на възвръщането на Елена. След различни приключения Антенор достигнал до най-отдалечения залив на Адриатическо море, последван от множество енети, които, прогонени от Пафлагония поради бунт и лишени от царя си Пилемен сега търсели предводител и убежище. Енетите и троянците, след като прогонили евганейците, които обитавали между морето и Алпите, заели тези места. И това място, дето те за пръв път стъпили, се нарича Троя; оттук и името на областта е троянско, а целият народ бил наречен венети

Ариан (95 - 175 г.) в своята Битинска история събщава, че Херодот казвал, че някои траки преминали в Азия и се нарекли битини и че у тях Арес имал прорицалище. ... също така, че някога битините били завзели земята от Боспора чак до Ребант. Планинската земя отвъд нея до Понта, чак до реката Калет, била завладяна от тините. Затова тини и битини били съседи, наречени така по имената на някакви славни братя, наречени Тинос и Битинос, осиновени деца на Финей, както казвал Ариан, който говорел и за Пафлагон, истинският син на Финей, по името на когото се нарекла страната Пафлагония... според други, Тинос и Битинос, по името на които страната се нарекла Тиния и Битиния, били синове на Одрюс. (Arrian. Bithin. fr. 20). В случая, важно се оказва и виждането, че Пафлагон, тоест пафлагоните, е истинският син на Финей. Това означава, че и този текст потвърждава данните на Ксенофонт и Аполоний Родоски за тракийския характер на областта Пафлагония и етноса пафлагони, намиращи се източно от битините/тините, по Черноморското крайбрежие на Анатолия.

Особено интересно е определянето от Ариан на Тинос и Битинос като синове на Одрюс. Одрюс е епонимът на европейския тракийски етнос одрюси/одриси. Одрисите създават най-голямото тракийско царство в Европа от края на VІ до средата на ІV в.пр.Хр., в което тините са включени със своята етносна държава, наименована Салмидесос/Тиния на Тракийската делта, като парадинастическа област на базилеята. Но в споменатите по-горе представи Тинос и Битинос са преди всичко синове на Финей. Тук, изглежда се поставя знак на равенство между митичните тракийски родоначалници Финей и Одрюс. Такова отъждествяване, обозначаващо  тините като съставна част на Одриското царство, е политическа реалност за времето на одриските царе от Терес І до Керсеблепт, включително.

Според Меандрий енетите потеглили от земите на белите сирийци и се съюзили с трояните, после те отпътували от Троя заедно с траките и се установили в земите край Адриатическо Море “ – “Maeandrius says that the Eneti first set forth from the country of the White Syrians and allied themselves with the Trojans, and that they sailed away from Troy with the Thracians and took up their abode round the recess of the AdriasStrab.12.3.25

Тацит „Германия” 46, 1-2.„
Това е първото споменаване на иметоВенеди-Венети, вместо Енети.„Аз се колебая дали да причисля народите на певкините, венетите и фените към германите или към сарматите.Впрочем певкините който някои наричат бастарни в отношение на речта, начина на живот, местата на обитаване и жилищата са ка- то германите.Всички те живеят в нечистота, а знатните в бездействие.Чрез смесени бракове те се обезобразяват почти като сарматите.Венетите са усвоили мно- го от техните нрави, така те обхождат всички гори и планини между певкините и фените.По-скоро те трябва да бъдат причислени към германите, понеже строят домове имат щитове и преимущество в тренировка и бързина на пехотата, това всичко ги различава от сарматите, които живеят в коли и на коне.”                              

По гакъв начин Антенор със синовете си и заедно с оцелелите енети се спасили благополучно в Тракия и оттам се озовали в така наречената Генетика на Адриа- тическо море.”-Страбон XIII.1.53

Венети/Енети/Витини/Траки

Заселването на стари балканци на Апенините се потвърждава и от огромен брой топоними и хидроними – Атрия, Калис, Калатиа, Калетра, Киса, Езарус, Езаронис, Езерения, Листа, Плавис, Плестина, Стабия,Сатрикум, Скаптия, Сетия.

Намиращата се на територията на Венетия Хемония бива свързвана от чужди учени с тракийското планинско име Хемус, но нашите не виждат връзката.

Едно от местата, където са изселени е до Северния океан (Балтийско море). Това е районът, който славистиката предлага като местонахождение на праславяните. Ето и сведение на един древен автор, който подробно пише за тази група от племена:

   “8.Това племе – венетите – има най-голямо влияние по цялото крайбрежие на тези земи ( в западната част на Келтска Галия, по-късно на Лугдунска Галия. Племенната територия на венетите била разположена на южния и дълбоко врязан бряг на Арморика в сегашната област Морбихан. Венетите се занимавали усилено с мореплаване и поддържали оживени търговски връзки с Британия; бел.пр.). Те имат най-много кораби, с които навестяват по море редовно Британия и по знания и по опитност в мореплаването превъзхождат всички галски племена…

   9.Цезар…заповяда на първо време да се построят кораби на река Лигер, която се влива в Океана, а от провинцията да се наберат гребци, моряци и кормчии. Тези разпореждания бяха бързо изпълнени и доколкото годишното време позволяваше, той самият се отправи при войските си. Венетите, а също тъй и останалите държави бяха уведомени за идването на Цезар…Възприемайки този план, те укрепиха своите селища, насъбраха в тях зърнени храни от нивята, а възможния най-голям брой кораби докараха във Венетия, откъдето се знаеше, че Цезар ще започне военните действия…” (Гай Юлий Цезар.“Записки за Галската война”. книга трета.С.2002, с.63-64)

Тези сведения на Цезар, в частта им за местоположението на Венетите, се потвърждават и от Страбон в “География”.книга IV. IV. 1.След споменатите племена следват останалите племена на белгите, живеещи на брега на океана (Северно море;К.К.); от тях на първо място са венетите, които се сражавали с Цезар в морска битка…”

При двамата автори , чиито произведения са от Iв. местоживелищата на Венетите не е в Балтика, а в района на днешния полуостров Бретан във Франция.  

 През II в. Клавдий Птоломей пише в своето съчинение “География”, следното:”19.Сарматия е заета от твърде големи племена венети по протежение на целия Венедски залив…”(книга трета. глава V Положението на Европейска Сарматия.

Живелият през VIв. Йордан, в произведението си Romana ни е оставил много подробно описание на северните земи населявани от венетите, техните разклонения и граничещите с тях племена:”34.Всред тях е Дакия, защитена околовръст от стръмните Алпи във вид на венец. От лявата им страна, която е обърната към север, и от началото на река Вистула живее върху огромно пространство многолюдният народ на венетите. Наистина техните имена се менят според разните родове и места, но те се наричат главно склавени и анти. 35. Склавените обитават от Новиодунум и така нареченото Мурсианско езеро чак до Данастер и на север до Вистула; блатата и горите им служат за поселища. А антите, които са най-храбри от тях, живеят от Данастер чак до Данапър, гдето се извива Понтийското море. Тези реки отстоят една от друга на много дни път”(Iord.Get.ЛИБИ. I.С.1958,с. 336).

    От посочените сведения, става ясно, че след II в. насам, Венетите, или поне част от тях са се поселили действително в земите на Прибалтика.

Различни антични автори отбелязват, че някои от венетските племена се заселват южно от Дунав, но както се споменава в повечето летописи тези племена се нарекли “…мизи, сиреч българи.”(с.) Ако “славянското море” е решило да приеме названието на местното население, то по-реално е да се самоназове траки, тъй като това са най-многобройните племена по тези земи (виж:Херодот). В по-нереалистичния вариант можеше да приеме името хуни, защото Калиник, ученикът на Св. Хипатий отбелязва:”…хунският народ дотолкова нарастна, че зае повече от сто града в Тракия.”( Callinici. De vita s. Hypatii liber. Universita Bonn. Philologisches Seminar, Lipsiae, 1985, p. 12)

   Като си припомним и описанията на Цезар и Страбон, че венетите са изключително способни в морските битки и са най-многобройни от източногалските племена, считаме, че тук е мястото на въпроса – защо преминавайки южно от Дунав те не създават Венедия, нали на север имат държава или територия с подобно име, а потърсили помощта на някаква си “българска ордица”, за да ги управлява? Колкото и да му се е искало на някой да построи тази схема, длъжни сме да отбележим, че животът се ръководи от логика. Тъй че е изключено едно силно, развито и свободолюбиво племе като венетите само да иска да се подчини на чужди управници, които дори нямат достатъчно войскови потенциал, за да ги заставят да се предадат.

Всъщност, част от венетите се заселват в днешна северна Италия, където участват в създаването на Венеция – град, който дълго време е съществувал и като държава. Никой учен досега обаче не си е позволил да изрази становище, че този град-държава (в един период от съществуването си) е бил славянски, независимо, че е създаден от “праславянските племена”. В самата Западна империя дори се появява Партия на Венетите, която е известна също като Партията на сините, тъй като са носили сини мантии-наметала. Тъй като отбелязахме и терминът склавини (склавени), трябва да подчертаем, че той няма нищо общо със славяни. Както недвосмислено посочват няколко древни автора, между които и Прокопий Кесарийски, Склавените и Антите са приели имената си по тези на двамата хунски принца Ант и Склавун. Споменатият византийски хронист, който работи през VI в., в книгата си История на войните” ни е оставил и още важни сведения:VII.14. Тези народи – склавени и анти – не се управляват от един човек, но от старо време живеят демократично и затова винаги общо разглеждат полезните и трудни работи…Те не се различават помежду си и по външен вид: всички са снажни и извънредно силни. Телата им не са премного бели, нито косите им светлоруси, но и никак не клонят към тъмния цвят, а всички са възчервени. И те, както масагетите, водят суров живот и са напълно небрежни към себе си…Все пак те никак не са зли или коварни, но дори и в простотата си спазват хунския нрав.”( Proc. Libri de bellis. VII. ГИБИ.С.1958. II,с. 126 – 127) На пръв поглед са доста странни тези постоянни намеци за възприети хунски имена, спазвани хунски обичаи и т.н. Може да изглежда по този начин единствено заради налаганата досега псевдотеория, според която хуните и българите са тюрки. Както отбелязахме по-напред в изследването Склавените и Антите са от Венетите, Венетите пък са от Витините. В средновековен български текст, ползващ като основа по-стар ръкопис и носещ името “Имена на селища според Деяния на апостолите, потеклото на хуните също е изведено от Витините:” (11.ред) Градовете и провинциите в Тракия и Илирик… Мизия (в Североизточна Мала Азия между Фригия и Витиня; К. К.), провинция в Азия, сега наречена Еолида. Има обаче и друга провинция със същото име при река Дунав. Има писатели, които казват, че от Европа са преминали мизи, бриги и хуни и че по тях в Азия са назовани мизите, фригите и витините.”( Евсевий Хиероним.,Е. Книга за имената на селищата, извлечени от деянията на апостолите.ЛИБИ. С. 1958. Т. I,с.221, превода на българското издание е по Die Chronik des Hieronymus, Berlin 1956.)8.Сведение на Амиан Марцелин ни показва, че през IV в., венетите отново слизат на юг, установявайки се в центъра на Европейска Скития. Не може да не прави впечатление, че той пак ги назовава Витини или Видини.

 

Езиково сходство

Венетски надпис Италия, гравиран е върху съд намерен в гробница. В моментта се съхранява в музея на Адрия.  И в този случай няма разстояние между думите. Посоката на четене е от дясно на ляво. Това може да се види от ориентацията на буквите: Е, С, М, Н, Л.                             
Траскрипцията е: ЕСМИВЕНЕЛУСЛЕЕНИЙ. Следното разделение дава възможност за логически превод:ЕСМИ * ВЕНЕЛУ * СЛЕЕНИЙ * 

EСМИ -  отговаря стопроцентово на старобългарското ЕСМИ – аз съм;

ВЕНЕЛУ – е лично име Венел в дателен падеж, т.е. на Венел;

СЛЕЕНИЙ- е показва връзка със старобългарския глагол сълати – изпращам, съланий означава изпратен; На старобългарски значението би било- Аз съм изпратен на Венел. Възможно е съда, на който е гравиран надписа да е бил предназначен за гробен дар на покойник  с име Венел. Това лично име наподобява българското Венелин.

Любопитна подробност в най-новата ни история е стремежът на княз Фердинанд  да се изкара от витино-българо-тракийски произход. Неговото семейство води началото си от областта Ветин в Германия. Фердинанд твърди, че името Ветин идва от венетите населявали тези земи. А венетите според представите му са енети. А енетите са траки. Може би Фердинанд наистина да е имал основание в своите твърдения.



http://penelope.uchicago.edu/thayer/e/roman/texts/strabo/12c*.html

http://hbar.phys.msu.ru/gorm/almagest/geogr.htm

http://sparotok.blog.bg

http://www.korenyt.info

www.thracians.net



Гласувай:
7


Вълнообразно


1. didanov - География на Страбон книга пета
12.03.2017 00:14
Според някои хенетите също са преселници от келтите със същото име17, които живеят на океанския бряг; а други твърдят, че някои хенети от Пафлагония18 са се спасили тук с Антенор от Троянската война и като доказателство за това привеждат тяхната привързаност към развъждането на коне, която днес напълно е изчезнала, но с която са били прочути в древността, заради рвението им към развъждане на кобили за мулета. Омир също припомня това: “от Енетия, гдето се въдят мулета диви” (Ил. II. 852). Дионисий,19 тиранинът на Сиракуза взел оттук разплод за расовите си коне, тъй че славата на хенетийското коневъдство не само стигнала до елините, но дълго време самата порода се е ценяла високо.
цитирай
2. elcho - Благодаря ти !!!
12.03.2017 01:27
С удоволствие прочетох поста и ме запълни с информация ,която отдавна исках да знам !
Но , защо не се пише за Цар Рез / Резус / , който е живял в този период по нашите земи и е брат на Приам . Той не е ли оставил някакъв отпечатък в историята ?!
цитирай
3. nadzambunata - Е добре де, ама кво толко ги препрочитаме тия автори
12.03.2017 09:33
Как може да тълкуваме разни движения на некаквиси там, без да знаеме какво точно означават названията им? Какво обозначават те, общ народностен произход, принадл. към общ регион ли ше е, ПОВИННОСТ...? КОЙ ги е обозначил така? Из общо, поради тотална неграмотнос и простотия учьоните не желаят да четът и изследват тези названия и така в нАуката се навъдиха стотици "народи", които незнам къде са се смествали и изобщо оцелявали при допълнителното наличие на "славянское море". Ами тези "АНТИ" напр., вижте, че са си чисти "иуди" - люди, люде. Самите те се наричат така (ние сме люде/хора). А самият надпис (винетката), дето демек сте го гледали много научно и дълго и пак не сте го разчели си чете съвсем земно и просто и гласи: "ние сме селяни"! Селянството и селенията са висшата концепция за стабилно обществено, икономическо и политическо устройство на обитавани земи. Вселенството е философията от типа "както на небето, така и на земята" бе, четете бе хора! Самият Марк Аврелий (доколкото текстовете му не са поредната измислица на "венедиктинците", но мисля, че са истински) изповядва не "елинизъм", а ВСЕЛЕНСТВО, защото и това не са искАли да прочетът правелно училките.
И тия склавини, германи, рексове, резус-и, сармат-и, карл-офци и бескраина плеяда други образи, ми земете ги раслетете най-послем бе!
цитирай
4. didanov - не само цар Рез но и Троя е била по нашите земи според мен
12.03.2017 15:14
elcho написа:
С удоволствие прочетох поста и ме запълни с информация ,която отдавна исках да знам !
Но , защо не се пише за Цар Рез / Резус / , който е живял в този период по нашите земи и е брат на Приам . Той не е ли оставил някакъв отпечатък в историята ?!

навярно си чел някои от постингите ми за Черноморската Троя...царството на Рез е било съседно на Приамовото, може и да е имало някаква форма на васалитет. Според мен той не е убит при Троя, гробницата му с енамира в България, както и от неговията род е т.н. Савска царица или богинята Бастет. Определено си струва да се напише за него, а не само да с повтарят няколко изречения от Илиада. ПОздрави елчо!
цитирай
5. didanov - сложни, философски въпроси задавате nadzambunata
12.03.2017 15:24
имената се менят, а народите остават. Нека се опитаме да си представим времето на Троянската война - на Балканския полуостров имало повече от 70 тракийски племена говорещи общ език, но носещи различни имена за това за учените е доста трудно да съберат пъзела на тракийската народност, а и са подвластни на царуващите представи и закостенели разбирания. Така историческата истина остава робува на политическата такава.
Люди са се наричали лидитие, и то когато са населявали Балканския полуостров.. съгласен съм за философията на Вселенството, дрвените българи и траки определено са били запознати с тези закони.
цитирай
6. get - Диданов, първо предупреждавайки ...
12.03.2017 22:52
Диданов, първо предупреждавайки те да те предпазя по отрошение текста на Гетика от Йордан при същата иваме манипулиране на автентичният текст при нейното отпечатванеатване(популяризиране) през 17-ти век век, когато е издадена в комплект с Павел Дякон по поръчка на Хабсбургския австрийски император?!

Второ: В момента не мога да съм категоричен но мисля при Плиний има цитат за миграцията на пафлагонците-енети, които са водени от друг герой(име) при населването им в северна адриатика?
Мисля Страбон в първи век дава топонима на енетският град Триест, който е звучал близко до нашенското Тържище(Търговище - съвременна огласовка).

Друго което искам да отбележа, енети-венети имаме както в Бретан, така й на запад от Висла в географските Полабия и Померания и то ОЩЕ ОТ ПЪРВИ ВЕК ДОКУМЕНТИРАНО!!?
Това че велико-русите си ги "приватизират" под формата "славяни" е друг въпрос ... по който допълнително ще пиша ТЪЙ КАТО ТЕЗИ ФАКТИ ПРАВЯТ НА ПУХ И ПРАХ ... МИГРАЦИОННАТА "СЛАВЯНСК ТЕОРИЯ" нормано-германска и "славяно-руска" ?
Последното "славяно-руска" съзнателно го поставих в кавички Защото "виеная" както ги наричат фино-езичните народи НЕ Е НА НАРОДНОСТЕН А НА ЕЗИКОВ ПРИЗНАК?

-Поздрав за интереснатаи актуална тема, по която има много да се коментира?!
цитирай
7. didanov - здравей гет
13.03.2017 13:24
едно е ясно, че енетите са многобройни както и пафлагонците и силни в морски битки. Тези избягали според Тит Ливий с Антенор в Италия. После как се се разселили из Западна и Северна Европа е друга тема. Според мен е енетите са траки, но не и пафлагонци. Пафлагон е син на тракийския цар Финей, който има осиновени синове Тинос (тините) и Битинос (битините/витини) - ако венетите са витини то те са сродни с тините и пафлагонците. Други ги наричат бели сирийци, което интересно, защото Финей е сочен за един от синовете на царя на Тир Агенор и брат на Кадъм и Европа.
цитирай
8. shtaparov - Браво- чудесна статия, която об...
18.03.2017 21:16
Браво- чудесна статия,която обяснява част от преселенията на нашите деди! Галските Венети без съмнение са обитавали областта от днешна Франция,известна с името Вандея (Ванадея) а останалите в Мала Азия техни роднини се разделили на две и една част от тях пресекла Кавказ заради притесненията,на които подлагали мирния им живот гръцките нашественици и заживели там,от където в III в.преди Христа по времето на Аршак се преселили частично към областта Кох (Колх) и поставили началото на днешна Грузия. Венетите са без съмнение Ванади,което с носовка е Вананди (Ванандови Българи). Техния "патрон" е наричан Вананд (Ванад,Венет) но и Вунд,което сред Британските Болги станало Бонд а неговото племе избягало от римляните,които завладели Адриатика и Вандея и отишло в Германия,където частично се германизирало. Така тамошните Вундари (Хора на Вунд,Вундови Българи) станали Вундали (Вандали) но не забравили родния Български език,както личи от запазения Вандалски речник на Мавро Орбини. Запазеното Енетско (Венетско) име Пилемен се свързва още с "гръцкото" име Полемон,но етимологията му е типично Българска а значението- Велемон (Веле-ман,Великия Мъж),което без съмнение визира бога Марс (Марж,Маж) защото именно той е Великия Мъж.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2907864
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?