Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2020 19:22 - Петата чаша на Пасха
Автор: val19 Категория: Други   
Прочетен: 629 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Отново е това време на годината - Времето, в което еврейският народ (и някои от нас също) почистват своите шкафове и хладилници в очакване на бързо наближаващия празник на Пасха.

Пасхата ни напомня толкова много - Изходът от Египет, Бог изкупва Своя народ, свобода от греха, даден ни от нашия Месия, и още. Но, на тази Пасха, със строгите карантини, разпространяването на пандемия и страх, един аспект на Пасха изглежда предлага лъч на надежда, който е особено актуален за нашето време.

Една от най-известните традиции на седера в нощта на Пасха е пиенето на четирите чаши вино. Тези чаши символизират четирите обещания „Аз ще“, дадени от Бог на еврейския народ в Изход 6:6-8:

"Ще ви изведа изпод тежестта на египтяните ..."

"Ще ви избавя от робството им ..."

„Ще ви откупя с протегната ръка и с велики съдби…“

„Ще ви взема за Мой народ и ще бъда твоя Бог.“

Но чакайте, има ли само четири? Какво ще кажете за следващия стих?

„И ще ви преведа в земята, която се заклех да дам на Авраам, Исаак и Яков; и ще ви я дам като наследство: Аз съм Господ. ”

Тези две финални „Аз ще“ са кулминацията на историята на Изхода. Те са крайната цел на предишните четири обещания. Не трябва ли тези много важни и кулминационни „аз ще“ да заемат централно място? Не трябва ли те също да бъдат представени от отделна чаша по време на седера?

Мъдреците на Израел са обсъждали дълго в цялата история дали трябва да има четири или пет чаши за Пасхалния седер. В крайна сметка те са оставили въпроса отворен, без да стигнат до официално заключение. Изглежда, че „компромисът“ е решен, като се налее пета и последна чаша, но никога не се изпива. Вместо това се оставя символично за пророк Илия. Защо било взето такова решение?

Отговорът се крие в начина, по който мъдреците са решили да се доближат до идеята Израел да влезе в земята, както е споменато в Изход 6. По времето, когато дискусията е била в ход, Израел вече е влязъл в земята, но е бил в изгнание. Те отново чакали Бог да изпълни крайното Си обещание да ги преведе отново в земята. Това ще бъде период, когато Бог отново ще изкупи Своя народ, изпращайки Месия да постави престола Си в Йерусалим. Ето какво представлява петата чаша и затова е взето решението да не се пие. Пълнотата на Изкуплението не била осъзната.

Първите четири са чашите, в които можем да участваме напълно сега, нещата, които можем активно да търсим или видим назад в ежедневието си. Но какво ще кажете за петата? Точно за Илия и за идването на Царството Божие е запазена?

„Ето, изпращам ви пророк Илия преди идването на великия и страшен Господен ден.“ Малахия 4:5

Днес някои евреи са решили, че съживяването на еврейския език, връщането на много евреи в Израел (приблизително 47% сега живеят в Израел!), и чудотворното възстановяване на земеделието са достатъчни признаци на Голямото изкупление, за да продължат напред и да пият от петата чаша.

Невероятно е да се преживява това време! Със сигурност сме свидетели на началото на нещо много важно. Трябва ли да изпием петата чаша? Всеки сам решава. Добра алтернатива е да излеем чашата, показвайки че все още не приемаме, че Илия е дошъл да предизвести Месията или да излеем чашата на Голямото изкупление, което пием, признавайки, че има ясни признаци на изкупление, случващи се в момента!

Основният момент е, че в тази Пасха не трябва само да припомним онези неща, които Бог е донесъл за Своя народ в миналото. Нека също така да признаем какво прави в момента и да си припомним бъдещото Му обещание за създаване на Царство в Израел с Месия, седнал на трона на Давид, Царство, което ще донесе радост на всички народи на земята.

Толкова много ни беше дадено да преживеем в нашето поколение, а имаме още много неща, които да очакваме с нетърпение. Мисля, че всички можем да кажем заедно с много очакване: „Следващата година в Йерусалим“, и не само в Йерусалим, но във възстановения Йерусалим, с Божия дом, който отново ще стои във цялата си слава.

Шалом




Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: val19
Категория: Други
Прочетен: 67304
Постинги: 100
Коментари: 46
Гласове: 55
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930