Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2015 02:19 - Oткъде поробена България е намерила 32,5 тона злато
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 4594 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 30.07.2015 02:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Продължение (поради огрраничено място в блогбг) от предишния постинг
Когато една държава се разпределя, тя никога не присъства на масата за преговори !!!


Прелюдия за станалия известен Указ 1144 е Руско-турската война (1877-1878) - между Русия и Османската империя е десета в поредицата от Руско-турски войни. Важна част от изострянето и решаването на Източния въпрос през 1875-1878 г.Повода за войната е Въстанието в Босна и Херцеговина (1875), Априлското въстание в България (1876) и Сръбско-турската война (1876).Османското правителство отхвърля Лондонския протокол на Великите сили с предложения за реформи в Османската империя. В отговор на 12/24 април 1877 г., с издаден в Кишинев Манифест на император Александър II, Русия обявява война на Османската империя.  

Когато една армия минава през страната ти винаги се настанява по къщите на хората...дори и ако е освободителна армията....  

 

 За Санстефанския и Берлинския мирен договор  

«Става дума за един мирен договор, благодарение на който се възстановява българската държавност след 500 години. Не мисля, че това е въпрос на пазарлък от наша страна, защото обратното на това е оставането на българите в Османската Империя и тяхното затриване. Знаем какво става с българите останали в Османската Империя след войните за Освобождение - те престават да съществуват. 

Въпросът тук не касае русофилството и русофобството, а една елементарна човешка благодарност към руснаците, че благодарение на тях ние се съхраняваме, като народ и държава. Англичаните и изобщо Западът е бил против възраждането на българската държавност.Не виждам как това може да е обект изобщо на дискусия. Има други аспекти от руската политика на Балканите, които могат да се дискутират в негативен план, но не и възстановяването на българската държавност.» 

 

„Когато се оповести договорът за Св. Стефанска България, австроунгарският посланикъ беше казал на Негово Блаженство Екзарха, Господин Иосиф, че новообразуваната със Св. Стефанския договор държава е за Русия. И прибавил, че такава обширна област, каквато беше начертаната Св. Стефанска България, не е в съгласие с Райхщатското споразумение: Австро-Унгария няма да даде толкова много на Русия. Според Райхщатското съглашение ще се образува Българско княжество само до Балкана.....

Дойдохме в Одрин. Там се водеха преговорите за сключването на мира. Стана известно, че българското княжество ще се образува до Балкана. Вдигнахме голяма врява. Офицерите се разтревожиха. Един протест, покрит с хиляди подписи, се поднесе на граф Игнатиев, главния ръководител по воденето на преговорите за мира. Тоя протест беше написан от покойния дядо П. Славейков. При написването бяхме в квартирата му. Въодушевлението беше, по обичая, подкрепено с малко винце.

    Чрез руския пловдивски консул, българина Найден Геров, бяхме повикани със свещеника Г. Тилев от граф Н. Игнатиев. Той ни посъветва с молба да не бунтуваме офицерството – каквото е възможно, ще стане. Заявихме му, че не щем княжество до Балкана, без Румелия (Южна България) и без Македония. Една църковна (религиозна общинска) област отговаря повече на интересите на българския народ, отколкото едно княжество до Балкана, което ще раздели и разнебити българския народ.

 

 

    „Добре, да уредим тъй че в договора да се каже, че се урежда българска държава с всички области населени от българите. Но надали ще се осъществи.“ 

 

 

    Прокарала се Румелия – Южна България, но Македония останала отвън, незачислена в новообразуваната българска държава.    Възбудихме пак ново движение. Генерали, офицери се разшаваха, развълнувани. Чрез същия консул пак бяхме повикани от графа. Показа ни картата. Цариградската конференция беше определила границите на една автономна България. Нещо повече от тия граници влизаше в границите на новообразуваната политическа българска държава. Само гр. Солун оставаше вън като оазис.

    Дойдохме в Св. Стефано. Една заран ни повикаха в канцеларията. На стената беше окачена карта с границите на Св. Стефанска България. Чиновниците се натрупаха и ни запитаха: „Ха сега, вижте, доволни ли сте?“ С голямо любопитство чакаха отговора ни. Предчувствието ни отговори: „не харошо – много е“. В границите влизаше и Корча.Страх ме беше, че като почнат да режат, ще изрежат и същественото. Така и стана.

 

 
 

    Питахме: защо руските войски не отидоха да окупират Македония? Препятствие нямаше. Турските войски беха напуснали тази страна.  Явно ставаше, че Св. Стефанска България беше образувана голяма само на „книга“. Беше голяма, за да има какво да се отстъпва, какво да се отрязва. 

    Когато се оповести договорът за Св. Стефанска България, австроунгарският посланикъ беше казал на Негово Блаженство Екзарха, Господин Господин Иосиф, че новообразуваната със Св. Стефанския договор държава е за Русия. И прибавил, че такава обширна област, каквато беше начертаната Св. Стефанска България, не е в съгласие с Райхщатското споразумение: Австро-Унгария няма да даде толкова много на Русия. Според Райхщатското съглашение ще се образува Българско княжество само до Балкана. Така и стана.

Из книгата „Погрома на България”, издадена през 1914 г. от Старозагорския митрополит, дядо Методий (Тодор) Кусев.

 

През 1892 г. Българската народна печатница в София издава една уникална книга – ОКУПАЦИОНЕН ФОНД, ОСНОВАН ЗА СЪЗДАВАНЕ НА РУСКО- ДУНАВСКА ОБЛАСТ В БЪЛГАРИЯ-т секретните руски архиви:

 

„Нашето пряко задължение е да следим стриктно за вътрешното развитие и за протичането на нещата в България и така да предпазим страната от глупави последици. Вие говорите, че не сме воювали срещу турците заради някакъв си принц Батенберг? / между другото свален и прогонен от руснаците – б.а./ Аз съм съвършено съгласен с това, но още по- малко сме воювали заради българите, заради някакви си там Петко, Драган или Стоян. Под секрет ще ви кажа, че не е било заради каквито и да са „братушки”. Нашата задача беше да прочистим пътя на Балканите до известен пункт, в косвен смисъл ние постигнахме това, но в Берлин ни преградиха този път, следователно сме длъжни да го постигнем с други средства. Достигането на тези цели е възможно само тогава, когато ще имаме работа с едно лице, избрано от нас, а не с уличната тълпа, която българите наричат... Народно събрание. /!/... И това е мислимо само когато в българското княжество бъде установен най- малкото траен руски протекторат... Да се застави българското Народно събрание да приеме оставката на принц Батенберг и да се провъзгласи протекторат, т.е. България  да бъде призната за Велико Княжество и Господарят Император да приеме титлата Император Балкански....”През 1993 г Русенското издателство Сексагинта Приста публикува тази уникална книга.   

 

Райхстагското споразумение (между Австро-Унгария и Русия) като прелюдия за Берлинския конгрес:  

  „Те не ще окажат съдействие за образуване на голяма славянска държава.Черна гора и Сърбия ще имат възможност да анексират: първата -Херцеговина и пристанище на Адриатическо море, втората -някои части от стара Сърбия и Босна” (Из записа на руската страна от Райхщатското споразумение между Русия и Австро-Унгария, 26 юни / 8 юли 1876, № 22, стр. 145 от „Сборник от договори на Русия с други държави 1856  – 1917 г., Москва, 1951 г.)

 .. „В случай на териториални изменения или разпадане на Османската империя, образуването на голяма, сплотена (сплоченного славянского) славянска държава се изключва; напротив България, Албания и останалата Румелия могат да станат независими държави”. Из статия ІІІ (чл. 3) от „допълнителната конвенция” към „СЕКРЕТНАТА КОНВЕНЦИЯ МЕЖДУ РУСИЯ И АВСТРО-УНГАРИЯ”, Будапеща 3/15 януари 1877 г., поместена под № 23, стр. 149-155, в „Сборник от договори на Русия с други държави” 1856-1917 г., Москва, 1951 г.

 1.. От долупосочените места и съгласно с приложената тук карта ще се образуват две области (вилаета), които ще се управляват според изложените по-долу форми.

            Въсточна област ще има за главен град Търново и ще се състои от санджаците: Русе, Търново, Тулча, Варна, Сливен, Пловдив (без Султан-Ери и Ахъ-Челеби) и от каазите: Къркъ-Клисе, Мустафа-Паша и Казъл-Агач.

            Западната област ще има за главен град София и ще се състои от санджаците: София, Видин, Ниш, Скопие, Битоля (без двете каази на юг), от трите северни каази на Серски санджак и от каазите Струмица, Тиквеш, Велес и Кастория. „Из Притурка „В” ЗА БЪЛГАРИЯ” Проект за ограничен устав към протокол № 1 от Константинополската конференция 1876 – 1877 г. Тази притурка е предложена, отстоявана и защитавана единодушно от Русия, Англия, Австро-Унгария, Германия, Франция и Италия (виж. Протоколи от Цариградската конференция в превод от Т. Икономов, 1885 г.)»

 

«Заслугите на руската държава, армия, култура и общество за развитието ни през ХІХ в. не трябва нито да се преувеличават, нито да се омаловажават. Истината е винаги някъде по средата. Лошото е, че ние сме склонни да гледаме на събитията от ХІХ в. през призмата на по-късните събития (от средата на ХХ в.) и да поставяме знак за равенство между русофилство и комунизъм. Според мен, тези две явления в своята крайност са опасни – точно толкова, колкото и техните антиподи крайното русофобство и крайният антикомунизъм. Почти всички от участниците в този форум робуват на крайности, за съжаление.» 

 




Гласувай:
6



1. didanov - извинявам се за недодялания външен вид на постинга
30.07.2015 02:22
но просто в блогбг пак имам проблеми с публикуването на информацията
цитирай
2. didanov - Oткъде поробена от петстотин го...
30.07.2015 02:28
Oткъде поробена от петстотин години България е
намерила 32,5 тона злато, за да си плати дълга?Източник Акаша от книгата на Милан Миланов :»Тайните подземия на България»

«Oткъде поробена от петстотин години България е
намерила 32,5 тона злато, за да си плати дълга?
- Стояне, разбирам добре какво искаш да знаеш.
Прав си да питаш откъде България е намерила 32,5
тона злато, за да си плати дълга. Няма откъде да нау¬
чиш това, защото по този въпрос липсва всякаква ин¬
формация. Държавата ни не е обявила по какъв начин
се е сдобила със златото и с право.
Бай Стоян, свалил очилата си, беше съсредоточил
цялото си внимание какво ще каже игуменът и с нетър¬
пение очакваше обяснението му.
- Златото, което България е платила на Русия след
1878 година за освобождението ни е било оставено в
пещера и добре укрито от Вълчан войвода за България.
Той е знаел, че един ден страната ни ще бъде освобо¬
дена от Русия и поверил тайната за златото на дове¬
рени хора. Те от своя страна, след освобождението, са
предали информацията на новата българска власт и на
княз Александър. Това е.
- Най-после истината - въздъхна с облекчение бай
Стоян и отново избърса с длан потта по челото си. -
Игумен Гавраиле, след като сме платили на руснаците
от Вълчановото злато, нещичко не е ли останало и за
държавата ни?
- Останало е, останало е - потвърди с усмивка игу¬
менът. - Останало е не малко количество злато, с което
се подпомагал градежът на българската държава.
- Пак ще ме извиниш, но у нас се омаловажава броя
на загиналите руснаци за освобождението на България
от турско робство. Можеш ли да ни кажеш колко са за¬
гиналите руснаци?
- Приблизително петдесет и осем - шейсет хиляди
души.
- Благодаря, игумен Гавраиле. Благодаря и от името
на Тина Димитрова и Илчо Стоилов.
Бай Стоян стана и заедно с уредничката на музея и
реставраторът отидоха при игумена да се ръкуват за
довиждане.»
цитирай
3. injir - 60 хиляди загинали. Омаловажете ...
30.07.2015 21:08
60 хиляди загинали. Омаловажете ги.
цитирай
4. didanov - мога и да ги увелича
30.07.2015 22:01
Но не съм ги измислял аз. В случая броят им е второстепенен.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2901368
Постинги: 1136
Коментари: 3355
Гласове: 5854
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?