Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2016 07:00 - По следите на черноморската Троя - колко голямо е било царството на Подарк-Приам?
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 1291 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

1.      Омир сам поставя границите на царството на Приам:

 

„Слушахме, старче, преди, че и ти си живеел честито.

 

Нявга, нашир и надлъж, чак от Лесбос  на древния Макар

 

та до великата Фригия и Хелеспонта безкраен,

 

вредом те слави мълвата с добри синове и богатства.” (Илиада, XXIV, 543-546)

Читателят остава с впечатлението, че царството на Приам е огромно по територия – нашир и надлъж – тоест на дължина и ширина. Самият израз чак от Лесбос  поставя един от граничните райони на Приамовото царство. Ако под Лесбос се рабира сега съществуващия остров, то разстоянието между него и Троя на Шлиман е направо нищожно – макар и на стратегическо място до проливите на Хелеспонта, все пак няма обяснение, защо столицата се намира накрая на държавата – освен ако Троя се е ограничавала с региона на Троада по територия или се е намирала някъде другаде – например на Балканския полуостров, откъдето и са повечето основни съюзници на троянците – траки, пеласги, мизи, кари, пеонци,мигдони и т.н. Тоест според Илиада троянците са владеели или управлявали една голяма по територия за времето си държава или междудържавно обединение , а не само малка , в Малка Мизия, част от областта Мизия. Това никак не подхожда на великата и богата Троя нали?Все пак Рим се е намирал приблизителноо в центъра на империята, Константинопол също. За едно могъщо царство не е практично да има столица близо до границите си – все пак то дължи мощта си именно на нея.  Следователно или Троя не е била толкова могъща, колкото ни я описват авторите или истинската й столица се е намирала някъде другаде, не там където Шлиман търси.

Нека да потърсим все пак някакви източници за тези умозаключения-

 

Някои автори премат, че хетската експанзия в Югозападна Мала Азия през XIV и първата половина на XIII век пр. Хр.(преди троянската война) довежда до (обратно)изселване на местно население към Балканите, включително на част от мизите. След разпада на Хетската държава малоазийските мизи получават отново възможност за самостоятелно развитие.Херодот пише, че преди Троянската война мизите и тевкрите преминали през Босфора в Европа, покорили всички траки и достигнали до Йонийско море и река Пеней в Гърция (История, 7.20). В „Илиада“ мизите са споменати като съюзници на троянците.

Следователно – хетите изтласкват мизи и тевкри обратно на Балканите, а те от  своя страна преди троянската война, покоряват всички тракийски племена , чак до река Пеней и до Йонийско море. Под "покоряват", би трябвало да се разбира, направени са васални или съюзни – и това са същите съюзни племена на страната на троянци срещу ахейци и данайци, и то непосредствено преди войната.

Страбон твърди, че единствено мизите от всички тракийски племена, преселили се в посока Мала Азия, са останали да живеят и по родните си места –земите между Истъра и Хемуса, което обяснява и защо малоазийските мизи са успели да подчинят балканските траки – вероятно са се обединили със своите едноплеменници от Балканите. Какво представлява Троянската война – война между две оргомни племенни обединения, стотици хиляди воини, които същевременно са близки по език и култура, дори някои лица са първи или втори братовчеди, воюващи един срешу друг! Подобна картина се наблюдава например по време на Гражданската война в Америка, между Севера и Юга, където според стеклите се обстоятелства  воюват бащи срещу синове, братя срещу братовчеди, което я прави обаче не по-малко кървава, а още по-трагична!

Ако се доверим на Херодот, то се оказва че, след като са изтласкани от хетската агресия обратно на Балканите и то през Босфора, а не през Дарданелите, е логично малоазийските мизи, завладявайки нови земи(и обединявайки се евентуални със своите съплеменници) да преместят и своята столица или резиденция на своя цар.  

. ...та до великата Фригия и Хелеспонта безкраен казва Омир – от Лесбос до Фригия това е Малоазийската Мизия, която може би се явява като южна граница на Приамовото царство, което и обяснява защо дарданци с Еней идват на помощ на троянци.  За Хелеспонта (Мраморно море) знаем, че и от двете му страни е населяван от тракийски племена,  Мраморно море е било всъщност вътрешно тракийско море. Тракийски морета са се наричали по това време са и другите две морета – Черно и Бяло. 

Тук обаче ще си позволя една светотатна мисъл – под Хелеспонта едва ли Омир е имал предвид сегашното Мраморно море! Защо ли? Нека да прочетем внимателно легендата за това място: 

Походът на аргонавтите
Някога, много отдавна, в Беотия царувал цар Атамант, син на бога на вятъра Еол. Той имал две деца от богинята на облаците Нефела - син Фрикс и дъщеря Хела. След време обаче, Атамант изневерил на Нефела и се оженил за дъщерята на Кадъм - Ино. Новата му жена намразила Фрикс и Хела и решила да ги погуби. Служейки си с измама, тя убедила Атамант да ги принесе в жертва на боговете. Когато всичко било готово за жертвоприношението, изведнаж се появил овен със златно руно, изпратен от Нефела, за да спаси децата й. Фрикс и Хела яхнали бързо овена и той ги понесъл във въздуха далеч на север над поля, гори и планини. Когато полетели над морето, Хела се изплашила, не могла да се задържи за руното и паднала всред вълните, които я погълнали. От тогава това море било наречено Хелеспонт - морето на Хела (протокът Дарданели?). А овенът продължил да лети все по-далеч и по-далеч, докато стигнал бреговете на далечна Колхида, където царувал магьосникът Еет, син на бог Хелиос. Еет отгледъл Фрикс като свой син, а когато възмажал, го оженил за дъщеря си Халкиопа. По повеля на Хермес, двамата принесли овена в благодарствена жертва на Зевс, а златното руно окачили на дърво в свещената гора на бог Арес. Там то било пазено зорко от страховит дракон, който бълвал огън и никога не затварял очи. Мълвата за златното руно се разнесла по цяла Гърция и потомците на Атамант, бащата на Фрикс, вярвали, че спасението и благоденствието на родовете им зависи от притежанието на руното. (Беотия е историко-географска област в Древна Гърция. Разположена е на втората по големина равнина в Гърция, след тази в Тесалия. Богата област, имала много полиси - Тива, Левктра, Орхомен, Платея, Лебадея. На северозапад граничи с Фокида (разделя ги планината Хеликон), а на югоизток с Атика (разделя ги планината Китерон). Известен военачалник е тиванецът Епаминонд, а в Лебадея има светилище на Зевс.)Древните беотийци са известни с конницата си. През т.нар. класическа епоха Тива доминира в Беотия, като обединява полисите в Беотийски съюз, който е съюзник на Атина. Беотия и Тива са център на минойската цивилизация в Континентална Гърция.)

Ясно се вижда, че под Хелеспонт се разбира че е голямо море! Мраморно море не е толкова бекрайно и дори и при «прелитане» не  би трябвало да «уплаши» много Хела, друго би било ако тя е виждала само море и вълни, без брегове! За същото вероятно говори и Омир, наричайки именно Хелеспонта безкраен – усещане за безкрайност, за липса на някакъв видим бряг. Ако проследим и посоката на "летене на овена" – то единственото море през планини и гори в посока североизток е Черно море. Това се потвърждава и косвено от легендата, т.к. следващата брегова и видима точка на пътя на овена е далечна Колхида (днешната планина Кавказ)- никъде не се споменава, че овенът продължава да лети над други планини и гори, което несъмнено би било, ако се имаше в предвид днешното Мраморно море .

 

Нявга, нашир и надлъж, чак от Лесбос  на древния Макар

 

та до великата Фригия и Хелеспонта безкраен,

 

вредом те слави мълвата с добри синове и богатства.” (Илиада, XXIV, 543-546)

След тези размисли Приамовото царство придобива съвсем различни размери – на изток граничи с остров Лесбос, на юг и югоизтток с Велика Фригия, а на изток опира до Черно море (Хелсеспонта безкраен)...

Колкото до западната граница нека да помислим логично.....

тевкри и мизи покоряват племената до Йонийско море (остров Лесбос?) и река Пеней преди троянската война – Дардан е зет на Тевкър, женен за дъщеря му, който управлява държавата Тевкрия. След неговата смърт Дардан поема властта и тевкрите се наричат дардани. Мизи и дардани (бивши тевкри?)според Херодот  завземат земите от Черно море на изток, на запад до река Пеней...логично е да предположи, че Приамовото царство е граничило на запад също до река Пеней (на югозапад до Лесбос, на юг,югоизток с Фригия,на изток с Черно море.).

Не смея да си помисля, ако Омир под Фригия и фриги, е разбирал бриги и Бригия и то тези коренните от Балканите?Не населяваха ли те именно района на река Пелей?

 

Ето малко инфо за тях»: "Старите българи, които са живеели на Балканския полуостров, служили на благия Бог, затова се нарекли „българи”, това е духовното тълкуване на думата „българин”. "
Пелазгите произлизат от бригите (фриги,бръгои,върагои), записани са като техни наследници.Омир споменава, че имат божествен произход. Езикът на мизите е бригийски. Следователно бриги е най-древно от всички тракийски (като условно понятие !) народи ! Били "автохтонни" , т.е. родени от земята, най-стари. Държава Бригия (Фригия) ..."ф" тъй като в гръцкия няма "б" няма и "ъ",в следствие от това е по-известно "фриги" и "фригийски" вместо "Бриги" , "Бригийски" , "брЪгои" ...също така "пелазги" варира и като "пеларги" , "пелгари" ,което е "българи" тъй като в гръцкия език поради липсата на "б" буквата се замества с "п" и "мп" ... квартала "Пеларгик" в Атина --->.....също самото название на Олимп следва да свържем с чисто българската дума "Било" (синоним на "връх").В древността на Балканите, в Мала Азия и в Египет се е пишело и четяло от дясно на ляво. Това е пелазгийски начин! Както казахме вече в гръцкия липсва буквата "б", заменя се с "мп" следователно "б" в "Б"ило --->се заменя с ""мп" ---> "МП"ило и четейки от дясно на ляво --->оли"МП" ( при обратното четене не пишем "пм" ,а "мп" тъй като заменя една буква !).

Одриското царство е държавно обединение от различни тракийски племена, защо и Приамовото да не е било такова? 

много съюзници има в големия град на Приама, Илиада II, 786-806 

разни езици говорят далечни хора събрани. 

Омир представя следните народи с техните водачи:

„Вожд на троянците бе шлемовеецът славният Хектор,

син на Приама; мнозина най-смели се готвеха вече

заедно с него да влязат с копия остри в боя. 

Вожд на дарданците беше известният син на Анхиза(Еней),"(прави се разлика межди дарданци и троянци,

„Водеше цар Хипотий племе с копие силно пеласги1,

тези, които живееха сред плодородна Лариса,(ако ларисийци знаят къде се е намирала Троя, тогава защо според митологият никой от ахейците не е знаел?)

( В района на Лариса са открити следи от  селище, но данните показват, че то не е имало някакво особено значение за развитата култура в района. Околностите на Лариса са изключително плодородни и затова от на дълбока древносост са се ползвали с голяма важност за земеделието.Името Лариса се смята, че има стар произход, водещ началото си от пределинското племе пеласги. Изобщо другото име на района Пеласгиотис е доста разпространено име за пеласгските градове и носи спомена за някогашните си обитатели. Самата дума лариса означава от старогръцки твърдина.)

тях ги предвождаха в бой Хипотий с Пилей2 войнолюбец,

двамата сина на Лет пеласгийски, потомък3 Тевтамов.

А пък Пейрой с Акаманта4 предвождаха всички тракийци(забележете не троянци!),

мирно живеещи близо покрай Хелеспонт5 бързотечен

Вождът на копиеборци кикони бе смелият Евфем…

Водеше храбро Пирехъм пеонците с лъкове вити,

с чест обитаващи град Амидон до широкия Аксий  (река Вардар),

който разлива води превъзходни далеч по земята.

Силният вожд Пилемен от Енетия(Македония), гдето се въдят

мулета диви, доведе безброй пафлагонци юначни…(Пафлагония е област в Мала Азия, на изток от Витиня, значи ли това, че първите пафлагонци са живели в днешна Македония, древна Енетия?Вероятно пафлагонците се преселват заедно с битините-витини, наричани преди това стримони, които биват изтласкани от мизи и тевкри, в случая обаче се разбира пафлагонци от Балканите и то безброй – голямо количество – още едни съюзници, позиционирани на Балкнаните преди войната)

 

Одий и с него Епистроф доведоха тук ализони7

чак от далечна Алиба, където сребро се добива.(халиди,хализони

Халибите, които копаят желязна руда (Xen. Anab. 5: 5, 1-2) и хората, които добиват желязо (Apoll. Rhod. Arg. 2: 1001-1009) най-вероятно са хализоните на Одий и Епистроф, които съгласно Омир (края на ІХ/VІІІ в.пр.Хр.), населяват далечната Алиба, където се добива сребро (Hom. Il. 2: 856-857); у Омир те се намират между мизите и пафлагоните, тоест те и тук, тоест изначално се свързват със северозападната част на Пафлагония. (Мала Азия)

 

Мизи начело с Хромий и Еном, вещ птицегадател,(Страбон изказва мнение, че това са балканските, а не малоазийските мизи)

ала чрез птиците той не отбягна най-черната гибел.

Падна в реката, убит от ръцете на внука Еаков,

който в нея погуби и други отлични троянци.

 

Форкис с Аксаний божествен доведоха фриги при Троя8

чак от Аксания: искаха в стръвна битка да влязат.(защо чак от Фригия, ако е Малоазийската  Мизия е граничела на изток точно с Фригия?)»

.....Наст бе водач на карийци, известен с говор незвучен9

 

А Сарпедон с почтения Главк пък доведе ликийци

чак от далечната Ликия(древна Ликия е доста отдалечена и от Троада и от западния черноморски бряг, но по-далече е все пак отт ченоморския бряг), негде от Ксант бързотечен.”(„Илиада II, 840-877)

  1. Така се вижда, че съгласно и по-късни писатели, троянците са трако-илирийски народ, където и да са живели.
  2. Що се отнася до разкопките на азиатската страна на Дарданелите, където е предполагаемото място на Троя, те нямат тази стойност, която им се предава. Там нещо е било изровено, намерено, но какво е то? Как можем да докажем, че изровените руини са царството на Приам...

 

Това са троянците. Както виждаме, всички живеят в Тракия, Македония и Тесалия. Те са били пеласгийски и тракийски народи, които са живеели на Балканския полуостров от Лариса до Дунав. Ахейците също са нападали своите съседи в Тесалия, Македония, Мизия и Тракия.

 

Въпреки всичко това, някои учени, които не са запознати с тези взаимоотношения, твърдят, че Троя се е намирала в Азия. Олимп, Мизия, Пеония, долината на р.Вардар, долината на р.Струма, Мигдония и Тракия в Азия ли се намират?!

Троянският цар Приам е бил фригиец. (Илиада XXIV, 543-546) По-късните автори обозначават фригийци, ликийци, мизийци, карийци и лидийци като троянски народи. (Страбон XIV, III, 3) Местообитанието на тези народи понякога се посочва в Азия, защото се е смятало, че някога е имало преселение от Европа към Азия. Така пише Херодот: 

Фригите, както казват македонците, са се наричали бриги, докато са живеели в Европа, в земята на македонците. Когато обаче са се преселили в Азия, заедно със своята земя, са променили името си на фригийци”. (VII, 73)

Фригийците следователно са македонски народ, който се предполага някога да се е преселил в Азия. Кога обаче се е случило това преселение, преди или след троянската война? Херодот пише по-нататък за витините: 

„Траките се наричали витини, след като са се преселили в Азия. Преди това, както самите те твърдят, са се наричали струмонци, защото са живеели на Стримон (Струма) в Македония. Отново според самите тях, те са били прогонени от теукрите и мизите от техните местообиталища.” (VII, 75) 

Витините също са македонски народ. Мизите също са такъв народ, щом са прогонили стримонците от тяхната родна земя. Според Херодот те са живеели на планината Олимп – „Мизийците са потомци на лидийците, но са се наричали олимпийци по името на планината Олимп.” (VII, 74)..... 

Остава да се зададем въпроса кое тракийско племе са троянците? Защото аз не успях да го намеря сред многобройните тракийски племена,  но може и да греша.


свързани статии:
didanov.blog.bg/history/2016/04/01/po-sledite-na-izcheznalata-troia-dardani-vitini-kari-tevkri.1441339

 
didanov.blog.bg/history/2016/04/04/kyde-e-mitichnata-troia-mizi-li-sa-troiancite-za-koi-mizi-pi.1441866

 




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2924561
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5874
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?