Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2016 00:07 - БЪЛГАРСКИТЕ СЛЕДИ В РУСИЯ
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 28474 Коментари: 86 Гласове:
20

Последна промяна: 16.01.2016 11:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Волжка България и наследникът й – Казанското канство, през цялото си съществуване са били в най-тясна връзка с Киевска Рус,Владимиро-Суздалското, Рязанското и  Новгородското държавни образования. Двете големи държави на Източна Европа – Волжска България и Московското княжество, са се развивали не само в упорита конкуренция и конфликти, но и са влизали в културно-стопанско-военни заимствания.
През 922 г. волжките българи приемат исляма. През следващите векове те живеят цветущо въпреки съперничеството с набиращото мощ Московско княжество. Известни са 16 големи войни между московците и волжките българи до появата на Чингиз хан. През 1237 г. от изток върху територията на Волжка България връхлитат монголските пълчища. Именно тези пълчища, които смразиха цяла Европа, бяха назовани от цивилизования свят "татари", или хора от "тартара", от преизподнята.
image
Цялата българска държава влиза в състава на държавата на Чингиз хан, образувайки в нея самостоятелен окръг и запазвайки значителна автономия. Подобна е съдбата на Московското княжество.
Постепенно името "татари" прилепва и към завладените от монголите народи, включително и към населението на Волжка България, пише в книгата си "Историята на Волжка България" Гайнетдин Ахмеров. Тя започва да се нарича вече Казанско царство - по името на новата столица Казан. През 1552 г. Иван Грозни завладява Казан. Причината за упоритата руска агресия е, че българите държали ключа към Азия и били главната пречка пред руската експанзия. След падането на Казанската държава пътят към Сибир е открит.
След завладяването на България руският царизъм подхванал политика на размиване на националното самосъзнание и етническото единство на българите. Обявил казанските българи за татари, а източните българи - за башкири.
С официалната версия, че казанските българи са татари, се целяло завземането на България да бъде оправдано като възмездие срещу злите "татари" за двувековното иго на Ордата над Русия.
Този процес продължава и по време на болшевишката власт.През 1919 г. Ленин признава Башкирска АССР. През 1920 г. - Татарска АССР. Така българите са разделени на 2 нации - татарска и башкирска, за да не създадат Българска република, каквито опити след революцията има. Въпреки това при преброяването на населението на Съветския съюз през 1926 г. 1,5 милиона се определят като българи.
Дори и след падането на Казан, Русия продължава да изпитва влияние, изразявано често в открито копиране на дейности, характерни за българската държавност. Нищо ново под слънцето, защото това вече се е случвало преди десетки векове по времето, когато далечните ни прадеди са били съседи с Китай.
В Русия обаче процесите са още по-рано изразени, тъй като след края на Волжка България и Казан стотици български аристократически родове се вливат в структурите на оформящата се мощна Руска империя.
Големият приятел на България, професор Алфред Халиков, гордеещ се с българския си етнически произход българо-татарски и руски историк и археолог, заслужил деятел на науката на Татарстан, автор на над 40 монографии и над 600 статии, е посветил огромна част от творчеството си на удивителния факт, че над 500 известни руски фамилии от интелектуалния елит на Русия са от български произход.
Според него още далече преди разгрома на българските държави, „културните, икономическите и матримониалните (брачни) връзки между българи и руси са съществували, развивали са се и не са прекъсвали дори в най-тежките времена на руско-българските взаимоотношения”.

Изследователката Татяна Ярулина Ал-Булгари сочи като „важен аспект на културната доминация на нашите прадеди над Русия множеството българи в придворието на руските князе”.
Сериозни изследователи като В. Татишчев и С. Веселовски доказаха масови заселвания на български родове през ХIII век в Руската империя. Казански феодали стават основоположници на руски дворянски родове в Рус и Литва. Процесът става особено масов след 25-те войни на Русия срещу Казан от 1461 до 1552 години. Русия копира всичко, дори и ненадмината крепост Кремен (Кремлин) на Казан. Смаяни от красотата й, руски князе молят волжски българи да построят същата крепост и в Москва. Така се ражда Кремъл. За да не остане съперник, казанския Кремен е сринат до основи.


Голяма част от руското чиновничество, твърди Алфред Халиков, е формирано от българи. След превземането на Казан, в Москва само през 1547 година се заселват 76 български князе и мурзи (по-дребни благородници). Четири години по-късно техният брой нараства до над 500. Според изследователя Перетякович с последната царица на Казан Сююмбике през 1551 година в Русия пристигат 168 князе и мурзи. За качеството на българските благородници недвусмислено говори фактът, че тия българи са назначавани главно на дипломатически, военни, съдебни и финансови длъжности.
Първите руски дипломати в Полша, Италия, Дания, Англия, Холандия, Турция и Персия са били българи.
„Волжските българи – твърди Татяна Ал-Булгари – са били цивилизационният катализатор за съседните народи”. Руските фамилии са особено благодатен чист източник за изследвания. Те са с особено консервативен характер поради ред стекли се исторически особености на живота в Русия.
Обособяването на фамилиите на населението порядъчно е изостанало в сравнение със Западна Европа и България. Дори през 1897 година се оказва след преброяването на населението, че 75 процента от руските граждани, особено сред селското население, нямат фамилии. Самоличността се доказвала, ако е необходимо, не с фиксирани документи, а с така наричани улични фамилии или с имената на известни съседи. Придобиването на фамилии е дълъг процес и завършва едва при съветската власт, когато се извършва масова паспортизация през  декември 1932 – януари 1933 година.
Фамилии имали преди всичко дворянските родове и всичко може би е започнало под влияние на вливането на българската аристокрация в руския елит. Документирано е, че през 1555 година се говори за „държавно родословие” и паспортизация на знатните фамилии. Българските фамилии коренно се различават от традиционно руските. Последните са обикновено или на географски признак, или търговско-стопански, или на базата на прякори.
Внимателен анализ може би ще покаже, че българските родове далече надхвърлят цифрата, посочена от професор Халиков, защото в Русия има още ред особености, едната от които е, че фамилиите на незаконните деца на дворяните се записват съкратено, например от Галицин става Лицин, от Корсаков се получава Саков и т.н. Не е маловажна и друга особеност – църковните служители нямали фамилии, много видни търговци – също.
Тук ще се спрем на някои руски фамилии с български родови корени  общо 500. Шокиращите коментари читателят може да си прави сам.

АЛАБИНИ – според Веселовски от „алаба”,  стара българска дума, означаваща награден.
АКСАКОВИ (аксак означава хромий, недъгав, куц)-

Аксакови писатели, публицисти, учени. Родоначалник на фамилията Иван Аксак ("аксак" - куц, ) интересна връзка с враненския квартал Аксаково
АЛСАНОВИЧЕВИ -
Аслановичеви в полския двор от тази фамилия е бил кралският секретар
АХМАТОВИ -
военни моряци, прокурор от Синода
БАЛАКИРЕВИ – в Литва от ХIV век. Освен  прочутия шут Балакирев, има и известен композитор.
 БАРАКОВ – от „барак” – рошаво куче – дворяни от ХV век в Литва и Твер.
БАРАНОВИ - В тяхното родословие е записано :"Основоположник на рода е мурза Ждан, по прозвище Баран, а по кръщелно Данил, дощъл през 1430г. от Крим“,
военни, учени, дипломати
Барановски полонизирано име на Баранови. През 1774 г. последният защитник на Варшава е полк. Мустафа.
БЕРДЯЕВИ – от „берди” – подарен, дворяни край Смолянск. Учени, философи.
БАТУРИНИ -
родът произлиза от принц Батур. Потомците му били боляри при Петър I (от бълг. "батур" - богатир).
Бахтеярови от княз Бахтеяр и синовете му Дивей, Еналей, Челибей. През XVI в. те се покръстват и се именуват князе Приимкови.
Беклешеви от Беклеш, син на Мохамед Българина, който разпространявал исляма през XIII в. в Мещер, а сетне приел християнството. Сподвижници на Петър I, военни моряци, сенатори, губернатори (от тюрко-бълг. "беклюше" - извършващ арести).
Болтини роднини на А.С. Пушкин.
Булатови декабристи, учени, военни, генерал-губернатор на Сибир (от тюрк. "булат" - стомана).
БИЧУРИНИ – тази фамилия е трансформирана в МИЧУРИНИ, от „бай чура” – богат богатир.
БУЛГАКОВИ
от „булгак” – горд човек.
писатели, учени, воини, философи  Булгарин - писател от XIX в.
БУНИНИ – Прокуда Бунин, преселник от Казан, от този род е Иван Бунин, носител на Нобелова награда за литература.
Бунин И.А. писател, лауреат на Нобелова награда. От същия род - държавници, учени, писатели. Родоначалник на фамилията е Прокуд Михайлович, чийто дядо е напуснал ордата през XV в. и преминал на служба при руснаците.
ГОДУНОВИ – фамилията в известен смисъл е спорна, произход - от  „годун” – безразсъден човек.
Бухарин - учени, държавници и политически дейци. Фамилията тръгва от Тимофей Григориевич Бухара.
Годунов Борис руски цар. От княз Чети, напуснал Златната орда през 1330 г. Присъединил се към Иван Калита - руски васал на татарите (от тюрк. дума "годун" - глупав човек).
ГОГОЛИ – от „гогул” – синя птица, преселници и в Полша, начало в Новгород 1459 г.
ГОЛИЦИНИ  – родоначалникът Борис Голицин от Казан бил претендент за руския трон. От фамилията има много учени, сенатори, военни,
Горчакови -  князе, дворяни (от тюрк. "курчак" - кукла)
Давидови индустриалци в Урал, дипломати, декабристи, академици (от "дауд", арабизирана и тюрцизирана форма на еврейското име Давид, т.е. любим, любящ).
ДЕРЖАВИНИ – от Казан.

Державин Г.Р. велик руски мислител. От Ибрахим Держава, преминал на руска служба при Великия княз Василий Василиевич.
ЕЛЦИНИ – от „елч” – глашатай, дворяни от ХVI век.
Ермолови -  генерал Ермолов Александър Петрович - герой от войната през 1812 г.; Ермолова Мария Николаевна (1853-1928 г.) - велика руска актриса. От принц Арслан Ермола, през 1506 г. преминал на руска служба.
ЖДАНОВИ – от „видждан” – религиозен фанатик. Заселили се в Русия по времето на Димитър Донски.
Зубови -  князе. От Емир Гата, български княз, приел християнството през 1237 г.
Измайлови държавници, военни, учени, писатели. От княз Измаил, преминал на руска служба през XV в.
Калитини дворяни (от "калита" - чувал)
КОРСАКОВИ – родоначалник Корсак, преселил се в Литва в края на ХIV век,  от „корсак” – степен кон. Композитори, учени, военни.
КОЧУБЕЙ – князе, Василий Кочубей, съратник на Петър І – от „коч” и „бей” – скигнически бей (княз).
КУПРИНИ – в автобиографията си писателят А.И. Куприн пише, че прадедите му произхождат от град Наровчат.
КУТУЗОВИ – от „кутуз” – сприхав, луд. НАГИ – руска фамилия, български князе от Казан.
Кудайкулови -  известна фамилия сред висшата казанска аристокрация през първата половина на XVI в. В началото на XVI в. на руска служба преминава казанският принц Кудайкул. През 1506 г. се жени за дъщерята на Иван III. Когато Великият княз бил на поход, Русия управлявал зет му. За дъщерята на Кудайкул бил женен княз Мстиславски (през 1530 г.), а за внучката му - княз Белски.
Куприн А.И. велик руски писател, по майчина линия от татарските князе Куланчакови, преминали на руска служба през XVII в.
Кушельови  -  графове, военни, адмирали
Мамин (Сибиряк) Д.Н. руски писател. Фамилията е от Казан.
Масалски (Мосалски) князе, преминали на руска служба през XIV в., учени и артисти.
Мусини-Пушкини роднини на Пушкин, учени, писатели, генерал-губернотор на Казанска губерния. От Муса, преминал на руска служба през 1198 г., следователно родоначалникът на фамилията е волжски българин.
Наришкини дипломати, декабристи. Наталия Наришкина - съпруга на цар Алексей Михайлович. Наришкин преминал на руска служба при руския цар през 1463 г.

Да си спомня някой героя от Унгарската революция от 1956 Имре Наги (?) РАХМАНИНОВИ – от „рахман” – милостив, много разпространена фамилия в древен Казан. От тази фамилия е композиторът Сергей Рахманинов.
СУВОРОВИ – воини от ХV век, дворяни в Бежецк и Кашин, от „сувор” – конник. Легендата, че родоначалник е шведът Сувор, преселил се в Русия през 1662 година, е измислица.
ТИМИРЯЗЕВИ – Тимиряз се преселва през 1403 година, за да служи на Великия княз Василий Димитриевич.От „тимир я з” – железен воин.
ТУРГЕНЕВИ – руски дворяни от ХVI век, преселили се родоначалници още през 1440 година. От „турген” – бистър, смел. Писателят Тургенев е от този род. Основоположникът  на рода Тургеневи мурза Лев Турген, по кръщелно Иван, се присъединил към великия княз Василий Иванович от Златната орда..“
 ТУХАЧЕВСКИ – от „тухачи” – знаменосец. Тухачевски техен родоначалник в Русия е бил Индрис, от Златната орда)
УЛЯНОВИ – фамилията е доста разпространена, води началото си от „улан” – юнак, момък, конник.
УШАКОВИ – покръстени при Юрий и Роман, преминали на киевска служба, от „ушак” – дребен, нисък човек. За адмирал Ушаков е слушал всеки руски патриот, а че родът му водещ от хан Редега знаят единици.
ХРУШЧОВИ – първите преселници имали и фамилен герб, заселили се в Тулския уезд.
ШЕРЕМЕТИЕВИ – много знатна руска фамилия, графове, князе. Според А. А Зимин началото поставя Андрей Кобъла, преселил се през ХIII век при Александър Невски. Според Баксанов произходът е от българо-чувашката дума „шеремет” – нещастник, клетник. Между другото българо-татарския произход на името  на графовете Шереметеви се потвърждава и фамилния герб на който е изобразен сребърен полумесец!
От Андрей Кобили, преминал на руска служба през ХIII в. Пра-правнукьт му Андрей Шеремет е родоначалник на Шереметиеви. Този род се прославя през ХVI в. при завладяването на Казан и Ливонските войни, сподвижници на Петър I (от тюрк.-бьлг. "шеремет" – беден).
ШУКЛИНИ – ШУКШИНИ – дворяни от 1628 година, преселили се в Рус вероятно през 1455 година. От „шукля” – красиви мигли.
ЕРМОЛОВИ - Дворяните Ермолови, например, откъдето е произлязъл генерал АЛексей Петрович Ермолов, започват родословието си така: „Основоположникът на рода е Арслан-Мурза-Ермола, а по кръщелно Йоан, както е показано в родословното дърво, през 1506г преминал на страната на княз Василий Иванович от Златната орда.“
КУРАКИНИ - Князовете Куракини са се появили в Русия по времето на Иван трети, родът води началото си от Ондрей Куракин, който е бил син на ханът на Ордата Булгак. От този род са великоруските князе Куракни и Голицин, а също и дворянската фамилия Булгакови.
ГОДУНОВИ - от мурза Чета, напуснал Ордата през 1330г.
ГОЧАКОВИ - Канцлерът Александър Горчаков, който род прозихожда от посланника Карач-Мурза.
ТАЛЗИНИ - от мурза Кучук Тагалдзин.
ЧЕРКАСКИ - Князовете Черкаски прозихоздат от ханския род Инала- „ В знак на признание - е записано в родовата им книга - отправил сина си Салтман и дъщеря си княгиня Мария, която по-късно се омъжила  за Иван Василевич, а Салтман бил покръстен в Михаил и произведен в боляр“
ЧИРИКОВИ - Чирикови например,са прозилезли от рода на хан Берке, брат на Бат.
ОГАРКОВИ - първият Огарков  е дошъл от Златната орда през 1397г. Лев Огар- „мъж с огромен ръст и храбът воин“.
КАРАМЗИНИ - от Кара-мурзи, кримляни.

Карамзин Н.М. велик руски писател и историк, основател на Харковския университет.
АЛМАЗОВИ - от Амаз, по кръщелно назван Ерифей, дошъл от Ордата през 1638г. 
КОЖЕВНИКОВИ - от мурза Кожая, от 1509г в Русия.
ТИМИРЯЗЕВИ - от „Ибрагим Тимирязев, преселил се в Русия през 1408г. от Златната орда.“
Апраскини, Аракчееви, Бакаеви, Бердяеви,Дашкови, Милюкови, Годунови, Голешников-Кутузови, Кочубеи, Копилови, Строганови, Бунини,  Салтикови, Сабурови, Мансурови, Тарбееви, Годунови, Юсупови,Юшкови, Глинки (от Мамая), Колоколцеви,Бибикови, Поливанови, Кочубеи,Мусин-Пушкин, Козакови, Урусови, Бикови, Йевлеви, Кобякови, Шубини, Танееви, Шуклини,Чадаеви, Тараканови... - толкова са много, че техните отделни известни представители ще бъдат изложени подробно в отделни постинги.
 Освен това, потомците на тези родове преди са се смятали за руски, а много от тях не само са били приближени на много руски царе, но са играли съществена роля в политическия, научния, икономическия и социален живот в Руската империя.

източници десант, руски сайтове, http://groznijat.tripod.com/


ПОСЛЕПИС
Когато пристигнах в Казан, за да напиша тази книга, попаднах на празник. Честваха Златната орда. Не всички обаче празнуваха. На един от мостовете с едри букви беше написано: "Ние бяхме, сме и ще бъдем българи!"

Кои са жителите на днешен Татарстан, който е автономна република в рамките на руската федерация? Отговор на този въпрос дава проф. Халиков в книгата си "Кто мы - булгары или татары?" Ето какви доказателства в полза на българската кауза представя г-н Халиков.

В Никоновската летопис, съставена през 1563-1567 г., на много места е отбелязано: "Болгаре - иже ныне глаголются Казанцы". Великият цар Василий III прибавя към титлата си и "Княз български".

В Казанската история, написана през 1562-1564 г., се отбелязват термините: "болгарские рубежи", "болгарские князи", "болгарская земля", "царь Саин болгарский", "болгарская чернь", "грады болгарские, по Волге стояще, Казань и Болгари", "казанци - старыя болгаре".

Известният казански поет от ХVI в. Махмуд углу Мохамедяр прибавил към името си етнонима "ал Булгари". Той писал, че по време на паломническо посещение в Болгар през 1542 г. се вдъхновил и написал поемата "Светлината на сърцето".

През 1523 г. на европейските карти се съхранява названието Велика България.

Дори когато Русия превзема Казанското ханство, казанци продължават да се считат българи и като такива се представят заселилите се в Урал. Сред тях са най-големите руски промишленици Давидови, Строганови и пр.

Видни мислители през ХVIII и ХIХ в. държат на българския си произход: Утиз-Имяни Булгари, Ахметжан Булгари, Шамсетдин Булгари и др.

Татарският историк от ХIХ в. Марджани в книгата си "Сведения, привлеченные для историй Казани и Булгара", потвърждава още веднъж, че тук живеят българи.

През ХIХ в. руският учен П. Кеппен пише в статията си "О волжскик болгар": "Современные казанские татары... вышли... из Булгара".

В началото на ХХ в. М. Худяков допълва: "Казанските татари съвършено отчетливо осъзнават своя произход от българите".

В средата на XIX в. се прави опит да се възстанови историческото име - България. С такъв призив към народа се обръща и мулла Дж. Ваисов. Неговият внук Г. Ваисов основава движението "Булгар-ад-Джадид" (Нов Болгар) и начело на три батальона участва в революцията през 1917 г. Гибелта на Г. Ваисов преустановява начинанието.

Името "татарин" е било непопулярно сред жителите на Казан. Австрийският посланик в Москва Сигмундт Герберштейн посетил през 1520 г. Казан и написал: "... ако ги наречеш турци (татари), те считат това за безчинство".

До каква степен казанци се отвращават от името "татарин" най-доброто доказателство е стихотворението на Махмедар ал Булгари "Туфхаи Мардан" (Доблестта на мъжете):

"Ти си татарин, не знаещ рода си и племето си,
В този свят то си по-лош и от куче.
Ти си нечестив и болен, негодник и безчовечен.
Лицето ти е черно, ти си куче от преизподнята...
Видът ти е противен, взорът зъл,
Отвън и отвътре си с цирей облепен,



Гласувай:
20



Следващ постинг
Предишен постинг

1. atil - Да, събирателен разказ за събития и ...
16.01.2016 11:06
Да, събирателен разказ за събития и факти, за които не се "шуми" много у нас. Благодарности за автора на блога, за подкрепата и съдействието! Като подкрепяме ония хора, ние съдействаме и на себе си. Защото цялата диаспора е едно цяло и една историческа общност. Без значение на езиковите, държавните или религиозните разлики.
цитирай
2. 1997 - Време е да се примирим с "дошляшката" теория
16.01.2016 12:55
и да приемем, че отсам Дунава е България, сплав от българи, славяни и траки.
Така или иначе за името българи претендират хора не само с друга религия, което е незначително, но и с друга раса, т.е. не може да са мигрирали траки.
Величието на нашият генофонд е свързването на две раси, при това ашладисани на здравия туземен тракийски корен.
цитирай
3. nkf - Здравей, аз лично не смятам, че о...
16.01.2016 13:21
Здравей, аз лично не смятам, че онези хора на Волга са Българи. Най-вече имам предвид днешните обитатели на татарстан, чувашия, башкирия и т.н. Причините за това са следните: 1. Езикът: нито един от твърдяните за Българи обитатели на Поволжието НЕ говори български език. Всеизвестно е, че в онези области населението е или тюркоезично (татари, чуваши, башкири), или угрофинско (марийци, мордва, черемиси и т.н.). От друга страна няма никакви лингвистични данни ние да сме говорили някога тюркски или угро-фински език; 2. Налице са сериозни разлики в антропологията между нас и тях. На трето място слагам културния маркер, който обаче не е никак маловажен. От хилядолетия ние живеем, развиваме се и развиваме друг тип културна среда, която е доста по-различна от тяхната. Към това като добавим и религията, разликите стават още по-драстични. Посочените за български имена на руски дворяни и интелектуалци не са български, най-малкото при нас такива имена няма; нито Голицин имаме, нито Аксаков, нито Чириков и т.н.. От друга страна всред въпросните имена не се срещат нито Крум, нито Тервел, нито Аспарух, Кроват, Сабин и т.н. Когато се търси някакво сходство или родство с някой народ няма как да се пренебрегнат езика, расово-антропологичните дадености, културата, бита, религията, защото ако се пренебрегнат, то на общо основание може да обявим всеки един народ за Българи. Поздрави.
цитирай
4. nkf - Да, събирателен разказ за събития и ...
16.01.2016 13:26
atil написа:
Да, събирателен разказ за събития и факти, за които не се "шуми" много у нас. Благодарности за автора на блога, за подкрепата и съдействието! Като подкрепяме ония хора, ние съдействаме и на себе си. Защото цялата диаспора е едно цяло и една историческа общност. Без значение на езиковите, държавните или религиозните разлики.

Да, разбира се, като се пренебрегнат езиковите и религиозни разлики става детска игра да бъдат обявени чуваши, марийци, татари, адигейци, чукчита, вепсета и т.н. за Българи, но това вече няма да е обективна, позитивна наука, а по-скоро политика. Всъщност булгаристите в татарстан и пантюркистите точно това правят - водят политика, изопачавайки и направо фалшифицирайки историята. Пък без езиковите, антропологични и културни дадености, които от нас правят именно Българи, а тях - именно татари, чуваши и т.н., то може да с еобединяваме с който си искаме друг народ и да го обявяваме за Българи.
цитирай
5. iliyanv - Живи дунавски българи срещат живи волжки булгари
16.01.2016 16:16
Поради фундаменталното значение за българската история публикувам откъс от книгата на проф. Йордан Иванов:
„ Беше през пролетта 1914 година. Аз и колегата проф. Васил Златарски обикаляхме из руските книгохранилища да дирим старобългарски и руски ръкописи, засягащи българското минало и книжнина. От Петербург заминахме с железницата за Рибинск, дето се качихме на параход и се спуснахме по Волга....По едно време вниманието ни се спря на две пъргави деца с мургави лица и черни като мъглен очи. Те не приличаха нито на плавите руси, нито на матовите татари. – Батюшка! Копеечку ... обърна се умолително едното от тях. – Гледай, Златарски – рекох на другаря – гледай тези просячета каква ли са раса ? Не изглежда на татарчета. На въпроса какви са по народност , децата ни отговориха свенливо „Мы болгары.” – Чуваш ли , Златарски? Българи!...Пак ги питаме, пак същия отговор. Без да се бавя, аз посегнах и улових детето, дадох му пари, но то се изплаши и се дърпаше, докато най-сетне се изплъзна от ръцете ми. Едва изтръгнах две-три думи от него - че родителите му живеят тям долу, край Волга, дето имало и други българи около двадесет къщи.
Веднага след това ние се насочваме край реката, за да питаме за нашите волжки сънародници, за съплеменниците на Кубрат и Аспарух. На един площад стои полицай – городовой. Спирам се при нето и почвам да го и питам какви инородци живеят в Нижни Новгород. Той изрежда татари, тези, онези, но за българи нищо не споменава. Тогава му задавам направо въпроса , дали има българи и какъв език говорят. – Да, има малко, те говорят български - отговори той. Повече подробности не научихме.... И наистина в Казан узнахме за наша най-голяма изненада, че с името „българи” там се наричали циганите. Едва сега разбрахме нашата заблуда с мургавите просячета в Нижни Новгород”.


цитирай
6. indiram - Здравей, Диданов!
16.01.2016 19:11
Сериозен материал! - Поздравления! - изисква внимателен прочит, всеки детайл.
Казах, вече, някъде, че Русия (хора и територия, населена с хора) пази нашата история. Пази, обаче, защо? ...
Доста неща в статията ти, ми правят впечатление и се чудя от къде да започна да коментирам - то са имена/наименования, то са числа/цифри...
Волжка, Волжска или Волгаска - как ли би било правилното? - защото иде от река Волга, поне тъй ни учат или заблуждават.
Казанско ханство! - тук много е казано... Какво казал Аспарух? - КАЗАХ! (Ще е добре пак да гледаме филма за Аспарух, макар да си мислим (аз също), че сме го гледали и разбрали. Българското филмово изкуство си има своите високи върхове.
Киевска Рус?! - мисля, че има изпусната една буква А - Киевска РусА.
Прадедите ни са били много мъдри! - открили са начин да съхранят рода ни...
Суздалско? - вземам думата СУЗДАЛ, която във възвратната си форма придобива смисъл на съвзех се, съзнах се, осъзнах се...
... Следват числата ... 922, 16, 1237 - които очакват да бъдат открити в същина, а за числото 16 - е често срещано в Старите писания
Значи, идва Чингис хан (имаше си той име, сега не мога да си спомня) със своите орди и превзема голяма територия, а дава автономия...
По-късно, в България, нахлуват Османски орди.
А, на картата (по-горе) виждам едни червени стрелки, с посока от изток към запад - Имат ли връзка Чингис и Осман? (И, Осман, дава в известен смисъл автономии)
"Именно тези пълчища, които смразиха цяла Европа, бяха назовани от цивилизования свят "татари", или хора от "тартара", от преизподнята."
- Татари, Татарстан... от Тартар, ако иде името на Татарите, то къде изчезна второто "Р"? (защо не са ги нарекли, назовали Тартари? - сиреч (То Ест) има заблуда!
"През 1552 г. Иван Грозни завладява Казан." - Кой и откъде е Иван Грозни? - като име всеки го е чувал, но колко действително знаят кой е той - аз не знам! Иван е, а не Жан, Ган, Йоан, Йан, Хуан, Джуан, Хан, Джан, Хан-Джан...
...
Засега, това от мен.
Поздрави!


цитирай
7. gosho568 - Интересен исторически постинг. . . ...
16.01.2016 22:21
Интересен исторически постинг... Поздрави! :)
цитирай
8. didanov - здравей атиле
16.01.2016 22:53
българската диаспора иззглежда надхвърля държавните, религиозни и езикови граници, за което до скоро сам не можех точно да си представя. Сега си спомням за думите на Учителя Дънов, който казва, че духовната роля на българите е да внасят нови идеи в света. И ако разгледаме етнонима българин не като етнически, езиков или религиозен аспект, а като духовна същност ще можем да погледнем нашата история под един непознат и различен ъгъл, (не само през призмата на Дунавска България). поздрави
цитирай
9. didanov - здравей 1997
16.01.2016 22:58
българи, славяни и мизи (траки) според мен са били взаимнозаменяеми понятия. Аз вярвам не в "дошляшката" теория, а в "преселническата", връх на която е завръщането на част от българите по родните земи през 4-8 век след н.е. и спояването им с остатъците на тукашните българи-мизи и т.н. поздрави
миграциите на първите траки са стигали Китай, Египет, Месопотамия, защо да не може на север?
цитирай
10. didanov - здравей нкф
16.01.2016 23:30
логични въпроси задаваш, аз бих изложил няколко аргумента
1. говоримия език, не е задължително единствено условие за самоопределянето на една нация - правя паралели с немския език и австрийци, германци и швейцарци.
2. не съм сигурен дали сегашните българи говорят езика на Атила, Кубрат или Аспарух, какво остава за сегашните башкири, чуваши и татари.
3. самите руски учени и изследователи, признават татраския произход на тези повече от 500 дворянски фамилии (а те имат най-голям интерес да не го правят)
тук обаче уловката е, че избягват да говорят за българи! Татарите е обшо наименование, но не мога да си обясня защо толкова много "татарски" родове стават безпроблемно руски и то в продължение на векове? И техните представители стават приближени на руските царе, дипломати, военни, учени, боляри. Били ли са хората на Ногай например толкова ерудирани и способни за нешо друго освен за битки и плячка? За това се иска векове държавност и изградена социална и икономическа култура - а единствената такава държава тогава на тези ширини и била Волжка България. И логично младата руска държава да приеме аристократичните български семейства на своя служба и да се учи от тях. Разбира се задължитленото условие е било покръстването. Много от родовете обаче си запазват полумесеца на своите гербови знаци.
4. самите казански татари се самоопределят като българи (както македонците до ВСВ). Статистическите данни през 1926г сочат, че това са повече от 1 500 000 българи - населението на Източна Румелия през 1885г е било горе-дору толкова, но първите са били подлложени 4 века поне на активна асимилация. Колко време им трябваше на гърците да направят от българите гърци?А от българите македонци?Опредлено много по-малко!Сталин се е опитал и нас да ни раздели изкуствено на македонци, тракийци, добруджанци и българи - също както с татари, башкири, чуваши.
Данните просто сочат за определен български контингент в Руската империя.
КОлкото до имената, там трябва специалистите да кажат защо.поздрави
цитирай
11. didanov - здравей илиян
16.01.2016 23:38
в следващи постинги ще приложа снимки и портрети на представителите на "татарските" българо-руски фамилии и ше се убедиш, че няма нито едно монголоидно та камо ли циганско лице. От единични случаи както е вероятно е с танало не трябва да се правят генерално изводи, Все пак би ми било интересно намерили са Златарски и Иванов тези къщи и какво са разбрали от хората там? поздрави
като съвременни казански "татари" виж снимките на Марат Сафин и певицата Алсу
цитирай
12. didanov - Президентът на Български нацио...
16.01.2016 23:53
Президентът на Български национален конгрес

Гусман Халил:


Народната памет е жива


Гусман Хилил е роден през 1950 г. в град Казан. Завършва казанския авиационен техникум със специалност радиотехник и до 1978 г. работи като изпитател на радиоапаратура в Завода за хеликоптери. Завършва история в местния университет. До 1997 г. работи в Министерството на вътрешните работи на Руската федерация. Три пъти е избиран за президент на БНК.


Г-н Халил, как се разпали интересът ви към българските корени?
- От малък се интересувам от проблема кои сме ние в края на краищата. Защото моите родители - дядо ми и баща ми, казваха, че сме българи, а не татари. В училището пък ни учиха, че сме татари, и в паспортите ни пишеше същото. Започнах да чета исторически книги. Науката напълно оправда думите на дядо ми. През 1946 г. се е състояла специална сесия на Академията на науките на СССР, посветена на етногенезиса на казанските татари. Отговорът е еднозначен - ние сме волжки българи, а названието "татари" е грешка. Тази грешка, този информационен вирус е дело на болшевиките. Те проповядваха класова омраза и са ни нарекли с името, с което руснаците наричат всички мюсюлмани - татари.
Днес много българи ли са осъзнали своя произход?
- Независимо от всичкото зло, българите и татарите живеят заедно и в мир. Страшно много хора знаят, че са българи. Когато започна перестройката, през 1989 г. във в."Известия" бяха публикувани писмата на гражданите с най-често задаваните въпроси. Един от тях беше искането казанските татари да се наричат официално вече "болгари" или "булгари". Народната памет е жива, тя устоява на всички изпитания. И когато дойде свободата, самите болшевики бяха принудени да признаят, че народът иска да се нарича с истинското си име. През 20-те и 30-те всеки, който дръзнеше да се нарече българин, беше изпращан в лагер.
Съхранило ли се е нещо от вярата в бог Тангра?
- По-скоро споменът за него. Дядо ми казваше: "Тангра е нашият най-стар бог." И сега у нас има движение за възстановяване на тангризма и за отказ от исляма.
А някъде практикуват ли се религиозните обреди на тангризма?
- Не. По моите представи тангризмът е бил монотеистична религия. И е изиграла огромна роля в Европа. Древните българи са донесли и кръста, символа на християнството. Християните през първите векове не са познавали кръста. Нашият общ прародител Атила завоювал Римската империя, взел дъщерята на императора и ги принудил да спрат преследванията срещу християните.
Запазили ли са се общи думи в нашите езици?
- Това е много труден въпрос. Езикът ни е български, но с течение на вековете се е омесил с много арабски и персийски думи. Така, по слух, улавям много общи думи между волжко-българския и дунавско-българския език. Например думата къща. В корена и лежи "къш", което означава зима, или дом за зимата. Думите айран, каймак. Думата кавга при нас е променена на гаува, но смисълът е един и същ.
В каква посока трябва да се развиват отношенията между двата български народа?
- В пресата често се появяват съобщения за наши посещения при вас, за посещения на български делегации в Казан. Поддържаме и постоянни културни връзки. Много се радваме, че тук, в Дунавска България, също помнят, че и ние сме българи. Имам много приятели тук, с които водя редовна кореспонденция. Много обществени организации се борят за общата кауза и признават, че ние сме братя. Убеден съм, че истината ще възтържествува. Ние задължително един ден ще си върнем името българи и ще възродим Волжката българска държава.
С кои други народи сме братя по линия на Кубрат?
- Близки до нас са башкирите, на практика ние сме един и същ народ, с два диалекта. По език сме близки до азербайджанците, узбеките, казаците, туркмените, киргизите, тюрките. Почти цяла Южна Русия е била тюркоезична, Петър I дори издал специален указ, с който забранил да се говори тюркски.
цитирай
13. didanov - През 1862 г. е основано движението ...
16.01.2016 23:55
През 1862 г. е основано движението "Фиркаи Наджия"

или Движение на мюсюлманските волжки българи. Негов лидер е духовникът Багаутдин Хамзин-Ваисов. Той се обявява срещу политическата власт на Москва и официалното мюфтийство и се бори за независима българска държава. Използваната от него тактика е широко разпространеното днес гражданско неподчинение. Ваисовците са искали да наложат истинския чист ислям, който по техните думи ще изгради на земята Царството на Истината и Справедливостта. Ваисов основава в Казан Мюсюлманска академия, първото народно висше училище за българи в Поволжието. Те въвели дори собствени паспорти, в които срещу националност пишело "ал-булгари". След кървавото потушаване на въстанието оцелелият 6-годишен син на Ваисов - Гайнан, оглавява съпротивата. Ваисов-младши, когото народът нарича Сардар (Водач), е в известен смисъл нихилист, който не признава нито държавната, нито духовната, нито каквато и да било власт. Към руския самодържец Николай II той се обърнал с думите: "Господаря ний зачитаме и се молим за него, но неговата държава не ни е нужна." Революцията в Русия от 1905 г. разгаря нови утопии у Сардаря. Той се обявява за "ислямски социализъм". И призовава сънародниците си: "Братя, стоически и мъжествено провеждайте социалните реформи и основавайте съветска власт. Ако вие, братя, тръгнете против социализма, то заедно с това ще тръгнете и срещу Аллах." По време на Февруарската революция Ваисов се присъединява към болшевиките, а основаната от него българска Зелена гвардия установява съветската власт заедно с червеноармейците. След революцията болшевиките смазват Ваисовското движение и разпускат Идел-Уралските щати, на които днешните волжки българи гледат като на възстановената за кратко своя демократична държава. Първият избран президент на волжките българи е депутатът от Думата и възпитаник на парижката Сорбона Садри Максуди. През април 1918 г. съветската власт подгонва Максуди и той емигрира в Париж. По-късно става един от най-близките съратници на Кемал Ататюрк и дълги години е депутат в турския Меджлис.
През 1920 г. Ленин с декрет учредява република Татарстан и болшевиките започват насилствената татаризация на населението. Според българските историци в Казан татарите в Поволжието са малко на брой и се отличават с монголоидния си тип, докато българите са европеиди. По време на преброяването

през 1926 г. близо 1.5 милиона души се наричат българи

Сталин провежда още по-жестоки репресии срещу българските патриоти, хиляди загиват в затворите и лагерите на социалистическата империя. Българите са принудени да се запишат задължително или като татари, или като башкири. Политиката на татаризация е дала своите плодове, днес някои се считат за русифицирани татари, а близо 80% имат съмнения към кой етнос принадлежат. От 13 години насам Българският национален конгрес води политическа битка за правото на народа да се нарече български. Лидерът на БНК Халил дори е поискал от съда да обяви за невалиден декрета на Ленин от 1920 г. за основаването на Татарстан и да се провъзгласи републиката под името Волжка България. Насилствената татаризация на българите в Поволжието по своите черти много напомня на насилствената македонизация на българския етнос в Скопие. Днес според данните на БНК българи в Татарстан са близо две трети от 2.5-милионното население на държавата.



Президентът държи 70% от Татарстан


Според официалните власти на Татарстан в републиката живеят само татари, руснаци и още няколко малобройни племена, но не и българи. Президентът Минтинер Шаймиев казва в своя реч, че Волжка България от Х век всъщност е първата татарска държава в света. Шаймиев е дългогодишен комунистически апаратчик, а днес едноличен султан на Татарстан. Той и неговите роднини контролират над 70% от икономическия потенциал на богатата на нефт и природен газ автономна република, пише в. "Нова Русия". Неговият първороден син Айрат е генерален директор на "Пътен сервиз", която държи всички пътни такси в страната. По-малкият му брат Радик пък управлява най-голямата нефтена компания "Татнефт". Нефтените запаси на Татарстан са значителни - някои експерти ги изчисляват на 841 милиарда тона. Най-голямата електрическа компания "Татенерго" и част от хлебозаводите са в ръцете на племенника на Шаймиев - Илмат Фардеев. Татарстан е на едно от първите места по производство на зърно, мляко и месо. Развити са също така автомобилостроенето, химическата, нефтопреработвателната и газопреработвателната промишленост.
цитирай
14. didanov - здравей индира
17.01.2016 00:04
инресни асоциации правиш, на които бих могъл да отговоря подобаващо
онтносно татарите не мисля, че е свързано с тартар - пъкъла, нито с френския сос тартар. думата си е татар, не е етноним и означава на монголски "чужденец". има и други варианти но ти препоръчвам да изгледаш в ютуба интервюто с Фаргат Българина за повече яснота.
https://www.youtube/watch?v=giKqJ-48qRQ&index=16&list=PL659072240A3769CB
поздрави
цитирай
15. didanov - благодаря гошо
17.01.2016 00:05
жив и здрав!
цитирай
16. get - - Прав сте "nkf"! Защото ако следвам шизофренната логика на блоговите татаро-бУлгаристи, излиза като в приказката ...
17.01.2016 00:19
nkf написа:
Здравей, аз лично не смятам, че онези хора на Волга са Българи. Най-вече имам предвид днешните обитатели на татарстан, чувашия, башкирия и т.н. Причините за това са следните: 1. Езикът: нито един от твърдяните за Българи обитатели на Поволжието НЕ говори български език. Всеизвестно е, че в онези области населението е или тюркоезично (татари, чуваши, башкири), или угрофинско (марийци, мордва, черемиси и т.н.). От друга страна няма никакви лингвистични данни ние да сме говорили някога тюркски или угро-фински език; 2. Налице са сериозни разлики в антропологията между нас и тях. На трето място слагам културния маркер, който обаче не е никак маловажен. От хилядолетия ние живеем, развиваме се и развиваме друг тип културна среда, която е доста по-различна от тяхната. Към това като добавим и религията, разликите стават още по-драстични. Посочените за български имена на руски дворяни и интелектуалци не са български, най-малкото при нас такива имена няма; нито Голицин имаме, нито Аксаков, нито Чириков и т.н.. От друга страна всред въпросните имена не се срещат нито Крум, нито Тервел, нито Аспарух, Кроват, Сабин и т.н. Когато се търси някакво сходство или родство с някой народ няма как да се пренебрегнат езика, расово-антропологичните дадености, културата, бита, религията, защото ако се пренебрегнат, то на общо основание може да обявим всеки един народ за Българи. Поздрави.


... от Усури до Мисури, всите все сме "оногундури" - което добре се римува и с "чукундури" !
- Индо-европейско, под вида балто-тракийско-сарматско ЕЗИЧЕН и КУЛТУРЕН етнос/население е това, което през ВТОРИ ВЕК създава държавата на Волга!
Вече след СЕДМИ ВЕК е установен значителен отлив на това население на запад? Това, че сме посели култура и дали името си, сред местното угро-финско и по-късно придошлото тюркско-езично население ... Това не ги прави автоматично българи! Българи последно е имало не в Казан, а в Самара, където е ушито знамето за Опълчението в 1877г.?
- Другото е свободни упражнения или далече от науката история блянове, Диданов?
цитирай
17. bgman13 - цитат:"Казански феодали ...
17.01.2016 00:27
цитат:"Казански феодали стават основоположници на руски дворянски родове в Рус и Литва. "

Отдавна подозирах, че тоя си е чист българин:

https://bg.wikipedia/wiki/%D0%A7%D0%B0%D1%80%D0%BB%D1%81_%D0%91%D1%80%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%8A%D0%BD

след wikipedia сложете .org
цитирай
18. didanov - до гети, което се римува с йети
17.01.2016 01:07
голяма стъпка направи с твоето изказване!
значителен отлив на това население на запад след седми век...и това ако не е свободно упражнение от твоя страна здраве му кажи. Как са го доказали това?А град БУлгар станал на Тюркар, Иван Грозни вместо ...и цар български, се нарекъл цар угро-финско-тюркски!
Българи в Русия последно има....и до ден днешен - за какви блянове говориш - едното не изключва другото. това е. Повтарям - дунавските българи не изключват съществуването на волжките и обратно!Те си съществуват паралелно и до днес, всеки обаче е тръгнал по свой собствен път.
малко данни за българския дворянски род АЛАБИНИ - според Веселовски от „алаба”, стара българска дума, означаваща награден. Пьотр Владимирович Алабин Губернатор на София (1878-1879)
Руски историк и общественик – славянофил. Офицер от лейбгвардията и егерските части, участник в Унгарскара и Кримската войни. Губернатор на Самара. Инициатор за ушиване на самарското знаме. По време на Руско-турската война е представител на червения кръст. Първият губернатор на свободна София, наследен на поста от Тодор Бурмов.От дворянски род Алабини от Рязанска губерния от XVI век.
Не претендирам за научност, просто научих доста нови неща.
цитирай
19. didanov - до бгман
17.01.2016 01:10
Бронсън винаги ми е бил симпатичен, макар да не говореше много..на татар обаче хич не прилича, на литовец също, остава тогава булгар.
цитирай
20. germantiger - КРИТИКАТА
17.01.2016 01:19
Написаното звучи много силно и велико, ще рече приятно и модерно за великобългарите или дори за умерените български патриоти.

Едва ли е истинно, поне що иде реч до фамилиите, чрез които се внушава например, че Булгаков (това съм чел и е възможно може би), Ушаков, Горчаков, Годунов, Куприн, Аксаков, Бердяев, Бунин, Державин, Бухарин, Гогол, Жданов, Тухачевски, Хрушчов, Шереметиев, Елцин, Чириков, Тимирязев, Карамзин, Ермолов, Рахманинов, Тургенев, Римски-Корсаков, Суворов, че и Пушкин са българи.

Разбира се, това никъде в текста не се заявяа, защото и лумпен като Яруллина не би заявила открито това, но то се хвърля в нет-а, а който както иска така да си го разбира и тъй-като примитиви има - разбира се, всички избрпоени от мен (а от някои фамилии) плеяда личности веднага за някои хора стават "моментално Българи" - така се и прави това що наричат популизъм, дезинформация и пропаганда.

- няма значение че тези фамилии здраво поколения са се семесили маса с руснаци и са се превърнали в буквално руски

- няма значение, че тези ако излседващ биографии или "питаш налседниците им" доколко ги има ще кажат, че масата са руснаци

- няма значение, че например Сувор било от някой швед - в текста явно пише, че това е лъжа за шведа, ама защо е лъжа нейсе не пише

- в текста на Яруллина (ако е нейн), както поне според мен стана (не)ясно няма аргументи и инфо за изследването което тя е направила та да посочи тези за такива, разбира се, тя знае, че такъв въпрос може да й бъде зададен и ще има някаквъ отговор (а дали и какъв и доколко) - в текста няма доказателствен материал

- аз например с по-голям успех и достоверност мога да предложа не текстове а цели книги за германците в русия - офицери, дворяни, търговци, дори земеделци и то по цялата русия и те ще са хиляди повече и действително факт, а някои дори въобще несмесени с руснаци

Нямам намерение да си ги "мерим" германците са съградили в Русия много повече конкретно, а пък що иде реч до ментално азбука и в част вяра - българите.
цитирай
21. germantiger - ПОХВАЛАТА
17.01.2016 01:26
Ако КУПРИН има нещо българско - това поне за мен ще е великолепно, защото това е любимия ми руски писател!

Ушаков, Горчаков, Суворов са изключителни

Тухачевски е некадърник, комунягите няма да коментирам като фамилии, Кутузов не е бил ниво, независимо от заблудата по българско, по световно, че и руско той е ясен

Тургенев има едно българско "На кануне", лекичко, тънко четиво, но има сила в него и дори българска любов и симпатия, може и произхода му да е обяснение.

За Кутузов и Годиунов съм чел и попадал на инфо...

Въобще за някои бележити личности си залсужава да се потърси и проучи сериозно и стрателно, зщаото те наиситна може да се окажат с български "примес"/микс или корен, това ще е забележително за:

КУПРИН
СУВОРОВ
УШАКОВ
РАХМАНИНОВ
БУЛГАКОВ
КОРСАКОВ
цитирай
22. nkf - Говоримият език е АБСОЛЮТНО, макар ...
17.01.2016 01:47
Говоримият език е АБСОЛЮТНО, макар и не единствено услововие за самоопределението на една народност / в случая следва да се прави разлика между народ и нация, и особено политическа нация/. Сравнението ти между Българи и татари от една страна и австрийци, швейцарци и германци от друга, е не коректно. Това е така, защото и австрийци и швейцарци и германци говорят един и същи език (между баварците и австрийците разликата е нулева) и разлика в културата, обичаите, религията и произхода НЯМАТ. Нито австрийците, нито швейцарците са отделни народи, те са си германци, но обособени в други държавни образувания. Докато при нас и татарите въпросът изобщо не е такъв. И пак казвам: ако не е езикът, то тогава ние безкритерийно можем да обявим всеки за Българин. Ако Кроват, Аспарух, авитохол не са говорили език као нашия, то тогава какъв са говорили? Ти даваш ли си сметка, че просто НЕ МОЖЕ да има Българи говорещи турски или угрофински езици? Това просто не са Българи. Те даже онези на Волга не могат да произнесат думата Българин правилно. От друга страна аз нямам нищо против самоопределението на татарите (един файтон хора са това там булгаристите), но нека сме наясно: всеки един може да се обяви за какъвто му е угодно и да се представя за такъв, важно е обаче и как го идентифицират другите хора. Та- какво правим с турския и угрофинския езици на претендиращи да са Българи волжани? Какво правим с евразийската им антропология, която контрастира с нашата дунавско-балканско-черноморско-атлантическа? Какво правим с разликата в хаплогрупите? Какво правим с бита, обичаите, религията. Ти разбираш ли, че не може да се кара така през простото и да се пише чалга - история в стил Божо Димитров Вампира и някои други?
цитирай
23. nkf - get, съгласен съм с това, което п...
17.01.2016 01:56
get, съгласен съм с това, което пишеш. Би ми било повече от интересно да науча нещо за Самара и отношението му као град към Българите (не турко-фините). Иначе за мен всичките тези татаро-чувашки лакърдии за това какви "баш Българи" са една голяма глупост, която няма нищо общо с обективната истина. Това са един скалъпени работи въз основа на късни фалшификати. Разни там "сказани за дъщерята на хана"...абе още се валят из лавиците на библиотеката ми, трябв ада ги изхвъля някой ден.
цитирай
24. germantiger - ...
17.01.2016 01:56
Другаря Халил е написал няколко НЕИСТИНИ:

Нашият общ прародител Атила завоювал Римската империя, взел дъщерята на императора и ги принудил да спрат преследванията срещу християните.

АТИЛА НИКОГА НЕ Е ПРЕВЗЕМАЛ РИСМКАТА ИМПЕРИЯ И ДОРИ Е БИТ ОТ АЕЦИУС И ТЕОДЕРИХ И ТОРИСМУНД

По моите представи тангризмът е бил монотеистична религия. И е изиграла огромна роля в Европа. Древните българи са донесли и кръста, символа на християнството. Християните през първите векове не са познавали кръста.

НАПРОТИВ, ПОЗНАВАЛИ СА ГО НЕ САМО КАТО "ЕГИПЕТСКИЯ ВАРИАНТ", НО КАТО ТОЗИ РИСУВАН ПО ШЛЕМОВЕТЕ НА РИМСКИТЕ ВОЙНИЦИ

цитирай
25. didanov - здравей тигре
17.01.2016 01:57
може би в книгата на професор Халиков (забележи Алфред Халиков) има подробна информация за родовете. ПОстингът има за цел да информира преди всичко за родоначалниците на тези дворянско родове, за това се и казва българските следи, ане някакво шовинистично велики българи в Русия или пък в стил Инджев "В Русия има милиони поробени потомци на българи, но за тях позорно мълчим" - за пръв път да съм солидарен с него, защо мълчим? За италянските потомци, за индийските потомци говорим надълго и нашироко, а пък за тях? За мен крайъгълен камък за недоразумението татар и булгар е
"През 1946 г. се е състояла специална сесия на Академията на науките на СССР, посветена на етногенезиса на казанските татари. Отговорът е еднозначен - ние сме волжки българи, а названието "татари" е грешка. Тази грешка, този информационен вирус е дело на болшевиките. Те проповядваха класова омраза и са ни нарекли с името, с което руснаците наричат всички мюсюлмани - татари. Просто и ясно - класова и религиозна основа.
колкото до самосъзнанието на великите представители на тези родове, разбира се, че малко или много са русифицирани, но доколко за отделните представители е трудно да се каже. Важното тук е, че в посочените има реални доказателства като родови книги и фамилни гербове, точни дати и т.н. които се признават и от руска и от българска страна. Който твърди противното, да намери контрааргументи! За мен е ясно - има приемственост в държавността и културата, както от дунавско-българска така и вожко българска страна в посока Русия. Още един аргумент - имената на тези фамилии имат нямат обяснение н РУСКИ ЕЗИК, а на БЪЛГАРСКИ ИЛИ ТЮРКСКИ! И ТО НА ПОВЕЧЕ ОТ 500 ДВОРЯНСКИ РОДА - ДОСТА МАСОВО ЯВЛЕНИЕ ЗА ОБИКНОВЕНИ ТАТАРИ НАЛИ?
цитирай
26. didanov - до ком 22
17.01.2016 02:48
нкф има логика в думите ти, но помисли ако австрийците бяха приели масово исляма като държавна религия, 5 века по-късно дали биха имали същите като германците обичаи и традиции при запазен език например?
твърдиш просто НЕ МОЖЕ да има Българи говорещи турски или угрофински езици? А какво ще кажеш за гагузите, гагаузи – българи, говорещи в домашна среда на тюркски език, ала запазили чрез фолклора връзката си с българския език?Ето ти едно живо доказателство, че може да има такъв процес. Сега добави и 5 века руска насилствена асимилация и си отговори сам.
Къде пише кое правилното произнасяне на думата българин?
голяма част от Поморавските Българи бяха превърнати в сърби само за 70-80 години,много Беломорски Българи станаха гърци само за две поколения (около 50 години),макар че там Българщината все още живее в някои области заради големите различия между нашия език и гръцкия. Подобен е примера и с Българите при Вардар където,само след 70 години дивашки анти-Българизъм,част от младите поколения вече са повлияни от фалшификаторската сърбокомунистическа пропаганда и обявяват всички факти,които ние им поднасяме,за наши фалшификации!за власите говорели български, а сега един с ъвсем различен език знаеш също - значи максимум 100 години асимилация и резултатите са ясни, а Сталиновите методи са били къде къде по-жестоки (а Сталин не е правил нищо без причина)- отговори ми тогава, за какъв чеп, някакви ми там асимилирани татари,говорещи тюркски, "нямащи нищо общо" с българите, ще вдигат въстания, ще се борят за правото си не само на държава, но наречена България, а те самите българи?А другите ще им забраняват и налагат насилствено името Татарстан и татари? Те те даже не изговарят "правилно" името българин, от романтичен порив към изчезналата преди 5 века България ли рискуват най-ценното си - живота си? Нямало ли е нещо, за което си е струвало да се извика свобода или смърт?Дано да съм те накарал да се замислиш...
цитирай
27. didanov - и въобще колко от нас познаваме
17.01.2016 02:58
бита, живота, езика и традициите на волжките българи?
цитирай
28. nkf - Ако австрийците бяха приели масово ...
17.01.2016 11:10
Ако австрийците бяха приели масово исляма, сигурно щеше да има разлика и в културата, и в бита и в обичайте, доколкото те щяха да имат връзка с религията; тези обаче, които нямат връзка с религията, щяха да си останат същите, както и езика щеше да остане същия. С татарите не е така, защото това не са просто ислямизирани Българи, а съвсем друго племе/племена, това са хора говорещи главно кипчашки, така се нарича турският им диалект. Това са хора близки до казахите. Ако и сталин да им е лепнал "татари" за официално наименование, то със сигурност не той им е изобретил кипчашкия език и не той им го е наложил, защото те си го говорят мнооого преди сталин. Сравненията с македонизма са некоректни, защото "македонския" не е отделен език (въпреки изкуствената му сърбизация), а диалект на българския. Изобщо никой сериозен учен лингвист не приема, че има "македонски език" ( то май единствено москва и белград са на обратната позиция по разбираеми причини). Обаче кипчашки диалекти има и те не са изобретени от коминтерна. Не са коректни и сравненията ти между посърбените и погърчени Българи и татарите. Това са съвсем различни неща. Нима руснаците ще асимилират "волжските Българи", правейки ги кипчаки по език? - и Кога е това? Във времената на Иван грозни? Това са откровени глупости. Изобщо няма смисъл да отклоняваме темата в глухи коловози. За гагаузите нещата също не са хич ясни относно произхода им. Думата Българин се произнася както ние я произнасяме, сиреч както Българите произнасят Българин. Тъй да се върнем на основното, защо онези НЕ СА Българи? 1. Имат различен произход (видимо различни расово-антропологични белези), 2 говорят друг език (който не им е налаган насила от руснаците), който се явява диалект на турските езици, а именно кипчашки основно (други говорят фински езици, ама и те някак симинават за Българи), 3 очевидно бита и културата имса други, не само защото са мюслеми; ясно е, че имена като Голицини и изобщо гореизброените не се срещат при нас, следователно
цитирай
29. nkf - са български. Сега, има и друго: Ако ...
17.01.2016 11:20
са български. Сега, има и друго: Ако тия турци на Волга са решили да се наричат Българи само поради това, че обитават земи, които някога са влизали в някое от българските царства - добре. Но това изрично трябва да го изяснят, а не на турски да обясняват какви "баш бУлгар" са. А между другото този "бУлгаризъм" из поволжието е много ограничено явление и изобщо няма голяма подкрепа. Те, тараите там по начало си гледат към Турция и другите турски народи, и това не е случайно. Иначе не виждам защо да ги мисля особено волжските Българи, при положение, че към ден днешен такива просто няма, а няколкото ексцентрици правещи се на Българи в наше време, просто не са такива. И след като не са такива, изобщо неме интересуват техните традиции.
цитирай
30. get - голяма стъпка направи с твоето и...
17.01.2016 12:03
didanov написа:
голяма стъпка направи с твоето изказване!
значителен отлив на това население на запад след седми век...и това ако не е свободно упражнение от твоя страна здраве му кажи. Как са го доказали това?А град БУлгар станал на Тюркар, Иван Грозни вместо ...и цар български, се нарекъл цар угро-финско-тюркски!
Българи в Русия последно има....и до ден днешен - за какви блянове говориш - едното не изключва другото. това е. Повтарям - дунавските българи не изключват съществуването на волжките и обратно!Те си съществуват паралелно и до днес, всеки обаче е тръгнал по свой собствен път.
...


- Това КОЕТО СЪМ НАПИСАЛ ... за >>О-Т-Л-И-В НА Е-В-Р-О-П-Е-Й-С-К-О НАСЕЛЕНИЕ СЛЕД СЕДМИ ВЕК<< - Го има ДОКАЗАНО и НАПИСАНО, ЕДНО:ЕДНО в изследвания на АРХЕОЛОЗИ и ИСТОРИЦИ плюс ФИЛОЛОЗИ!
- Ще препоръчам КРИТИЧЕН ПОДХОД при ЧЕТЕНЕТО плюс ЦИТИРАНЕТО на "Джагфар тарихи" - Дори ПОВЕЧЕ от КРИТИЧНОСТ?!!
Инак в противен случай Ще продължите да звучите ... От Усури до Мисури всички сме "уногундури" !!
цитирай
31. get - - Тъй като виждам, че сте трезво мислещ и поради това "ходещ по земята човек" - Ще ви препоръчам да потърсите ... ?
17.01.2016 12:13
nkf написа:
са български. Сега, има и друго: Ако тия турци на Волга са решили да се наричат Българи само поради това, че обитават земи, които някога са влизали в някое от българските царства - добре. Но това изрично трябва да го изяснят, а не на турски да обясняват какви "баш бУлгар" са. А между другото този "бУлгаризъм" из поволжието е много ограничено явление и изобщо няма голяма подкрепа. Те, тараите там по начало си гледат към Турция и другите турски народи, и това не е случайно. Иначе не виждам защо да ги мисля особено волжските Българи, при положение, че към ден днешен такива просто няма, а няколкото ексцентрици правещи се на Българи в наше време, просто не са такива. И след като не са такива, изобщо неме интересуват техните традиции.


... коментарите на Авраам Яковлевич Гаркави, направени още през 1870 г. ? Това на база направеният (от него) анализ на източници от предимно персо-арабски и арменски автори? В него той за пръв повдига проблема, че "малика(цар)" на Булгар се титулува "ас сакалиба" ... но същевременно СЕ ПРАВИ РАЗГРАНИЧЕНИЕ НА ПОНЯТИЕТО от това за "славяни" ?!

- Препоръчвам и на Диданов да се запознае за начало, с изводите на Гааркави, а после да подлага на остракизъм опонентите си?
цитирай
32. bgman13 - Бронсън винаги ми е бил симпатичен, ...
17.01.2016 14:32
didanov написа:
Бронсън винаги ми е бил симпатичен, макар да не говореше много..на татар обаче хич не прилича, на литовец също, остава тогава булгар.


Може би не си прочел началото на биографията му - родителите му са емигранти от литовско-татарски произход.
цитирай
33. atil - Имa няколко нетрезво мислещи хорa ...
17.01.2016 15:31
Имa няколко нетрезво мислещи хорa сред коментирaщите и сред блогърите. A имa и няколко вообще с изврaтено и aнтибългaрско мислене - точно те пък кой знaе зaщо се предстaвят зa нaй-големите познaвaчи нa темaтa!? A пък имaт колосaлни прaзноти от към стрaнa нa информaция и предстaвите им сa нa нивото нa отколешните глупaви фaлшификaтори с нaучни титли. То имa и съвременни фaлшификaтори, но по трaдиция и те сa глупaви и теориите им не издържaт и елементaрнa критикa.
Нямa "дошляшкa" теория, тя е измислицa нa същите aнaрхисти, които се зaнимaвaт с фaлшивa пропaгaндa и изврaщaвaне нa минaлото.
Не съм привърженик нa Дънов, имa рaционaлни зрънцa в учението му, но
ние вече отдaвнa сме кръстени и имa и тaкивa от нaс, които никогa нямa дa стaнaт вероотстъпници и дa се повлекaт по учениятa нa "Учителите"... Колкото и дa се увличaм по тенгриaнството и шaмaнизмa в душaтa си остaвaм прaвослaвен фундaментaлист. Възприемaм думaтa " бългaр"(ин) кaто етноним и нaционaлно име. Ония тaм не сa по-мaлко бългaри от нaс, a по език и история дори повече. Зaщото имa коренно нaселение, което живее тaм от хилядолетия. A този етноним се е родил в ония крaищa. Ние сме минaли нa друг език, официaлно от 893 г. , a те не сa минaвaли никогa нa друг език. Стaробългaрския тукaшен език от 10 век е близък с руския. Съвременият не чaк толкоз, но пaк си е чист слaвянски език. A този от 8 век пък е близък с тюркските езици, към които се числи и древнобулгaрския и съвремения булгaрски. (Булгaр е синоним нa бългaр и се употребявa вместо фaлшивaтa думa " прaбългaрин") Този същия език, който се говори нa Волгa и Кaвкaз и днес. Тaм нямa нито един тaтaрин. Тaтaри в мaтериaлния свят отдaвнa нямa. Още от времето когaто Чингиз хaн устaновявaл влaсттa си. Зaщото той го е изтребил товa монголско племе. A името им го използвaли кaто нaрицaтелен прякор. Зa нaемниците си немонголи. Волжките бългaри дори не сa тaкивa. Но товa с пет изречения нa хорa, които нищо не знaят a
повтaрят цял живот едни и същи лъжи не може дa се обясни. Зaтовa имaм нa стрaницaтa си темaтични блог-вълни. Вместо дa излaгaте писменно зaявления и поучения можехте и дa попитaте нещо. Или дa прочетете нещо рaзлично от мaнтрите нa гурутaтa си. Ето, тези които вече сa го нaпрaвили, сегa изглеждaт кaто съвсем нормaлни и трезвомислещи хорa.
цитирай
34. get - - Предлагам на вас и стопани на блога да прочетете внимателно следното ... ?
17.01.2016 20:55
nkf написа:
get, съгласен съм с това, което пишеш. Би ми било повече от интересно да науча нещо за Самара и отношението му као град към Българите (не турко-фините). Иначе за мен всичките тези татаро-чувашки лакърдии за това какви "баш Българи" са една голяма глупост, която няма нищо общо с обективната истина. Това са един скалъпени работи въз основа на късни фалшификати. Разни там "сказани за дъщерята на хана"...абе още се валят из лавиците на библиотеката ми, трябв ада ги изхвъля някой ден.


- Казано е от Кожевников, Ефим Тимофеевич (тогавашният кмет на гр. Самара), когато на 6 май 1877 г. в гр. Плоещ. се е състояла специалната церемония при връчване на знамето на Българското опълчение!

"Юнаци!
С вас наедно ние днес празнуваме първата година на това знаменито и първо българско знаме, върху което са изобразени славянските апостоли Кирил и Методий, паметта на които днес тържествено се слави по всичка Русия и целия славянски свят.
Както в деветото столетие Кирил и Методий са освободили славянството, А ОСОБЕНО НАС БЪЛГАРИТЕ, от идолопоклонство и невежество, така също и днес ще се намерят посред българското опълчение, ще го насърчат в сраженията и ще му помогнат най-сетне да избави България и отечеството си от турско робство.".

Цитата (ми) е по Тодор Ялъмов.

- Четете го със здраве и най-вече мислете! Защото ПЪРВОНАЧАЛНОТО МЕСТОНАХОЖДЕНИЕ на България на Волга е била не в Казан а на територията на Самара!

- Бъдете мъдри и все така родолюбци!
цитирай
35. didanov - до нкф
18.01.2016 14:25
виждаш подробностите , но цялото ти отбягва като чели - а то е стратегията на асимилация и разделяй и владей на руските комунисти спрямо волжките българи и дунавските такива. Знам, че си протичник на Русия, но се учудвам, че не виждаш тази силна аналогия - сталинската доктрина колкото е да била силна на Балканите, все пак се е осъществявал с подставени, продажни лица, за това пък за волжките българи Сталин е можел лично да се "разправи" и да продължи да им налага чуждо име - татари, башкири, чуваши - така за няколко поколения, те самите ще се определят като такива...остават единиците със запазено българско самосъзнание, които поемат тежкия кръст да запазят и предадат народната памет за следващите поколения....за гагаузите като пример на хора с български произход но говорещи тюркски доказва ясно, че е възможно да стаен такава трансформация.
Езикът на волжките българи е силно повлиян от арабския и персийския поради приемането на исляма, за това и имената на техните им царе и личности звучат небългарски и чуждо за нас. Все пак е нужно да се отбележи, че в Татарстан живеят и значително количество истински татари, но те са в пъти по-малко от казанските българи.
естествено е че казанските българи ще гледат към турция - тази страна от векове поддържа добри отношения с тях,за разлика от нас дунавските българи. нашите български турци не гледат ли към Турция, не са ли турските сериали едни от най-гледани, но никой не им забранява да се самоопределят като такива - знаем как може да завърши една насилствена промяна на имената нали?
мой добър приятел е български турчин, говори перфектно български, макар вкъщи да си говори на родния език, бил е в Турция и ми е признавал, че не може да живее там, манталитета им е друг. Проблема на казанските татари, е че са си запзили имената и религията, но не могат да си признаят националността. Това е нещо както навремето са ни причислявали като християснко население под думата "рая" - върви разбирай грък ли е, българин или сърбин.
цитирай
36. didanov - на кое европейско население гет?
18.01.2016 14:43
get написа:
didanov написа:
голяма стъпка направи с твоето изказване!
значителен отлив на това население на запад след седми век...и това ако не е свободно упражнение от твоя страна здраве му кажи. Как са го доказали това?А град БУлгар станал на Тюркар, Иван Грозни вместо ...и цар български, се нарекъл цар угро-финско-тюркски!
Българи в Русия последно има....и до ден днешен - за какви блянове говориш - едното не изключва другото. това е. Повтарям - дунавските българи не изключват съществуването на волжките и обратно!Те си съществуват паралелно и до днес, всеки обаче е тръгнал по свой собствен път.
...


- Това КОЕТО СЪМ НАПИСАЛ ... за >>О-Т-Л-И-В НА Е-В-Р-О-П-Е-Й-С-К-О НАСЕЛЕНИЕ СЛЕД СЕДМИ ВЕК<< - Го има ДОКАЗАНО и НАПИСАНО, ЕДНО:ЕДНО в изследвания на АРХЕОЛОЗИ и ИСТОРИЦИ плюс ФИЛОЛОЗИ!
- Ще препоръчам КРИТИЧЕН ПОДХОД при ЧЕТЕНЕТО плюс ЦИТИРАНЕТО на "Джагфар тарихи" - Дори ПОВЕЧЕ от КРИТИЧНОСТ?!!
Инак в противен случай Ще продължите да звучите ... От Усури до Мисури всички сме "уногундури" !!

в края на седми век КОтраг създава Волжа България - значи нормално е други европейски племена да се изместят на запад, за да освободят пространство за българите. Или искаш да кажеш, че след като създават държава и стотици градове, българите са изоставили всичко и са се преместили на запад неясно къде други вместо тях под името булгар да живеят там, кои ли са тези други? монголите се появяват чак 12-13 век на хоризоната. Преди цялостното си завладяване Волжка БЪлгария се разпада на няколко канства, едно от които е Казанското. НО може и да не съм разбрал правилно какво си имал впредвид. Разбира се критичност трябва да и при прочита на Джафгар Тарихи, но все пак той се явява единият от малкото български средновековен източник.
бих искал да заърпа с един въпрос зададен от един казански българин в мрежата и се надявам на отговор:
Как така вие, дунавските българи, падате под османско владение през 1393 г. и през 1878 г. се оказва, че сте няколко милиона, а ние, волжките българи, които падаме под руско владение през 1552 г., се оказва, че ни няма? Ако вас, дунавските българи, днес ви наричат „османци”, т. е. по името на вашият поробител, вие няма ли да се борите за възстановяване на историческата памет, че сте „българи”, понеже ние, не сме чеченци и нямаме национални претенции. Живеем си добре с руснаците, но не можем да допуснем да бъдем наричани „татари” или ако ще се продължава с този кошмар, положен от Сталин през 1920 г. със създаването на една измислена автономна съветска република Татария, то нека поне се знае, че сме „българо-татари”.
цитирай
37. didanov - здравей атиле, благодаря за включването
18.01.2016 15:09
но не мога да се съглася с всичко казано от теб.
според водача на волго-българското освободително движение Ф. Нурутдинов. прародината на волжките българи са Балканите и има директна връзка с местното население траки - казва, че тогавашните заелници по Волга са се наричали "трьох булгаров" или "трьок булгаров" или тракийски българи? Аз лично правя асоциация с племето три-бали - трижди велики!АКо древните волжки българи са наследници на траките то мисля няма как да са говориили тюркски (например тракийския пръстен от ц.Езерово можем да го четем даже и сега без превод)- според мен този език се приема впоследствие поради някаква причина след приемането на исляма, но не и преди!Въпросът е каква е тя и защо се е стигнало до там.
Освен това Нурутдинов смята, че думата славяни е просто синоним на етнонима българи и са взаимно заменяеми. Това го твърди водачът на казанските българи, пазителят на "Двафгар Тарих".
цитирай
38. didanov - до нкф
18.01.2016 16:17
здравей порастърсих се за имената на казанските българки страницата е озаглавена Казан, татари,татарские имена,ислам


Аделина, Айше, Алия, Альбина,Альмира, Анися, Ания

Василя, Валима, Венера, Вилена

Галия, Гельгина, Гулина, Гулия, Гулмира, - Бълг. Галя, Гуля

Далия, Дана, Дания, Даяна, Диана, Дилара, Диля, Динара

Зарина, Зария, Илина, Ильгина, Ильмира, Ильана, Ирке *бълг. Ирка)

Камалия, Камелия,Камилла, Каусария **бълг. Косара)

Лариса, Леонира, Лидия, Лилия, Лира, Лузия,

Майя, Марьам, Милена, Миля, Мира,

Рима, Рита, Рина, Розалина, Рузалия, Роза, Руфина (бълг. Руфинка), Руфия

Сабина, Сабрина, Самира, Сафия (бълг. София)

Елиза, Елина, Ельза, Елвира,Емилия,Емине (Емине е бълг. а не турско име)

Юлия, Ясмин




http://vk/topic-29918735_26546545
цитирай
39. nkf - Здравей Диляне, изобщо не съм съ...
18.01.2016 16:40
Здравей Диляне, изобщо не съм съгласен, че ми обягва цялостната картинка по отношение на волжското население. Основният детайл, даже не детайл, а фон, е езикът (съжалявам, че се повтарям за трети път). Този турски (кипчашки), който говорят там не е налаган от сталин и изобщо от никой управляващ русия, било то то 1917 или след това. Те си говорят този език изначално, това им е майчиния език. Затова не може да има и Българи говорещи кипчашки, които не могат да кажат БЪлгарин (ами го изпочават на своя си език, както им е удобно), и Българи говорещи нашия, истински български език. Няма как културите и на двата народа да са коренно различни (не само заради различните религии), а да се твърди, че всъщност са един и същи народ. Просто не става така. Или те не са Българи или ние не сме. Не може при такива дарстични разлики етнонима Българин да е валиден и в двата случая. За мен, така или иначе ония не са Българи, още повече, че за мен нехристияните изобщо са вън от кръга на цивилизованите хора. Тъй, че разни хасани и айшета от Казан или Астрахан (пак казвам, булгаристите в татарстан са един файтон хора), колкото и да се бият в гърдите, че са "чок Булгар" за мен са едни шалвари и толкоз. Така се е случвало, че съм имал контакти с най-различни чужденци и съвсем уверено мога да ти кажа, че най-близките до нас народи, във всеки един критерий, са хърватите и до голяма степен словенците (с 2-3 уговорки).
цитирай
40. nkf - Е, какво доказваш с тези имена, о...
18.01.2016 16:44
Е, какво доказваш с тези имена, освен, че татрите там, наред със специфичните за тях си кипчашки имена, имат и гръцки и латински и християнски и други.

П.С. Башкири, чуваши и черемиси и т.н. са техни стари имена, които са си ползвали много преди дори прапрапрапра дядото на сталин да бъде блясък на страст в очите на родителите си.
цитирай
41. nkf - Ония тaм не сa по-мaлко бългaри от ...
18.01.2016 16:53
[quote=atil] Ония тaм не сa по-мaлко бългaри от нaс, a по език и история дори повече. Зaщото имa коренно нaселение, което живее тaм от хилядолетия. A този етноним се е родил в ония крaищa. Ние сме минaли нa друг език, официaлно от 893 г. , a те не сa минaвaли никогa нa друг език.

Тоест ние не говорим на български и сме някакви фалшиви Българи" дошли и завзели хубавите гръцки земи? Машала бе ефенди! Ей с такива "булгари" като тебе, врагове не ни трябват. Абе ти да не си от православните турци? Капанец ли си, гагауз ли си, що си? Я кажи от какъв точно милет си?
цитирай
42. get - - Смесваш нещата и накрая ще се получи една "абрака-дабра" а не що годе читав анализ
18.01.2016 18:45
didanov написа:

36. didanov - на кое европейско население гет?
в края на седми век КОтраг създава Волжа България - значи нормално е други европейски племена да се изместят на запад, за да освободят пространство за българите. (...)


... това по причина?
- Кой казва, че СТАРА + ВЕЛИКА България е тази хипотетична(по-скоро представна отколкото реална) е тази от АЗОВ България? В този дух пише и Сергей Лесной - С какво и доколко ДОСТОВЕРНО е това позициониране на Стара + велика Балгария - Там? Та това е вкарано като идея от РУСКАТА ИСТОРИЧЕСКА ШКОЛА - като потвърждение ЗА НАЛИЧИЕТО НА ТАКАВА ДЪРЖАВА ... ??
Второ: Ако следва ЛОГИКАТА НА РОМАНОВО-СТАЛИНИСТКАТА ИСТОРИЧЕСКА ШКОЛА - то тогава ПРЕДЦИТЕ НИ ПОД ВИДА "ПРАБЪЛГАРИ" = (равно) на ТЮРКИ? Нямам НИЩО ПРОТИВ ТЮРКИТЕ ,дори имам приятели турци - Но СИМПАТИИТЕ СА ЕДНО - РЕАЛНОСТИТЕ(историко-архео-филоложки + оценъчно-логични) ДРУГО?!

- Интересното В ЦЕЛИЯТ ТОЗИ ИСТОРИКО-ЕТНО ... и всякакъв друг "ребус" е ЧЕ ИМЕННО ОБРАТНИЯТ МИГРАЦИОНЕН ХОД от ПРИВОЛЖИЕТО СЪВПАДА ... С възстановяване на СТАРА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ? Това ме навежда ... изхождайки от исторически(археологически) факти ЧЕ? Волжско-камски българи са свързани и ТО ДОСТА ОСЕЗАТЕЛНИ с ХОРАТА(предимно мигранти от окупираните от Рим Балкани!) КОИТО СЪЗДАДОХА така известната ЧЕРНЯХОВСКА КУЛТУРА!
- За тази ЧЕРНЯХОВСКА КУЛТУРА германските и руски историци ДРУЖНО(в)ХОР твърдят, че е "германска", тоест готска! Аз пък казвам НЕЙНИТЕ СЪЗДАТЕЛИ СА РОДСТВЕНИ НАРОДИ проживяващи още от античност в ареала от Балкани до Балтика! За това ТВЪРДЯТ ТРИМА НАШИ ЛИНГВИСТИ плюс поне ПЕТ(на мен известни чужди) Тоест имаме много близки и системни връзки между по-старите Палеобалкански и Балтийските(наречени с кабинетното "балто-славянски"). Още по-интересно става, че имаме и други РОДСТВЕНИ и на "БАЛКАНСКИ" и на БАЛТИЙСКИ - Култури, но които са установени на СТИКА МЕЖДУ КУЛТУРА ЧЕРНЯХОВ-СЪНТАНА МУРЕШ и ВОЛЖСКА БЪЛГАРИЯ - Започни да търсиш инфо в тази насока - Чакат те приятни ... ??-ди
цитирай
43. atil - Почнaхa дa потурчвaт и ефендосвaт ...
18.01.2016 20:41
Почнaхa дa потурчвaт и ефендосвaт дейците нa aгитпропa... Пък кaто се рaзбере, че любимите им трaки сa бaш турaки и прaтюрки сигурно пaк ще обърнaт пaлaчинкaтa. Кaкто стaвaло вече неведнъж.
Стaрa Великa Бългaрия не е хипопотичнa, тaкивa сa изявлениятa тук, и нямa нищо общо със съветскaтa школa, от която сте вие a сегa се прaвите нa хипопотични трaки ... Стaрa Великa Бългaрия е зaсвидетелствaнa нaй-подробно от визaнтийскaтa и aрaбскaтa историогрaфия.
Никaкъв език не приемaт бългaрите нa Волгa и Кaвкaз след кaто стaнaли мюсюлмaни. Сaмо духовенството им почнaло дa ползвa aрaбски.
Ние приемaме език чрез християнството, богослужебен и писмен. A впоследствие и говорим, първо кaто официaлен a после нaроден. Товa е езикa нa бългaрските слaвяни кaто говорим a нa кирилицa - кaто писмен.
Товa съдържa инфото по въпросa. A другото сa творчески и художествени измислици с които вие бaлaмосвaте хорaтa. Нaдявaм се искренно някой ден дa ви го върнaт тъпкaно.
цитирай
44. get - @ 35. didanov - "рая" ...?
18.01.2016 21:02
I.
1. a non-Muslim subject of the Ottoman Empire - лице не изповядващо исляма в Отоманската империя
2. заета в Османо-турският език(който е с 75-80% персо-арабска лексика !) от ...
3. звучащо на Арабски: *ra'iyah - означаващо: herd, flock - тълпа, стадо!
(справка по речници: Колинс)

- Същото "рая"(?) в The American Heritage Dictionary Fourth Edition. 2008. се определя, като "A member of the tax-paying lower class of Ottoman society." - схващате ли откъде смисъла в "рая" ? Тоест - това е а ) немюсолманин принадлежащ към низшата обществена прослойка - със забележката ... Не е синоним на "роб"! По-скоро са го оприличавали на на инертно животно, нещо от вида на "овца", която я стрижат и доят ... социално и икономически, безправен човек:(((!
II.
- А това ... ?
35. didanov написа:

... върви разбирай грък ли е, българин или сърбин.

... което ви интригува, има точно съответствие в османският език: Рум миллет (Millet-i Rum) = Източно-православен
- Като по отношение на римо-католиците е съществувало и алтернативното Фланк-миллет.

С малко историческа отправка (ако ми разрешите ?) След падането на Константинопол. Мехмед Фатих ... на третият ден от началото на разграбването на града ... призовава при себе си представителите на Цариградската патриаршия - като ги овластява да представляват него пред цялото източно-православно население, без значение на неговият етнос или език. От там се започва трагедията ни като народ, засилила се още повече, след унищожаването от цариградските патриаршисти на Охридската архиепископия в 1767 г. !
- Защо обръщам такова внимание на Охридската архиепископия? - Това защото същата в миналото си, е била ПАТРИАРШИЯ и се е наричала "Юстиниана първа"!
За това потвърждава откритият надпис:
"... при Макария, всетейши архиепископ на Първа Юстиниана и всичка България, в г. 6803-1295, индикт 2-и.".
- Ако приемем ДОСЛОВНО НАДПИСА - духовниците са приемали, че още от VI-ти век, същата е БЪЛГАРСКА църква?!
- Дано ви бе интересно?
цитирай
45. atil - Aко имa някой някaкви въпроси, з...
18.01.2016 21:23
Aко имa някой някaкви въпроси, зaдaвaйте ги нa стрaницaтa ми. Ще се опитaм дa отговоря нa всички. Стигa дa нямa реклaмa, пропaгaндa, aгитaция и нaглост, глупaви поучения и т.н В близките месеци и без товa не мисля дa публикувaм нищо повече.
Поздрaви и успех в просвещението!
цитирай
46. get - Към @ 45. atil - ... въпроси, зaдaвaйте ги нa стрaницaтa ми." - Защо, тук не може ли?
18.01.2016 23:46
- Това е първият ми и по-скоро риторичен въпрос? Знаете ли от кога "тракийският" е припознат КАТО ЕВРОПЕЙСКИ ЕЗИК - Отговор?
1. През 1873 г. германският учен-историк и лингвист Август Фик, в книгата си: „Бившата езикова индо-германска общност” ... ЗА ПРЪВ ПЪТ ОПРЕДЕЛЯ ТРАКИЙСКИЯТ, поставяйки го, в по-голямата рамка на индо-европейските езици.
Ползва съобщението от античният географ Страбон(63 – 24 г. пр. н.е.) за живеещи сред гето-мизийското население от при-Дунавието „отшелници”, тоест на гръцки(изписване) „ктисти”.
2. Това той ползва за аргумент при извеждане ЕЗИКОВА ПРИНАДЛЕЖНОСТ на "тракийски" - Който ще ви цитирам?

„Ктисти”, траките са наричали безбрачно живеещи хора, вероятно духовници, които заради своята святост са били особено уважавани всред тях.
Без съмнение съчетанието „кт” отговаря, типично за гръцкият на едно „sk” – „ч”.
И така тракийското „ктистаи”, съответства и с литовското “skista” за „чисто”, както и с църковно-славянското “chistu”, тоест „чист”, от индо-германският корен “skidh” – „отделям”.
Следователно освен основният смисъл, за тази тракийска дума ЧИСТ, може да бъде дадено и едно допълнително значение, като „отделен”, тоест отделно живеещите.”

3. Мои коментари по правилността изводите на А. Фик?
А. Синонимната на ТРАКИЙСКИЯТ КТИСТ-ЧИСТ e латинската *CASTUS - чист!
Б. Синонимната в английския език е - "CH(ч)ASTITY", т.е. "частити" смисъла и е "чисти(те)" ??!
В. Англичаните твърдят, че думата е заемка от латински през 12-ти в техният език! От което следва че произношението по-старата форма на латинската(средновековна) ... звучала "касту" ... в един момент е добила странното звучение(неспицифично за латински език) "Ч"асту
Г. Второто допускане че "ктист" кореспондира с немската “skidh-отделен” Е ВЕРЕН! - В българският език имаме скът(ан) ... по-стара СКИТ(килия на отшелник) - подобно на семантично-етимологичното при немският корен, за ОТДЕЛЕН!

- Хайде сега ... чоджум ... да ми на тюркски съответствия на тези думи, документирани от АНТИЧНОСТ?
цитирай
47. didanov - Перевод слова "чистый" ...
19.01.2016 00:12
Перевод слова "чистый" с русского на татарский:

чистый - пр чиста, пакъ, саф # Чистое небо - Чиста к&#1199;к
цитирай
48. iliyanv - Автобус
19.01.2016 11:05
Превод на татарски - автобус.

Баси, че ний булхарците гхаварим чиста татарски език.
цитирай
49. germantiger - не е моя работа
19.01.2016 15:46
НЕ МИ Е РАБОТА, НО

nkf i atil - двамата познавам виртуално в блога и на лс

имали сме повече общи неща с нкф и някои различия с атил, но

казвам - И ДВАМАТА СТЕ МЪЖЕ И ПИЧОВЕ И ТО СЕРИОЗНИ МЪЖЕ

за това се надявам да си както се казва "стиснете ръцете виртуално" като маниер и спор, не като позиции, явно е, че сте различни
цитирай
50. atil - Относно първия въпрос на get : Не ...
19.01.2016 16:38
Относно първия въпрос на get : Не следя чрез пощата другите дискусии а от моите ми идват съобщения.
Този учен германския Фик, може да е класифицирал езика, но той не знае нищо определено за него. А. Траки е общо название на тези балкански племена. Владимир Георгиев е разчел един надпис, и съм склонен да го приема заради съдържанието, което е правдоподобно. Освен това тези племена по-скоро не са били едноезични, макар и да са имали обща култура - а тя е булгарска НЕ Е СЛАВЯНСКА, НИТО ГОТСКА! Такива сведения дават и авторите от българските летописи. Различните преселнически вълни във времето( а те били три големи миграции от север на юг) са говорили на различни езици. По-голямата част от тракийските племена са родствени с тези от Пелопонес и Източното средиземноморие. А те са били древнобулгарски и говорещи на булгар-тюркски. И писмото им е такова и на такъв език.
Топонимията която са оставили и до днес, пак е такава. Личните им имена макар изкривени от гърците при записването и те са булгарски.
Арийски думи има доста, но от няколко такива не може да се извежда извод за цял един език. Такива дума има и в съвремения булгарски език. Както и огузки думи има достатъчно в арийските езици.
Когато разчетат минойското писмо и определят езика на който е било писано - ТОГАВА ЩЕ РАЗБЕРЕМ И НЕЩО ОПРЕДЕЛЕНО ЗА ЕЗИКА НА ТРАКИТЕ.
цитирай
51. get - - Некоректно ... и поради това спекулация?!
19.01.2016 18:06
didanov написа:
Перевод слова "чистый" с русского на татарский:

чистый - пр чиста, пакъ, саф # Чистое небо - Чиста к&#1199;к


- Ето ви не на "татарски" - който в момента са и е просто ПРОИЗВОДЕН от кипчако-кумано-половечко ТЮРКСКИ ЕЗИК?!
- Та вероятно на най-правилният и КОДИФИЦИРАН(след езиковата реформа под надзора на Мустафа Кемал "Ататюрк" ... след 21-ва година?). Та ето как звучи на ТУРСКИ думата за ЧИСТ?
А. чисто - temiz; t&#305;pk&#305;
Б. чистота - temizlik ... и най-вече, това което ми цитирате руско-татарско ... ?
В. чистый - temiz; an, saf; halis, has, kat&#305;ks&#305;z; net; s&#305;rf ... думата я няма освен в волжско-татаро-турски ... както и други по-далечни от Рассия турски народи/езици ... от КОЕТО ИЗВОД? Думата с висока степен на вероятно е заемка в татарски от руски език!?

ВТОРО - Ако това сте вие Диданов? - 49. анонимен - благодаря ти за допълненията гет?

- Отговарям ви простичко - Когато говорим Истината - тогава не ще ни се налага след време отново да се връщаме на същият въпрос//проблем ... както би било в случай, че чисто емоционално-човешки СЕ СЪГЛАСЯ - Да ние българите (от Дунав) сме едно и също - с тюркско езичните хора от Волго-Кама?
- Отново ПОВТАРЯМ ОСНОВНОТО В КОНЦЕПЦИЯТА СИ - Държавата на ВОЛГА е създадено от ЕВРОПЕЙЦИ (по произход и език)! Вероятно ние българите(от Дунав) СТОИМ НАЙ-БЛИЗКО РОДСТВЕНО ДО ТЯХ ... ? А че в по-късно време заселилите се тюркско езични хора ... СА АСИМИЛИРАЛИ по-малкото като бройка това ПРОТО-ЕВРОПЕЙСКО и ПРОТО-БЪЛГАРСКО НАСЕЛЕНИЕ - Това нас не ни прави автоматично да попаднем в ГРАФАТА ТЮРКСКИ НАРОД - както се опитват татарите от Волга и Историците от Москва да ни категоризират?
- С това не изчерпвам напълно темата - по-скоро САМО ОБЯВЯВАМ - началната и отправната точка в разсъжденията ми по нея!
- Правилно ме разберете Диданов - Не искам да страдам от ултра-национализъм(шовинизъм) в какъвто са изпаднали в момента историците от Велико Рус и Татарстан ... пишещи по Въпроса? Какъв е произхода на народа създал държавата там?
цитирай
52. get - @ 50. atil - Относно първия въпрос на get : Не ...
19.01.2016 18:55
- Господин В. Иванов това което сте написали е до такава степен неиздържано от научна, НАЙ-ВЕЧЕ ЕЗИКОЗНАНИЕ ... гледна точка, та просто не желая да коментирам!
- това не по причина, че нямам опровержения факти плюс аргументи ... Но?! ... такова животно БУЛГАР-ТЮРКСКИ (вероятно тракийски?) ни в живота ни в езикознание е съществувало! Съществува в писания на хора - които просто спекулират и измислят нови науки?!

- Простете ако звуча рязко ... но демонстрираното чрез написаното от Вас говори за липса на елементарно ниво знания по темата, по която ... коментирате!
цитирай
53. get - - За да избегна спекулации, които ...
19.01.2016 21:54
- За да избегна спекулации, които могат да възникнат предвид - "без-доказателственото" си като твърдение от предходният коментар! Давам следното допълнително обяснение - Как се прави "история"(респективно филология!) в съвременна, република Турция?
- Това се съдържа, в следното, казано със загадъчно многозначителен тон - "твърдение"!
................
50. atil - Когато разчетат минойското писмо и определят езика на който е било писано - ТОГАВА ЩЕ РАЗБЕРЕМ И НЕЩО ОПРЕДЕЛЕНО ЗА ЕЗИКА НА ТРАКИТЕ.
................
- Касае се за следното. Имаме открита писменост на о. Крит, известен още и като "Линеар - А". Същата не е разчетена до момента. Лингвистите и историците движен по-скоро от ултра-национализъм ... твърдят, че това е "прото-тюркска".
- За мен има две възможни хипотези ... или ...?
а) това е писменост(език) на някой от прото-европейски палео-анатолийски езици ... или...
б) се касае за реч от така известните урарто-хуритски, които предвид малкият, като броя палеографски материал все още не са изучени в достатъчна степен - а предвид малкото което е научено за тях, лингвистите са склонни да приемат че това е език(ци) от които произхождат съвременните нахско-дагестански от Северен Кавказ! езици?
в) но да се говори предвид все още слабата проученост на проблема и да се изкарват тези писмени паметници от Крит за някакъв "тюркски" език това е нещо, което в науката и живота се нарича спекулация! Това първо - второ?

- Спекулации са твърденията, че в Пелопонес под вида на пеласгическо или тракийско население е доказателство, че още от предисторично време там са живели тюрки? Нямаме такива категорични данни за това!

- Трето - до момента ОСНОВНОТО ВЪЗПРИЕТО и от историци, и от археолози, и от филолози е Че? Прародината на тюркските народи и език е централна Азия!

- Четвърто - опониращият(ми) вкарва идеята за посока, движение на прото-индо-европейците от север на юг към Балкани и Анатолия ... с това той повтаря старите тези на руската историческа наука по въпроса!
цитирай
54. leonleonovpom2 - Здравей, Диляне!
19.01.2016 23:30
Хубав постинг, поздрави!
И на мен ми се струва, че чуваши , башкири се самоопределят като Българи Вероятно са били кооптирани към Стара България и след разпадането и се оттеглят към Волга и Урал, като запазват името
Гледах чуваши, които твърдят ,че са Българи , с типични монголоидни черти
Башкири също Езикът им е непонятен за наши Българи
А, с башкирите имам интересен случай Познавам няколко Питал съм ги, дали са Българи Казват, че живеят в Русия и се смятат за руснаци, ако трябва държавно да се определят
Но след кратко обсъждане помежду си, казаха ,че при тях наистина има Българи, наричат ги стари Българи
И тука се появява езикът, които си е основен етнофактор, не може да се пренебрегне, както подчертава Николай
Питах ги на какъв език говорят тези Стари Българи, Български ли е?
Засмяха се и казаха/ разбират Български/ ,че е много смешен за тях език, но е Български То ест , говорят на смешен, Български език
Явно нещо като сръбски или македонски
Та сред тези стари-вероятно името не е случайно Българи, трябва да се търсят Българите
От кога са там, какви са?
Булгаков със сигурност е Българин, почти сигурно и Столетов, генералът на опълченците ни е Българин

Спокойна нощ!
цитирай
55. didanov - не намесвай понятието шовинизъм гет
19.01.2016 23:42
за да не стават грешки - какво означава шовинизъм - "Краен агресивен национализъм, основан върху расизма." А расизмът е "Антинаучна теория, която дели расите (и националностите) на висши и низши, на пълноценни и непълноценни въз основа на физиологичните им особености, като по този начин оправдава насилието, господството на едните над другите."
Следователно в нашия случай няма такова нещо - руснаците сами признават, че много от досега мислените за чисто руски дворянски родове са родоначалници татари. Това, което не признават и всячески се мъчат да неутрализират руснаците, е желанието на казанските татари да се наричат официално българи, както и Татрстан- България. Значи те нямат проблем с името татари, но имат с това на българите? Защо? При проведеното преброяване през 2010 по първоначални данни около 7 милиона се обявяват за българи, лично президента на Татрстан, който е в отлични взаимоотношения с руската власт подава молба в съда да се отменят реултатите и да се върне сталиновата забрана за етноса българин... (подробности за борбата ивиж в " ХРОНИКА НА ОСВОБОДИТЕЛНОТО ДВИЖЕНИЕ НА ВОЛЖКИТЕ БЪЛГАРИ "). Нямат проблем с татарите,чувашите, башкирите, гагаузите, но ако вземат повечето да се наричат волжки българи, тогава ще трябва да се отговаря, как така се появиха, нали бяха измрели и претопени, както и на много други въпроси..а това са територии в сърцето на РФ!
АКо съществува расизъм то той е в забраната за самоопределяне като волжки българин,а не татарин. Татарските водачи, не искат нищо друго освен правото да се наричат така както им казва народната памет. Проблемът с тюркския език в случая е второстепенен и служи за замазване на очите от рода, че са похристиянчени турци или директни наследници на Чингис хан. Те биха спечелили много повече, ако се бяха обявили за турци, макар истината да е друга. Спароток напр. изказва хипотезата, че предимно аристокрацията на Волжка БЪлгария е от български произход, а основната маса, са угро-фински племена, което до голяма степ
цитирай
56. didanov - до голяма степен обяснява и тюркския език
19.01.2016 23:55
т.е. според него българите като държавници и управляваща аристокрация дават началния тласък и постепенно се претопяват и загубват езика си. НО спароток явно не знае, за преминаването на стотици български родове в руското дворянство, преди и след падането на Казанското царство. АКО бяха истински татари, защо ще напускат масово Златната орда и то в в нейната разцвет и сила и да служат при враговете? - явно причината е друга и според мен е че самите монголи не са ги възприемали като свои и са ги подлагали на геноцид (факт е , че Волжките българи нансят първото поражение на монголите (Овчата битка_) и 50г, отблъскват техните атаки. Това е и косвено доказателство за това, че макар и мюсюлмани те много бързо се впасват и интегрират в руското общество,българският им език е бил все още близък с руския, а останалата под татарско робство част от волжките българи с времето се "тюркизира", такак както гагаузите българи, или някои гърци от Мала Азия. Българските аристократи за няколко поколения навярно се възприемат като руси, като единствен спомен остават родовите им книги и гербовете. А споменът за българската народност се запазва от обикновеното население от по-будните българи...
цитирай
57. atil - Всички държави в Източна Европа и в ...
20.01.2016 14:20
Всички държави в Източна Европа и в миналото, както и сега са били мултинационални. И Стара Велика България също, а тя не е основана от Кубрат, а съществува от преди времето на Троянската война. Затова по гръко-византийската историческа традиция е определена като "Стара". За тях всичко определено като "старо, стари" е от преди Троянската война. Сигурно защото предците им са били наясно, че самите гърци са "нови" и са населили Балканите и Западна Мала Азия след Троянската война от север.
Башкирите, чувашите, суварите, хунските родове, местното население - черемиши(сармати), алани-бурджани - те основават г.Болгар и Болгарския бейлик,
буляри, кумани(кипчаци), славяни, буртаси, марийци са били поданици на и на Велика България, и на Волжка България, и на Руските княжества, както и на Златната орда. А сега потомците им в Русия, Украйна и Казахстан.
Палео населението на Мала Азия, Източното Средиземноморие и Балканите е родствено и с еднаква култура. Затова учените от доста време обичат да го"преселват" от Мала Азия насам и да създават култури... Само че то слиза от север, също като населението създало културите в Иран и Северна Индия.
Котела който бълва тези миграции е именно седем племенния съюз Идел в който междуособиците почти не стихвали и едва по времето на цар Буртас през 6 век пр.н.е. се установил траен вътрешен мир.
Езика на господстващия етнос от който били петте враждуващи династии е бил булгарския(българския) а той е от тюркското езиково семейство. Никога българите в Европа не са си сменяли езика освен когато отделни групи влизали в състава на други народности. Както казаците например, които са тотално от куманско-български произход. Единствено в Балканска България било наложено наречието българските славяни - единият от двата основни етноса у нас. По политически причини и никакви други! Траките явно са били близки с българите в това число и езиково, затова, тия, които запазили културата си масово се присъединили към тях. Не към славяните!
цитирай
58. atil - Историята на Волжка България(а на ...
20.01.2016 14:32
Историята на Волжка България(а на Русия) е една тотална лъжа и мистификация също както историята на Днешна Македония!

.Годината 922 г. се оказва една от най-съдбоносните години в историята на Източна Европа. Краят на Кубратовата Велика България(Кара Булгар), всъщност е едно ново начало на две големи и могъщи страни в Европа - Русия и Волжка България. През същата година се обявява исляма за държавна религия в Булгария(Волжка България).
Самостоятелното съществуване на тези две държави започва именно през тази същата година. В Русия то се свързва с Княз Угар Лачини(Игор Рюрикович) а в Булгария с балтавара(царя) Алмъш Джафар(895 - 925), и двамата са от българския царски род Дуло.

Периода между управленията на Алмъша и Талиба, Кул Гали го нарича - "период на управлението на слабите царе".
Веднага след Алмъша управлявал неговия син Хасан(Газан, Казан) - 925 - 930 г., който бил приятел и почитател на Саманидите. Веднага сключил съюз със Саманидския емират. Дал големи привилегии на средноазиатските търговци и погребал бащините си планове за унищожение на Хазарската орда. Във вътрешната политика Газан усилил данъчното бреме върху игенчеите(селяните) и освен това дал част от техните земи за наследствени владения на своите дружиници( джури - военни аристократи).
http://atil.blog/history/2011/06/22/istoriia-na-voljka-bylgariia-pyrvi-emirat-10-13-vek-1-s-pril.769669

За културата до средата на 13-ти век:
След разгрома на Хазарската орда и включването на земите и в състава на Булгарската държава, булгарите вземат под свой контрол, най-важните търговски пътища от Европа за Азия. Заедно с това организират в своите градове най-големите европейско-азиатски панаири( търговски изложения - пазари, ярмарки) и стават главни износители на мехови(скъпи кожи) и хлебни изделия. Освен това на мед и восък, на дървен материал и риба, на изделия от желязо, медна руда и кожи, роби и мамонтови бивници.
http://atil.blog/history/2011/08/30/istoriia-na-voljka-bylgariia-13-16-v-1.811133
цитирай
59. atil - Няма неиздържано при мен, има не...
20.01.2016 14:48
Няма неиздържано при мен, има неиздържани заявления в обратната посока. Защото не си правя свободни съчинения или пропаганда, като теоретиците.
Не може никой за нищо да ни обявява, ние сме се обявили и сме обявени отдавна. Езика ни е от славянската езикова група, а народа български с българска култура, но тя от 9-ти век се развива като християнска култура. За разлика от културата във Волжка България и на Кавказ.
Франция е създадена от три етноса, държавата им я създават германците, основата на народа им са галите а езика им е латински. Но нямат тия комплекси и проблем с идентичността като вас.
Прародина на тюркските езици е в Азия а не на тюркските народи!!! Болшинството тюркски народи днес са европеиди. Принадлежността към някаква група се определя на езиков принцип. Затова и ние сме славяни без да сме такива културно а и етнически дори, а само отчасти.
Защо трябва да ви се обясняват такива елементарни неща?
Но да продължа за мистификацията с другите българи и Българии.
Какво става след 13-ти век? Сключват уния първо с Монголската империя а после със Златната орда! През 1436 г. вече са напълно независими! Нито един българин не става татарин никога а държавата им се управлява от същите две династии - Азановичи и Ашрафиди, произлизащи от Бат Баян. До втората половина на 16-ти век!!!
Краят на Волжка България:
http://atil/history/2013/12/12/istoriia-na-voljka-bylgariia-treti-emirat-15-16-v-5.1218455
цитирай
60. get - - не намесвай понятието шовинизъм ...
20.01.2016 18:03
55. didanov написа:
- не намесвай понятието шовинизъм гет - за да не стават грешки - какво означава шовинизъм - "Краен агресивен национализъм, основан върху расизма." А расизмът е "Антинаучна теория, която дели расите (и националностите) на висши и низши, на пълноценни и непълноценни въз основа на физиологичните им особености, като по този начин оправдава насилието, господството на едните над другите."


- Абе брате, пред очите ти е живият пример КАК НЕ ТРЯБВА ДА СЕ КОМЕНТИРА - ОЩЕ ПОВЕЧЕ ПИШЕ ИСТОРИЯ - имам в предвид блогъра "Атил". Лошото е че, той това НЕ СИ ГО ИЗМИСЛЯ а го е чел по форуми и сайтове, именно "татарски"? Именно ТОЗИ НАЧИН НА ПРЕДСТАВЯНЕ на ЖЕЛАНОТО ЗА РЕАЛНО ... иронизирах, казвайки ... ОТ УСУРИ ДО МИСУРИ ... ОНОГУНДУРИ ?
- Това тяхното, плюс пригласящият им ПА-ТУРАНИЗЪМ не е НАУКА а ПРОПАГАНДА за СУПЕРИОРНОСТ НА ТЮРКИТЕ!! - това не го ли знаеш, или да започна да вадя материали писани в ПОДОБЕН ШОВИНИСТИЧЕН ДУХ?
- Говорейки за ШОВИНИЗЪМ от ТАКЪВ В МОМЕНТА СТРАДАТ И ТАТАРСКИ и РУСКИ УЧЕНИ ... Които използвайки всякакви(най-малкото) научни средства ... Да се доказват в духа на "по-по-най" КОЙ Е НАРОДА ОСНОВАЛ ВОЛЖСКА БЪЛГАРИЯ! Русите застъпват тезата, че след като ТОЗИ ПЪРВИ "ДЪРЖАВНО ТВОРЕН" народ е с признаци за ЕВРОПЕЙСКИ БИТ-ЕЗИК и ДУХОВНА КУЛТУРА ... То това са славяни ... а понеже, наблизко освен "московските славяни" НЯМА ДРУГИ - то това са ПРОТО-СЛАВЯНИ ама местни от Волго-Кама ... диаметрално противоположна е позицията на татарските учени ... които доказат ЧЕ СКОТОВЪДЦИТЕ ТЮРКИ са създали МАТЕРИАЛНАТА КУЛТУРА ... Въпреки, че към това време още са препускали из степта! ... Това, което набързо нахвърлих - ако не е велико-държавен(етносен) ШОВИНИЗЪМ - ти ми го таксувай ... Какво е?
- Апропо! Темата/спора(е образно казано "ритане по кокалчетата) защото той е нечистоплътен и излиза от рамките на научното дискутиране ... това го следя от близо две години! В тази връзка АКЦЕНТИРАМ - Хората създали ВОЛЖСКА БЪЛГАРИЯ са ни РОДНИНИ другото е?
цитирай
61. leonleonovpom2 - Атил, взимам отношение за примера с ...
20.01.2016 21:30
Атил, взимам отношение за примера с Франция
Тя е особен пример за политическа държава Как от смесица от население на всички околни народи да се създаде хомогенен народ
Повече от три народа са, но ще се ограничим със сегашните и съседи- на запад англичани, на юг-испанци , баски, каталунци, италианци, на изток-общо германци
Там със закон в началото на 16-ти век Франсоа Първи налага сегашният френски, който не е случаен език на някоя от десетките общности, а е езикът на управляващата династия
Донякъде прилича на Решението на Аспарух или по- късните ни владетели, от няколко етноса да се създаде един народ
Но с една огромна разлика Според нашите тълкувания излиза, че не е наложен езикът на управляващата династия Няма логично обяснение за това Единственото е ,че тези езици са близки или дори еднакви
Всичко друго противоречи на достоинството ноа управляващите
цитирай
62. didanov - здравей Леоне
20.01.2016 23:23
благодаря за включването и за практическите примери, че много се отнесохме по теориите.
цитирай
63. didanov - имат ли влахите нещо общо с волжките българи и балхарците?
20.01.2016 23:25
цитирани са няколко средновековни източника, които според мен съдържат ценна информация за събитията тогава:
Роджър Бейкън в OPUS MAJOR

- “Next to the land of the Pascatyr live the Balchi [Vlachs?], from Balchia Major; these Balchi entered the land of Assani between Constantinople [to the east] and Bulgaria and Hungaria Minor".

превод:

"След земята Паскатир живеят Балхи /Влахи?-блокаж на преводача на английски, разбираемо е/ от Велика Балхия, тези Балхи са се преселили в земята на Асен /"Блахия"-лат. полит. картография/ между Константнопол и България /Зап.бълг.царство на Самуил/ и Малка Унгария".

Рубрук

- Ибо те булгары, которые живут за Дунаем, вблизи Константинополя, вышли из упомянутой Великой Булгарии. И вблизи паскатир живут иллак, что значит то же, что блак, но татары не умеют произносить Б; от них произошли те, кто живет в земле Ассана . Ибо обоих, как тех, так и этих, именуют «иллак».

превод:

"Защото тези българи, които живеят отвъдд Дунав, близо до Константинопол, излезли от упоменатата Велика България. И близо до Паскатир живеят "иллак", което значи същото като "блак", но татарите не умеят да произнасят "б"; от тях произлезли тези, които живеят в земята на Асен /България - бълг. - Блахия - лат.- Мизия - гръц терм/. Защото и двата народа, и тях, и тези, наричат "илак".

Йоан де Галонифонтибус в LIBELLUS DE NOTATIA ORBIS

– “На западе Великая Татария граничит с Валахией, с Россией — с севера и тянется до самого Северного Китая, на востоке она граничит с Хорезмом и некоторыми пустынями... В этой стране много христиан, а именно: греки, разные армяне, зики, готы, таты, воляки, русские, черкесы, леки, йассы, аланы, авары, казикумухи и почти все они говорят на татарском языке.”

62 В рукописи Граца: volathi, в лейнцигскогй: valaci. Имя вероятно, относится к влахам или к куманам, которых согласно Рубруку „немцы называют валанами”. См.: GyN, стр. 136 и 241, прим. 457; < Путешествия, стр. 108. >

превод:

"На запад Великата Татария граничи с Валахия, с Росия - на север и продължава до северен Китай, на изток тя граничи с Хорезм и някои пустини... В тази страна има много христиани, а именно : гърци, разни армени, зики, готи, тати, воляки, руски, черкеси, леки, яси, алани, авари, казикумухи и почти всички говорят на татарски език"

62- В ръкописа на Грац "volahti, в лейнцигския - valaci. Името вероятно се отнася за куманите, които съгласно Рубрук "немцте наричат валани"

Шилтбергер

- "рядом с башкирами живут иллаки, которые называются также блаками…", в бележките: "Магна Валахия была расположена рядом с Башкирией"

превод:

В непосредствено съседство с башкирите живеят илаки, които се наричат също блаки...", в бележките към превода: "Велика Валахия била разположена непосредствено до Башкирия"

В.Бартолд

- посочва че названието Бадахшан, област разположена високо в Памир, произхожда от по-старото ранносредновековно Балахшан.

Марко Поло /кр. ХІІІ - нач. ХІV в./

Книга о разнообразии мира

“ Но ще разкажа най-напред за областта, която е към север и северо-запазд. В тази страна, ще ви кажа, Лак /Иллак/, граничи тя с Русия, тука има цар, а жителите – християни и мюсюлмани.

5 Възможно, иде реч за Валахия”

“Първи цар на западните татари бил Саин. Бил силен и могъщ цар. Този цар Саин покорил Росия, Комания, Алания, Лак /Иллак/, Менгиар, Зич, Гучия и Хазария, всички тези области покорил цар Саин.

За Лак вж. горе.; под Менгиар, вероятно – страна на маджарите, или унгарците, под Зич — страна на черкесите, под Гучия — страна на кримските готи. Комания — страна на команите, т. е. кипчаци (иначе — половци); Алания — страна на аланите (предци на осетинците). Кримски готи — потомци на племето готов, смесени с местно коренно население”.

«А след три дни /път/ е областта Баласиан, за нея ще разкажа сега.

Баласиан (Балашан, Бадасиан, Балашам, Балаксиам и др.) — припамирска област Бадахшан на границата на Таджикистан и Афганистан.”

“В Баласиан народа – мюсюлмани, езикът му е особен. Голямо царство е. Царете са наследствени, произхождат те от цар Александър и дъщерята на цар Давид, великия властелин на Персия. Всички те от любов към Александър Велики се наричат по тяхному, по-мюсюлмански, Зюлкарнейн, което на френски означава Александър.

Арабското Зюлькарнейн — «двурогий», прякорът на Александър Македонски “.

“В тази област се добиват драгоценни камъни балаши; красиви и скъпи камъни; добиват се те във високите планински скали.
цитирай
64. didanov - гет, ако средновековните татари не са могли да произнасят "Б" то,
20.01.2016 23:35
то днешните "татари"в Казан защо ли могат и искат да се наричат българи? Вярно много вода е изтекла от тогава, но аз нямам обяснение на твърдението "В тази страна има много христиани, а именно : гърци, разни армени, зики, готи, тати, воляки, руски, черкеси, леки, яси, алани, авари, казикумухи и почти всички говорят на татарски език"
кои са тези БЛАХИ-БЛАКИ-ИЛЛАКИ-ЛЕКИ...коернът лак много ми напомня на един Лачин, който е директно свързан с русите,, волжките българи и украинците:

Русия - това е Киевска България (Киевска Рус), наричана още Черна България (кара-булгар), за разлика от Волжка България, наричана Златна България (Ак Булгар) .

Терминът “Урус” е имал преди всичко значение на “Велик”. Уруси са назовавали военните подразделения, които първи извършват атаката т.е най-смелите. Термина Урус присъства в имената на редица владетели от рода Дуло: Кан Уруж Рожа Бургас (414-434), Кан Урус Айдар (805-855). Столицата на Черна България (Киевска Рус) е град Киев. Кан Джилки Джилки през 858г. премества столицата във Велики Болгар.

След смърта на кан Урус Айдар, през 855 г. неговите синове Джилки и Лачин (наричан от руснаците Рюрик) изпаднали в междуособни воини.

В края на IX-ти век, за да се съхрани, Дунавска България официално заменя вярата си в Тангра с християнска. По същите причини кан Алмъш, син на тангриста кан Джилки, налага исляма като официална религия във Волжка България. Преценил ползата от новата вяра, кан Алмъш няма време да убеждава поданиците си и налага исляма със сила, с което си навлича гнева на болярите. На висш съвет на боилите се решава да се ограничи неговата власт, като той няма право да ги принуждава да приемат исляма.

Тези боили, които не се предават и остават верни на Тангра, се обединяват около племенника на кан Джилки- Угор Лачини, син на кан Лачин (наричан от руснаците (Рюрик). С помоща на хазарите през 921г. той подчинява славянските племена в днешна Украйна и създава там Уруски (велик) каганат със столица град Киев- основан от брата на Кан Кубрат- Шамбат Кий и носещ неговото име. В Болгар той изпратил свои посланници да отнесат неговите думи към кан Алмъш : “Аз чух, брат, че ти мъчиш привържениците на нашата стара българска вера, към която се отнасям и аз. Пази се, защото аз станах самостоятелен уруски бег и съм в състояние да помогна на моите едноверци ”

В по- късните руски летописи от XII-ти век Угор Лачини е наричан Игор Рюрикович или Рюриков,основател на династията на киевските и московските князе, а “урус” славянизирали в “рус”.

В последствие от украйнската държава Рус със столица Киев основана от Шамбат Кий, брата на Кубрат се отделило Суздалското княжество, което в по-късни времена се преименува на Московско-Руска държава на името на българския цар Ахад Мосха основал Москва през 1088 г.

Но и в Украинската, и в Московската държава управлявали потомци на племенника на кан Джилки- Угър Лачини- “Рюриковичите”. Не случайно национален символ на Украйна станал герба на българския род Дуло- “Тризъбец”, а столица на Московията- град Мосха основан от българския цар Ахад Мосха в 1088г.

През 968г синът на Българския кан Угор Лачин (наричан от руснаците Игор Рюриков) и Българската княгина Олга – Светослав (Угор Борисов) насъскан от Византия, побеждава Дунавска България при управлението на скопения от ромеите цар Петър и извършва големи зверства над българите описани в Манасиевата хроника. Олга Киевска, жената на Рюрик е внучка на цар Борис І и дъщеря на сина му Владимир Расате.
цитирай
65. didanov - “Летопис по Лаврентеевскаму сп...
20.01.2016 23:47
“Летопис по Лаврентеевскаму списку” ни казва, че синът й Светослав криел от майка си своето предпочитание да живее в Переяславец (Силистра) на Дунава, отколкото в Киев.

Езическият владетел на Киевска Русия Светослав (945 - 972 г.) синът на Олга и Лачин (Рюрик) по всичко личи наследява необуздания характер на дядо си Владимир Расате. С безразсъдните си грабителски походи той почти унищожава държавността в Скития. През 966 год. разсипва столицата на Хазария и могъщата държава рухва под външно мюсулманско владичество. А през 972 год. безпричинното превземане на Преслав, столицата на Дунавска България, води до трагичната гибел на Първото Българско царство отсам Дунав и прави неочакван подарък на Византия, сбъдват се нейните многовековни мечти за покоряване на българите.

На връщане от Дунавска България, Светослав е заловен от Верните Печенеги, също родствени на Българите. Вожда на Печенегите Кан Кура му отрязва главата и я обковава, за да вдига наздравица с нея по стар Български обичай. Така избитите българи са отмъстени. Именно от тази чаша по-късните мюсулмански царе на Волжка България пият по време на ритуала по възкачването си на престола, в знак на презрение към лекомислието и безотговорността на езичника владетел.

През 989 г. при управлението на сина на Светослав Владимир руснаците приемат християнството от българите. Древноруската Йоакимовска летопис разказва, че покръстителят на Русия Св. княз Владимир приема християнството от българите. В ръкописа четем още, че “българският цар Симеон изпратил в Русия учени йереи (свещеници) и книги”.

Иван Грозни е Последния потомък на Лачините (Рюриковите) от Рода ДУЛО, през 1552 г. в братоубийствена война превзема отслабената от Монголските нашествия Волжка България.

Краят на Волжка България съвпада с края на династията РЮРИКОВИЧИ (Лачини) от рода Дуло. Когато Иван Грозни умира през 1584 г., синът му цар Феодор (1584-1598 г.) предава цялото управление на българският Цар Борис Годунов, бъдещ император на Русия. От Борис Годунов произхождат по права линия руските династии през Петър Велики до Романови включително. Той разширил руската територия до р. Енисей и я запазил.

Така Русия се управлява от българи, от самото си основаване до идването на болшевиките.

И РУСИЯ ПАК ЩЕ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ БЪЛГАРИ, А РЕКА ВОЛГА ПАК ЩЕ ТЕЧЕ ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ (казва Учителя Дънов в една от своите лекции).
цитирай
66. nkf - В последните 20 години сме свиде...
21.01.2016 14:51
В последните 20 години сме свидетели и на едно друго явление, идващо от тюркоезичните републики на бившето съветско пространство – сътворяването и публикуването на фалшиви древни хроники, част от които пряко или непряко „осветяват” най-ранната българска история. Безспорен фаворит в това отношение е Фархат Нурутдинов – учител по история, пантюркист и ръководител на политическото движение „Булгар ал джадид” в Татарастан (Татарската република в състава на Русия). За кратко време той пусна в обръщение три класически фалшификата: „Джагфар тарихи” (История на Джагфар), „Шан-кази дастани” (Поема за дъщерята на Шан) и „Кубан Чулман толгау” (Сказание за Чулман). Към тях може да се добави и „Карча” (Историята на Карча) публикувана от балкарския филолог Алан Глаш и озаглавено от него „Хазаро-алански летопис”.

В България главно сред любителите на жанра „фолк-хистъри”, „Историята на Джагфар” и „Поема за дъщерята на Шан” получиха голяма популярност стигнала до там, че и някои историци-професионалисти (проф.В.Василев) повярваха в тяхната автентичност и започнаха да ги разучават и да се опитват да свържат “новата информация” която тези „източници” дават, с известното от класическите извори.

Появата на подобни фалшификати не е нещо ново като културен феномен. Един от най-известните фалшификати в Западна Европа е „Ура Линде” – древнофризка хроника, която проследява произхода на фризите и изобщо на германските племена…, от времената на Древна Атлантида! В 1874 г. е публикувана на холандски език от историка Ян Херадус Оттема, който е придобил от Корнелис Овер дер Линден. Самата хроника се предавала от поколение на поколение в семейство Линден от векове. Оттема успял да преведе древнофризкия текст на съвр. холандски и „доказал”, че хрониката е писана в 1256 г., но отразява събития от 2194 г. пр.н.е. показващи как предците на древните фризи обитавали страната Атланд (Атлантида), която потънала в океана, а те успели да се спасят и да доплуват до бреговете на Северно море, където дали началото на бялата раса и отстоявали своята „расова чистота” с неспирни войни с „нисшите раси” почти до римското нашествие в І в., с което се прекратява и самата хроника.

След първоначалната еуфория се установява, че хартията върху която е писан “древния летопис” е произведена около 1850 г., но изкуствено е състарявана. Древнофирзкия език на който е писан текста, е комбинация от фризки диалетни думи, старофризки и съвр.холандски, но в напълно изкуствени граматични конструкции, с цел да се имитира древен език. Древните букви на които е написана, се оказват комбинация от силно деформирани латински букви и германски руни.

Неизвестният автор на фалшификата е бил безспорно холандски патриот, който е искал да повдигне националния дух на народа си, като докаже колко древни са фризите (един от основните компоненти във формирането на съвр. холандци) и каква важна роля са имали за историята на целия Германски свят.

„Ура Линде” е била забравена, но през 20-те и 30-те години на ХХ в. тя е отново популяризирана от филолога Херман Вирт, холандец по произход, почитател на идеите на Хитлер за „чистата германска раса”. Средите около Хитлер и Химлер привличат Вирт и хрониката става особено актуална в годините на ІІІ-тия Райх.

Подобна е историята и на класическия панславистки руски фалшификат „Велесовата книга”, станала особено популярна в съвр. Русия. Популяризирана е и отпечатана от лаика- панславист Александър Асов. „Велесовата книга” претендира за „изключителна древност”. Тя описва събития от разпадането на общоиндоевропейското семейство, до началото на Киевска Рус. Естествено главните представители на ариите са „русичите или русколаните”. Самата книга е била написана на “самобитно” руско писмо, съществувало преди разпространението на глаголицата, върху дървени дъсчици. По време на Гражданската война в Русия, свитъците са открити от белогвардейския офицер Изенбек, в дома на князете Курякини. Изенбек емигрира в Холандия, със скъпоценните дъсчици. Там те стават достояние на друг руски емигрант – Ю.П.Миролюбов, който прерисува голяма част от тях.

През 1941 г. Холандия е под германска окупация, Служители на Гестапо извършват обиск в дома на Изенбек и прибират свитъците от дъсчици. Така оригиналът изчезва. Малко след това, Изенбек, вече на преклонна възраст, почива. Едва в 50-те г. на ХХ в., Миролюбов който е прерисувал древния текст, го превежда и издава в САЩ, в един саморъчно издаван вестник „Жар птица” в средите на руската емиграция. Още през 70-те год. на ХХ в. в СССР, Велесовата книга става известна в средите около поета И.Кобзеев, които са почитатели на руското славянско езичество, а в годинита на „перестройката” вече свободно се разпространява в Русия. Правени са различни експеритизи на текста от специалисти по древноруски език които доказват, че автора на текста не е познавал правилата му, а е имитирал древен стил на писане. Самата азбука представлява леко видоизменено кирилско писмо. Според едно от първите мнения, Велесовата книга е дело на руския библиоман и колекционер Сулакадзев (1771 – 1830 г.). Според изследователя на “Велесовата книга” О.В.Творогов, автор на фалшификата е по-вероятно самия Миролюбов. Самият той се е интересувал от руското езичество и връзките му с древноиндийската митология, а историята на Изенбек е съчинена от него.
цитирай
67. nkf - Под влияние на модните в ХІХ и нач...
21.01.2016 14:52
Под влияние на модните в ХІХ и началото на ХХ в., в Европа теории за произхода на индоевропейците от Средна Азия, авторът на Велесовата книга е посочил Седморечието (късен руски термин, превод на казахското Джетъ-су), като прародина на индоевропейците, приравнени най-вече към “русичите”, т.е. русите. С названието русколани, което използва, всъщност деформирано роксолани, той посочва връзката на русите като наследници на аланите-роксалани, под влияние на също така модната в Русия по това време теория са роксоланския, сарматски произход на русите, издигната от Егор Класен. Роксоланската теория се явява антипод на господстващата „норманска” теория за произхода. Самата норманска теория е била винаги „трън в очите” на панславистите и руските националисти.

Аналогична е историята и на „Джагфар тарихи”. Във встъпителните думи към изданието Ф.Нурутдинов казва, че сводът от древнобългарски летописи е съставен в 1680 г. от книжовник на име Бахши Иман, по поръчение на вожда на “булгарското” освободително движение, сейд Джагфар, при което са използвани следните, недостигнали до нас летописи: „Гази-Барадж тарихи” от ХІІІ в., „Болгар шаехляренен изге ешлере хам гаделек юлъ” (Свети деяния на булгарските шахове и пътя към спасението) и „Казан тарихи” (История на Казан) от Мухамадамин – ХV в., „Шейх-Гали китаби” ХVІ в., от Мухамадияр Бу Юрган. Под формата на ръкопис, на арабица и средновековен татарски език, тайснтвеният свод е преписан през ХІХ в., този препис попада във вуйчото на Нурутдинов, Ибрахим Мухамедкаримович Нигматулин, който в 1939 г. живее в гр. Петропавловск (в Казахстан). Ибрахим е роден в 1916 г., т.е. в 1939 г. е бил на 23 год. Без да има висше образование или по това време дори да е бил студент, на тази съвсем млада възраст, Нигматулин успява да преведе от средновековен татарски, писан с арабско писмо, на руски език не само “Джагфар тарихи”, а и поемата “Шан кази дастани”.

По това време съветските власти изземат и унищожават много книги и ръкописи на татарски с арабско писмо и Нигматулин попада в ръцете на НКВД, оригиналът е иззет и следите му се губят. Той успява да скрие само тетрадките с руския превод. После Нигматулин загива във ІІ-та св.война. Руските преводи на Нигматулин попадат у сестра му, майката на Фархат Нурутдинов. В 1966 г. тя му ги предава. През 80-те години (на „перестройката”) Нурутдинов се обръща към АН СССР с молба за издаване на ръкописа, но получава отказ и малко след това, част от ръкописа му загадъчно изчезва. Остават му едва половината от преведените древни ръкописи, които той издава в 1993 г. като „Джагфар тарихи” – 1 том и „Шан-кази дастани”.

В 1997 г. Нурутдинов издава третия том на „Джагфар тарихи” и добавя, че всъщност тайнствените ръкописи са се съхранявали в архива на Ваисовското движение в Казан, но в 1884 г. властите заграбват архива, като част от него е спасена от прадядото на Нурутдинов – Байрам Гали Нигматулин, който избягва в Петропавловск и се установява там.

В една своя публикация от 2005 г. Нурутдинов съобщава, че според семейното предание в 20-е г. на XX в., в Петропавловск някой си Сайфулин от средите на емигриралите там Ваисовци, организирал превеждането на „булгарските летописи” на руски език. Сред преводачите са посочени Ахмад Гаделшин, Хади Валиев, Наби Газизов, Хабибрахман Мифтахутдинов, Масгут Шафиков, Мохамед-Карим Нигматулин и двама учители по руски език в града – Садовский и Овчинников. Ибрахим Нигматулин само е преписал направените преводи от въпросната група, в своите тетрадки. Нурутдинов съобщава и за нов източник “Нариман тарихи”, открит също от него. В своя публикация от 2009 г. той добавя още нова информация. Неговият дядо и един от преводачите на „свода” Мохамед-Карим Нигматулин, бащата на Ибрахим Нигматулин, е бил член на нелегалната Булгарска социалистическа ваисовска партия, действаща в СССР между 1922 и 1941 г., и спасил от унищожаване освен „Нариман тарихи” и неизвестния до сега „Кубан Чулман толгау”.

В издадената в 2010 г. «Болгар тарихи» (която е преразказ от самия Нурутдинов на откритите от него „древни източници”) Нурутдинов “съобщава”, че още в 1978 г. голяма група учени от СССР, България и Турция са започнали изследване на текстовете от „древнобулгарския свод” !?

Историята на „Джагфар тарихи” е типична за фалшификат. Оригиналният източник е изчезнал тайнствено, запазени са само преводи на съвр. език (в случая на руски).

Наистина около 1680 г. има бунтове в Поволжието, но те са в Башкирия, област която никога не е била част от Волжка България, т.е. не е логично башкиреца сеид Джагфар, (за съществуването на такава личност няма исторически данни), да се интересува от волжките българи (които по това време отдавна не съществуват като етнос)! Иначе от историята е известно, че в периода 1681-83 г. има въстание в Башкирия водено от старейшината Сеит Садиир от рода Сеит-Батир (и вероятен първообраз на нурутдиновия герой), предизвикано от започнатата насилствена християнизация на башкирите от цар Феодор Алексеевич. Въстанието завършва с окупация на Башкирия от калмиките.

Ако хипотетичния Бахши Иман е използвал недостигнали до наше време „древнобулгарски” извори, то това би се отразило на морфологията, фразиологията и лексиката на текста. В същото време в „Джагфар тарихи” се усещат езика и вижданията на Л.Н.Гумильов, както и от издадените на руски език, в съветското време, извори по историята на тюрките и монголите: “Шеджере-и тюрек” и “Шеджере-и туркмен” на Абелгази Бахадир, “Алтан тобчи” от Лубсан Данзан (М. 1973), “Пътеписът на Ибн Фадлан”, “Китаб талхис ал-асар” на Рашит Бакуви (М. 1971), даже и “фолк-хистъри” писанията на съветските “пантюркисти” Мурат Аджи и Олджас Сулейманов.
цитирай
68. nkf - Отностно лексиката на „Джагфар ...
21.01.2016 14:52
Отностно лексиката на „Джагфар тарихи”, съобразно мнението на съвр. татарски учени, авторът е допуснал груби грешки показващи, че текстът е съчиняван в наши дни:

1. Чина – използва се и като обозначаване на „китайските тюрки”. Такъв термин не съществува в позната ранносредновековна литература. Формирането хсюнно-сянбийската общност „Ашина” и прерастването и в “тюрки” става в Жужанската държава, а не в Китай, който тогава е известена като държавата на племето Тоба, наречена Вей. Никога китайското етническо пространство, обозначавано най-общо като Цин, Цина, Сина, Чина, не се е свързвало с тюрките.

2. Хин-Батир – изписването на титлата „батир”, не се среща в средновековните ръкописи. В монголските източници се среща също формата – багатур, баатур (Алтън тобчи, стр.67), Кийук бахадир (Рашидетдин Фазлалах. Джамиг-ат-таварих. т.1, ч.1, М., 1968, стр.254). В тюркските езици “батир” е късна заемка от монголски, което се доказва от изпадането на “г” станало в монголски (багатур&#8594;баатур&#8594;батир). Самата дума е с индоевропейски (ирански или тохарски) произход и озн.: „войн-герой”.

3. Седморечие – използването на такъв топоним в езика на древните тюрки, не е известно. Те наричат тази област Аргу, Аргун, Органа (в транскрипцията на М.Поло). Седморечие е късен руски термин, директен превод от еднозначното казахско „Джетъ-су”.

4. Газан – като име е късно, използвано е в „Шеджере-и-туркмен” (Кононов А.Н.Родословная туркмен. Сочинение Абу-л-гази хивинского. М.-Л.,1958,стр.73). В Поволжието се появява с названието на гр. Казан, възникнал в златноорденското време.

5. Хони – от текста става видно, че това за древните хуни (хсюнну). Но при тюркските народи, както и в древнотюркския език, названието хон/хун, не се среща. Най-близко е монголското хun – човек. Древнотюркското k&#252;n – човек, е засвидетелствано като част от думата elg&#252;n/elk&#252;n – народ.

6. Баджанак – название на печенегите, което се среща във византийските, древноруските и арабските източници, близко до баджна – едно от кангарските племена. В тюркските източници се използва предимно формата кангли, кенгерес. Формата сабани, употребена също за название на печенегите, не се среща в никакви други източници и е авторска измислица. Вероятно пръвооснавата му е по-късното название шейбаниди?

7. Барадж – за пръв път се използва в литературно-публицистичното произведение от ХVІІ в. „Дастан Чингис-наме”, със значение аждаха (дракон, аждер, респ. змей), а също в произведението на X.Муслими „Таварих-и-Булгария” от края на ХVІІІ в., като име Бараж- хан. Думата е от персийски произход, в персийски burji – змия, barghaman – змей, дракон.

8. Башкорт – топонимът не отговаря на ортографическите норми на средновековната тюркска традиция. Тази форма се появява едва в 1890 г. В древните источници се среща формата „башгард” (Ковалевский А.П. Книга Ахмеда Ибн-Фадлана о его путешествии на Волгу в 921-922 гг. Харьков, 1956, стр.345; Кошгари М. “Туркий сузлар девони”. 1 т., Тошкент, 1960,стр.64). Самият етноним произлиза от печенежкото племе баджгирд.

9. Камирци – имат се в предвид кимерийците, този етноним не е познат на средновековната тюркска традиция. Трудно обяснима е връзката на кимер с камир – тесто.

10. Разгледана е историята на камирите, които са роби на масгутите, както и факта че камирите и сакланите се покланяли на Таргиз (скитския прародител Таргитай съоб. от Херодот). Трудно е да си представим, че „средновековните” съставители на „Джагфар тарихи” са познавали трудовете на Херодот.

11. В „Джагфар тарихи” се описва, че „хоните” са ималли специално знаме от вълнена топка с висящи дълги ленти, което символизирало „Змея Барадж”, или покровителя на „хоните”. Всъщност тук имаме заимстване от Ариан, римски пълководец, описал сраженията си с аланите в Анатолия и техните змийски, „драконови знамена” в своя труд „Диспозиция срещу аланите”. Явно авторът на свода е чел латинския оиргинал, което повече от невъзможно.

12. В „Джагфар тарихи” се използват сведения са скитите, сарматите, масагетите (мазгути), акацирите (наречени акаджири), антите (наречени анчийци), аланите, аварите, в своеобразен „татарски” дух. При условие, че тези данни не са познати на средновековните тюркски хронисти. Учудващо е как точно „древният” автор е предал събитията по преселването на „псевдоаварите” и сблъсъка им със сабирите (савирите), в стила на Л.Н.Гумильов, по „Историята” на Теофилкт Симоката. Недоумение предизвиква и етнонима англи – охраняващи крайбрежието, това са англичаните, показващ пряк паралел с „писанията” на пантюркиста М.Аджи?!

13. Използването на етнонима „мишар” в ХІІІ в., показва незнанието на „автора”, че тогава се използва формата „можор”, което е във връзка с древноунгарското mogueri – маджари (Magyar – унгарци). Според една от теориите за произхода им, мишарите са част от древните унгарци/маджари останали в Поволжието.

14. В четвъртата глава на свода, „Шейх-Гали китаби” (Книга на Шейх-Гали), събития свързан с последните епизоди на Казанското ханство, механично се принасят към „булгарската д-ва” и завладяването и от русите. Личността на Шейх-Гали, отговаря на историческата личност Шахгали или Шах-Али хан (1516 – 1565 г.), който е хан на Касимовското ханство. Шахгали е представител на златноорденска чингисидската аристокрация. Той никога не се е смятал за волжкобългарски владетел. (Худяков М. Очерки по истории Казанского ханства. Казань, 1990,стр.75).

15. Използването на израза-топоним “Танк-алан”, “каменна поляна”, като “земя на мазгутите” показва ясен паралел с данните от китайските хроники (Бей-ши, Тан-шу) за владението Ши, Чжеше (zh&#283;sh&#233;) или Чжеши (zh&#232;sh&#237;), отг. на Чач/Шаш (по- късния Ташкент), което се превежда още в някои от китайските документи (Син Тан-шу), като Ши гуо (sh&#237;gu&#243;) „каменна държава”, поради буквалното смислово, а не фонетично възприемане на йероглифния израз. Тъй като това наименование е фиксирано единствено в китайските източници, буди недоумение факта, че автора на „Джагфар тарихи” е използвал и тях.

16. Използването на израза „Планината Самар” като сакрален израз на вярата във Върховния „синдийски” бог Тара или Тангра, е прозрачно скалъпена история, от санскритското понятие Сумер – „Свещенната планина” и тюркския Тангра, незнайно защо обявен за „синдийски” бог.

17. Персонажът Бел-кермек – „булгарски балтавар” е изплагиатстван от споменатия от М.Хоренаци „хон на име Бел, който избягал при кушаните и ги предупредил за готвещия се персийски поход”.

18. Историята за Шамбат, наречен Кий, брат на Кубрат, създал страната Дулоба, воювал с франките, всъщност е изплагиатствана от легендата са Кий, Щек и Хорив и основаването на Киев и посочения единствено от Константин Багрянородни топоним Самбатас, с който той означава Киев, както и историята на Само, създателя на първото, кратко съществувало славянско държавно формирование.

19. Използването на етнонимите утиги и хоти, респ. утригури и кутригури/котраги не е засвидетелствано в нито един източник, а споменаването на утригури и кутригури е само във византийските хроники на Патриарх Никифор и Теофан Изповедник, както и в “Речта на Турксант”, така че няма как те да са известни на „автора на свода”.

20. Прави впечатление използването на доста странни топоними, в „Джагфар тарихи”, не срещани никъде другаде, с неизвестен произход, напр.: Ак-Балин – Севрена Русия, Ак- Булгар йорта – Волжка България, Ала-Тура – Казан, Анатыш – Дания, Алтын-Баш – Рим, Байлак – Полша, Артан – Прибалтика, Литва, Атряч – Троя, Банджа – Фанагория, Берджулы – населението на Шумер, Самар – Шумер, Галидж – Скандинавия, Дулоба – държавата на Кий-Шамбат, Кургаш – Арабия, Джалда – Крим и др. Пределно ясно е, че са плод на Нурутдиновите фантазии.

21. Титлата „балтавар” която широко се използва в „Джагфар тарихи” и дори се твърди че гр. Полтава била столица на Кубрат, респ. названието идва от „балтавар” – владетелски град, никога не е съществувала при волжките българи. Тя е плод на грешка при превода на А.П.Ковалевский. Титлата ясно е фиксирана във формата илтивар, според Мешхедския ръкопис – препис на „Рисаля” – Пътеписа на Ибн Фадлан. Там се казва: „О, Аллах, съхрани в благополучие царя, илтивар, царя (малик) на българите!” Илтивар е също титла на владетеля на савирите в Кавказ. Под формата елтабар / елтебер (elt&#228;tb&#228;r) е била използвана от сибирското племе ази (аси, покорени от древните тюрки) според древнотюркските рунически паметници. (Също трябва да се знае, че титлата хан е непозната за волжките българи. В чувашки xon, xun – хан, са късни татарски заемки.
цитирай
69. nkf - Внимание заслужава и другия „из...
21.01.2016 14:53
Внимание заслужава и другия „източник” на Нурутдинов „Шан кази дастани” (Поема за дъщерята на Шан) от някой си Микаел Бащу Ибн Щамс Тебир. Тук се открива същия подход, същия понятиен апарат. Като цяло това произведение представлява съвременна интерпретация на средновековната грузинска поема „Витязът в тигрова кожа” от Шота Руставели, с добавени сюжети от „езическата религия на българите”, според фантазиите на Нурутдинов, зад които ясно прозират сюжетите от „Епоса за нартите” и скандинавските митологични сказания за Один и асите (скандинавските богове). Използва и заемки от „Слово о Полку Игореве”, напр. думата „елбири” – юнаци, герои, чийто първообраз е „олбери”, тюркизъм проникнал в руския извор, от съседните кумани, alp-&#228;r – герой-войн. Друг явен фалшификат е името на един от героите Шан Албан, владетел на “Хонското царство” в Дагестан. Връзката със съвр. название, използвано в историческата литература “Кавказка Албания”, обхващала земите на Дагестан е пределно прозрачна, при условие че Албания не е оригинално название, а произлиза от деформ. древногр. &#902;&#955;&#946;&#945;&#957;&#943;&#945;, др.арм. Алуанк, новoарм. Агванк, ср.перс. Арран, самоназванието произлиза от името на народа лпини и се свързва с бога-гръмовержец Алупу.

Също такова е името на един от героите „Тат-Иран”, от Иран – Персия и тюркското tat – чужденец, говорещ неразбрано, „тат” е нарицателно за тюрките название на ираноезичните согдийци. Достатъчно е да посочим следния факт. Авторът на „древната” поема е отбелязал и годината на написване – 882, но никъде не е посочено по кой календар, ислямския, християнския или цикловия. От контекста на описаните събития става ясно, че те са станали в езическия период от историята на „българите”, непосредствено преди приема на исляма. Странно защо един мюсюлмански книжовник използва християнската календарна система, при това в съвременния и вариант, по т.нар. „Рождество Христово”, а не както би трябвало в ранното средновековие – от „Сътворението на света”. Ако приемем датировка по арабския календар започващ с хиджрата и изчислим по съответната формула: 622 (използваща се за начална година на „бягството на Пророка от Мека в Медина” или хиджра) + 882 – 882:33 = 1477 г., което показва че би трябвало поемата да е създадена едва в златноорденския период, а описва подробно езическите вярвания и религия на „древните българи”, което е недопустимо за ислямския мироглед. Показателен е факта, че веднага след “откриването си”, “Шан кази” е издадена в Турция.

Третият фалшификат на Нурутдинов, е „Кубан Чулман толгау”. Бил е част от летописния свод „Нариман Тарихи”, който бил свързан с „българите от Балкария”. Притежавал го е Сагит Бине Хамид бин Ал Бараскеви Ал Булгари, починал в 1855 г. След смъртта на Сагит Ал Булгари, неговият син, разпродава огромната бащина библиотека. Така този „труд” попада у Ваисовците, а сега е притежание на Фархат Нурутдинов.

В България се разпространява първоначално чрез интернет, в сайта на т.нар. движение „Войни на Тангра” и впоследствие е издаден от изд. „Огледало” (2009 г.) Съдържанието в основни линии преповтаря митологичните сюжети от „Шан кази…”, но акцентира върху древната история на „булгарите” и техния покровител, алпа Чулман, повелител на водите. Тук се срещат преразказани авестийски сюженти са кражбата на хаомата от птицата Гаруд и пр. Откриват се и странни етноними като тузи, тузгари, обитаващи до страната Хин, саклани. Тузгарите се изселили на запад и там се сблъскали със сакланите. Погълнали част от тях, но седем саклански племена, водени от азите, решили да се съпротивляват. След страшната битка, в която загинал предводителя на тузгарите Боян Локбър, оцелелите тузи и саклани се обединили в един народ и започнали да се наричат „именци” и още „българи”. Не е трудно човек да открие умишлено изопачаване на известни етноними и събития, като тохари, аси и саки, както и на известния конфликт на юечжите (тохарите) и усуните (съобщени като ази, предводители на скаланите) в Седморечието. Начинът на излагане на събитията, езикът и стилът на изразяване, буквално преповтарят „Шан кази…” и „Джагфар тарихи” което показва, че авторът им е един и същ.

Подобен фалшификат е и летописа „Карча” публикуван от Алан Глаш. Въпросната хроника била притежание на балкарската фамилия Хасанови. Едната част на хрониката е била написана с гръцки букви „Летопис на Ботай син на Казакги, а другата – с арабско писмо и се наричала „Летопис на Барлъ, син на Ботай”. Първата хроника, написана с гръцко писмо, изчезнала по загадъчен начин, след смъртта на Мохамед Хасанов, който я предоставил на специалисти в Ленинград да я изследват. За хрониката на Барлъ се знаело, че и тя първоначално е била написана с гръцки букви на „хазарски” език, но в ХV в. е била преведена на карачаевобалкарски с арабско писмо от Бантау Толгун Чаушегир. През ХХ в. историкът Назър Хасанов превел първите десет глави на съвр. карачаевобалкарски и кирилица. След смъртта на Н.Хасанов в 1994 г. първите три глави от въпр. превод са издадени в Черкеск от Алан Глаш. Летописа на Барлъ започва с древната история на народите в Кавказ и след това описва събития станали в ХІV в., по време на нашествието на Тамерлан.

За нас е интересна първата глава отнасяща се до древната история на народите в Хазария. „Авторът” Барлъ посочва че „баща му Ботай го научил на гръцко, хазарско и арабско писмо”. И от него научил за древен хазарски летопис, който описвал племената в „страната на тюрките” и Хазария. Те се делели на две големи групи „Западни тюрки” и „Източни тюрки”. Българите са включени при западните тюрки, като сибилтински айък булгари и дунавски конджук булгари, както и северни волжки булагри. Също са изброени и други причудливи племена: западни и източни диебилери, уралски сибили, задонски сибили, северни волжки сибили, нарти-сибили, менгурски субан-сибили, алпсили, юнгур- сибили, сибили-менгури, сибили-ебазхи, придонски кумани, днепровски кумани, кумани- сибиланти. След това съобщава че “Сибилската земя” се състои от пет княжества: Хазар-ок (основано в Акаджурд), Сабар-ок (основано в Караджурд), Булгар (основано в Айък), Койман (основано на реките Дон и Кубан) и Алан ( основано на р.Дон).

Отново типичното за фалшификат имитиране на древност с използването на измислени и деформирани етоними. Напр. зад въпр. сибили, не е трудно да се види съобщеното от древните източници племе в Източен Кавказ силби, чилби, силви, зад нартите се крият аланите, менгурите са мингрели или мегрели, алпсилите са едно от абхазо- адигските племена – апсили, ебазхи – абхазци, субани било свани (по самото обяснение на Глаш в края на книгата), Койман е Кумания, Айък, където е княжеството Булгар, според Глаш означавало “Лунна” от карачаево балкарски (общотюрк. aj – луна) и отговаряло на “Велика България”, Акаджурд и Караджурд озн.съотв. Бяла родина (страна) и Черна родина, като Бялата обхващала степната област на Предказказието, а Черната – предпланинията на Кавказ, и.т.н.

Вероятният автор на този “бисер” е въпр. историк Н.Хасанов. В Балкария официалната историческа наука, отдавна е в услуга на пантюркистката идеология и балкарските историци като Мизиев например, се надпреварват “да доказват” как скити, алани и сармати са древни тюрки, и те самите са преки потомци на българите, аланите и хазарите, които също са тюрки, а самите тюрки са потомци на древните шумери!
цитирай
70. nkf - Няма неиздържано при мен, има не...
21.01.2016 14:59
atil написа:
Няма неиздържано при мен, има неиздържани заявления в обратната посока. Защото не си правя свободни съчинения или пропаганда, като теоретиците.
Не може никой за нищо да ни обявява, ние сме се обявили и сме обявени отдавна. Езика ни е от славянската езикова група, а народа български с българска култура, но тя от 9-ти век се развива като християнска култура. За разлика от културата във Волжка България и на Кавказ.
Франция е създадена от три етноса, държавата им я създават германците, основата на народа им са галите а езика им е латински. Но нямат тия комплекси и проблем с идентичността като вас.
Прародина на тюркските езици е в Азия а не на тюркските народи!!! Болшинството тюркски народи днес са европеиди. Принадлежността към някаква група се определя на езиков принцип. Затова и ние сме славяни без да сме такива културно а и етнически дори, а само отчасти.
Защо трябва да ви се обясняват такива елементарни неща?
Но да продължа за мистификацията с другите българи и Българии.
Какво става след 13-ти век? Сключват уния първо с Монголската империя а после със Златната орда! През 1436 г. вече са напълно независими! Нито един българин не става татарин никога а държавата им се управлява от същите две династии - Азановичи и Ашрафиди, произлизащи от Бат Баян. До втората половина на 16-ти век!!!
Краят на Волжка България:
http://atil/history/2013/12/12/istoriia-na-voljka-bylgariia-treti-emirat-15-16-v-5.1218455

Кое точно ти е издържаното на тебе бе, мюмюне гагаузки? Че хал хабер (как звучи, а) си нямаш от история , историческа логика, лингвистика и поне малко културологични познания, стана ясно и новородените улични котета.Ти, мюмюне, обясни как тъй племе завоевател (уж) приема езика на племето (славяни, дето такъв народ никога не е имало никъде по света) в 9 век? Мюмюне, знаеш ли как е станала латинизацията на Франция и кога се появява езиковата унификация и кога етноса "французи"? Май не знаеш, мюмюне.
цитирай
71. didanov - до коментаторите
21.01.2016 19:37
Да сме наясно обидни епитети от когото и да е няма да толерирам в моя блог! Това е дискусия в която всеки търси истината а личните нападки са за мен знак за липса на контрааргументи.
цитирай
72. get - @ 64. didanov - гет, ако средновековните татари не са могли да произнасят "Б" то ... И ... 71. didanov ... ?
21.01.2016 20:31
- Първо НИКЪДЕ НЕ СЪМ ТВЪРДЯЛ - че в ТЮРКСКИЯТ ЕЗИК липсва, както е примерно в "гръцкият" звукът "Б" - та по тази причина ... от българи в езика им сме станали "во/улгари" ... такъв един стил ... (?) Да вкарвате свои реплики в устата на опонента си, е некоректен!

- По отношение на "“Летопис по Лаврентеевскому списку” ... следва да ви кажа, че същият е СИЛНО МАНИПУЛИРАН и то още през ПЕТНАДЕСЕТИ ВЕК? Косвено ТОВА Е ДОКАЗАНО още през 60-те години, от историка ни професор Всеволод Николаев ... поради което, вследствие на гневната реакция на цялата съветска историческа гилдия, същият загубва не само мястото си в БАН а бе принуден за емигрира "на запад" през 1961 год. - Факта и името на историка да сте срещали някъде до момента - не! Няма и да го срещнете - Защото! Всичките му научни публикации са иззети (от всякъде) и той е предаден на забвението!

- Последно, което ще кажа по темата и спирам! Явно знанията ви страдат от дефицит на информация - тъй като не сте осмислили ПРОСТАТА ИСТИНА? Казанското ханство и Московско княжество(станало велико именно поради и вследствие МОНГОЛИТЕ!) са ПОСТ ОБРАЗУВАНИЯ ... останки от МОНГОЛСКАТА ЗЛАТНА ОРДА! Така че, не искам а и ще е некоректно да КОМЕНТИРАМ за времена след разпад на "Златна орда" - извеждайки волжско-камското население "българи" - Това е некоректно!

- Ако ще коментирате СА ЛИ ВОЛЖСКИТЕ ТАТАРИ - Българи СЛЕДВА ДА ИЗВЕДЕТЕ КОНТИУНИТЕТ между времето, когато пише ибн" Фадлан(и поне още пет персо-арабски автори) ... и които, като Фадлан - Назовават царят на Волжска България ОТ ДЕВЕТИ ВЕК - Цар на "саклани" (дванадесет пъти в отчета си!). Назовава средна Волга сакланска-река!
- Ако решите да ми опонирате и свържете(както велико-русите) прилагателното "саклан" със "славяни" ... Ще следва да ПОПИТАМ! - Откога ВЕЛИКО РУСИТЕ са СЛАВЯНИ, тоест Кога от фино-угри СЕ СЛАВЯНИЗИРАТ?! ... схващате ли, какво ви обяснявам ЧРЕЗ ВЪПРОСИТЕ СИ?

- С уважение!

П.П.
- И Не ЗАБРАВЯЙТЕ Кой ОТРОДИ българите на ВАРДАРА от Майка България?!
цитирай
73. didanov - потрудил си се мартине признавам
21.01.2016 23:17
този обемист анализ ще трябва да се провери, но познавач на татрското средновековие...все пак забелявам желание за злепоставяне на цялостната стойност на "Джагфар Тарихи" като цялостен фалшификат, но само предполагам. Всъщност този летопис няма значение в изначалния ни спор, защото данните не са черпени от него, а от родовите книги на руските дворянски родове, родовите гербове, които показват "татарски" произход. Дали тези българо-татари са говорили тюркски и славянобългарски не се казва. Днешните приемници на казанските българи обаче говорят тюркски, видя се че антропологично нямат почти нищо общо с монголската раса. Според мен истината е някъде по средата - волжките българи осят своята държавност от Стара Велика БЪлгария и говорят един език с с Аспаруховите българи- после част от тях по подобие на дунавските приемат насилствено или не исляма като държавна религия, недоволните боляри пазители на тангризма се отделят в отделна държава - Киевска Рус и впоследствие под влиянието на Дунавска България приемат християнството. От киевска рус се създават няколко държави- една от които на урусите-русите. Волжките българи попадат под силното влияние на арабския език, под контролът им е многобройно фино-унгарско население говорещо тюркски, в реултат езикът търпи изменение и се отдалечава от този на урусите. И тук волжките българи спират настъплението на монголите - тогава татари не се е разбирало някакво племе а авангардните военни части на монголите. След време Волжка България отново бива нападната, този път поради раздори и поради нападенията на русите от запад след 50-години се разпада на няколко държавици, една от които е Казанското царство. То обаче не успява да просъществува дълго по вина на русите,които го доунищожават. Така - тук идва трудната част - волжка България е разкъсана и покорена от монголи и руси. НО става един интересен процес - болярските родове на казанските българи започват да се вливат в руската аристокрация (Борид Годунов напр е бил волжки българин),
цитирай
74. didanov - за което свидетелства самите руси, ...
21.01.2016 23:42
за което свидетелства самите руси, същевременно останалите под монголско робство аристократи печелят скоро относителна автономност. НО се забелязва един масов процес на изтичане на татарско-българска аристокрация от Златната Орда в посока Русия. Правилно казвате, че държавен език е обикновено този наложен от аристокрацията.. но ако аристокрацията бива избита един момент, или се преселва масово в друга държава (повече от 500 болярски рода!), тогава от наложения от нея език не би трябвало да остане някакъв спомен нали, и другите подчинени народи продължават да си говорят на майчиния тюркски език..помаците са наистина добър пример за това - сменена религия, но запазен език..гагузите обаче са противополен пример - сменен език, но запазена религия. ЗНачи процесът е двупосочен
Така в Златната орда остава спомена за БЪлгария, но езикът отдавна е забравен,а в Русия езикът си остава, а религията (дори Родината след време) е забравена.
Сега в днешно време - има казански "татари" изповядващи исляма, които говорят тюркски език, но пазят спомена за българския си произход - този спомен не е изкуствено създаден, защото не би имало такава дълга революционна борба, както не би имало такива пречки от руска страна, които и до днес са налице.
Така стоят нещата според мен, но може и да се бъркам, все пак не съм експерт историк.
цитирай
75. germantiger - ...
24.01.2016 00:13
Мартин не само се е потрудил, з акоето браво, но ТОВА СЕ ЗНАЕ И ОТ ДРУГИ - НАПРИМЕР ДОРИ ОТ МЕН КОЙТО СЪМ НЕИЗКУШЕН ОТ ВОЛЖКИ ИСТОРИИ.

Това, че Джагфар Тарихи вероятно е фалшификат НЕ е от днес.

Аз знам това и имам инфото подобно на Мартин/нкф, но никога не съм го предлагал тук - първо е встрани от моите интереси, второ аз нали съм антибългарин малко множко ще дойде от мен и без това постоянно свеждам явно антибългарска информация.

Освен това има възможност и Джагфар Тарихи да е истинна - понеже аз не съм изянсил за мен този въпрос, не съм и вземал страна.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2907994
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?