Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2015 23:40 - Съветски посланик изпросил български медал за американския си колега
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 1281 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 16.08.2015 23:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Анериканският дипломат от кариерата Реймънд Гартхоф е с богата биография. През 70-те години на миналия век името му се свързва с България 0 от 1977 до 1979 той оглавява мисията на САЩ в София. На този пост пристига по предложение на държавния секретар Сайръс Ванс и по назначение на президента Джими Картър. Експосланикът написа интересни спомени за този период от  кариерата си. В светлината се преплитата имената на известни българи, които и сега са в светлината на прожекторите.

Дипломатическите отношения между България и САЩ в годините на Студената война често са били на ръба на скъсването. През 1950 година даже се стига до крайната точка – американския посланик Доналд Хийт е обявен за „персона нон грата“ и изгонен от София. Според българските власти името му е замесено с репресирания партиен водач Трайчо Костов. Схемата, която построява Държавна сигурност, е проста – щом Трайчо Костов е обявен за шпионин на западни разузнавания, негов резидент е логично да бъде американския посланик.

Реймънд Гартхоф идва в София със славата на познавач на социалистическия свят. Тодор Живков добре е информиран за това и още при връчването на акредитивните писма го провокира:“Вие сте известен експерт по руските ракети, но в България такива ракети няма да намерите..“ при първите си срещи на българска земя Гартхоф се запознава и ползва услугите на преводачката Елене Поптодорова – бъдеща депутатка и наша посланичка във Вашингтон. Още тогава Готиното Ленче (както я наричаха колегите й в няколко парламента) направила впечатление на американеца с красотата си. По думите му хубавицата била неизменен спътник на Тато, външния министър Младенов и шефа на амерканския отдел във външно министерство Любен Гоцев при повечето им контакти и разговори с представителите на Запада.

Старото американско посолство в София, зад сградата на БНБ, в онези години бе притегателно място с красиво оформените си витрини. На тях можеше да се види как живее обикновеният американец, както и новини, представени със снимки от задокеанския политически и културен живот. Имаше дни, когато пред някоя от витрините се струпваше толкова народ, че това дразнеше българските власти. Вратата на мисията осве това беше широко отворена за желаещите да посетят американската библиотека. От време на време някой българин влизаше вътре – след като излезеше обаче, трябваше да дава обяснения какво е търсил вътре, с кого е разговарял и т.н. през 1978г. посланик Гартхоф се обръща с нота към официалните български власти, че „постовия милиционер плаши желаещите да влязат в бибилиотеката на посолството“. Отговарят му също така официално, че „българската страна носи отговорност за сигурността пред сградата на посолството и не може да отстрани милиционера.“

Посланикът се обръща с нота и по друг повод. Докладват му, че емисиите на радио „Гласът на Америка“ от известно време пак се заглушават от българските власти. След като поискал среща с Петър Младенов по този повод, разбрал, че министърът на външните работи си няма хабер за това –по всяка вероятност „специалистите“ от МВР на своя глава пак са започнали заглушаването.  След намесата на първия български дипломат заглушаването на американската радиостанция отново било спряно.

 

Познавайки ситуацията в други соцстрани, посланик Гратхоф възнамерявал да покара влиянието на САЩ в българското общество чрез дисидентите. Какво било учудването му, когато разбрал, че такива у нас изобщо липсват. В спомените си експосланикът пише дословно:“...не знам по-късно да е било открито някакво успешно законспирирано българско дисидентство. Единственият самоопределил се за такъев дисидент, който се стовари в посолството, беше очевидно умствено дисбалансиран човек.“ След като прави тази тъжна констатация Гратхоф разказва популярен български виц от онези години:“Баба Маруца, възрастната майка на Тодор Живков, идва в София от село. Синът й показва как живее – води я в страхотната си резиденция „Бояна“, вози я на лимузина „Мерцедес“ и т.н. майка му е впечатлена, но и малко притеснена. Когато синът  я пита защо, тя отговаря“Браво, Тошо, всичко е много хубаво, но какво ще стане, когато комунистите дойдат на власт?“

През 70-те години Холивуд пуска първия епизод от суперпродукцията си „Междузвездни войни“ и американските мисии по света се опитват  да организират премиери на филма тук и там. В соцлагера обикновено усилията им удрят на камък. Посланик Гартхоф обаче успява да убеди заместник-шефа на Комитетат за култура проф. Александър Фол (тогава министър е Людмила Живкова) филмът да бъде купен и показан на български екран. Тогавашното столично кино „Сердика“ единствено отговаряло на техническите изисквания, за да покаже „Междузвездни войни“ в целия му долби стерео блясък. Така с помощта на траколога Фол софиянци виждат епопеята за джедаите. За сравнение – първата серия на филма бе показана в Москва едва по времето на перестройката след 1983г.

По време на мандата си в София Гартхоф най-активно контактъва със съветския посланик в България Владимир Базовски. Когато през 1978г. у нас се честват 100 години от Руско-турската освободителна война, изготвят специален медал за юбилея. От дипломатическия корпус в София по право с този медал е декориран само един човек – съветския посланик Базовски. Веднъж  на един коктейл Гартхоф срещнал пратеника на МОсква, закичен с медала, и на шега му се оплакал, че той като американски дипломат само би могъл да си мечтае за такова отличие. Базовски обаче не разбирал от шеги :изивкал веднага един служител от българското външно министрество и със сериозен тон му казал, че и американския посланик трябва да получи медал за Руско-турската война. Което веднага станало факт. Според думите на Гартхоф това е единственият случай когато съветската дипломация помогнала на американста по време на Студената война.

Старата резиденция на американския посланик в София, в една от пресечките между улиците „Шипка“ и „Оборище“, по неизвестни причин станала притегателно място на всички котки от квартала около Докторския паметник. Съпругата на амбасадора Вера Гартхоф. Изглежда, ги е хранила със специална котешка храна, нещо съвсем непознато за българските писани дотогава. За съвсем кратко време на територията на резиденцията заживели повече от двайсетина котки, за които с умиление си спомня в мемоарите си днес пенсионираният дипломат.

В един от докладите си до Държавния департамен той стига до любопитна констатация, която е интересна и от днешна гледна точка:“България копнее за Запада...“Извод с емоционален градус, който по думите му тогава не е бил оценен изобщо във Вашингтон.

Валентин Бояджиев „Завоите на българската история“




Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2908992
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?