Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2015 01:08 - Сталин - Умникът с пурата
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 902 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.07.2015 08:40


"Някой някого поканил на разходка", карикатура от Дейвид Лоу, окт.1939

 image

Предисловие

 

Сталин започва подготовката за нова световна война ако не по-рано, то веднага след като поема юздите на управлението в СССР. Концепцията му е проста и се основава на опита от Първата световна война. Новата такава трябва да предизвика същия хаос и разпад на обществата в Европа. Този път, обаче, той ще е в ролята на умната маймуна от китайската притча, която наблюдава от хълма как тигрите е бият в полето. И когато те се изтощят взаимно, той ще стъпи на везните с цялата си тежест, за да каже последната дума.

Че ще има нова война не е тайна. Още при подписването на Версайския договор трезвите наблюдатели отбелязват, че това не е мир, а примирие. Някои дори предсказват срока му – двадесетина години, докато порасте новото поколение войници. Така, че планът на Сталин е реалистичен. Но умният политик не трябва да чака събитията, той ги предизвиква. В случая това е и задължително: ако по някаква причина очакваната война не се състои, огромната милитаристична постройка на Сталин ще смачка собствената му държава. Затова усилията му са насочени колкото към подготовка за война, толкова и към предизвикването й. В това отношение появата на националсоциализма в Германия за него е невероятен шанс. „Ледоразбивачът” на Виктор Суворов описва изчерпателно как той го осребрява.

Но с това проблемите не се изчерпват. За да бъде успешна операцията по завладяване на света, или поне на съществена част от него, тя трябва да бъде разписана във времето. Сиреч, Сталин трябва да е единственият, който знае кога ще започне войната. Той трябва да може да натисне копчето, задействуващо операцията, в потребния момент.

През 1938 г. се появява една такава възможност – Судетската криза. Чехословакия е притисната от Германия да й предаде Судетската област. Франция, чието версайско творение е Чехословакия, застава зад Чехословакия и заплашва с война.

Ако Чехословакия откаже, Хитлер трябва  да си вземе Судетите насила. Или да подвие опашка и така да изгуби образа си на решителен водач. Очевидно е за всички, че той няма да избере второто. Ако чехите окажат съпротива и оръдията заговорят, войната на Сталин е вързана в кърпа.

Малката Чехословакия няма никакви шансове срещу Германия, дори с подкрепата на Франция. Затова Сталин полага усилия, за да я подтикне към война, като обещава щедра военна помощ от страна на СССР. За негово съжаление, стратегията му е неуспешна. Чембърлейн се намесва и резултатът е известното Мюнхенско споразумение от септември 1938 г. Така за втори път, след гражданската война  в Испания, чембърлейновата политика става препятствие пред войната в Европа. (Не е ясно какви надежди е възлагал Сталин на войната в Испания. Но след незабавното обявяване на „политика на ненамеса” от страна на Англия  и Франция, той би трябвало да е наясно, че тази война няма да излезе извън испанските граници. И подкрепата му за испанските републиканци става формална. Дори пушките, с които снабдява републиката, както твърди  Виктор Суворов в едно свое интервю, (сам той е притежател на такава пушка) са с гладка цев – за пестене на средства. Което може да се разглежда и като своеобразна проява на хумор.)

Дълги години Мюнхенското споразумение,  принос за което има и посредничеството на Борис III,  беше предлагано като пример за безхарактерна политика. Днешните ни познания за нещата дават възможност за друга трактовка. Самите чехи би трябвало да си го спомнят с благодарност: то е причината днес да се любуваме на Прага, най-красивата европейска столица, в оригиналния й вид. А общоевропейското му значение е, че то е пречка пред политиката на Сталин за завладяване на Европа.

Това, разбира се, не значи, че Чембърлейн е разгадал сталиновите намерения. Не можем да си представим как английски джентълмен от средата на 20 век ще вникне в начина на мислене на един осетински разбойник. Той просто разбира, че мините, заложени от Версайската система не могат да бъдат обезвреждани със средствата, с които тя е изградена. (Същото разбиране споделя и Борис.) Но, независимо от мотивите, неговата политика обективно е по-доброто решение за момента.

И така, първият опит на Сталин да предизвика толкова потребната му война пропада. Това, обаче му донася един неочакван съюзник и то там, където му е най-необходим – в самото английско правителство.

 

Потомъкът на Марлбъро  продължава тук kandimirov.com/history/265-umnikat-s-purata15.html




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2908851
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?