Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2016 23:42 - ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 9215 Коментари: 8 Гласове:
11

Последна промяна: 04.09.2017 12:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

www.bghistory.info

„Това, което няма „име, то не съществува! Затова, на всичко видимо в природата, трябва да му се даде име.”
image

Според редица историци думата «трак» е екзоним. Екзонимът е дума, отнасяща се до група хора, която не съвпада с думата, с която тя нарича себе си. От друга страна думата, с която тази група от хора се назовава сама, се обозначава с термина ендоним, или също автоним. Думата екзоним произлиза от гръцките ексо (отвън) и онома (име). Произходът на ендоним и автоним отново е от гръцки - ендон - "отвътре" и съответно авто - "само-", и онома, т.е. "име". Буквално - самоназвание. Например в славянските езици често хората от Германия биват наричани немци, тъй като германските племена не разбирали славянските езици, от където идва и екзонимът, който означава неми.

Възможно е екзонимите да произлизат от различни корени, както при Deutschland, Germany и Allemagne. Друг вариант е наименованията в различните езици да са родствени думи, които са се изменили в произношението или правописа. Например, наименованието на London на френски, испански и португалски е Londres, Londen е на холандски, Londra на италиански, румънски и турски, Londэn на чешки и словашки, Londyn на полски, Lundъnir на исландски, Lontoo на фински, а на български то се произнася и записва на кирилица в оригиналия вариант на еднонима си. Някои езици използват правописа на ендонима, но изменят произношението му, с което го превръщат в екзоним. Английското и немското произношение на Paris (Париж), например, е различно от френското, където „s” е нямо, но правописът им е идентичен.

В тази статия, ще се опитаме да разберем екзоним ли е думата «трак» и ако да какъв вид е. Първата аналогия с тази дума разбира се е  «Тракия». Топонимите са собствените имена на всеки географски/топографски обект и се делят на няколко вида, еди от които е • етноними (имена свързани с етническия произход на населението), например: Мизия(равнина), Тракия (низина), или селата: „с.Кумани”, „с.Татарци”, „с.Българево” и т.н. Вижда се че името на географска област Тракия е производно на името траки.
image

Ако названието «трак» беше чужда за траките дума, то би трябвало и Тракия да бъде такава. Нека да сравним имената на съседните области - в Мизия живеят предимно мизи, във Витиня - витини, в Дардания - дардани, Македония - македони, Илирия - илири, Астика – асти, Дакия - даки и т.н. Тези имена определено не са екзоними, защото отговарят напълно на името на племето, което ги населява. Всички тези племена са съвременници на племената населяващи Тракия и е логично жителите на Тракия да са се наричали траки. Разбира се не всички тракийски племена дават име на големи области, само значимите от тях, които са господствали през достатъчно дълъг исторически период от време над останалите. Исторически погледнато областите Мизия, Македония, Тракия носят неизменно тези  си имена поне 3000 години.

 

Първият източник споменаващ траките като такива е Омир в своята Илиада. Досега приемахме безрезервно, че участниците поне на страната на троянци са траки, но един по-задълбочен прочит, говори друго:

(„Илиада II, 840-877):

"„..Вожд на троянците бе шлемовеецът славният Хектор,

син на Приама; мнозина най-смели се готвеха вече

заедно с него да влязат с копия остри в боя.

Вожд на дарданците беше известният син на Анхиза,"

Водеше цар Хипотий племе с копие силно пеласги,

тези, които живееха сред плодородна Лариса,

тях ги предвождаха в бой Хипотий с Пилей войнолюбец,

двамата сина на Лет пеласгийски, потомък Тевтамов.

А пък Пейрой с Акаманта предвождаха всички тракийци,

мирно живеещи близо покрай Хелеспонт бързотечен.

Вождът на копиеборци кикони бе смелият Евфем...»

 

От пръв поглед става ясно,че в скучая се изброяват вождовете на всички съюзни племена – троянци, дардани, пеласги, кикони....и тракийци! В случая ако доверим на превода, се оказва, че Омир прави разлика между троянци и останалите съюзници и Пейрой и Акамант са вождове на племето на траките! Не може да се говори за събирателно понятие на името траки. Омир споменава също и Тракия като област – нарича я «тлъстопочвената Тракия“, което доказва, че тази област е съществувала поне по време на Троянската война (ок 1230 г. Пр.н.е.) и е свързана (поне) с едно племе на име траки. За да се установи все пак директна връзка Тракия-траки нека погледнем какво знаем за вождовете Акамант и Пейрой от митологията.                                          

 image

Кой е Акамант?

Акамант или Aкамас –  заедно с Пейрой предводител на всички траки, които мощно течащият Хелеспонт обгражда и по-точно от областта на долното течение на р. Хеброс (Марица) и източно от нея. Син на Евсор - съюзник на трояните, най-храбрият измежду траките [Ноm. Il. II, 844; V, 642]. Убит е от Аякс, син на Теламон, който го удря по покрития с конска грива гребен на шлема [Ноm. Il. VI, 5-8]. А. е епически образ, който принадлежи към най-ранния пласт от данни за тракийските царе и за държавни организации от края на II и нач. на I хил. пр. Хр.Енос (на турски: Enez, Енез, на гръцки: Αίνος, Енос) е град, околийски и общински център в Източна Тракия, Северозападна Турция, вилает Одрин (Едирне) на югоизток от устието на река Марица. Между устието на Марица и града се намира националният парк Далян. Тоест съществува директна връзка между Тракия и земите на Акамант.

Акамант (или Акамас) е името на още два героя от Древногръцката митология. Акамант, син на Антенор, сражаващ се на страната на Троя.  Акамант, син на Тезей, е споменат от Вергилий като един от ахейците, скрити в Троянския кон.

С частицата мант се изразява притежание в санскрит ( пашумант означава имаш животни, паша ).Мант отговаря на старобългарският глагол имати- имам, чиято насализирана форма е иманти. Например Радамант означава имащ радост, радостен. С подобен строеж са тракийските имена Акамант и Йфидамант ( съюзници на трояните).

Кой е Пейрой? Името ПЕЙРОЙ-  е едно от митичните имена на тракийския Херос.

Омир го назовава предводител на всички траки, чиито земи обгражда „мощно течащият Хелеспонт” и го представя като херой (божествен герой). Вождът на етолийците убива Пейрой под стените на Троя, но не успява да отнесе неговите доспехи, „разтреперан от ужас”, поради прииждащите траки, които с дълги копия защитават тялото на вожда си. В древността Хелеспонт наричали днешните Дарданели (проливите между Егейско и Мраморно море.)

Любопитно:  Когато разказва за смърта на Пейрой Омир казва нещо интересно за неговите другари. За тях е употребен епитета ακροκομοι – имащи коса на темето...т.е. главата е била обръсната, като е оставен един кичур да расте свободно. За същата тази прическа Плутарх казва, че е типична за мизите (наречени в по-късни времена българи). Векове след Плутарх, един друг автор - Прокопий Цезарийски нарича тази прическа хунска мода... ”

. В епоса траките излизат от анонимност, те са описани като съюзници на трояните, като равни по храброст, доблест и богатство на ахеите и на сцената излизат легендарните тракийски царе-жреци Резос , Марон , Пейрой, Акаманд др.Омир нарича трак също митичния цар Резос, царя на едоните , които владеят югозападна Тракия по долното течение на р. Струма с център планината Пангей , богата със златни и сребърни залежи.

С името на Пейрой се свързва Пиерия – име на древно племе и на древна държава. В Пиерия има много градове, представляващи археологически интерес, като Дион, Пидна и Платамонас. Според легендите Пиерия е също "царството" на Орфей и на музите. Най-високата планина в Гърция - Олимп, която също се намира тук, е дома на древногръцките богове.

Имена на тракийски владетели и племена съдържащи съгласните Т, Р,К, С или З като словообразуващи: засвидетелствани са тракийските владетели, Terej,  Терес и Трак, според библейските източници траките произхождат от Тирас – син на Ной. В известията на Диодор и на Корнелий Непот царете Медок и Севт са уточнени ту като „тракон басилеос” , ту като „регибус Трацис”, но и като „рекс Тракум” (царе на Тракия).

 image

Племена, обитаващи земите на Тракия с възможна връзка с етнонима „траки“

теризи (терици): (Североизточна Тракия, на изток от мизите)

тиризи (земите около н.Калиакра)

травси: (в областта между долното течение на Хебър и Източните Родопи)

трери: (Западна Тракия, край река Ескус( Искър) , край Сердика

трилатаи: (Западна Тракия, река Ескус )

троглодити

дерони: (Югозападна Тракия, известни с красивите си монети с колесница) може да произнасят и като терони, тирони.

 

Можем да заключим, че името «трак, траки» не е екзоним, чужда дума, а е ендоним(автоним), име  на поне едно тракийско племе, живяло поне по време на Троянската война. Също така «трак»  не е било събирателно име на всички сродни племена, населяващи Балканския полуостров и Мала Азия в края на бронзовата епоха. Това става вероятно едва векове по-късно.

 

 Гърците не си измислят сами името, а го приемат постепенно като екзоним за всички неелински племена, с които влизат в контакт. Самата дума с времето придобива и отрицателно значение на гръцки език. В интерес на истината  и  името гърци също е имало отрицателно значение идващо греки, граки, грак, грачене (на непознат, чужд за траките език), както и символично свързано с грабителския им нрав  като неканени пришълци на Балканите.

свързани статии
didanov.blog.bg/history/2016/08/04/t-r-k-ili-s-pyrviiat-vladetel-na-plemeto-quot-traki-quot.1468748

didanov.blog.bg/history/2016/08/09/o-nerazumnii-zashto-se-sramish-da-se-narechesh-miziec.1469700


Използвана литература и източници:

https://cartograf.wordpress.com

https://antichniavtori.wordpress.com

https://bg.wikipedia.org

http://www.thracians.net

www.sparotok.blog.bg




Гласувай:
11


Вълнообразно


1. syrmaepon - Големият проблем е, че по-голямата ...
11.08.2016 10:16
Големият проблем е, че по-голямата част от информацията, да не кажем цялата за тези племена е на гръцки език от определена епоха, а не на езика на съответните племена. Тоест единствения език с който разполагаме е гръцкия. Този език също едва ли е чист, тоест той вече е вградил и заимствал от по-древни езици и култури, най-вече известните нам като микенската / за чийто език все още се водят спорове/. Така, че за самата дума "трак" може да съдим от гръцкия език без да сме сигурни дали тя е оригинална гръцка дума или заимствена. Единственото което знаем, включая и траките, е че тези племена са наречени така в гръцките източници, но не и кои названия са екзоними или автоними. Поне не със 100% сигурност
цитирай
2. didanov - здравей Сирма
11.08.2016 16:32
съгласен съм, че тракийските източници са недостатъчни за да са определи със сигурност произхода на думата. Но римляните също са имали вземане даване с траки и то не единствено чрез посредничеството на гърците, римските карти и източници използват също името траки и Тракия.
Идеята ми е беше, че преди да е станало събирателно име за повечето сродни племена в Тракия а и извън нея, това име е било ендоним за поне едно племе - както посочих с Омир наппример. Много е трудно да се проследи промяната на значението през тези древни времена, но и с данните, с които разполагаме може да се направят определени изводи. За сега обаче липсва целенасочена работа в тази посока, т.к. автоматично приемаме събирателното име за изначално и гръцко, без да си задаваме въпроса дали наситина е така.
Има още нещо интересно - в дългия списък с тракийски племена има всякакви познати и непознати имена, но подобно на племето траки, това племето трояни липсва! НО споменът за Троянската война и Троя е останал. Как да си го обясним това? Аз си го обяснявам не с изчезването,а преименуването на племената. Колегата щапаров беше казал, че при всяко преселение традиция е промяна на поне една буква в името на племето. Така мизи са станали мюзи, бригите - фриги, тините - витини, едоните - македони?, гетите -готи? и т.н.

цитирай
3. syrmaepon - Да, племената се преименуват, о...
12.08.2016 10:21
Да, племената се преименуват, освен това има и конфедерация от племена, така, че някои имена на племена остават скрити / до един момент/. Що се отнася до ендонимите, то и сега има подобни случаи. Например Унгария- Маджарско и фактът, че ние ги наричаме унгарци, или например немците, които са германци )))). А също и американските индианци, които дължат своето световно име на една грешка.
цитирай
4. didanov - много е вероятно
12.08.2016 23:30
Приамовото царство да е било конфедеративно обединение от много племена. Легендите разкават за 12 племена, което горе-долу отговаря на описаното от Омир - трояни, траки, пеони, дардани, кари, ликийци, фриги, витини, пафлагонци,мизи, халиби. Аз бих добавил амазонките. НО както се казва - имената се менят народите остават.
Все пак мисля, че има основания името траки да е ендоним, възприет от после от гърците. С Троянската братоубийствена война завършва времето на господство на траките и става както в ппоговорката - двама се карат, третия печели - ерата на тъмните времена пордължва поне няколко века след това. лека вечер.
цитирай
5. didanov - кратка справка от митологията относно Пейрой и Акамант
13.08.2016 00:49
Пейрой е син на Имбрий или Имброс. Този Имбрий се оказва, че има директна роднинска връзка с Приамовото семейство - женен е за една от незаконнните дъщери на Приам Медесикаста. Бащата на Пейрой е бил владетел на града Педеон в близост до Троя и според някои източници е бил убит от Тевкър през Троянската война. Интересното е, че бащата на Имбрий е Ментор от Итака - добрият приятел на Одисей (Омир 2/13, 171), който помага на жена му да избие женихите, когато Одисей още пътува към дома.
"170. Тевкър, синът Теламонов, погуби мъж копиеборец,

Имбрий, потомък на Ментор, прочут със коне многобройни,

който живееше в град Педеон до войната с ахейци,

женен за Медесикаста, небрачна Приамова щерка.

Ала когато дойдоха данайските кораби вити,

175. Имбрий се върна във Троя, изпъкна сред всички троянци,

тачен в дома на Приама наравно със царските рожби."
цитирай
6. syrmaepon - Има вероятност по времето на Тро...
14.08.2016 11:03
Има вероятност по времето на Троянската война много племена да живеят разпръстнати и на двата бряга на Средиземно море и да не са се смесили в един народ, тоест Омир описва някои връзки между тях. Също в Илиадата се вижда, че конните народи са стигнали далеч на юг и са имали градове-царства и са се смесвали с местното население. Точно затова е много трудно да се определи еднозначно принадлежност към определена култура и език както на траките, така и на елините и прочие народи.
цитирай
7. didanov - траките определено са конен народ
15.08.2016 15:24
което улеснява завладяването на нови земи, но няма как да се смесват с местното население на Балканите и Малаз Азия, защото те са местното такова. Виж процесът в Египет е бил ясно различим.
Няма как многобройните тракийски племена да не са се месили едно с друго, но обединяващ принцип е бил общият език на който са говорили, както и виската култура, наследена именно от тях от изчезналата високо развита цивилизация на Балканите. Така че принадлежността и култура са били много сходни - тракийски, за разлика от Данайците пришълци.
цитирай
8. indiram - ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО &qu...
25.08.2016 21:36
ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"? -
- Чуждица е за чужденците! - мене ми говори като от рода...

Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2901232
Постинги: 1136
Коментари: 3355
Гласове: 5854
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?